10 najbardziej pożytecznych produktów dla wegetarian
Należy zrozumieć, że jeśli ktoś rezygnuje z tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, należy spożywać w wystarczającej ilości tłuszcz, który zawierają inne produkty. Znaleźliśmy 10 najbardziej pożytecznych i ważnych produktów dla wegetarian, które pomogą zachować zdrowie i dobry nastrój.
1. Awokado
Awokado jest podstawą diet wegetariańskich. Ten egzotyczny owoc jest dostępny dziś dla każdego. Dla osoby spożywającej duże ilości soli i cukru, awokado będzie niesmaczne, ale dla niewybrednych osób owoc ma smak orzeszków ziemnych. Awokado jest bardzo pożyteczne dla wegetarian, ponieważ zawiera wystarczającą ilość nienasyconych tłuszczów.
Jak używać? Awokado jest spożywane w postaci surowej jako danie główne, dodatek do sałatek, zup, a nawet deserów.
2. Mięso sojowe
Najlepsza alternatywa dla zwierzęcego mięsa. Zawiera prawie taką samą ilość witamin i aminokwasów jak mięso pochodzenia zwierzęcego. Ma również dużą ilość białka i mało tłuszczu.
Jak używać? Mięso dodaje się do sałatek i spożywane jest jako danie główne.
3. Soczewica
Jest to produkt o największej zawartości białka. Soczewica ma jeszcze jedną istotną zaletę – szybko się gotuje. Niektóre odmiany gotują się w ciągu 3-5 minut.
Jak używać? Często spożywana jest w postaci mąki do pieczenia. Z niej można przygotować kotlety i falafele.
4. Orzechy
Najlepsza przekąska dla wegetarian. Szczególnie cenne są orzechy włoskie – zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych Omega.
Jak używać? Jako przekąskę, w sałatkach i deserach.
5. Tofu
Przy bardzo małej zawartości kalorii produkt zawiera dużą ilość białka. Tofu jest pożyteczne nie tylko dla wegetarian, ale także dla tych osób, które dbają o sylwetkę. Sam produkt nie ma smaku, więc jest używany ze słodkimi, kwaśnymi lub ostrymi dodatkami.
Jak używać? Można gotować, smażyć i piec. Często dodaje się do sałatek i zup.
6. Ciecierzyca
Ciecierzyca podbiła serca wielu smakoszy. Jest ceniona za smak, ale produkt ma jedną istotną wadę – przed użyciem należy go namoczyć, a potem gotować w ciągu pół godziny.
Jak używać? Jest podstawą słynnego hummusu, z niej przygotowany jest falafel i stosuje się do gotowania w postaci rozdrobnionej.
7. Olej lniany
Olej lniany zawiera w sobie ogromną ilość zdrowych tłuszczów omega (Omega-3, Omega-6, Omega-9). Przy standardowym spożywaniu człowiek dostaje te tłuszcze z ryb, ale wegetarianie nie jedzą ryb, więc olej lniany jest doskonałym zamiennikiem żywności pochodzenia zwierzęcego. Ważne jest, aby pamiętać, że zawartość cennych tłuszczów w lnianym oleju jest znacznie wyższa niż w rybach.
Jak używać? Dodawać do sałatek i dań gotowych.
8. Modrak morski
Modrak morski jest źródłem jodu, mikro - i makroelementów. Zawiera dużą ilość witamin z grupy B, w szczególności witaminy B12, której nie wystarcza wegetarianom. Modrak morski jest naturalnym przeciwutleniaczem.
Jak używać? Na surowo, z sosem, w sałatkach i jako dodatek do głównego dania.
9. Pieczarki
Pieczarki zawierają dużą ilość witamin z grupy D – tzw. witaminy słońca. Odgrywają ważną rolę w przyswajaniu wapnia w organizmie.
Jak używać? Jako danie główne, jako dodatek, są dodawane do sałatek, smażone, gotowane.
10. Pieczywo pełnoziarniste
Ten gatunek chleba jest korzystny dla wszystkich, szczególnie dla tych, którzy się odchudzają. Zawiera w sobie witaminy, minerały i błonnik. Błonnik jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i utrzymania dobrego stanu organizmu. Spożywanie chleba pełnoziarnistego daje wegetarianom siłę do kontynuowania swojej drogi we właściwym kierunku.
Jak używać? Do dania głównego.