10 deserów czekoladowych, które można przygotować w 10 minut
Dla wszystkich miłośników słodyczy przygotowaliśmy najsłynniejsze czekoladowe desery, które w razie potrzeby mogą stać na stole już za 10 minut.
Jedno spojrzenie na luksusowe ciasto czekoladowe może sprawić, że od razu poczujesz smak puszystego i miękkiego biszkoptu z kremem orzechowym i wspaniały zapach kakao... A przecież można go przygotować w ciągu kilku minut, a zrobić to bardzo łatwo, po prostu bułka z masłem.
Muffin w kubku
Składniki:
- 3 łyżki mąki;
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej;
- 2 łyżki kakao w proszku;
- 2,5 łyżki cukru;
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 łyżki mleka;
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju roślinnego;
- 1/2 łyżeczki wanilii.
Sposób przygotowania
- W misce wymieszać mąkę, kawę mieloną, kakao w proszku, cukier i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać.
- Dodać mleko, jajko, olej i wanilię. Ponownie wymieszać widelcem, aż do powstania jednolitej gęstej masy.
- Przelać ciasto do wysmarowanego olejem kubka i umieścić w mikrofalówce na najwyższy tryb około 90 sekund.
- Podawać do stołu można z gałką lodów waniliowych.
Czekoladowe brownie
Składniki:
- 150 g masła;
- 65 g kakao w proszku (bez cukru) (2/3 szklanki);
- 200 g cukru (1 szklanka);
- 2 jajka;
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- 100 g mąki (około 4/5 szklanki).
Sposób przygotowania
- Roztopić masło podgrzewając w mikrofalówce około 30 sekund. Dodać cukier, kakao i wanilię, dobrze wymieszać.
- Dodać jajka po jednym naraz, za każdym razem delikatnie mieszając. Dodać mąkę i wymieszać.
- Nasmarować masłem formę, wstawić do kuchenki mikrofalowej. Wyłożyć ciasto do formy. Gotować przy wysokim poziomie mocy 4-5 minut.
Ciasto czekoladowe
Składniki:
- 100 g mąki;
- 100 g czekolady;
- 100 g cukru;
- 50 g masła;
- 3 jajka;
- 1 łyżeczka sody;
- 1 puszka Nutelli.
Sposób przygotowania
- Masło i czekoladę roztapiamy i mieszamy ze sobą.
- Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą masę.
- Do mieszaniny jaj wsypujemy mąkę, ciągle ubijając. Masa powinna być puszysta.
- Nieco wystudzoną czekoladę wlewamy w mieszaninę z mąki, mieszamy, dodajemy gaszoną sodę oczyszczoną. Piec w kuchence mikrofalowej przy pełnej mocy 5 minut. Otrzymany placek tniemy na trzy plastry.
Teraz każdy plaster i ciasto z wierzchu smarujemy Nutellą. Można posypać tartą czekoladą do dekoracji. Gotowe!
Ciastko "Ziemniaki"
Składniki:
- 300 g herbatników (najlepiej czekoladowych);
- 2/3 szklanki mleka zagęszczonego;
- 100 g masła;
- 3 łyżki kakao.
Sposób przygotowania
- Ciasteczka przecieramy za pomocą blendera lub maszynki do mięsa.
- W osobnej misce mieszamy ze sobą kakao, mleko zagęszczone, stopniałe masło.
- Gdy masa będzie podobna do Nutelli wsypujemy okruchy ciasteczek. Mieszamy najpierw łyżką, potem ręką.
- Formujemy z masy okrągłe lub podłużne „ziemniaki” i posypujemy kakao lub kruszonką ciasteczek.
Czekoladowe fondue
Składniki:
- 200 g czekolady;
- 100 ml śmietany;
- owoce do smaku.
Sposób przygotowania
- Roztopić czekoladę na parze. Dodać śmietanę i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Rozlać do osobnych kokilek i podawać z owocami. Owoce nałożyć na wtyczki lub wykałaczki i maczać w czekoladzie.
- Można roztopić czekoladę w garnku do fondue i rozgrzać.
Ciasto czekoladowe
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki;
- 1/2 szklanki cukru;
- 1/4 łyżeczki soli;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1/3 szklanki kakao w proszku;
- 50 g roztopionej margaryny;
- 1 jajko;
- 4 łyżki mleka;
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego.
Syrop czekoladowy:
- 1/2 szklanki brązowego cukru;
- 1/3 szklanki kakao w proszku;
- 150 ml wody.
Sposób przygotowania
- Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i kakao. Dodać rozpuszczoną margarynę, jajko, mleko i wanilię. Dobrze wymieszać i umieścić w misce, wstawić do kuchenki mikrofalowej. Krawędzie miski powinny mieć co najmniej 5 cm wysokości.
- Zrób syrop czekoladowy, mieszając brązowy cukier i kakao. Rozsypać tę mieszankę po wierzchu ciasta.
- Podgrzewać wodę przez 30 sekund i delikatnie wylać ją na ciasto. Widelcem delikatnie przesuń ciasto, aby dać części wody spłynąć na dno.
- Gotować przy wysokim poziomie mocy 5 minut. Podawać z lodami.
Czekoladowe ciastko
Składniki:
- 40 g masła;
- 1/2 szklanki cukru;
- 1 jajko;
- 1 łyżeczka wanilii;
- 1/4 szklanki mleka;
- 1/2 szklanki mąki;
- 2 łyżki kakao w proszku;
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
- trochę soli.
Sposób przygotowania
- Nasmarować oliwą małą miskę do kuchenki mikrofalowej.
- Miękkie masło, cukier, jajko, wanilię i mleko dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać i wlać ciasto do wysmarowanej miski.
- Przykryć i gotować w kuchence mikrofalowej przy maksymalnym trybie w ciągu 2-3 minut — aż ciasto nie będzie po naciśnięciu palcem wracać do pierwotnego kształtu. Ponieważ wszystkie kuchenki mikrofalowe są różne, czas gotowania może nieco się różnić w zależności od modelu mikrofalówki.
- Ostudzić, a następnie przykryć wierzch talerzem i odwrócić go do góry dnem.
Czekoladowe ciasteczka bez pieczenia
Składniki:
- 1 szklanka orzechów nerkowca (innych orzechów);
- 3/4 szklanki daktyli bez pestek;
- 1/4 szklanki płatków owsianych;
- 100 g gorzkiej czekolady;
- trochę soli.
Sposób przygotowania
- Orzechy umieścić w blenderze i zmielić do do konsystencji okruchów. Można przepuścić orzechy przez maszynkę do mięsa.
- Dodać płatki owsiane i daktyle i zmielić do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Czekoladę przetrzeć na tarce i dodać do masy. Wsypać trochę soli. Wymieszać.
- Uformować rękami zwilżonymi w wodzie małe kulki.
Ciasto czekoladowe bez pieczenia
Składniki:
- 300 g ciastek;
- 150 g masła;
- 3-4 łyżki kakao;
- 250 g sera śmietankowego;
- 50-100 g cukru pudru;
- 200 g czekolady;
- 100 g śmietany.
Sposób przygotowania
- Na początek trzeba zrobić podstawę — placek ciasta. Masło należy roztopić, a ciasteczka zmielić za pomocą blendera lub młotka.
- W głębokiej misce połączyć masło, okruchy ciasteczek i kakao. Dokładnie wymieszać, aby masa stała się jednolita.
- Na dno formy wyłożyć okruchy i mocno przycisnąć. Można do tego wykorzystać szklankę. Okruchy należy rozłożyć równomiernie i wstawić placek do lodówki.
- Najwyższy czas zająć się nadzieniem. Ser (można również użyć masę twarogową) ubić trzepaczką, wprowadzając stopniowo cukier puder.
- A teraz główny składnik – czekolada. Należy ją rozpuścić na parze. Następnie trochę ostudzić i delikatnie wprowadzić w serek. Jeszcze raz dokładnie mieszamy masę.
- W oddzielnej misce należy ubić śmietanę, aby była puszysta.
- Delikatnie wprowadzić śmietanę w czekoladową masę, mieszając łopatką lub łyżką. Połączyć wszystkie składniki, starając się zachować puszystą konsystencję.
- Gdy czekoladowa masa stała się jednolita nadszedł czas dostać ciastko. Przez ten czas zdążyło już zastygnąć. Na placek delikatnie wyłożyć krem i wyrównać. Ciasto czekoladowe bez pieczenia, przygotowane domowym sposobem, jest praktycznie gotowe. Teraz pozostaje drobna rzecz — wstawić je do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Przed podaniem można posypać kakao lub ozdobić owocami, orzechami, a nawet cukierkami. Zresztą, ono jest piękne nawet bez dekoracji.
Chocolate fudge
Składniki:
- 1 łyżka masła do wysmarowania brytfanny;
- 1 puszka mleka zagęszczonego;
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- 240 g chipsów czekoladowych;
- 1 filiżanka Nutelli;
- 3 łyżki masła;
- 1/2 łyżeczki soli morskiej.
Sposób przygotowania
- Posmarować dno i ścianki brytfanny 20*20 cm masłem. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, zostawiając 5- centymetrowy margines.
- W szklanej misce wymieszać zagęszczone mleko, ekstrakt z wanilii, czekoladę, chipsy, Nutellę i pokrojone w kawałki masło.
- Ustawić miskę nad średnim garnkiem z lekko wrzącą wodą. Poziom wody musi być na tyle niski, żeby dno miski nie dotykało wody. Mieszać, aż czekolada się nie rozpuści i masa będzie gładka, od 5 do 7 minut.
- Wlać mieszaninę do przygotowanej blachy.
- Wyrównać powierzchnię łopatką i posypać solą morską. Umieścić w lodówce minimum na 2 godziny.
- Po tym jak glazura ostygnie, potrzymać nóż w gorącej wodzie, osuszyć i przesunąć wzdłuż krawędzi blachy, aby oddzielić glazurę. Za pomocą marginesów papieru do pieczenia, wyjąć glazurę z brytfanny. Usunąć papier. Pokroić glazurę na kwadraty o wymiarach 2 cm.
źródło:Povar