10 lepszych obiadów, które można wziąć ze sobą
Zebraliśmy przepisy najsmaczniejszych i sytnych obiadów, które można wziąć ze sobą i spokojnie powędrować do pracy.
Papryka faszerowana

Składniki:
- papryka – 8 sztuk;
- wołowina czy cielęcina – 500 g;
- tłusta wieprzowina – 500 g;
- duża marchew – 2 sztuki;
- duże cebuli – 2 sztuki;
- ryż – 100 g;
- kurzy bulion – 1 l;
- pietruszka;
- sól, pieprz według smaku.
Sposób przygotowania
Należy oczyścić papryką od nasienia i rdzeni (czepka nie wyrzucać).
Drobno kroimy kostkami cebulę, szatkujemy marchew cienkimi prążkami.
Na oleju roślinnym obsmażamy marchew z cebulą w ciągu 20 minut na średnim ogniu.
Ugotujemy ryż do półgotowości i przemywamy pod bieżącą wodą.
Za pomocą maszynki do mięsa przekręcimy mięso do farszu, dodajemy połowę cebuli i marchwi, ryż, drobno pokrojoną pietruszkę, sól i pieprz. Rzetelnie mieszamy.
Jeden sekret: po to, żeby mięsny farsz był więcej powietrzny, dodajcie do niego 2/3 łyżki warzywnego, czy kurzego bulionu. Znów rzetelnie wymieszajcie i zbijcie.
Układamy farsz do papryki, ułożymy do dużego rondla czy patelni. Każdą paprykę należy nakryć czepkiem, zalać kurzym bulionem i z góry wyłożyć cebulę, co pozostała, i marchew. Nakryć rondel przykrywką i na ogniu trochę mniej średniego należy gotować paprykę w ciągu godziny.
Spaghetti z owocami

Składniki:
- spaghetti – 100 g;
- czosnek;
- oliwki – 20 g;
- kapary – 5 g;
- krewetki – 4 sztuki;
- morskie grzebienie – 4 sztuki;
- pomidory – 4 sztuki;
- bazylia;
- pomidory w soku – 150-200 g;
- oliwa – 20 ml.
Sposób przygotowania
Spaghetti należy ugotować w solonej wodzie.
Na patelni z rozgrzaną oliwą obsmażamy pokrajany czosnek w ciągu 1-2 minut, potem dodajemy czosnek i należy dodać oczyszczone krewetki i morski grzebień, to wszystko należy obsmażyć do gotowości.
Pomidory kroimy na połówki, dodajemy do owoców morza, to samo robimy z oliwkami i kaparami. Zalewamy to wszystko pomidorami w soku i dalej gotujemy.
Osolimy, popieprzymy, dodajemy część pokrojonej bazylii i ugotowane spaghetti. Mieszamy.
Potrawę ubieramy bazylią. Smacznego!
Kurze kotlety z suszonymi śliwkami

Składniki:
- kurzy filet – 300 g;
- suszone śliwki – 6 sztuk;
- śmietanka – 100 ml;
- olej roślinny – 60 ml;
- sól, pieprz według smaku.
Sposób przygotowania
Filet kury kroimy średnimi kostkami.
Wlewamy śmietankę i przebijamy w blenderze do jednorodnej masy.
Osolimy, popieprzymy i zrobimy kotlety z suszonymi śliwkami.
Obsmażymy na oleju roślinnym.
Pizza-placek "Chicago" według przepisu Jamie Olivera

Składniki:
Ciasto:
- woda – 650 ml;
- suche drożdże – 7 g;
- cukier – 1 łyżka;
- szczypta soli;
- mąka – 1 kg.
Sos pomidorowy:
- czosnek – 2 ząbki;
- szczypta oregano;
- konserwowe pomidory – 400 g;
- sól, pieprz według smaku.
Nadzienie:
- czerwona cebula – 2 sztuki;
- parówki – 4 sztuki;
- papryka – 1 łyżka;
- nasienia fenkułu – 1 łyżka;
- ser – 300 g;
- marynowane pieprze chilli – 2 sztuki;
- dowolne ugotowane mięso – 200 g;
- oliwa;
- suchary;
- 4 formy z wysokimi burtami (o średnicy nie więcej 25 cm).
Sposób przygotowania
Dla ciasta w dużej misce zmieszamy ciepłą wodę, drożdże, cukier i sól.
W robot kuchenny układamy mąkę i wlewamy wodę z drożdżami, rzetelnie mieszamy.
Roboczą powierzchnię posypujemy mąką, wyłożymy ciasto i jak należy jego wymieszamy, żeby ono zostało elastycznym i nie przylepiało się do rąk.
Pokłaść ciasto do miski przysypaną mąką i nakryć ręcznikiem. Zostawić wzbierać na 2 godziny, ciasto musi wezbrać w rozmiarze w dwa razy.
Dla sosu pomidorowego złożymy wszystkie ingredienty do blendera, zbijamy do jednorodnej masy.
Formy należy naoliwić oliwą i z lekka obsypać sucharami.
Ciasto co podeszło rozdzielimy na 4 części, z każdego placka należy sformować kulkę. Jamie doradza nie wałkować ciasto, lecz akuratnie jego rozciągnąć do rozmiaru formy. Ciasto wyłożyć do form i zostawić jeszcze na 15-20 minut.
Należy naoliwić pizzę sosem pomidorowym. Z góry rozłożymy parówki, pokrojone kawałkami, kawałeczki mięsa, cienko pokrojony marynowany chilli, ser, cebulę, naszatkowaną cienkimi kółkami. Zakończyć kompozycję należy przyprawami: nasienie fenkułu należy zemleć w moździerzu z wędzoną papryką i ozdabiamy pizzę.
Stawiamy pizzę do piecyka rozgrzanego do 190 °C, na 20 minut.
Ryż z owocami morza po chińsku

Składniki:
- ryż – 350 g;
- wrzątek – 700 ml;
- cytryna;
- połowa pieprzu chilli;
- czosnek – 1 ząbek;
- przegrzebkowate – 12 sztuk;
- 1 szczypta mieszanki przypraw;
- oliwa – 30 ml;
- szczypior;
- jajka – 3 sztuk;
- sojowy sos;
- masło – 30 g;
- miód – 1 łyżka;
- kindza.
Sposób przygotowania
Ryż należy pokłaść do rondla i zalać wrzątkiem. Postawić na średni ogień, nakryć przykrywką i gotować do gotowości.
Z cytryny zdjąć skórkę cytrynową, pieprz chilli i czosnek należy drobno pokroić.
Rozłożymy przegrzebkowate na roboczej powierzchni. Równomiernie wyłożymy na grzebienie skórkę cytrynową, pieprz chilli i czosnek. Należy dodać przyprawę i oliwę. Rzetelnie wetrzeć całe to do przegrzebkowatych i zostawić marynować się na 5-10 minut.
Szczypior drobno kroimy i zmieszamy z lekka zbitymi jajkami. Należy dodać sojowy sos i trochę oliwy. Wymieszać. Wlewamy mieszankę do rondla z ryżem, ujmujemy ogień do minimalnego, nakrywamy przykrywką i przygotujemy jeszcze w ciągu kilku minut.
Obsmażymy przegrzebkowate na mieszance i oliwnego masła nie więcej 3 minut. W końcu wlewamy miód i osolimy. Przygotowujemy jeszcze w ciągu minuty.
Na dużą potrawę wyłożymy ryż, z góry rozłożymy przegrzebkowate. Ozdabiamy drobno pokrojoną kindzą.
Rolki z szynki z mozzarellą

Składniki:
- mozzarella – 150 g;
- szynka – 16 kawałków;
- garść gorzkawej sałaty;
- cebula – 2 sztuki;
- oliwa;
- balsamiczny ocet;
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania
Pokroimy mozzarellę na laski i obsuszymy je z lekka na serwetkach.
Należy zawinąć każdą laskę mozzarelli do kawałka szynki.
Kroimy sałatę i wyłożymy na potrawę, z lekka osolimy.
Wyłożymy rolki na sałatę, ubieramy cebulą, pokrojoną cieniutkimi kółkami, popieprzymy, polewamy olejem i niewielką ilością octu balsamicznego.
Chrupiące bliny z cielęciną i kukurydzą

Składniki:
Dla blinów:
- ciepłe mleko – 300 ml;
- jajka – 2 sztuki;
- olej roślinny;
- cukier;
- sól;
- mąka – 180 g;
- wrzątek – 100 ml.
Dla nadzienia:
- cielęcina – 400 g;
- 1 cebula;
- oliwa – 2 łyżki;
- niewielki pęczek kopru, czy pietruszki;
- konserwowana kukurydza – 5 łyżek;
- sól, pieprz według smaku;
- oliwa.
Sposób przygotowania
Dla blinów zmieszamy mleko, jajka, olej, cukier i sól.
Stale mieszając wsypujemy mąkę. Przemieszamy do jednorodności.
Wlewamy wrzątek i jeszcze raz szybko przemieszamy. Zostawiamy na 15-30 minut nalegać się, potem wypiekamy bliny.
Dla nadzienia mięso odeprzemy tyłową stroną noża. Pokroimy na drobne kawałeczki.
Cebulę drobno naszatkujemy i obsmażymy w ciągu 4-5 minut w 1 łyżce oliwy do złocistego koloru.
W drugiej patelni nagrzewamy olej i na silnym ogniu szybko obsmażymy cielęcinę ze wszystkich stron. Zmniejszymy ogień i smażymy do gotowości w ciągu 7-10 minut.
Gotowe mięso jeszcze raz drobno kroimy. Należy dodać pokrojony koper, kukurydzę, smażoną cebulę, pieprz i sól. Mieszamy.
Należy zawinąć nadzienie do blinów kopertą. Układamy do formy, naoliwionej oliwą, szwem do dołu. Ustawiamy do piecyka, rozgrzanego do 220 °C, na 10-15 minut.
Gotowe bliny układamy do spożywczego kontenera.
Udka kurczaka w krakersach

Składniki:
- słone krakersy – 50 g;
- tarty parmezan, czy inny twardy ser – 2 łyżki;
- papryka – 0,5 łyżki;
- czosnkowy proszek – 1/4 łyżki;
- sól i pieprz;
- jajko – 1 sztuka;
- miód – 1 łyżka;
- woda– 1 łyżka;
- udka kurczaka – 4 sztuki.
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piecyk do 220 °С.
Dalej należy mleć krakersy w blenderze.
Zmieszamy okruch z serem, papryką, czosnkowym proszkiem, solą i pieprzem.
Połączymy jajko, miód i wodę, mieszamy.
Kurze udka oczyszczamy od skóry, przemywamy i obsuszamy. Moczymy każde udko do jajczarskiej mieszanki, potem rzetelnie obtoczymy okruchem.
Wyłożymy udka do formy, którą wyścielamy pergaminem.
Zapiekamy do złocistego koloru w ciągu 16-20 minut, przewróciwszy jeden raz.
Dalej należy układać do kontenera, żeby mięso zostawało ciepłym jak najdłużej.
Rolki z serem, grzybami i szynką

Składniki:
- chleb do toastów – 8 sztuk;
- pieczarki – 250 g;
- niewielka cebula;
- pęczek pietruszki;
- kilka gałęzi tymianku;
- masło – 3 łyżki;
- szynka – 10 kawałków;
- tarty twardy ser – 40 g;
- jajko – 2 sztuki;
- mleko – 1/3 szklanki;
- sera – 250 g;
- sól, pieprz według smaku.
Sposób przygotowania
Należy rozgrzać 2 łyżki masła w patelni. Dodać drobno pokrojone pieczarki i cebulę, obsmażamy w ciągu 3-5 minut do miękkości.
Natkę należy pokroić czy podrzeć rękami i dodać do cebuli i grzybów, osolić, popieprzyć, dodać kilka gałęzi tymianku. Przygotowujemy 2-3 minuty. Tymianek wydalamy.
Zmieszamy miękki ser, połowę twardego sera i 2 kawałeczki drobno pokrojonej szynki. Należy dodać grzybową mieszankę i wymieszać.
Zmieszamy mleko, jajko i twardy ser. Z lekka zbijamy.
Wałkujemy chleb za pomocą huśtawki. Motyki można obcinać.
Wyłożymy 1-2 łyżki nadzienia na "ciasto". Zawijamy rolki tak, by szew okazał się od spodu.
Roztopimy masło co pozostało na patelni. Pogrążamy rolki do mleczno-jajczarskiej mieszanki ze wszystkich stron szybkimi ruchami, żeby chleb nie rozmókł.
Odwrócimy rolki do szynki i obsmażymy na średnim ogniu ze wszystkich stron do złocistego koloru, w ciągu 3-4 minut.
Carski barszcz

Składniki:
- połowa gotowanego wołowego języka;
- cebula;
- olej roślinny;
- duża marchew;
- burak;
- sok cytryny;
- korzeń pietruszki;
- duży pomidor;
- ziemniaki – 6 sztuk;
- połowa papryki;
- konserwowa fasola;
- mięsny bulion;
- kolba kapusty;
- czosnek;
- mieszanka pieprzów, sól według smaku.
Sposób przygotowania
Drobno kroimy cebulę, obsmażamy na oleju roślinnym.
Należy natrzeć na dużej tarce marchew, dodać do cebuli. Obsmażamy w ciągu kilku minut. Dodajemy natarty na dużej tarce burak z sokiem cytryny. Obsmażamy w ciągu minuty. Dodajemy natarty na dużej tarce korzeń pietruszki i pokrojony czosnek.
Blanszujemy pomidory. Robimy piure i dodajemy do obsmażenia. Dusimy 10 minut na małym ogniu. Osolimy i popieprzymy, dodajemy 250 ml wrzątku. Gasimy jeszcze w ciągu 5 minut, zdejmujemy z ognia.
Kroimy dużymi kostkami ziemniaki i paprykę, przemywamy fasolę pod bieżącą wodą.
Bulion udowodniamy do wrzenia, dodajemy ziemniaki, paprykę i fasolę. Gotujemy w ciągu 10-12 minut. Układamy pokrojony słomką język i naszatkowaną kapustę. Przygotowujemy jeszcze w ciągu 10-15 minut.