10 najpopularniejszych dań z różnych krajów
Kiedy zwiedzamy poszczególne państwa i miasta, poznajemy nie tylko ich kulturę, atrakcje turystyczne, ale także lokalną kuchnię. Każdy naród może się pochwalić tradycyjnymi, unikalnymi potrawami, o których mowa w niniejszym artykule.
1. Pizza włoska
Na samo wspomnienie o pizzy aż ślinka nam cieknie. Tradycyjna potrawa kuchni włoskiej – płaski placek z ciasta drożdżowego, posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami (najczęściej bazylią). W niektórych wersjach pizzy są stosowane takie składniki jak szynka parmeńska.
2. Gruzińskie chaczapuri
Znany na całym świecie gruziński zapiekany placek z serem. Dla mięsożerców występuje również wariant z mięsem.
3. Japoński katsudon
Tradycyjna japońskie danie, składające się z ryżu, panierowanego, wieprzowego kotleta oraz jajecznicy z warzywami.
4. Amerykański hamburger
Tradycyjne amerykańskie danie, które jest znane i lubiane na całym świecie. Lokalsi, kupując hamburgera, koniecznie zamawiają mleczny koktajl i frytki.
5. Chińskie Xiao long bao
Są to małe pierożki, które zlepia się jak chinkali. Farsz można zrobić z różnego mięsa. Gotuje się je na parze w specjalnych beczkach bambusowych.
6. Indyjski kurczak tandoori
Są to kawałki smażonego kurczaka w aromatycznej marynacie z jogurtem i tradycyjnymi przyprawami indyjskimi. Kurczaka piecze się w bardzo mocno nagrzanym glinianym piecu. Tradycyjnie podaje się z ryżem lub warzywami.
7. Mule po belgijsku i frytki
Nie ma jakiegoś specjalnego przepisu na przyrządzenie omułek po belgijsku. Możesz wybrać dowolny przepis, ale koniecznie należy je podawać z chrupiącymi frytkami i zimnym piwem.
8. Argentyńskie asado
Tradycyjne danie kuchni argentyńskiej, które na pewno spodoba się mięsożercom. To stek, grillowany na żarze, podawany z chlebem, sosem chimichurri, sałatką i schłodzonym winem.
9. Brazylijska feijoada
Feijoada składa się z czarnej fasoli, mięsa wieprzowego i wołowego, przypraw i mąki z manioku. Do tego serwuje się ryż, duszona pekińska kapusta, plastry pomarańczy oraz pikantny sos.
10. Australijski Pie floater
Jest to połączenie pasztecika mięsnego w cieście francuskim, wrzuconego do gęstej zupy groszkowej.