10 krajów azjatyckich dla smakoszy

Dziś turystyka gastronomiczna (kulinarna) zdobywa coraz większą rzeszę zwolenników. Ludzie poznają świat od kuchni. Podróżowanie w celu próbowania dań i produktów kulinarnych danego regionu lub kraju określa się mianem turystyki kulinarnej, gastronomicznej.

Azja słynie z nietypowych i zaskakujących potraw i dań, dlatego też cieszy się niebywałą popularnością wśród turystów, którzy poznają świat od kuchni. W niniejszym zestawieniu 10 krajów azjatyckich, które zaskoczą nawet najbardziej wymagającego smakosza.

1. Korea Południowa

Korea Południowa

Mieszkańcy Korei Południowej uwielbiają jedzenie przyrządzone na grillu. Jednak ten kraj może się pochwalić także innymi pysznymi specjałami: kurczak na piwie, zupa bobowa, smażony ryż, doprawiany różnymi ziołami oraz przyprawami, mięso bulgogi, które ma nieco słodkawi smak, kimchi – tradycyjne danie kuchni koreańskiej, składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw (kapusta pekińska, ogórki, inne warzywa) i papryczek chili.

2. Indonezja

Indonezja

Indonezja na razie nie jest zbyt popularnym kierunkiem turystyki kulinarnej. Jednak jeśli chcesz poznać ten kraj od kuchni, to warto spróbować pysznego ryżu z kurczakiem, pieczonego kurczaka na grillu, przyprawionego różnymi przyprawami i oczywiście wołowego indonezyjskiego rendangu. Wołowina duszona jest pomału w mleku kokosowym z niezwykle aromatyczną pastą, pełną przypraw korzennych i papryczek chili.

3. Malezja

Malezja

Malezyjczycy to prawdziwi smakosze, którzy lubią dobrze zjeść. Jedzenie w Malezji jest bardzo tanie. Najpopularniejsza potrawa kuchni malezyjskiej – nasi lemak: to ryż gotowany w mleku kokosowym. Zazwyczaj wzbogaca się go przyprawami – liśćmi pandanu, trawą cytrynową lub imbirem, a niekiedy także warzywami, jajkiem sadzonym, orzechami ziemnymi, smażonymi udkami kurczaka. Nasi lemak tradycyjnie podaje się z ostrym sosem sambal.

4. Iran

Iran

Tradycje kuchni irańskiej są bardzo stare. Kuchnia irańska zachwyca swoją różnorodnością i nietypowością. Wszystkie potrawy są bardzo sycące i nadzwyczaj pyszne. Tradycyjne potrawy irańskie: ostry ryż, duszone warzywa z mięsem, szaszłyk, pieczywo i desery. Tradycyjne składniki łączy się ze śliwkami wędzonymi, granatem, różnorodnymi przyprawami.

5. Indie

Indie

Indie słyną z różnorodności smaków i zapachów. Specjały kuchni indyjskiej, których warto spróbować: kokosowy curry, ognista masala, sery, nabiał, biriani.

6. Wietnam

Wietnam

Tradycyjne dania kuchni wietnamskiej przyrządza się bez dodawania ostrych i pikantnych przypraw. Pomimo to, Wietnamczycy mają wiele do zaoferowania turystom: smażone owoce morza, roladki ryżowe, cha-cha z ryby, zupa z makaronem surimi, wołowina, zupa pomidorowa.

7. Chiny

Chiny

Kuchnia chińska jest bardzo różnorodna i pyszna. Turyści, odwiedzający ten kraj, koniecznie muszą spróbować chow fan – ryż, smażony na dużej patelni z grubym wzmocnionym dnem, podawany jako samodzielne danie albo ten sam smażony ryż, z dodawaniem jajka, groszku zielonego i boczku, pierożki chińskie won ton, smażone mięso, duszone warzywa i makaron chiński. Chińczycy uwielbiają zupy. Gotują je na wołowinie, rosole oraz bulionie warzywnym.

8. Sri Lanka

Sri Lanka

Piękny kraj, który może się pochwalić zarówno niesamowitymi krajobrazami, plantacjami herbaty, unikalnym światem zwierzęcym oraz roślinnym, jak i pysznymi potrawami. Będąc na Sri Lance, warto spróbować tortu z soczewicy z krewetkami, bułeczek z tuńczykiem, curry z krabów.

9. Tajlandia

Tajlandia

Mieszkańcy Tajlandii uwielbiają i znają się na dobrym jedzeniu. Doskonale wiedzą, jak urozmaicić smak potraw za pomocą przypraw i ziół – zbilansowane połączenie zapewnia unikalny smak i potraw. Będąc w Tajlandii, koniecznie musisz spróbować zupy z makaronem, mięsa, przyrządzonego na grillu, wieprzowiny z ziemniakami, ostryg, dań rybnych i oczywiście pysznej kaczki.

10. Japonia

Japonia

Japonia – kraj niesamowitych zapachów i smaków! Sushi – najpopularniejsze danie kuchni japońskiej, nie tylko w Japonii, ale także na całym świecie. Koniecznie musisz spróbować smażonych owoców morza w panierce, sukiyaki – potrawa przyrządzana z cienko pokrojonej wołowiny, warzyw oraz tofu, ramenu oraz ryżu curry. Chociaż lista japońskich specjałów jest o wiele dłuższa.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty