10 najpopularniejszych i najpyszniejszych potraw kuchni włoskiej

Potrawy kuchni włoskiej to jedne z najpopularniejszych potraw na całym świecie. W niniejszym zestawieniu dziesięć pysznych włoskich smakołyków, które są znakiem rozpoznawczym tego słonecznego kraju.

Wiele potraw rodem z Włoch zagościły na naszych stołach. Można je zjeść nie tylko we włoskich restauracjach, ale również wiele pań gotuje je w swoich kuchniach.

1. Pizza

pizza

Pizza – symbol kuchni włoskiej. Lokale gastronomiczne zwane ''pizzeriami'' pojawiły się po raz pierwszy w XVIII wieku w Neapolu, w których właśnie gotowano tradycyjny płaski placek z ciasta drożdżowego, z mocno zarumienionymi brzegami. Jednak dopiero w XIX wieku pojawiła się wersja pizzy z mozzarellą.

2. Focaccia

Focaccia

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że focaccia to odmiana pizzy, ale tak naprawdę w odróżnieniu od pizzy jest podawana bez sosu pomidorowego i sera. Również ma grubsze ciasto. Focaccia zazwyczaj jest podawana przed posiłkiem. Polewana jest oliwą, mieszaną z ziołami i solą morską.

3. Makaron

pasta

Włoskie makarony, włoska pasta, włoskie spaghetti. Prawdziwy włoski makaron robi się wyłącznie na mące pszennej, do której dodaje się jedynie wodę. Makaron wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy "al dente" ("na ząb", lekko niedogotowany). Zazwyczaj podaje się makaron z sosem pomidorowym i serem.

4. Lasagne

Lasagne

Prawdopodobnie znany dziś przepis lasagne pochodzi z XVII wieku. Istnieją różne wersje tej włoskiej potrawy: od tradycyjnej bolońskiej i neapolitańskiej do wegańskiej z dodawaniem szpinaku, pesto i pieczarek w białym sosie.

5. Ravioli

ravioli

Do dziś toczą się spory na temat tego, skąd pochodzą te małe pierożki. Niektórzy naukowcy przekonują, że to tradycyjna potrawa chińska. Inni natomiast twierdzą, że ravioli pochodzą z Włoch. Na szczęście spory nie przeszkadzają nam smakować pyszne ravioli! Ravioli można nadziewać serem ricotta, mięsem lub warzywami (szpinakiem), mięsem, tradycyjnym włoskim pasztetem kaczym.

6. Gnocchi

Gnocchi

Podobne są do polskich kopytek, które każdy z nas z łatwością może przygotować w swojej kuchni. Tradycyjne gnocchi przyrządza się z ziemniaków, mąki, masła i jajek. Z tych składników zagniata się gładkie ciasto, z którego roluje się wałeczki, a następnie odcina nożem kawałki tzw. "grudki".

Wystarczy ugotować je w wodzie i gotowe. Najczęściej podaje się je z serem gorgonzola, sosem pomidorowym i szałwią.

7. Risotto

Risotto

Popularna potrawa z ryżu północnej kuchni włoskiej. Gotowana z dodatkiem bulionu i sera parmezan (można też dodawać inny rodzaj sera) do uzyskania kremowej konsystencji.

Owoce morza, szpinak, pieczarki – podstawowe składniki risotto. I oczywiście ryż!

8. Vitello tonnato

Vitello tonnato

Popularna potrawa z Piemontu. Jest to schab cielęcy gotowany w winie podawany z sosem tuńczykowym. Można dodać również anchois i kapary, aby uzyskać intensywniejszy smak. Vitello tonnato cieszy się również ogromną popularnością w Argentynie, w której mieszka mnóstwo emigrantów włoskich.

9. Tiramisu

Tiramisu

Tiramisu można śmiało nazwać najsłynniejszym włoskim deserem. Tiramisu wymyślono prawdopodobnie dopiero pod koniec lat 60. XX wieku we włoskim mieście Treviso, w regionie Wenecja Euganejska.

Niektóre źródła podają, że deser został wymyślony w restauracji "Alle Beccherie" w Treviso przez cukiernika Roberta Linguanotta, który chciał powtórzyć swój ulubiony angielski deser. Inne natomiast podają, że Tiramisu zostało wymyślone w restauracji "Al Camn" w Treviso. Nie wiadomo jednak, czy te dokumenty są prawdziwe.

W każdym razie ten pyszny deser zyskał światową popularność dzięki kremowej konsystencji i niesamowitemu smakowi kawy. Składa się z podłużnych biszkoptów, które nasączone są kawą i przekładane mieszanką z jajek, cukru i mascarpone. Na wierzchu deser posypany jest kakao.

10. Panna Cotta

Panna Cotta

Panna Cotta (wł. gotowana śmietanka) pochodzi z Piemontu i jest jednym z najpopularniejszych deserów Italii. Powstaje z gęstej śmietanki, cukru, wanilii i żelatyny. Panna cottę podaje się ze świeżymi owocami lub słodkimi sosami (karmel, czekolada).

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty