10 fantastycznie smacznych potraw z serem
Dobraliśmy dla was szalone przepisy potraw z serem, które po prostu niemożliwie nie pokochać jak dorosłym, tak i dzieciom.
Twarogowe pałeczki
Składniki:
- mozzarella – 230 g;
- mąka – 1/2 szklanki;
- duże jajko;
- panierowane suchary – 1/2 szklanki.
Przygotowanie
Pokrójcie ser na 8 prążków.
Obtoczcie kawałeczki w mące, strzepcie nadmiary.
W całości opuśćcie każdy prążek do potrawy ze zbitym jajkiem i obtoczcie w sucharach.
Rozgrzejcie patelnię czy rondelek i zalejcie olejem (blisko 3 cm).
Obsmażcie pałeczki z dwóch stron blisko 1 minuty, aż motyka nie zyska złocistego koloru.
Obsuszcie gotowy ser na serwetkach i podawajcie na stół z sosem.
Chrupiące ziemniaczane połówki
Składniki:
- 8 mytych ziemniaków;
- tarty ser – 230 g;
- pokrojony bekon – 500 g;
- oliwa;
- sól i pieprz;
- śmietana i cebula.
Przygotowanie
Wielokrotnie przekłujcie ziemniaki widełkami i naoliwcie je olejem. Hojnie posypcie pieprzem i solą.
Rozłóżcie ziemniak na kratach i wyślijcie do zawczasu rozgrzanego do 240 stopni piecyka. Zapiekajcie, aż skórka nie posmaży się. Dajcie ochłonąć.
Należy rozkroić ziemniaki wpół i dalej wyjmijcie łyżką miąższ, zostawiwszy dosłownie 1,5 cm grubości. Naoliwcie obie strony olejem i znów wyślijcie do piecyka na 5-7 minut, aż wewnętrzna część nie zyska złocistego koloru.
Rozprowadźcie po połówkach ser i bekon i zapiekajcie, aż ser nie roztopi się, blisko 2 minut. Podawajcie ze śmietaną i drobno pokrojoną cebulą.
Mintaj w twarogowej motyce
Składniki:
- filet mintaja – 1 kg;
- jajka – 4 szt.;
- ser – 200 g;
- cytryna;
- mąka – 150 g;
- pietruszka;
- szczypta przyprawy dla ryby.
Przygotowanie
Filet ryby kropimy sokiem cytryny i posypać przyprawami dla ryby. Postawić do lodówki na 20-40 minut.
Zbić jajka i potrzeć drobno ser. Wszystko mieszać.
Rybę obtoczyć w mące, potem w jajczarski-twarogowej mieszance.
Smażyć na maśle 5-7 minut każdą stronę.
Aranczyni z ricottą z serem
Składniki:
- risotta – 400 g;
- mozzarella – 50 g;
- jajko;
- suchary – 50 g;
- olej do frytury – 300 g.
Przygotowanie
Pokrójcie ser na kostki ze stroną w 1 cm. Zwrócicie uwagę, że bierzemy właśnie ser w zwykłych laskach, białe globulki – to inna mozzarella. Jajko zbijcie z lekka w misce.
Teraz niewielką ilość ricotty rozpłaszczajcie na dłoni do cienkiego placka. W centrum kładźcie kostkę sera i zawracajcie całe to, formując kulę. Risotto jest dosyć lepkie i dobrze wzmacnia się.
Gotowe kulki kładźcie na tablicę.
Kiedy wszystko będzie gotowe, postawcie patelnię z olejem na ogień. Podejdzie jak zwyczajne słonecznikowe rafinowane, tak i specjalne dla frytury. Olej musi pokrywać trochę więcej połowy kulki.
Kiedy olej będzie gotowy (zacznie syczeć, jeśli kapnąć wodę), pogrążajcie kulki do jajka, żeby ono pokryło całą kulkę, a potem do sucharów. Jak tylko obtoczyły kulkę w sucharach – od razu opuszczajcie do oleju. W procesie przewracajcie kulkę łyżką cedzakową, żeby on równomiernie obsmażał się.
Obsmażone kulki wykładajcie na talerz, zasłany papierowymi serwetkami, żeby sztafirował zbędny tłuszcz.
Zapiekana kurza gomółka z parmezanem
Składniki:
- oliwa – 2 łyżki;
- szczypta czosnkowego proszku;
- suchary – 1 szklanka;
- parmezan – 1/2 szklanki;
- bazylia;
- czarny pieprz;
- 6 oczyszczonych połówek kurzej gomółki.
Przygotowanie
Rozgrzejcie piecyk do 175 stopni. Z lekka naoliwcie formę do zapiekania olejem.
Zmieszajcie olej i czosnek. W drugiej misce zmieszajcie suchary, natarty parmezan, bazylię i pieprz.
Każdy kawałeczek mięsa nasmarujcie maślaną mieszanką potem obtoczcie w misce z sucharami.
Ułóżcie kurę do formy dla zapiekania.
Wypiekajcie 30 minut lub dopóki kura nie nabędzie złocistego odcienia i z niej nie zacznie wyciekać czysty sok.
Kabaczkowy suflet pod twarogową czapką
Składniki:
- śmietanka – 500 ml;
- parmezan – 120 g;
- jajka – 4 szt.;
- mąki – 3 łyżki;
- sól, pieprz;
- masło – 3 łyżki;
- kabaczki – 5 szt.
Przygotowanie
Kabaczki pomyć i zdjąć skórkę. Potrzeć na drobnej tarce.
Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Białka ubić do mocnej piany.
Żółtka zmieszać z tartym serem (zostawić trochę sera dla czepka).
Do kabaczków dodać śmietankę, ser z żółtkami, mąkę, sól i pieprz. Mieszać. Akuratnie wprowadzić ubite białka i mieszać od dołu do góry.
Masę rozłożyć po formach, posypać serem co pozostał i zapiec przy 180 stopniach 20-30 minut. Podawać w ciepłym wyglądzie.
Twarogowa kesadilia
Składniki:
- olej – 1 łyżka;
- tortilla;
- tarty cheddar – 1 szklanka;
- salsa;
- śmietana.
Przygotowanie
Roztopcie na patelni, w której bez wysiłków umieści się tortilla, ½ łyżki oleju.
Obsmażcie z jednej strony i zdejmijcie z patelni.
Potem pokładźcie na patelnię resztki oleju i obsmażcie drugi listek.
Tymczasem nasypcie ser i z góry pokładźcie pierwszy listek, porządnie przyciśnijcie i poczekajcie, aż ser roztopi się.
Zdejmijcie patelnię z ognia i pokrójcie na trójkątne kawałeczki, jak pizzę.
Z góry dodajcie salsę albo śmietanę.
Makaron z serem zapiekany w piecyku
Składniki:
- olej – 1/2 szklanki;
- mąka – 1/4 szklanki;
- mleko – 3 szklanki;
- sól;
- czarny pieprz;
- makaron – 500 g;
- tarty cheddar – 2 szklanki;
- czosnek;
- suchary – 1 szklanka;
- pokrojona pietruszka.
Przygotowanie
Rozgrzejcie piecyk do 240 stopni. Roztopcie 1/4 szklanki oleju na patelni, dodajcie mąkę, posmażcie 1 minutę. Wlejcie mleko i 3 szklanki wody. Udowodnijcie do wrzenia, ujmujcie ogień do minimalnego i przygotowujcie, często mieszając, aż sos nie dosięgnie jednorodnej masy (blisko 10 minut). Dodajcie sól i pieprz.
Nasypcie do formy do zapiekania makaron i 1/2 szklanki sera. Polejcie wszystko sosem i nakryjcie folią. Zapiekajcie blisko 20 minut, aż makaron nie ugotuje się.
O tej porze roztopicie reszty oleju w dużej patelni. Dodajcie czosnek, suchary i pietruszkę i mieszajcie. Posypcie solą i pieprzem.
Zdejmijcie folię z formy do zapiekania. Posypcie resztkami sera.
Zapiekajcie, aż górna motyka nie zyska złocistego koloru.
Francuska cebulowa zupa
Składniki:
- postny olej – 1/2 szklanki;
- 12 połówek cebuli, cienko pokrojonych po długości;
- świeże gałęzie tymianku;
- sól;
- czarny pieprz;
- mąka – 1 łyżka;
- białe wino wytrawne – 1 szklanka;
- wołowy bulion – 3 szklanki;
- kurzy bulion – 2 szklanki;
- ciabatta, pokrojona na kostki – 1/2 szklanki;
- tarty ser – 2 szklanki.
Przygotowanie
Roztopicie w dużym rondlu olej, dodajcie pokrojoną cebulę, tymianek, sól i pieprz. Przygotowujcie blisko 30 minut, z rzadka mieszając, aż cebula nie nabędzie ciemno-złoty odcień i nie stanie się miękkim.
Dodajcie mąkę i przygotowujcie jeszcze 1-2 minuta. Białe wino dodajcie ogień i udowodnijcie do wrzenia, często mieszając, żeby nic nie przylepiło się do dna. Dodajcie wołowy i kurzy bulion i potrzymajcie na powolnym ogniu jeszcze blisko 30 minut, aż nie pojawi się aromat. Doprawcie solą i pieprzem według smaku.
Tymczasem poślijcie papier na deko i wyłóżcie na niego kostki chleba. Wypiekajcie w piecyku, aż oni nie zostaną chrupiącymi (blisko 3-5 minut). Wyławiajcie z zupy gałęzie tymianku. Z góry narzućcie suchary i hojnie posypcie serem.
Ulokujcie doniczki do piecyka na 3-5 minut, aż ser nie roztaje i nie zacznie zasmażać się.
Szybka twarogowa zakąska
Składniki:
- olej dla frytury według smaku;
- pietruszka;
- 2 jajczarskie białka;
- szczypta soli;
- mąka czy suchary;
- ser – 100 g.
Przygotowanie
Ser natrzeć na tarce. Oziębione białka ubić ze szczyptą soli.
Stopniowo dodać tarty ser. Na życzenie można osolić, popieprzyć.
Zrolować niewielkie kulki, obtoczyć je w mące (czy sucharach) i smażyć w rozgrzanym oleju roślinnym.
Rozgrzać olej w niewielkim rondelku, ulokować tam 3 kulki i obsmażać, stale przetaczając je widełkami po kręgu, żeby one nie przystały do dna i równomiernie rumieniły się. Gotowe kulki wyjąć i dać obeschnąć.
Podawać przyprószywszy natką pietruszki.