10 fantastycznie smacznych potraw z serem

Ser zdolny zrobić nieprawdopodobnie apetycznymi wiele potraw. Przecież nie na próżno właśnie z jego pomocą wymyślnym rodzicom czasami udaje się nakarmić dzieci warzywami. Tak, że bobasy nawet wymagają dokładki.

Dobraliśmy dla was szalone przepisy potraw z serem, które po prostu niemożliwie nie pokochać jak dorosłym, tak i dzieciom.

Twarogowe pałeczki

potrawy z serem 1

Składniki:

  • mozzarella – 230 g;
  • mąka – 1/2 szklanki;
  • duże jajko;
  • panierowane suchary – 1/2 szklanki.

Przygotowanie

Pokrójcie ser na 8 prążków.

Obtoczcie kawałeczki w mące, strzepcie nadmiary.

W całości opuśćcie każdy prążek do potrawy ze zbitym jajkiem i obtoczcie w sucharach.

Rozgrzejcie patelnię czy rondelek i zalejcie olejem (blisko 3 cm).

Obsmażcie pałeczki z dwóch stron blisko 1 minuty, aż motyka nie zyska złocistego koloru.

Obsuszcie gotowy ser na serwetkach i podawajcie na stół z sosem.

Chrupiące ziemniaczane połówki

potrawy z serem 2

Składniki:

  • 8 mytych ziemniaków;
  • tarty ser – 230 g;
  • pokrojony bekon – 500 g;
  • oliwa;
  • sól i pieprz;
  • śmietana i cebula.

Przygotowanie

Wielokrotnie przekłujcie ziemniaki widełkami i naoliwcie je olejem. Hojnie posypcie pieprzem i solą.

Rozłóżcie ziemniak na kratach i wyślijcie do zawczasu rozgrzanego do 240 stopni piecyka. Zapiekajcie, aż skórka nie posmaży się. Dajcie ochłonąć.

Należy rozkroić ziemniaki wpół i dalej wyjmijcie łyżką miąższ, zostawiwszy dosłownie 1,5 cm grubości. Naoliwcie obie strony olejem i znów wyślijcie do piecyka na 5-7 minut, aż wewnętrzna część nie zyska złocistego koloru.

Rozprowadźcie po połówkach ser i bekon i zapiekajcie, aż ser nie roztopi się, blisko 2 minut. Podawajcie ze śmietaną i drobno pokrojoną cebulą.

Mintaj w twarogowej motyce

potrawy z serem 3

Składniki:

  • filet mintaja – 1 kg;
  • jajka – 4 szt.;
  • ser – 200 g;
  • cytryna;
  • mąka – 150 g;
  • pietruszka;
  • szczypta przyprawy dla ryby.

Przygotowanie

Filet ryby kropimy sokiem cytryny i posypać przyprawami dla ryby. Postawić do lodówki na 20-40 minut.

Zbić jajka i potrzeć drobno ser. Wszystko mieszać.

Rybę obtoczyć w mące, potem w jajczarski-twarogowej mieszance.

Smażyć na maśle 5-7 minut każdą stronę.

Aranczyni z ricottą z serem

potrawy z serem 4

Składniki:

  • risotta – 400 g;
  • mozzarella – 50 g;
  • jajko;
  • suchary – 50 g;
  • olej do frytury – 300 g.

Przygotowanie

Pokrójcie ser na kostki ze stroną w 1 cm. Zwrócicie uwagę, że bierzemy właśnie ser w zwykłych laskach, białe globulki – to inna mozzarella. Jajko zbijcie z lekka w misce.

Teraz niewielką ilość ricotty rozpłaszczajcie na dłoni do cienkiego placka. W centrum kładźcie kostkę sera i zawracajcie całe to, formując kulę. Risotto jest dosyć lepkie i dobrze wzmacnia się.

Gotowe kulki kładźcie na tablicę.

Kiedy wszystko będzie gotowe, postawcie patelnię z olejem na ogień. Podejdzie jak zwyczajne słonecznikowe rafinowane, tak i specjalne dla frytury. Olej musi pokrywać trochę więcej połowy kulki.

Kiedy olej będzie gotowy (zacznie syczeć, jeśli kapnąć wodę), pogrążajcie kulki do jajka, żeby ono pokryło całą kulkę, a potem do sucharów. Jak tylko obtoczyły kulkę w sucharach – od razu opuszczajcie do oleju. W procesie przewracajcie kulkę łyżką cedzakową, żeby on równomiernie obsmażał się.

Obsmażone kulki wykładajcie na talerz, zasłany papierowymi serwetkami, żeby sztafirował zbędny tłuszcz.

Zapiekana kurza gomółka z parmezanem

potrawy z serem 5

Składniki:

  • oliwa – 2 łyżki;
  • szczypta czosnkowego proszku;
  • suchary – 1 szklanka;
  • parmezan – 1/2 szklanki;
  • bazylia;
  • czarny pieprz;
  • 6 oczyszczonych połówek kurzej gomółki.

Przygotowanie

Rozgrzejcie piecyk do 175 stopni. Z lekka naoliwcie formę do zapiekania olejem.

Zmieszajcie olej i czosnek. W drugiej misce zmieszajcie suchary, natarty parmezan, bazylię i pieprz.

Każdy kawałeczek mięsa nasmarujcie maślaną mieszanką potem obtoczcie w misce z sucharami.

Ułóżcie kurę do formy dla zapiekania.

Wypiekajcie 30 minut lub dopóki kura nie nabędzie złocistego odcienia i z niej nie zacznie wyciekać czysty sok.

Kabaczkowy suflet pod twarogową czapką

potrawy z serem 6

Składniki:

  • śmietanka – 500 ml;
  • parmezan – 120 g;
  • jajka – 4 szt.;
  • mąki – 3 łyżki;
  • sól, pieprz;
  • masło – 3 łyżki;
  • kabaczki – 5 szt.

Przygotowanie

Kabaczki pomyć i zdjąć skórkę. Potrzeć na drobnej tarce.

Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Białka ubić do mocnej piany.

Żółtka zmieszać z tartym serem (zostawić trochę sera dla czepka).

Do kabaczków dodać śmietankę, ser z żółtkami, mąkę, sól i pieprz. Mieszać. Akuratnie wprowadzić ubite białka i mieszać od dołu do góry.

Masę rozłożyć po formach, posypać serem co pozostał i zapiec przy 180 stopniach 20-30 minut. Podawać w ciepłym wyglądzie.

Twarogowa kesadilia

potrawy z serem 7

Składniki:

  • olej – 1 łyżka;
  • tortilla;
  • tarty cheddar – 1 szklanka;
  • salsa;
  • śmietana.

Przygotowanie

Roztopcie na patelni, w której bez wysiłków umieści się tortilla, ½ łyżki oleju.

Obsmażcie z jednej strony i zdejmijcie z patelni.

Potem pokładźcie na patelnię resztki oleju i obsmażcie drugi listek.

Tymczasem nasypcie ser i z góry pokładźcie pierwszy listek, porządnie przyciśnijcie i poczekajcie, aż ser roztopi się.

Zdejmijcie patelnię z ognia i pokrójcie na trójkątne kawałeczki, jak pizzę.

Z góry dodajcie salsę albo śmietanę.

Makaron z serem zapiekany w piecyku

potrawy z serem 8

Składniki:

  • olej – 1/2 szklanki;
  • mąka – 1/4 szklanki;
  • mleko – 3 szklanki;
  • sól;
  • czarny pieprz;
  • makaron – 500 g;
  • tarty cheddar – 2 szklanki;
  • czosnek;
  • suchary – 1 szklanka;
  • pokrojona pietruszka.

Przygotowanie

Rozgrzejcie piecyk do 240 stopni. Roztopcie 1/4 szklanki oleju na patelni, dodajcie mąkę, posmażcie 1 minutę. Wlejcie mleko i 3 szklanki wody. Udowodnijcie do wrzenia, ujmujcie ogień do minimalnego i przygotowujcie, często mieszając, aż sos nie dosięgnie jednorodnej masy (blisko 10 minut). Dodajcie sól i pieprz.

Nasypcie do formy do zapiekania makaron i 1/2 szklanki sera. Polejcie wszystko sosem i nakryjcie folią. Zapiekajcie blisko 20 minut, aż makaron nie ugotuje się.

O tej porze roztopicie reszty oleju w dużej patelni. Dodajcie czosnek, suchary i pietruszkę i mieszajcie. Posypcie solą i pieprzem.

Zdejmijcie folię z formy do zapiekania. Posypcie resztkami sera.

Zapiekajcie, aż górna motyka nie zyska złocistego koloru.

Francuska cebulowa zupa

potrawy z serem 9

Składniki:

  • postny olej – 1/2 szklanki;
  • 12 połówek cebuli, cienko pokrojonych po długości;
  • świeże gałęzie tymianku;
  • sól;
  • czarny pieprz;
  • mąka – 1 łyżka;
  • białe wino wytrawne – 1 szklanka;
  • wołowy bulion – 3 szklanki;
  • kurzy bulion – 2 szklanki;
  • ciabatta, pokrojona na kostki – 1/2 szklanki;
  • tarty ser – 2 szklanki.

Przygotowanie

Roztopicie w dużym rondlu olej, dodajcie pokrojoną cebulę, tymianek, sól i pieprz. Przygotowujcie blisko 30 minut, z rzadka mieszając, aż cebula nie nabędzie ciemno-złoty odcień i nie stanie się miękkim.

Dodajcie mąkę i przygotowujcie jeszcze 1-2 minuta. Białe wino dodajcie ogień i udowodnijcie do wrzenia, często mieszając, żeby nic nie przylepiło się do dna. Dodajcie wołowy i kurzy bulion i potrzymajcie na powolnym ogniu jeszcze blisko 30 minut, aż nie pojawi się aromat. Doprawcie solą i pieprzem według smaku.

Tymczasem poślijcie papier na deko i wyłóżcie na niego kostki chleba. Wypiekajcie w piecyku, aż oni nie zostaną chrupiącymi (blisko 3-5 minut). Wyławiajcie z zupy gałęzie tymianku. Z góry narzućcie suchary i hojnie posypcie serem.

Ulokujcie doniczki do piecyka na 3-5 minut, aż ser nie roztaje i nie zacznie zasmażać się.

Szybka twarogowa zakąska

potrawy z serem 10

Składniki:

  • olej dla frytury według smaku;
  • pietruszka;
  • 2 jajczarskie białka;
  • szczypta soli;
  • mąka czy suchary;
  • ser – 100 g.

Przygotowanie

Ser natrzeć na tarce. Oziębione białka ubić ze szczyptą soli.

Stopniowo dodać tarty ser. Na życzenie można osolić, popieprzyć.

Zrolować niewielkie kulki, obtoczyć je w mące (czy sucharach) i smażyć w rozgrzanym oleju roślinnym.

Rozgrzać olej w niewielkim rondelku, ulokować tam 3 kulki i obsmażać, stale przetaczając je widełkami po kręgu, żeby one nie przystały do dna i równomiernie rumieniły się. Gotowe kulki wyjąć i dać obeschnąć.

Podawać przyprószywszy natką pietruszki.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty