10 najdroższych deserów świata
Praktycznie każdy kraj może zaoferować deser z górnej półki. Ale tylko najlepsi cukiernicy mogą stworzyć desery wedle życzenia klienta, które będą odpowiadać jego najbardziej wygórowanym wymaganiom. Oczywiście smakołyki wykonywane na zlecenie wygórowanych klientów często kosztują majątek. W niniejszym zestawieniu najdroższe desery świata.
1. Lody Absurdity Sundae

Lody rodem z Kilimandżaro kosztują 60 tys. dolarów. Podstawowe składniki deseru: banany, syrop, zrobiony z drogiego wina, owoce i lód z lodowca. Jednak składniki to nie najważniejsze w tym deserze. Najważniejsze to podanie lodów. W cenę deseru wliczono wycieczkę na górę Kilimandżaro, na szczycie której lody klientowi poda właściciel kompanii, która je produkuje. Na dodatek piękne widoki dziewiczej przyrody afrykańskiej.
2. Macaroons Pierre’a Hermé

Większość z nas lubi małe, kolorowe makaroniki, które zachwycają nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Są jednak makaroniki z wysokiej półki, których ceny zwalają z nóg. Twórcą przepisu najdroższych macaroons na świecie jest słynny francuski cukiernik Pierre Hermé, który piecze je w swoje cukierni. Macaroons Pierre’a Hermé mają różne nadzienia: pistacjowe, orzechowe, owocowe, z dżemem. Makaroniki na wierzchu pokryte są karmelem, polewą czekoladową czy owocową – do koloru, do wyboru, ale niestety nie na każdą kieszeń. Jedno pudełeczko macaroons Pierre’a Hermé kosztuje 74 tys. dolarów.
3. Truskawki Arnauda

Truskawki Arnauda to obecnie jeden z najdroższych deserów świata. Przysmak składa się m.in. z truskawek w sosie z porto i czerwonego wina z dodatkiem mięty oraz lodów waniliowych. Najważniejszym składnikiem jest natomiast brylantowy pierścionek o masie 4,71 karata.
Można go zamówić w nowoorleańskiej restauracji Arnaud’s. Cena deseru wynosi 1.5 miliona dolarów. Do truskawek się podaje drogie wino, a także brzmi muzyka jazz. Deser można zjeść w specjalnej strefie dla VIP-ów.
4. Nowojorski deser Frrrozen Haute

Frrrozzen Haute to zmrożona mieszanka kilkunastu rodzajów gorącej czekolady, wytwarzanej ze szczególnie cenionych 28 gatunków kakao z całego świata. Deser uzupełniają: bita śmietana, najdroższe czekoladowe trufle świata oraz płatki złota. Serwuje się go w kryształowym kielichu. Zjeść takie cudeńko można w nowojorskiej restauracji Serendipity 3.
Kosztuje deser 25 tysięcy dolarów. Spożywa się go oczywiście złotą łyżeczką, wysadzaną diamentami. Klient, który zamówił deser Frrrozen Haute, w prezencie dostaje złotą łyżkę i kryształowy kielich, w którym był podawany.
5. Diamentowy tort Valentine Diamond

Valentine Diamond to tort w kształcie Afryki, wysadzany ponad 2 tys. diamentów. Pomysłodawcą tortu jest jeden z właścicieli tokijskich sklepów z biżuterią. Diamentowa Afryka kosztuje 5 milionów dolarów.
6. Golden Phoenix Cupcake

Złoty muffin, podawany w jednej z restauracji w Dubaju. Tutejszy lokal, Bloomsbury Cafe oferuje muffin Golden Phoenix Cupcake, który się przyrządza z truskawek, wyselekcjonowanych ziaren wanilii oraz czekolady Amedei Porcelena.
Na dodatek ciastko pokrywa warstwa 24-karatowego złota. Na co dzień muffin kosztuje tysiąc dolarów, natomiast na święta cena jest o wiele wyższa.
7. Zestaw czekoladek Noka

Czekolada Noka to jedna z najlepszych i najdroższych na świecie czekolad. Zestaw czekoladek Vintage Collection kosztuje 900 dolarów. Kakao użyte podczas produkcji czekoladek pochodzi z Wenezueli, Trynidadu, Wybrzeża Kości Słoniowej i z Ekwadoru. Czekoladki sprzedaje się w ekskluzywnym opakowaniu Noka.
8. Platynowy tort

Jedyny na świecie tort, ozdobiony platyną. Na taki pomysł wpadł japoński cukiernik Nobue Ikara. Zaprojektował i stworzył kilkumetrowy tort, który ostatecznie ozdobił naszyjnikami, łańcuszkami, zawieszkami z platyny. Kosztuje platynowy tort 130 tys. dolarów.
9. Diamentowy i mocno owocowy tort wigilijny

Diamond Fruit Cake – najdroższy deser na świecie. Japoński cukiernik na jego stworzenie poświęcił 7 miesięcy. Zdaniem japońskiego cukiernika jest to idealny deser na Święta Bożego Narodzenia. Tort pobłyskuje 223 diamentami, a jego owocowy smak zachwyca delikatnością. Kosztuje diamentowe cudeńko 1 milion 300 tys. dolarów.
10. Fortress

Bazę deseru stanowi wieża z lodów owocowych aromatyzowanych likierem włoskim oraz zabaione z dodatkiem szampana. Całość wieńczy kompot z mango i granatów. Fortress jest jednym ze sztandarowych dań hotelu, leżącego na Sri Lance.
Najważniejszym elementem deseru jest osadzona na płatku czekolady 80-karatowa akwamaryna. Deser wygląda drogo i bardzo apetycznie. Kosztuje takie słodkie cudeńko 14.5 tysięcy dolarów.