10 doskonałych napojów na zimowe dni

Proponujemy 10 napojów, które nie tylko rozgrzeją w najsilniejsze mrozy, ale i po prostu pomogą podnieść się na duchu.
Zbiteń z kruszyną

Potrzebne będą:
- 1 l wody;
- 150 g miodu;
- 5 g goździku:
- 5 g cynamonu;
- 30-40 g korzenia imbiru;
- 2 pomarańcze;
- 80 g rokitnika.
Przygotowanie
Rokitnik zwyczajny gotować we wrzącej wodzie przez 15 minut. Jak tylko pojawi się piana zdjąć garnek z ognia. Dobrze odcedzić wywar i poczekać, aż trochę ostygnie.
W osobnym garnku zagotować wodę. Dodać miód i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Do garnka dodać uprzednio drobno pokrojony imbir. Wsypać goździki, cynamon i pokrojone na plastry pomarańcze. Wszystko gotować przez 10 minut.
Zostawić napój na 30 minut do ostygnięcia. A potem przecedzić. W prawie gotowy zbiteń dodać wywar kruszynowy. Wszystko dokładnie wymieszać.
"Wędzone" grzane wino z suszonymi śliwkami

Potrzebne będą:
- 5 g liści czarnej herbaty;
- 50 ml soku wiśniowego;
- 20 g miodu;
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina;
- 1/2 pomarańczy;
- 4 śliwki;
- 1 różdżka cynamonu lub 2 g proszku cynamonowego.
Przygotowanie
Czarną herbatę zalać sokiem z wiśni i podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić na 5-7 minut. Dodać czerwone wino, miód, cynamon, plastry pomarańczy, śliwki i podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Dać mieszance zaparzyć się przez 10-15 minut.
Herbata masala

Potrzebne będą:
- 2 szklanki mleka;
- 1 szklanka wody;
- 15 g czarnej herbaty liściastej;
- 10 strąków zielonego kardamonu;
- 1 strąk czarnego kardamonu;
- 3 goździki;
- 3 ziarna czarnego pieprzu;
- 1-2 cm imbiru;
- szczypta startej gałki muszkatołowej;
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu.
Przygotowanie
Przygotować mieszankę herbaty masala. Korzeń imbiru obrać i zetrzeć na tarce. Kardamon lekko zmiażdżyć, wyczyścić nasiona. Goździki i ziele angielskie zmiażdżyć. Gałkę muszkatołową rozdrobnić na tarce. W moździerzu umieścić wszystkie przyprawy (oprócz imbiru) i zmielić do stanu w proszku.
Zagotować mleko z wodą. Wsypać przyprawy, imbir i gotować na małym ogniu. Dodać cukier według uznania i dobrze wymieszać.
Dodać liście herbaty. Jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 4-5 minuty. Zdjąć z ognia, trochę zaparzyć pod przykryciem.
Kawa po irlandzku

Potrzebne będą:
- 80 ml czarnej kawy;
- 40 ml whisky;
- 1 łyżeczka brązowego cukru;
- 30 ml bitej śmietany.
Przygotowanie
Wlać do szklanej miski gorącą czarną kawę. Dodać cukier i mieszać aż do całkowitego jego rozpuszczenia. Następnie wlać whisky. Przelać do szklanki i udekorować bitą śmietaną.
Poncz żurawinowo-pomarańczowy

Potrzebne będą:
250 ml soku żurawinowego; 250 ml soku pomarańczowego; 75 ml wody; 1 łyżeczka mielonego imbiru; 1 łyżeczka mielonego cynamonu; 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej; cukier według uznania; plasterki owoców cytrusowych przy podawaniu.Przygotowanie
W garnku połączyć sok żurawinowy i pomarańczowy. Dodać wodę, cukier i przyprawy. Wymieszać i rozgrzać, nie doprowadzając do wrzenia w ciągu 5-10 minut. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić.
Zdjąć garnek z kuchenki. Wlać w ciepły dzbanek do ponczu. Udekorować plasterkami cytryny i pomarańczy. Poncz podawać gorący.
Zimowa kawa z przyprawami

Potrzebne będą:
- 1 porcja kawy espresso;
- 50 ml mleka;
- 10 g ciemnej czekolady;
- 1 łyżeczka miodu;
- mielony imbir, kardamon;
- kakao w proszku do posypania.
Przygotowanie
Roztopić w filiżance czekoladę z miodem na parze, dodać przyprawy. Wlać porcję kawy i wymieszać. Mleko ubić na pianę i delikatnie wlać do kubka z napojem. Posypać kakao w proszku.
Truskawkowa herbata

Potrzebne będą:
- 5 g mięty;
- 20 g miodu;
- 5 g cukru;
- 150 g mrożonych truskawek;
- 360 ml wrzącej wody.
Przygotowanie
Spłukać czajnik wrzącą wodą, dodać do niego miętę, miód, cukier, jagody truskawki, dolać do nich wrzątek, delikatnie wymieszać.
Korzenny napój jabłkowy

Potrzebne będą:
- 1,5 łyżki startej skórki z cytryny;
- 4 pączki goździka;
- 2 laski cynamonu;
- 3 szklanki soku jabłkowego.
Przygotowanie
Szczelnie zawiązać w kawałek gazy skórkę z pomarańczy, goździki i cynamon, umieścić w garnku. Zalać sokiem jabłkowym, przykryć i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Zdjąć z kuchenki i odstawić pod przykryciem około 5 minut. Wyrzucić gazowy woreczek z przyprawami i podawać z laską cynamonu i cytryną.
Kakao z cynamonem i marshmallows

Potrzebne będą:
- 6 łyżek kakao w proszku;
- 2 szklanki wody;
- cukier według uznania;
- 2 szklanki mleka;
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu;
- 3 ziarna kardamonu;
- marshmallows.
Przygotowanie
Zagotować osobno wodę i mleko z kardamonem. Kakao-proszek połączyć z cukrem, dodać 4 łyżki wrzącej wody i dobrze wymieszać. W otrzymaną masę wlać cienkim strumieniem pozostały wrzątek i gorące mleko, wymieszać. Umieścić mieszaninę na ogień i doprowadzić do wrzenia. Przy podawaniu wlać kakao do filiżanek i posypać cynamonem, dodać kilka marshmallows.
Vin Brule

Potrzebne będą:
- 250 ml czerwonego wina;
- różdżka cynamonu;
- 30 g cukru;
- 5 pączków goździków;
- 1/2 skórki z pomarańczy;
- 1/2 skórki z cytryny;
- 1/2 jabłka;
- mielona gałka muszkatołowa;
- cynamon.
Przygotowanie
Z pomarańczy i cytryny zdjąć skórkę. Z jabłka usunąć gniazda nasienne i wyciąć miąższ i pokroić go na cienkie plastry.
W garnku umieścić cukier, cytryny, cynamon, goździki, szczyptę gałki muszkatołowej i jabłko. Wlać wino, wymieszać i pozostawić do zaparzenia na 10 minut.
Umieścić garnek na kuchence i doprowadzić do wrzenia stale mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Ostrożnie podpalić powierzchnię wina i dać alkoholu odparować. Gdy ogień zgaśnie pozostawić wino na parę minut, a następnie przecedzić przez sito. Podawać na gorąco.