10 mitów obalonych o jedzeniu
Dziś panuje moda na zdrowe odżywianie. Coraz więcej ludzi rezygnuje ze śmieciowego jedzenia na rzecz zdrowego pokarmu. Przy tym warto podkreślić, że istnieje wiele mitów żywieniowych, w które ciągle wierzymy. W niniejszym artykule obalamy mity i odkrywamy całą prawdę o jedzeniu.
1. Mit Nr 1: Niezdrową sól warzoną należy zastąpić zdrową solą morską czy różową solą himalajską.

Dziś niektórzy dietetycy przekonują nas do tego, że niezdrową sól warzoną najlepiej zastąpić innymi, mniej szkodliwymi dla zdrowia produktami. Jednak tak naprawdę różnice są minimalne. Oprócz tego sól jodowana zawiera dużo jodu, niedoborem której dotknięci są osoby mieszkającym z dala od morza.
2. Mit Nr 2: Na skutek podgrzewania lub po dodaniu do gorącego płynu zwiększa się w nim zawartość karcynogenu.

Związek HMF pojawia się we wszystkich rodzajach miodu. Jego zawartość rzeczywiście zwiększa się pod pływem periodycznych zmian temperatury. Jednak związek ten pojawia się również w wielu innych produktach spożywczych, w których jego zawartość jest o wiele większa w porównaniu z miodem. Oprócz tego nie ma żadnych naukowych dowodów na to, że on negatywnie wpływa na nasze zdrowie.
3. Mit Nr 3: Skórka od kurczaka jest tłusta i niezdrowa.

Zazwyczaj większość z nas ściąga skórkę z kurczaka, ponieważ jesteśmy przekonani, że jest tłusta i zawiera dużo cholesterolu. Okazuje się, że nie warto tego robić. Nienasycone tłuszcze, które zawiera skórka kurczaka, zawierają kwas tłuszczowy omega-6, który jest bardzo korzystny dla naszego zdrowia. Oprócz tego jest źródłem kolagenu.
4. Mit Nr 4: regularny detoks organizmu.

Ostatnio panuje moda na oczyszczanie organizmu z toksyn za pomocą różnych diet oczyszczających. Jednak całkiem niedawno naukowcy doszli do wniosku, że osoba, która nie zażywa narkotyków, nie nadużywa alkoholu, nie potrzebuje żadnego detoksu. Jej organizm samodzielnie wydala wszystkie toksyny. Na podstawie tego można zrobić wniosek, że różne programy i diety oczyszczające to nic innego, jak dobrze przemyślane posunięcie marketingowe, które daje możliwość ich twórcom nieźle zarobić.
5. Mit Nr 5: majonez zawiera dużo cholesterolu i jest tuczący.

Otóż zaczniemy od żółtka, które jest głównym źródłem cholesterolu, jednak majonez zawiera znikomą ilość tego produktu. Oprócz tego naukowcy udowodnili, że cholesterol z jajek nie jest szkodliwy. Owszem zawiera od 50 do 80% tłuszczu, ale olej, którym go zastępujemy, ponieważ jest zdrowszy, zawiera 90-95% tłuszczu. Przeciwnicy majonezu również twierdzą, że zawiera on E200 (kwas sorbowy), który jest bardzo niezdrowy. Jednak to całkowita bzdura. Może zaszkodzić tylko osobom, uczulonym na ten kwas.
6. Mit Nr 6: jeśli chcesz normalnie spać w nocy, nie pij kawy po południu.

Nie dla każdego z nas kawa jest napojem pobudzającym, wszystko zależy od szczególności organizmu. Czułość mózgu na kofeinę może się znacznie różnić. Naukowcy zgodnie z tę zasadą wytypowali trzy grupy ludzi: osoby o niskiej czułości mózgu do kofeiny, o średniej czułości i wysokiej. Jeśli należysz do pierwszej, to możesz spokojnie pić kawę o dowolnej porze dnia.
7. Mit Nr 7: biały chleb jest bardziej kaloryczny niż razowy.

Na pewno zaraz będziesz zaskoczony, ale chleb biały i chleb razowy mają jednakową kaloryczność. Po prostu chleb razowy zawiera więcej błonnika i magnezu, które są bardzo korzystne dla naszego organizmu i układu trawiennego.
8. Mit Nr 8: napoje gazowane powodują choroby układu trawiennego.

Badania wykazały, że dwutlenek węgla, zawarty w napojach gazowanych, nie zaburza pracy układu trawiennego, a czasami nawet ma korzystne działanie. Napoje gazowane są niezdrowe nie ze względu na dwutlenek węgla, a ze względu na dużą zawartość cukru.
9. Mit Nr 9: należy spożywać produkty, spalające tłuszcz.

Najlepsze produkty do spalania tłuszczu: ananas, grejpfrut, seler, zupa z kapusty. Są różnorodne diety, których składnikami są głównie te produkty spożywcze. Jednak naukowcy udowodnili, że to jedynie mit. Są oczywiście produkty przyspieszające metabolizm, ale nie na długo.
10. Mit NR 10: należy spożywać produkty, które są bogate w przeciwutleniacze, które blokują tworzenie się wolnych rodników.

Nie musisz spożywać jakichś egzotycznych produktów, ponieważ wszystkie produkty pochodzenia roślinnego są bogate w antyoksydanty. Problem tkwi w tym, że naukowcy na razie do końca nie wiedzą, czy antyoksydanty rzeczywiście mają aż takie korzystne działanie.