10 najdroższych deserów świata

Ciasteczka, torty, lody – ulubione smakołyki wszystkich łakomczuchów. W cukierniach najczęściej do naszej dyspozycji tradycyjne desery w przeciętnych cenach. Jeśli natomiast mowa o kuchni z wysokiej półki, to oferuje koneserom desery, które kosztują majątek.

Praktycznie każdy kraj może zaoferować deser z górnej półki. Ale tylko najlepsi cukiernicy mogą stworzyć desery wedle życzenia klienta, które będą odpowiadać jego najbardziej wygórowanym wymaganiom. Oczywiście smakołyki wykonywane na zlecenie wygórowanych klientów często kosztują majątek. W niniejszym zestawieniu najdroższe desery świata.

1. Lody Absurdity Sundae

Absurdity Sundae

Lody rodem z Kilimandżaro kosztują 60 tys. dolarów. Podstawowe składniki deseru: banany, syrop, zrobiony z drogiego wina, owoce i lód z lodowca. Jednak składniki to nie najważniejsze w tym deserze. Najważniejsze to podanie lodów. W cenę deseru wliczono wycieczkę na górę Kilimandżaro, na szczycie której lody klientowi poda właściciel kompanii, która je produkuje. Na dodatek piękne widoki dziewiczej przyrody afrykańskiej.

2. Macaroons Pierre’a Hermé

Macaroons

Większość z nas lubi małe, kolorowe makaroniki, które zachwycają nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Są jednak makaroniki z wysokiej półki, których ceny zwalają z nóg. Twórcą przepisu najdroższych macaroons na świecie jest słynny francuski cukiernik Pierre Hermé, który piecze je w swoje cukierni. Macaroons Pierre’a Hermé mają różne nadzienia: pistacjowe, orzechowe, owocowe, z dżemem. Makaroniki na wierzchu pokryte są karmelem, polewą czekoladową czy owocową – do koloru, do wyboru, ale niestety nie na każdą kieszeń. Jedno pudełeczko macaroons Pierre’a Hermé kosztuje 74 tys. dolarów.

3. Truskawki Arnauda

Arnaud

Truskawki Arnauda to obecnie jeden z najdroższych deserów świata. Przysmak składa się m.in. z truskawek w sosie z porto i czerwonego wina z dodatkiem mięty oraz lodów waniliowych. Najważniejszym składnikiem jest natomiast brylantowy pierścionek o masie 4,71 karata.

Można go zamówić w nowoorleańskiej restauracji Arnaud’s. Cena deseru wynosi 1.5 miliona dolarów. Do truskawek się podaje drogie wino, a także brzmi muzyka jazz. Deser można zjeść w specjalnej strefie dla VIP-ów.

4. Nowojorski deser Frrrozen Haute

Frrrozen Haute

Frrrozzen Haute to zmrożona mieszanka kilkunastu rodzajów gorącej czekolady, wytwarzanej ze szczególnie cenionych 28 gatunków kakao z całego świata. Deser uzupełniają: bita śmietana, najdroższe czekoladowe trufle świata oraz płatki złota. Serwuje się go w kryształowym kielichu. Zjeść takie cudeńko można w nowojorskiej restauracji Serendipity 3.

Kosztuje deser 25 tysięcy dolarów. Spożywa się go oczywiście złotą łyżeczką, wysadzaną diamentami. Klient, który zamówił deser Frrrozen Haute, w prezencie dostaje złotą łyżkę i kryształowy kielich, w którym był podawany.

5. Diamentowy tort Valentine Diamond

Valentine Diamond

Valentine Diamond to tort w kształcie Afryki, wysadzany ponad 2 tys. diamentów. Pomysłodawcą tortu jest jeden z właścicieli tokijskich sklepów z biżuterią. Diamentowa Afryka kosztuje 5 milionów dolarów.

6. Golden Phoenix Cupcake

Golden Phoenix

Złoty muffin, podawany w jednej z restauracji w Dubaju. Tutejszy lokal, Bloomsbury Cafe oferuje muffin Golden Phoenix Cupcake, który się przyrządza z truskawek, wyselekcjonowanych ziaren wanilii oraz czekolady Amedei Porcelena.

Na dodatek ciastko pokrywa warstwa 24-karatowego złota. Na co dzień muffin kosztuje tysiąc dolarów, natomiast na święta cena jest o wiele wyższa.

7. Zestaw czekoladek Noka

Noka

Czekolada Noka to jedna z najlepszych i najdroższych na świecie czekolad. Zestaw czekoladek Vintage Collection kosztuje 900 dolarów. Kakao użyte podczas produkcji czekoladek pochodzi z Wenezueli, Trynidadu, Wybrzeża Kości Słoniowej i z Ekwadoru. Czekoladki sprzedaje się w ekskluzywnym opakowaniu Noka.

8. Platynowy tort

tort

Jedyny na świecie tort, ozdobiony platyną. Na taki pomysł wpadł japoński cukiernik Nobue Ikara. Zaprojektował i stworzył kilkumetrowy tort, który ostatecznie ozdobił naszyjnikami, łańcuszkami, zawieszkami z platyny. Kosztuje platynowy tort 130 tys. dolarów.

9. Diamentowy i mocno owocowy tort wigilijny

ciastko

Diamond Fruit Cake – najdroższy deser na świecie. Japoński cukiernik na jego stworzenie poświęcił 7 miesięcy. Zdaniem japońskiego cukiernika jest to idealny deser na Święta Bożego Narodzenia. Tort pobłyskuje 223 diamentami, a jego owocowy smak zachwyca delikatnością. Kosztuje diamentowe cudeńko 1 milion 300 tys. dolarów.

10. Fortress

Fortress

Bazę deseru stanowi wieża z lodów owocowych aromatyzowanych likierem włoskim oraz zabaione z dodatkiem szampana. Całość wieńczy kompot z mango i granatów. Fortress jest jednym ze sztandarowych dań hotelu, leżącego na Sri Lance.

Najważniejszym elementem deseru jest osadzona na płatku czekolady 80-karatowa akwamaryna. Deser wygląda drogo i bardzo apetycznie. Kosztuje takie słodkie cudeńko 14.5 tysięcy dolarów.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty