10 doskonałych napojów na zimowe dni

Po długim, pracowitym dniu chcę się jak najszybciej wrócić do domu i delektować się filiżanką czegoś smacznego.
10 doskonałych napojów na zimowe dni

Proponujemy 10 napojów, które nie tylko rozgrzeją w najsilniejsze mrozy, ale i po prostu pomogą podnieść się na duchu.

Zbiteń z kruszyną

10 doskonałych napojów na zimowe dni 1

Potrzebne będą:

  • 1 l wody;
  • 150 g miodu;
  • 5 g goździku:
  • 5 g cynamonu;
  • 30-40 g korzenia imbiru;
  • 2 pomarańcze;
  • 80 g rokitnika.

Przygotowanie

Rokitnik zwyczajny gotować we wrzącej wodzie przez 15 minut. Jak tylko pojawi się piana zdjąć garnek z ognia. Dobrze odcedzić wywar i poczekać, aż trochę ostygnie.

W osobnym garnku zagotować wodę. Dodać miód i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Do garnka dodać uprzednio drobno pokrojony imbir. Wsypać goździki, cynamon i pokrojone na plastry pomarańcze. Wszystko gotować przez 10 minut.

Zostawić napój na 30 minut do ostygnięcia. A potem przecedzić. W prawie gotowy zbiteń dodać wywar kruszynowy. Wszystko dokładnie wymieszać.

"Wędzone" grzane wino z suszonymi śliwkami

10 doskonałych napojów na zimowe dni 2

Potrzebne będą:

  • 5 g liści czarnej herbaty;
  • 50 ml soku wiśniowego;
  • 20 g miodu;
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina;
  • 1/2 pomarańczy;
  • 4 śliwki;
  • 1 różdżka cynamonu lub 2 g proszku cynamonowego.

Przygotowanie

Czarną herbatę zalać sokiem z wiśni i podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić na 5-7 minut. Dodać czerwone wino, miód, cynamon, plastry pomarańczy, śliwki i podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Dać mieszance zaparzyć się przez 10-15 minut.

Herbata masala

10 doskonałych napojów na zimowe dni 3

Potrzebne będą:

  • 2 szklanki mleka;
  • 1 szklanka wody;
  • 15 g czarnej herbaty liściastej;
  • 10 strąków zielonego kardamonu;
  • 1 strąk czarnego kardamonu;
  • 3 goździki;
  • 3 ziarna czarnego pieprzu;
  • 1-2 cm imbiru;
  • szczypta startej gałki muszkatołowej;
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu.

Przygotowanie

Przygotować mieszankę herbaty masala. Korzeń imbiru obrać i zetrzeć na tarce. Kardamon lekko zmiażdżyć, wyczyścić nasiona. Goździki i ziele angielskie zmiażdżyć. Gałkę muszkatołową rozdrobnić na tarce. W moździerzu umieścić wszystkie przyprawy (oprócz imbiru) i zmielić do stanu w proszku.

Zagotować mleko z wodą. Wsypać przyprawy, imbir i gotować na małym ogniu. Dodać cukier według uznania i dobrze wymieszać.

Dodać liście herbaty. Jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 4-5 minuty. Zdjąć z ognia, trochę zaparzyć pod przykryciem.

Kawa po irlandzku

10 doskonałych napojów na zimowe dni 4

Potrzebne będą:

  • 80 ml czarnej kawy;
  • 40 ml whisky;
  • 1 łyżeczka brązowego cukru;
  • 30 ml bitej śmietany.

Przygotowanie

Wlać do szklanej miski gorącą czarną kawę. Dodać cukier i mieszać aż do całkowitego jego rozpuszczenia. Następnie wlać whisky. Przelać do szklanki i udekorować bitą śmietaną.

Poncz żurawinowo-pomarańczowy

10 doskonałych napojów na zimowe dni 5

Potrzebne będą:

250 ml soku żurawinowego; 250 ml soku pomarańczowego; 75 ml wody; 1 łyżeczka mielonego imbiru; 1 łyżeczka mielonego cynamonu; 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej; cukier według uznania; plasterki owoców cytrusowych przy podawaniu.

Przygotowanie

W garnku połączyć sok żurawinowy i pomarańczowy. Dodać wodę, cukier i przyprawy. Wymieszać i rozgrzać, nie doprowadzając do wrzenia w ciągu 5-10 minut. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić.

Zdjąć garnek z kuchenki. Wlać w ciepły dzbanek do ponczu. Udekorować plasterkami cytryny i pomarańczy. Poncz podawać gorący.

Zimowa kawa z przyprawami

10 doskonałych napojów na zimowe dni 6

Potrzebne będą:

  • 1 porcja kawy espresso;
  • 50 ml mleka;
  • 10 g ciemnej czekolady;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • mielony imbir, kardamon;
  • kakao w proszku do posypania.

Przygotowanie

Roztopić w filiżance czekoladę z miodem na parze, dodać przyprawy. Wlać porcję kawy i wymieszać. Mleko ubić na pianę i delikatnie wlać do kubka z napojem. Posypać kakao w proszku.

Truskawkowa herbata

10 doskonałych napojów na zimowe dni 7

Potrzebne będą:

  • 5 g mięty;
  • 20 g miodu;
  • 5 g cukru;
  • 150 g mrożonych truskawek;
  • 360 ml wrzącej wody.

Przygotowanie

Spłukać czajnik wrzącą wodą, dodać do niego miętę, miód, cukier, jagody truskawki, dolać do nich wrzątek, delikatnie wymieszać.

Korzenny napój jabłkowy

10 doskonałych napojów na zimowe dni 8

Potrzebne będą:

  • 1,5 łyżki startej skórki z cytryny;
  • 4 pączki goździka;
  • 2 laski cynamonu;
  • 3 szklanki soku jabłkowego.

Przygotowanie

Szczelnie zawiązać w kawałek gazy skórkę z pomarańczy, goździki i cynamon, umieścić w garnku. Zalać sokiem jabłkowym, przykryć i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Zdjąć z kuchenki i odstawić pod przykryciem około 5 minut. Wyrzucić gazowy woreczek z przyprawami i podawać z laską cynamonu i cytryną.

Kakao z cynamonem i marshmallows

10 doskonałych napojów na zimowe dni 9

Potrzebne będą:

  • 6 łyżek kakao w proszku;
  • 2 szklanki wody;
  • cukier według uznania;
  • 2 szklanki mleka;
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu;
  • 3 ziarna kardamonu;
  • marshmallows.

Przygotowanie

Zagotować osobno wodę i mleko z kardamonem. Kakao-proszek połączyć z cukrem, dodać 4 łyżki wrzącej wody i dobrze wymieszać. W otrzymaną masę wlać cienkim strumieniem pozostały wrzątek i gorące mleko, wymieszać. Umieścić mieszaninę na ogień i doprowadzić do wrzenia. Przy podawaniu wlać kakao do filiżanek i posypać cynamonem, dodać kilka marshmallows.

Vin Brule

10 doskonałych napojów na zimowe dni 11

Potrzebne będą:

  • 250 ml czerwonego wina;
  • różdżka cynamonu;
  • 30 g cukru;
  • 5 pączków goździków;
  • 1/2 skórki z pomarańczy;
  • 1/2 skórki z cytryny;
  • 1/2 jabłka;
  • mielona gałka muszkatołowa;
  • cynamon.

Przygotowanie

Z pomarańczy i cytryny zdjąć skórkę. Z jabłka usunąć gniazda nasienne i wyciąć miąższ i pokroić go na cienkie plastry.

W garnku umieścić cukier, cytryny, cynamon, goździki, szczyptę gałki muszkatołowej i jabłko. Wlać wino, wymieszać i pozostawić do zaparzenia na 10 minut.

Umieścić garnek na kuchence i doprowadzić do wrzenia stale mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Ostrożnie podpalić powierzchnię wina i dać alkoholu odparować. Gdy ogień zgaśnie pozostawić wino na parę minut, a następnie przecedzić przez sito. Podawać na gorąco.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty