10 najdziwniejszych owoców z całego świata
Większość z nas nawet nie ma pojęcia o tym, ile istnieje dziwnych i niesamowitych owoców. A to wszystko dlatego, że najczęściej nie eksportuje się je do innych krajów, więc tylko lokalsi mają możliwość podziwiać ich niesamowity smak i wygląd. W niniejszym zestawieniu 10 najdziwniejszych owoców świata.
1. Gujawa
Guawa to owoc, który rośnie na krzaku, sięgającym 3-4 metrów wysokości. Kształtem przypomina gruszkę albo jabłko. Ma zieloną skórkę, podobną do tej, którą ma limonka. W środku ma piękny, różowy miąższ, jak u arbuza i żółte pestki. Owoc ma kwaśno-słodki smak i przyjemny cytrynowy zapach. Gujawa pochodzi z Wysp Karaibskich, Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej. Można ją wykorzystać do przygotowywania surówek, kompotów, deserów, drinków, napojów alkoholowych.
2. Opuncja figowa
Opuncja figowa to roślina z gatunku kaktusowatych. Roślina jest dość imponująca wizualnie, bo dorasta do wysokości 2-4 metrów.
Roślina pochodzi z Meksyku, lecz uprawiana jest również w wielu innych krajach o ciepłym klimacie, takich jak Południowa i Północna Ameryka. Na roślinach pojawiają się dekoracyjne kwiaty w kolorze białym, żółtym lub czerwonym, które później przekształcają się w okrągłe owoce.
Owoce po obraniu ze zewnętrznej skórki są jadalne, a ich miąższ przypomina w smaku słodkiego arbuza. Opuncję figową stosuje się do produkcji tequili, soków, przetworów, galaretek.
3. Flaszowiec łuskowaty
Owoc egzotyczny o niezwykłym kształcie podobny jest do ogromnego chmielu. Występuje na terenach Afryki, Indii, Południowej Ameryki, Chin i Indonezji. Owoc jest pokryty zieloną skórką i ma nierówną powierzchnię. W środku ma biały miąższ i czarne pestki. Czasami można spotkać flaszowiec w kolorze brązowo-żółtym lub ciemno-zielonym. Jeśli chodzi o smak, to smakuje jak lody lub deser śmietankowy.
4. Kleiszcze smakowite
Klejowiec jadalny rośnie na drzewach, których wysokość sięga 13-15 metrów. Pochodzi z Półwyspu Indyjskiego i Indochin.
Owoce mają okrągły kształt, których średnica sięga od 5 do 23 cm. Z zewnątrz klejowiec jest pokryty brązowo-zieloną lub brązowo-żółtą skórką, w środku jest soczysty, podobny do pomidora czy dyni.
Miąższ klejowca ma żółtą lub pomarańczową barwę. Jego smak przypomina jabłko, mango i brzoskwinię. Owoc znalazł szerokie zastosowanie w medycynie i produkcji perfum, a także z niego produkuje się herbatę Matum.
5. Palmyra
Owoc palmyra rosnie na wysokiej palmie, sięgającej 30 metrów wysokości. Pochodzą z Indii i Sri Lanki, ale także uprawia się je w Malezji, wschodniej części Azji. Długość owocu sięga od 5 do 10 centymetrów. Palmyra ma okrągły lub owalny kształt.
Owoc jest pokryty ciemną lub jasno-brązową skórką. W środku można zobaczyć biały miąższ i czarne pestki. Palmyrę często porównuje się do dużego orzecha laskowego. Jeśli chodzi o smak, to jest podobny do słodkiego kremu kokosowego. Można ją wykorzystać do przygotowywania kompotów, deserów, napojów
.6. Marula
Afrykański owoc marula rośnie na drzewach, sięgających wysokości 10 metrów. Pochodzi z Afryki Południowej i Zachodniej. Owoce formują się w grona po 2-4 sztuki. Na początku marula ma zielony kolor, a w okresie dojrzewania – żółty.
Owoce posiadają grubą skórę, soczysty biały miąższ i bardzo twardą, dużą pestkę. Mają smak banana i brzoskwini. W polskich supermarketach raczej go nie kupisz, gdyż w momencie dojrzewania zaczyna fermentować.
7. Jujube
Głożyna pospolita to krzew, dorastający do 5 metrów wysokości, na którym rosną niezwykłe owoce, nazywane jujube.
Owoce krzewu czerwonawe o kształcie kulistym lub podłużnym i długości ok. 25 mm. Owoce w okresie dojrzewania mają kolor żółty, a kiedy już są dojrzałe – intensywny czerwony kolor. Smak jest podobny do fig. Występuje w Azji, Europie, Australii, Japonii i na Kaukazie.
8. Pouteria sapota
Popularna nazwa mamey zapote. Jest to gatunek drzewa owocowego, który pochodzi z południowego Meksyku, a uprawiany jest również w Ameryce Środkowej, północnej Brazylii i USA. Ma owoce jadalne o długości od 5 do 15 cm.
Owoc ma dość szorstką skórkę, miąższ w kolorze pomarańczowym, zazwyczaj jedną lub dwie czarne, podłużne pestki. Smakuje jak papaja. Często jest używany do przygotowania dżemów, soków, wina, galaretek, a także jest dodawany do tortów i deserów.
9. Longan
Longan pochodzi z Azji, jest uprawiany głównie w Chinach. Roślina ta jest uprawiana również w innych krajach, między innymi w Malezji, na Tajwanie, w Indiach oraz w Indonezji. Roślina, na której rosną owoce longanu to wiecznie zielone drzewko, którego wysokość sięga około 10 metrów. Owoce longanu formują się w grona. Owoce longanu są niewielkie, pokryte z wierzchu elastyczną, cienką skórką w żółto-brązowym kolorze.
Pod skorupką znajduje się miękki miąższ, który jest bardzo soczysty i słodki. W środku owocu znajduje się mała, ciemna pestka. Skórka i pestki nie nadają się do jedzenia, gdyż są bardzo toksyczne. Smakiem przypomina galaretkę winogronową.
10. Santol malajski
Roślina, na którym rośnie santol to wiecznie zielone drzewo, uprawiane w Tajlandii, Wietnamie, Kambodży, Indii, na Filipinach. Santol ma okrągły kształt, o średnicy od 4 do 8 centymetrów.
Owoce występują w dwóch odmianach, żółtej i pomarańczowej. Jest podobny do małej dyni. Pod skorupką znajduje się miąższ białawy i pestki, które nie są jadalne, bo mogą wywoływać zatrucia pokarmowe i biegunkę. Używany jest do robienia różnych alkoholi, dżemów, soków, galaretek, dodawany jest także do deserów.