10 najpopularniejszych dań z różnych krajów

Każdy naród i kraj posiada tradycyjne smakołyki, które są nieodłączną częścią ich kultury. Kuchnia, podobnie jak tradycje i obyczaje, kształtuje się na przestrzeni wieków. Każdy kraj kojarzy nam się z jego tradycyjnym daniem.

Kiedy zwiedzamy poszczególne państwa i miasta, poznajemy nie tylko ich kulturę, atrakcje turystyczne, ale także lokalną kuchnię. Każdy naród może się pochwalić tradycyjnymi, unikalnymi potrawami, o których mowa w niniejszym artykule.

1. Pizza włoska

pizza

Na samo wspomnienie o pizzy aż ślinka nam cieknie. Tradycyjna potrawa kuchni włoskiej – płaski placek z ciasta drożdżowego, posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami (najczęściej bazylią). W niektórych wersjach pizzy są stosowane takie składniki jak szynka parmeńska.

2. Gruzińskie chaczapuri

chaczapuri

Znany na całym świecie gruziński zapiekany placek z serem. Dla mięsożerców występuje również wariant z mięsem.

3. Japoński katsudon

katsudon

Tradycyjna japońskie danie, składające się z ryżu, panierowanego, wieprzowego kotleta oraz jajecznicy z warzywami.

4. Amerykański hamburger

burger

Tradycyjne amerykańskie danie, które jest znane i lubiane na całym świecie. Lokalsi, kupując hamburgera, koniecznie zamawiają mleczny koktajl i frytki.

5. Chińskie Xiao long bao

Xiao long bao

Są to małe pierożki, które zlepia się jak chinkali. Farsz można zrobić z różnego mięsa. Gotuje się je na parze w specjalnych beczkach bambusowych.

6. Indyjski kurczak tandoori

kurczak tandoori

Są to kawałki smażonego kurczaka w aromatycznej marynacie z jogurtem i tradycyjnymi przyprawami indyjskimi. Kurczaka piecze się w bardzo mocno nagrzanym glinianym piecu. Tradycyjnie podaje się z ryżem lub warzywami.

7. Mule po belgijsku i frytki

frytki

Nie ma jakiegoś specjalnego przepisu na przyrządzenie omułek po belgijsku. Możesz wybrać dowolny przepis, ale koniecznie należy je podawać z chrupiącymi frytkami i zimnym piwem.

8. Argentyńskie asado

asado

Tradycyjne danie kuchni argentyńskiej, które na pewno spodoba się mięsożercom. To stek, grillowany na żarze, podawany z chlebem, sosem chimichurri, sałatką i schłodzonym winem.

9. Brazylijska feijoada

feijoada

Feijoada składa się z czarnej fasoli, mięsa wieprzowego i wołowego, przypraw i mąki z manioku. Do tego serwuje się ryż, duszona pekińska kapusta, plastry pomarańczy oraz pikantny sos.

10. Australijski Pie floater

Pie floater

Jest to połączenie pasztecika mięsnego w cieście francuskim, wrzuconego do gęstej zupy groszkowej.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty