10 lepszych obiadów, które można wziąć ze sobą

Żywienie w pracy może stać się prawdziwym problemem, jeśli obok nie ma dobrej jadalni, czy przytulnej kawiarni. Lecz jest doskonała decyzja – nauczyć się przygotowywać pożyteczne i smaczne potrawy i brać jedzenie ze sobą.

Zebraliśmy przepisy najsmaczniejszych i sytnych obiadów, które można wziąć ze sobą i spokojnie powędrować do pracy.

Papryka faszerowana

Papryka

Składniki:

  • papryka – 8 sztuk;
  • wołowina czy cielęcina – 500 g;
  • tłusta wieprzowina – 500 g;
  • duża marchew – 2 sztuki;
  • duże cebuli – 2 sztuki;
  • ryż – 100 g;
  • kurzy bulion – 1 l;
  • pietruszka;
  • sól, pieprz według smaku.

Sposób przygotowania

Należy oczyścić papryką od nasienia i rdzeni (czepka nie wyrzucać).

Drobno kroimy kostkami cebulę, szatkujemy marchew cienkimi prążkami.

Na oleju roślinnym obsmażamy marchew z cebulą w ciągu 20 minut na średnim ogniu.

Ugotujemy ryż do półgotowości i przemywamy pod bieżącą wodą.

Za pomocą maszynki do mięsa przekręcimy mięso do farszu, dodajemy połowę cebuli i marchwi, ryż, drobno pokrojoną pietruszkę, sól i pieprz. Rzetelnie mieszamy.

Jeden sekret: po to, żeby mięsny farsz był więcej powietrzny, dodajcie do niego 2/3 łyżki warzywnego, czy kurzego bulionu. Znów rzetelnie wymieszajcie i zbijcie.

Układamy farsz do papryki, ułożymy do dużego rondla czy patelni. Każdą paprykę należy nakryć czepkiem, zalać kurzym bulionem i z góry wyłożyć cebulę, co pozostała, i marchew. Nakryć rondel przykrywką i na ogniu trochę mniej średniego należy gotować paprykę w ciągu godziny.

Spaghetti z owocami

Spaghetti

Składniki:

  • spaghetti – 100 g;
  • czosnek;
  • oliwki – 20 g;
  • kapary – 5 g;
  • krewetki – 4 sztuki;
  • morskie grzebienie – 4 sztuki;
  • pomidory – 4 sztuki;
  • bazylia;
  • pomidory w soku – 150-200 g;
  • oliwa – 20 ml.

Sposób przygotowania

Spaghetti należy ugotować w solonej wodzie.

Na patelni z rozgrzaną oliwą obsmażamy pokrajany czosnek w ciągu 1-2 minut, potem dodajemy czosnek i należy dodać oczyszczone krewetki i morski grzebień, to wszystko należy obsmażyć do gotowości.

Pomidory kroimy na połówki, dodajemy do owoców morza, to samo robimy z oliwkami i kaparami. Zalewamy to wszystko pomidorami w soku i dalej gotujemy.

Osolimy, popieprzymy, dodajemy część pokrojonej bazylii i ugotowane spaghetti. Mieszamy.

Potrawę ubieramy bazylią. Smacznego!

Kurze kotlety z suszonymi śliwkami

Kurze kotlety

Składniki:

  • kurzy filet – 300 g;
  • suszone śliwki – 6 sztuk;
  • śmietanka – 100 ml;
  • olej roślinny – 60 ml;
  • sól, pieprz według smaku.

Sposób przygotowania

Filet kury kroimy średnimi kostkami.

Wlewamy śmietankę i przebijamy w blenderze do jednorodnej masy.

Osolimy, popieprzymy i zrobimy kotlety z suszonymi śliwkami.

Obsmażymy na oleju roślinnym.

Pizza-placek "Chicago" według przepisu Jamie Olivera

Pizza

Składniki:

Ciasto:

  • woda – 650 ml;
  • suche drożdże – 7 g;
  • cukier – 1 łyżka;
  • szczypta soli;
  • mąka – 1 kg.

Sos pomidorowy:

  • czosnek – 2 ząbki;
  • szczypta oregano;
  • konserwowe pomidory – 400 g;
  • sól, pieprz według smaku.

Nadzienie:

  • czerwona cebula – 2 sztuki;
  • parówki – 4 sztuki;
  • papryka – 1 łyżka;
  • nasienia fenkułu – 1 łyżka;
  • ser – 300 g;
  • marynowane pieprze chilli – 2 sztuki;
  • dowolne ugotowane mięso – 200 g;
  • oliwa;
  • suchary;
  • 4 formy z wysokimi burtami (o średnicy nie więcej 25 cm).

Sposób przygotowania

Dla ciasta w dużej misce zmieszamy ciepłą wodę, drożdże, cukier i sól.

W robot kuchenny układamy mąkę i wlewamy wodę z drożdżami, rzetelnie mieszamy.

Roboczą powierzchnię posypujemy mąką, wyłożymy ciasto i jak należy jego wymieszamy, żeby ono zostało elastycznym i nie przylepiało się do rąk.

Pokłaść ciasto do miski przysypaną mąką i nakryć ręcznikiem. Zostawić wzbierać na 2 godziny, ciasto musi wezbrać w rozmiarze w dwa razy.

Dla sosu pomidorowego złożymy wszystkie ingredienty do blendera, zbijamy do jednorodnej masy.

Formy należy naoliwić oliwą i z lekka obsypać sucharami.

Ciasto co podeszło rozdzielimy na 4 części, z każdego placka należy sformować kulkę. Jamie doradza nie wałkować ciasto, lecz akuratnie jego rozciągnąć do rozmiaru formy. Ciasto wyłożyć do form i zostawić jeszcze na 15-20 minut.

Należy naoliwić pizzę sosem pomidorowym. Z góry rozłożymy parówki, pokrojone kawałkami, kawałeczki mięsa, cienko pokrojony marynowany chilli, ser, cebulę, naszatkowaną cienkimi kółkami. Zakończyć kompozycję należy przyprawami: nasienie fenkułu należy zemleć w moździerzu z wędzoną papryką i ozdabiamy pizzę.

Stawiamy pizzę do piecyka rozgrzanego do 190 °C, na 20 minut.

Ryż z owocami morza po chińsku

Ryż

Składniki:

  • ryż – 350 g;
  • wrzątek – 700 ml;
  • cytryna;
  • połowa pieprzu chilli;
  • czosnek – 1 ząbek;
  • przegrzebkowate – 12 sztuk;
  • 1 szczypta mieszanki przypraw;
  • oliwa – 30 ml;
  • szczypior;
  • jajka – 3 sztuk;
  • sojowy sos;
  • masło – 30 g;
  • miód – 1 łyżka;
  • kindza.

Sposób przygotowania

Ryż należy pokłaść do rondla i zalać wrzątkiem. Postawić na średni ogień, nakryć przykrywką i gotować do gotowości.

Z cytryny zdjąć skórkę cytrynową, pieprz chilli i czosnek należy drobno pokroić.

Rozłożymy przegrzebkowate na roboczej powierzchni. Równomiernie wyłożymy na grzebienie skórkę cytrynową, pieprz chilli i czosnek. Należy dodać przyprawę i oliwę. Rzetelnie wetrzeć całe to do przegrzebkowatych i zostawić marynować się na 5-10 minut.

Szczypior drobno kroimy i zmieszamy z lekka zbitymi jajkami. Należy dodać sojowy sos i trochę oliwy. Wymieszać. Wlewamy mieszankę do rondla z ryżem, ujmujemy ogień do minimalnego, nakrywamy przykrywką i przygotujemy jeszcze w ciągu kilku minut.

Obsmażymy przegrzebkowate na mieszance i oliwnego masła nie więcej 3 minut. W końcu wlewamy miód i osolimy. Przygotowujemy jeszcze w ciągu minuty.

Na dużą potrawę wyłożymy ryż, z góry rozłożymy przegrzebkowate. Ozdabiamy drobno pokrojoną kindzą.

Rolki z szynki z mozzarellą

Rolki

Składniki:

  • mozzarella – 150 g;
  • szynka – 16 kawałków;
  • garść gorzkawej sałaty;
  • cebula – 2 sztuki;
  • oliwa;
  • balsamiczny ocet;
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania

Pokroimy mozzarellę na laski i obsuszymy je z lekka na serwetkach.

Należy zawinąć każdą laskę mozzarelli do kawałka szynki.

Kroimy sałatę i wyłożymy na potrawę, z lekka osolimy.

Wyłożymy rolki na sałatę, ubieramy cebulą, pokrojoną cieniutkimi kółkami, popieprzymy, polewamy olejem i niewielką ilością octu balsamicznego.

Chrupiące bliny z cielęciną i kukurydzą

Chrupiące bliny

Składniki:

Dla blinów:

  • ciepłe mleko – 300 ml;
  • jajka – 2 sztuki;
  • olej roślinny;
  • cukier;
  • sól;
  • mąka – 180 g;
  • wrzątek – 100 ml.

Dla nadzienia:

  • cielęcina – 400 g;
  • 1 cebula;
  • oliwa – 2 łyżki;
  • niewielki pęczek kopru, czy pietruszki;
  • konserwowana kukurydza – 5 łyżek;
  • sól, pieprz według smaku;
  • oliwa.

Sposób przygotowania

Dla blinów zmieszamy mleko, jajka, olej, cukier i sól.

Stale mieszając wsypujemy mąkę. Przemieszamy do jednorodności.

Wlewamy wrzątek i jeszcze raz szybko przemieszamy. Zostawiamy na 15-30 minut nalegać się, potem wypiekamy bliny.

Dla nadzienia mięso odeprzemy tyłową stroną noża. Pokroimy na drobne kawałeczki.

Cebulę drobno naszatkujemy i obsmażymy w ciągu 4-5 minut w 1 łyżce oliwy do złocistego koloru.

W drugiej patelni nagrzewamy olej i na silnym ogniu szybko obsmażymy cielęcinę ze wszystkich stron. Zmniejszymy ogień i smażymy do gotowości w ciągu 7-10 minut.

Gotowe mięso jeszcze raz drobno kroimy. Należy dodać pokrojony koper, kukurydzę, smażoną cebulę, pieprz i sól. Mieszamy.

Należy zawinąć nadzienie do blinów kopertą. Układamy do formy, naoliwionej oliwą, szwem do dołu. Ustawiamy do piecyka, rozgrzanego do 220 °C, na 10-15 minut.

Gotowe bliny układamy do spożywczego kontenera.

Udka kurczaka w krakersach

Udka kurczaka

Składniki:

  • słone krakersy – 50 g;
  • tarty parmezan, czy inny twardy ser – 2 łyżki;
  • papryka – 0,5 łyżki;
  • czosnkowy proszek – 1/4 łyżki;
  • sól i pieprz;
  • jajko – 1 sztuka;
  • miód – 1 łyżka;
  • woda– 1 łyżka;
  • udka kurczaka – 4 sztuki.

Sposób przygotowania

Nagrzewamy piecyk do 220 °С.

Dalej należy mleć krakersy w blenderze.

Zmieszamy okruch z serem, papryką, czosnkowym proszkiem, solą i pieprzem.

Połączymy jajko, miód i wodę, mieszamy.

Kurze udka oczyszczamy od skóry, przemywamy i obsuszamy. Moczymy każde udko do jajczarskiej mieszanki, potem rzetelnie obtoczymy okruchem.

Wyłożymy udka do formy, którą wyścielamy pergaminem.

Zapiekamy do złocistego koloru w ciągu 16-20 minut, przewróciwszy jeden raz.

Dalej należy układać do kontenera, żeby mięso zostawało ciepłym jak najdłużej.

Rolki z serem, grzybami i szynką

Rolki z serem

Składniki:

  • chleb do toastów – 8 sztuk;
  • pieczarki – 250 g;
  • niewielka cebula;
  • pęczek pietruszki;
  • kilka gałęzi tymianku;
  • masło – 3 łyżki;
  • szynka – 10 kawałków;
  • tarty twardy ser – 40 g;
  • jajko – 2 sztuki;
  • mleko – 1/3 szklanki;
  • sera – 250 g;
  • sól, pieprz według smaku.

Sposób przygotowania

Należy rozgrzać 2 łyżki masła w patelni. Dodać drobno pokrojone pieczarki i cebulę, obsmażamy w ciągu 3-5 minut do miękkości.

Natkę należy pokroić czy podrzeć rękami i dodać do cebuli i grzybów, osolić, popieprzyć, dodać kilka gałęzi tymianku. Przygotowujemy 2-3 minuty. Tymianek wydalamy.

Zmieszamy miękki ser, połowę twardego sera i 2 kawałeczki drobno pokrojonej szynki. Należy dodać grzybową mieszankę i wymieszać.

Zmieszamy mleko, jajko i twardy ser. Z lekka zbijamy.

Wałkujemy chleb za pomocą huśtawki. Motyki można obcinać.

Wyłożymy 1-2 łyżki nadzienia na "ciasto". Zawijamy rolki tak, by szew okazał się od spodu.

Roztopimy masło co pozostało na patelni. Pogrążamy rolki do mleczno-jajczarskiej mieszanki ze wszystkich stron szybkimi ruchami, żeby chleb nie rozmókł.

Odwrócimy rolki do szynki i obsmażymy na średnim ogniu ze wszystkich stron do złocistego koloru, w ciągu 3-4 minut.

Carski barszcz

Carski barszcz

Składniki:

  • połowa gotowanego wołowego języka;
  • cebula;
  • olej roślinny;
  • duża marchew;
  • burak;
  • sok cytryny;
  • korzeń pietruszki;
  • duży pomidor;
  • ziemniaki – 6 sztuk;
  • połowa papryki;
  • konserwowa fasola;
  • mięsny bulion;
  • kolba kapusty;
  • czosnek;
  • mieszanka pieprzów, sól według smaku.

Sposób przygotowania

Drobno kroimy cebulę, obsmażamy na oleju roślinnym.

Należy natrzeć na dużej tarce marchew, dodać do cebuli. Obsmażamy w ciągu kilku minut. Dodajemy natarty na dużej tarce burak z sokiem cytryny. Obsmażamy w ciągu minuty. Dodajemy natarty na dużej tarce korzeń pietruszki i pokrojony czosnek.

Blanszujemy pomidory. Robimy piure i dodajemy do obsmażenia. Dusimy 10 minut na małym ogniu. Osolimy i popieprzymy, dodajemy 250 ml wrzątku. Gasimy jeszcze w ciągu 5 minut, zdejmujemy z ognia.

Kroimy dużymi kostkami ziemniaki i paprykę, przemywamy fasolę pod bieżącą wodą.

Bulion udowodniamy do wrzenia, dodajemy ziemniaki, paprykę i fasolę. Gotujemy w ciągu 10-12 minut. Układamy pokrojony słomką język i naszatkowaną kapustę. Przygotowujemy jeszcze w ciągu 10-15 minut.

źródło:Domashniy
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty