10 najbardziej pożytecznych produktów dla wegetarian

Wegetarianizm stał się ostatnio bardzo popularny. Coraz więcej osób odmawia jedzenia mięsa i stara się postępować zgodnie z zasadami życia i poglądami tego kierunku. Jakie produkty spożywcze zastępują zwykłe jedzenie i jak je najlepiej spożywać?

Należy zrozumieć, że jeśli ktoś rezygnuje z tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, należy spożywać w wystarczającej ilości tłuszcz, który zawierają inne produkty. Znaleźliśmy 10 najbardziej pożytecznych i ważnych produktów dla wegetarian, które pomogą zachować zdrowie i dobry nastrój.

1. Awokado

avokado

Awokado jest podstawą diet wegetariańskich. Ten egzotyczny owoc jest dostępny dziś dla każdego. Dla osoby spożywającej duże ilości soli i cukru, awokado będzie niesmaczne, ale dla niewybrednych osób owoc ma smak orzeszków ziemnych. Awokado jest bardzo pożyteczne dla wegetarian, ponieważ zawiera wystarczającą ilość nienasyconych tłuszczów.

Jak używać? Awokado jest spożywane w postaci surowej jako danie główne, dodatek do sałatek, zup, a nawet deserów.

2. Mięso sojowe

mięso

Najlepsza alternatywa dla zwierzęcego mięsa. Zawiera prawie taką samą ilość witamin i aminokwasów jak mięso pochodzenia zwierzęcego. Ma również dużą ilość białka i mało tłuszczu.

Jak używać? Mięso dodaje się do sałatek i spożywane jest jako danie główne.

3. Soczewica

soczewica

Jest to produkt o największej zawartości białka. Soczewica ma jeszcze jedną istotną zaletę – szybko się gotuje. Niektóre odmiany gotują się w ciągu 3-5 minut.

Jak używać? Często spożywana jest w postaci mąki do pieczenia. Z niej można przygotować kotlety i falafele.

4. Orzechy

orzechy

Najlepsza przekąska dla wegetarian. Szczególnie cenne są orzechy włoskie – zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych Omega.

Jak używać? Jako przekąskę, w sałatkach i deserach.

5. Tofu

tofu

Przy bardzo małej zawartości kalorii produkt zawiera dużą ilość białka. Tofu jest pożyteczne nie tylko dla wegetarian, ale także dla tych osób, które dbają o sylwetkę. Sam produkt nie ma smaku, więc jest używany ze słodkimi, kwaśnymi lub ostrymi dodatkami.

Jak używać? Można gotować, smażyć i piec. Często dodaje się do sałatek i zup.

6. Ciecierzyca

nut

Ciecierzyca podbiła serca wielu smakoszy. Jest ceniona za smak, ale produkt ma jedną istotną wadę – przed użyciem należy go namoczyć, a potem gotować w ciągu pół godziny.

Jak używać? Jest podstawą słynnego hummusu, z niej przygotowany jest falafel i stosuje się do gotowania w postaci rozdrobnionej.

7. Olej lniany

olej

Olej lniany zawiera w sobie ogromną ilość zdrowych tłuszczów omega (Omega-3, Omega-6, Omega-9). Przy standardowym spożywaniu człowiek dostaje te tłuszcze z ryb, ale wegetarianie nie jedzą ryb, więc olej lniany jest doskonałym zamiennikiem żywności pochodzenia zwierzęcego. Ważne jest, aby pamiętać, że zawartość cennych tłuszczów w lnianym oleju jest znacznie wyższa niż w rybach.

Jak używać? Dodawać do sałatek i dań gotowych.

8. Modrak morski

kapusta

Modrak morski jest źródłem jodu, mikro - i makroelementów. Zawiera dużą ilość witamin z grupy B, w szczególności witaminy B12, której nie wystarcza wegetarianom. Modrak morski jest naturalnym przeciwutleniaczem.

Jak używać? Na surowo, z sosem, w sałatkach i jako dodatek do głównego dania.

9. Pieczarki

grzyby

Pieczarki zawierają dużą ilość witamin z grupy D – tzw. witaminy słońca. Odgrywają ważną rolę w przyswajaniu wapnia w organizmie.

Jak używać? Jako danie główne, jako dodatek, są dodawane do sałatek, smażone, gotowane.

10. Pieczywo pełnoziarniste

chleb

Ten gatunek chleba jest korzystny dla wszystkich, szczególnie dla tych, którzy się odchudzają. Zawiera w sobie witaminy, minerały i błonnik. Błonnik jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i utrzymania dobrego stanu organizmu. Spożywanie chleba pełnoziarnistego daje wegetarianom siłę do kontynuowania swojej drogi we właściwym kierunku.

Jak używać? Do dania głównego.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty