10 deserów czekoladowych, które można przygotować w 10 minut

Dla wszystkich miłośników słodyczy przygotowaliśmy najsłynniejsze czekoladowe desery, które w razie potrzeby mogą stać na stole już za 10 minut.

Jedno spojrzenie na luksusowe ciasto czekoladowe może sprawić, że od razu poczujesz smak puszystego i miękkiego biszkoptu z kremem orzechowym i wspaniały zapach kakao... A przecież można go przygotować w ciągu kilku minut, a zrobić to bardzo łatwo, po prostu bułka z masłem.

Muffin w kubku

10 deserów czekoladowych

Składniki:

  • 3 łyżki mąki;
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej;
  • 2 łyżki kakao w proszku;
  • 2,5 łyżki cukru;
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 łyżki mleka;
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju roślinnego;
  • 1/2 łyżeczki wanilii.

Sposób przygotowania

  1. W misce wymieszać mąkę, kawę mieloną, kakao w proszku, cukier i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać.
  2. Dodać mleko, jajko, olej i wanilię. Ponownie wymieszać widelcem, aż do powstania jednolitej gęstej masy.
  3. Przelać ciasto do wysmarowanego olejem kubka i umieścić w mikrofalówce na najwyższy tryb około 90 sekund.
  4. Podawać do stołu można z gałką lodów waniliowych.

Czekoladowe brownie

10 deserów czekoladowych 2

Składniki:

  • 150 g masła;
  • 65 g kakao w proszku (bez cukru) (2/3 szklanki);
  • 200 g cukru (1 szklanka);
  • 2 jajka;
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • 100 g mąki (około 4/5 szklanki).

Sposób przygotowania

  • Roztopić masło podgrzewając w mikrofalówce około 30 sekund. Dodać cukier, kakao i wanilię, dobrze wymieszać.
  • Dodać jajka po jednym naraz, za każdym razem delikatnie mieszając. Dodać mąkę i wymieszać.
  • Nasmarować masłem formę, wstawić do kuchenki mikrofalowej. Wyłożyć ciasto do formy. Gotować przy wysokim poziomie mocy 4-5 minut.

Ciasto czekoladowe

10 deserów czekoladowych 3

Składniki:

  • 100 g mąki;
  • 100 g czekolady;
  • 100 g cukru;
  • 50 g masła;
  • 3 jajka;
  • 1 łyżeczka sody;
  • 1 puszka Nutelli.

Sposób przygotowania

  1. Masło i czekoladę roztapiamy i mieszamy ze sobą.
  2. Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą masę.
  3. Do mieszaniny jaj wsypujemy mąkę, ciągle ubijając. Masa powinna być puszysta.
  4. Nieco wystudzoną czekoladę wlewamy w mieszaninę z mąki, mieszamy, dodajemy gaszoną sodę oczyszczoną. Piec w kuchence mikrofalowej przy pełnej mocy 5 minut. Otrzymany placek tniemy na trzy plastry.

Teraz każdy plaster i ciasto z wierzchu smarujemy Nutellą. Można posypać tartą czekoladą do dekoracji. Gotowe!

Ciastko "Ziemniaki"

10 deserów czekoladowych 4

Składniki:

  • 300 g herbatników (najlepiej czekoladowych);
  • 2/3 szklanki mleka zagęszczonego;
  • 100 g masła;
  • 3 łyżki kakao.

Sposób przygotowania

  1. Ciasteczka przecieramy za pomocą blendera lub maszynki do mięsa.
  2. W osobnej misce mieszamy ze sobą kakao, mleko zagęszczone, stopniałe masło.
  3. Gdy masa będzie podobna do Nutelli wsypujemy okruchy ciasteczek. Mieszamy najpierw łyżką, potem ręką.
  4. Formujemy z masy okrągłe lub podłużne „ziemniaki” i posypujemy kakao lub kruszonką ciasteczek.

Czekoladowe fondue

10 deserów czekoladowych 5

Składniki:

  • 200 g czekolady;
  • 100 ml śmietany;
  • owoce do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Roztopić czekoladę na parze. Dodać śmietanę i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Rozlać do osobnych kokilek i podawać z owocami. Owoce nałożyć na wtyczki lub wykałaczki i maczać w czekoladzie.
  3. Można roztopić czekoladę w garnku do fondue i rozgrzać.

Ciasto czekoladowe

10 deserów czekoladowych 6

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 1/4 łyżeczki soli;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1/3 szklanki kakao w proszku;
  • 50 g roztopionej margaryny;
  • 1 jajko;
  • 4 łyżki mleka;
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego.

Syrop czekoladowy:

  • 1/2 szklanki brązowego cukru;
  • 1/3 szklanki kakao w proszku;
  • 150 ml wody.

Sposób przygotowania

  1. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i kakao. Dodać rozpuszczoną margarynę, jajko, mleko i wanilię. Dobrze wymieszać i umieścić w misce, wstawić do kuchenki mikrofalowej. Krawędzie miski powinny mieć co najmniej 5 cm wysokości.
  2. Zrób syrop czekoladowy, mieszając brązowy cukier i kakao. Rozsypać tę mieszankę po wierzchu ciasta.
  3. Podgrzewać wodę przez 30 sekund i delikatnie wylać ją na ciasto. Widelcem delikatnie przesuń ciasto, aby dać części wody spłynąć na dno.
  4. Gotować przy wysokim poziomie mocy 5 minut. Podawać z lodami.

Czekoladowe ciastko

10 deserów czekoladowych 7

Składniki:

  • 40 g masła;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka wanilii;
  • 1/4 szklanki mleka;
  • 1/2 szklanki mąki;
  • 2 łyżki kakao w proszku;
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • trochę soli.

Sposób przygotowania

  1. Nasmarować oliwą małą miskę do kuchenki mikrofalowej.
  2. Miękkie masło, cukier, jajko, wanilię i mleko dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać i wlać ciasto do wysmarowanej miski.
  3. Przykryć i gotować w kuchence mikrofalowej przy maksymalnym trybie w ciągu 2-3 minut — aż ciasto nie będzie po naciśnięciu palcem wracać do pierwotnego kształtu. Ponieważ wszystkie kuchenki mikrofalowe są różne, czas gotowania może nieco się różnić w zależności od modelu mikrofalówki.
  4. Ostudzić, a następnie przykryć wierzch talerzem i odwrócić go do góry dnem.

Czekoladowe ciasteczka bez pieczenia

10 deserów czekoladowych 8

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów nerkowca (innych orzechów);
  • 3/4 szklanki daktyli bez pestek;
  • 1/4 szklanki płatków owsianych;
  • 100 g gorzkiej czekolady;
  • trochę soli.

Sposób przygotowania

  1. Orzechy umieścić w blenderze i zmielić do do konsystencji okruchów. Można przepuścić orzechy przez maszynkę do mięsa.
  2. Dodać płatki owsiane i daktyle i zmielić do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Czekoladę przetrzeć na tarce i dodać do masy. Wsypać trochę soli. Wymieszać.
  4. Uformować rękami zwilżonymi w wodzie małe kulki.

Ciasto czekoladowe bez pieczenia

10 deserów czekoladowych 9

Składniki:

  • 300 g ciastek;
  • 150 g masła;
  • 3-4 łyżki kakao;
  • 250 g sera śmietankowego;
  • 50-100 g cukru pudru;
  • 200 g czekolady;
  • 100 g śmietany.

Sposób przygotowania

  1. Na początek trzeba zrobić podstawę — placek ciasta. Masło należy roztopić, a ciasteczka zmielić za pomocą blendera lub młotka.
  2. W głębokiej misce połączyć masło, okruchy ciasteczek i kakao. Dokładnie wymieszać, aby masa stała się jednolita.
  3. Na dno formy wyłożyć okruchy i mocno przycisnąć. Można do tego wykorzystać szklankę. Okruchy należy rozłożyć równomiernie i wstawić placek do lodówki.
  4. Najwyższy czas zająć się nadzieniem. Ser (można również użyć masę twarogową) ubić trzepaczką, wprowadzając stopniowo cukier puder.
  5. A teraz główny składnik – czekolada. Należy ją rozpuścić na parze. Następnie trochę ostudzić i delikatnie wprowadzić w serek. Jeszcze raz dokładnie mieszamy masę.
  6. W oddzielnej misce należy ubić śmietanę, aby była puszysta.
  7. Delikatnie wprowadzić śmietanę w czekoladową masę, mieszając łopatką lub łyżką. Połączyć wszystkie składniki, starając się zachować puszystą konsystencję.
  8. Gdy czekoladowa masa stała się jednolita nadszedł czas dostać ciastko. Przez ten czas zdążyło już zastygnąć. Na placek delikatnie wyłożyć krem i wyrównać. Ciasto czekoladowe bez pieczenia, przygotowane domowym sposobem, jest praktycznie gotowe. Teraz pozostaje drobna rzecz — wstawić je do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Przed podaniem można posypać kakao lub ozdobić owocami, orzechami, a nawet cukierkami. Zresztą, ono jest piękne nawet bez dekoracji.

Chocolate fudge

10 deserów czekoladowych 10

Składniki:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania brytfanny;
  • 1 puszka mleka zagęszczonego;
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • 240 g chipsów czekoladowych;
  • 1 filiżanka Nutelli;
  • 3 łyżki masła;
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej.

Sposób przygotowania

  1. Posmarować dno i ścianki brytfanny 20*20 cm masłem. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, zostawiając 5- centymetrowy margines.
  2. W szklanej misce wymieszać zagęszczone mleko, ekstrakt z wanilii, czekoladę, chipsy, Nutellę i pokrojone w kawałki masło.
  3. Ustawić miskę nad średnim garnkiem z lekko wrzącą wodą. Poziom wody musi być na tyle niski, żeby dno miski nie dotykało wody. Mieszać, aż czekolada się nie rozpuści i masa będzie gładka, od 5 do 7 minut.
  4. Wlać mieszaninę do przygotowanej blachy.
  5. Wyrównać powierzchnię łopatką i posypać solą morską. Umieścić w lodówce minimum na 2 godziny.
  6. Po tym jak glazura ostygnie, potrzymać nóż w gorącej wodzie, osuszyć i przesunąć wzdłuż krawędzi blachy, aby oddzielić glazurę. Za pomocą marginesów papieru do pieczenia, wyjąć glazurę z brytfanny. Usunąć papier. Pokroić glazurę na kwadraty o wymiarach 2 cm.
źródło:Povar
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty