10 najbardziej śmierdzących i drogich serów
1. Talegio

Nie wygląda kusząco, ale w przeciwieństwie do innych źle pachnących serów, ten produkt nie ma tak brzydkiego zapachu. Jest uwielbiany za miękką teksturę i niezwykły smak. Głównie jest wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego w dużych mleczarniach, gdzie są ściśle przestrzegane starożytne zasady w celu zachowania smaku i struktury słynnego na całym świecie sera. Przy okazji, talegio produkuje się tylko w określonych miejscach: regiony Lombardia, Piemonte, Nawarra, Veneta.
2. Stilton

Niebieski stilton wielokrotnie był tytułowany królem angielskich serów. Nie zważając na zapach, warto przynajmniej raz w życiu podelektować się tym przysmakiem. Jego konsystencja może być krucha, miękka, kremowa i elastyczna. Im starszy jest ser, tym bardziej miękki i nasycony ma zapach. Ciekawe, że cały proces dojrzewania trwa około 9 tygodni. A dla powstania charakterystycznych niebieskich żyłek stilton przebiwany jest igłami ze stali nierdzewnej. Przez te, powiedzmy, tunele, powietrze dostaje się do środka. Nie uwierzysz, ale na dzień dzisiejszy w świecie zaledwie sześć (!) spółdzielni mleczarskich ma licencję na produkcję tego produktu.
3. Cuchnący biskup

O nie, nie chcemy nikogo obrazić. To jest po prostu niezwykła nazwa pysznego, ale nieprzyjemnie pachnącego, angielskiego sera. Swoją nazwę otrzymał od odmiany gruszek, z których produkowano wino gruszkowe. A wszystko zaczęło się od tego, że każdy miesiąc mnisi zanurzali w nim ser do płukania. W rezultacie wilgoć i brak soli tworzyły na powierzchni sera specjalną mikroflorę, dzięki której powstał zapach przypominający długo używane skarpety i mokre ręczniki. Mimo to smak sera jest delikatny, a zapachu można się pozbyć usuwając cuchnącą skórkę.
4. Limburski ser

To najpopularniejszy ser o ostrym zapachu. Jest on powszechnie używany w Belgii, Austrii, Holandii, Niemczech. Niemiecki ser nie śmierdzi ani skarpetami, ani perfumami. Nie uwierzysz, ale jego zapach przypomina zapach (przygotuj się) niemytego męskiego ciała. M-m-m...pyszności! Po prostu w procesie dojrzewania sera wykorzystywane są specjalne bakterie odpowiedzialne za zapach ludzkiego potu. Ale to nie znaczy, że jest rzadko jadany. Limburgijski ser jest uwielbiamy przez wielu smakoszy. Jego smak jest słony, ostry. Jest spożywany z jabłkowym cydrem, piwem, czerwonym winem, ziemniakami, ciemnym chlebem.
5. Roquefort

Jest to jeden z najbardziej popularnych serów na świecie. To brzmi dziwnie, ale do niedawna ten produkt był zakazany w Australii i Nowej Zelandii. Produkowany jest z surowego mleka owczego w okolicy Roquefort-sur-Sulzon i dojrzewa wyłącznie w lokalnych jaskiniach wapiennych Kombala o długości 2 km. Roquefort ma tłustą, kremową i kruchą konsystencję, a jego smak jest ostry i słony.
6. Brie de Meaux

Nazywany jest także królewskim serem. Produkowany w małym miasteczku pod Paryżem pod ciekawą nazwą Mo. Ma wygląd małych placków, pokrytych nalotem białej pleśni. Ta skórka ma nieprzyjemny zapach, przypominający amoniak, a sam ser ma zapach leśnych orzechów. Ciekawe, że ser można jeść nie tylko jako przekąskę, ale także jako deser.
7. Epuas

Był ulubionym serem Napoleona. A na dzień dzisiejszy nie wolno go przewozić w transporcie publicznym Francji. Ciekawe, że epuas został stworzony przez mnichów cysterskich. Czas dojrzewania trwa od pięciu do ośmiu tygodni. Ser wytwarza się z surowego mleka krowiego, a skórka przemywa się w wytłokach po wytwarzaniu brandy. Przy okazji ma bardzo ostry zapach.
8. Camembert

Jest bogaty w takie substancje chemiczne jak amoniak, chlorek sodu, kwas bursztynowy. A pachnie jak mieszanina drożdży i trufli. Jest produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego i pozostawiany do dojrzewania przez 3 tygodnie. Tekstura camemberta jest miękka, tłusta, dlatego zaleca się jeść łyżką..
9. Pont-lʼévêque

Jest najstarszym serem w Normandii. Pont-lʼévêque to niepasteryzowany i nietłoczony ser wytwarzany z krowiego mleka. Początkowo zaczęli go robić mnisi z opactwa Norman. Produkt ten ma wyrazisty smak. Sam ser pachnie masłem i orzechami laskowymi, lecz jego skórka... Ona wydziela zapach błotnego gazu, więc jeśli nie chcesz, żeby twoja lodówka śmierdziała, przechowuj go w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
10. Münster

Ten francuski ser moczy się w winie, a następnie umieszcza się w wilgotnych piwnicach w celu dalszego dojrzewania. W serowym królestwie przyjęto go nazywać potworem, ponieważ jego zapach bardzo przypomina zapach niemytych pięt. Co do historii powstania münster, to opowiada się, że pierwszymi zakonnikami, którzy przybyli do doliny Münster, byli Irlandczycy. To oni przynieśli sekret przygotowania tego pysznego, ale przy tym śmierdzącego produktu.