10 najpyszniejszych arabskich słodyczy

Kuchnia Bliskiego Wschodu słynie nie tylko z niezwykłych potraw, ale również pysznych deserów. Odwiedzając Bliski Wschód, koniecznie musisz spróbować przysmaków, znanych na całym świecie.

W niniejszym zestawieniu dziesięć apetycznych przepisów, z których słynie kuchnia bliskowschodnia.

1. Chrupiące ciasteczka z serowym kremem

rolki

Halawet El Jibn (słodkość sera) jest popularnym deserem libijskim. W czym tkwi urok halawet el jibn? To chrupiące ciasteczka, przygotowane z ciasta filo, z delikatnym serowym kremem, udekorowane słodkim syropem albo wodą różaną, kawałkami pistacji i wiśniami.

2. Ciastka z migdałami Ghorayeba

Ghorayeba

Maślane ciastka zazwyczaj jada się podczas Ramadanu lub na Paschę. Są to okrągłe ciastka oprószone cukrem pudrem i udekorowane migdałem. Ghorayeba to maślane ciastka, które rozpływają się w ustach.

3. Libańskie noce

Libańskie noce

Layali Lubnan – libański pudding z kaszy manny. Dość często puddingowi nadaje się smak i aromat kwiatami pomarańczy, róży i wanilii. Na szczycie Layali Lubnan udekorowany jest słodkim syropem, pistacjami, bitą śmietaną, czasami też wiśniami i truskawkami.

4. Chałwa

Chałwa

Wyrób cukierniczy z karmelu oraz miazgi różnych nasion oleistych popularny na Bliskim Wschodzie. Chałwę można jeść na wiele sposobów. Niektórzy bardzo lubią jeść kanapki z chałwą na śniadanie. Chałwa wpływa na układ płciowy kobiet, a również jest zalecana kobietom karmiącym piersią.

5. Ukojenie gardła

Ukojenie gardła

Rachatłukum – wyrób cukierniczy charakterystyczny dla kuchni tureckiej. Jest to tradycyjny smakołyk, zwykle o smaku owocowym i konsystencji gęstego żelu, wyrabiany ze skrobi pszennej lub mąki ziemniaczanej oraz cukru. Zamiast cukru pierwotnie używano miodu. Rachatłukum jest podawane w postaci różnokolorowych kostek oprószonych cukrem pudrem. Dość często rachatłukum nadaje się smak i aromat wodą różaną, kwiatem pomarańczy, cytryną.

6. Kar asali

Kar asali

Do końca nie wiadomo skąd pochodzi ten deser. Bardzo się różni od tradycyjnych ciast dyniowych. Jest to połączenie dyni, mleka, masła, cukru i mąki. Kar asali – ciasto bez wierzchu, udekorowane pistacjami i bitą śmietaną.

7. Słodkie daktyle tamar

daktyle tamar

Daktyle tamar to miękkie, dojrzałe, brązowe daktyle. Często są moczone w specjalnym słodkim syropie albo nadziewane serem kozim i orzechami włoskimi. Ten deser, dzięki niepowtarzalnemu smakowi, skradł serca milionów osób na całym świecie.

8. Kunafa

Kunafa

Tradycyjne ciasto serowe nadziewane serem. Ciasto najpierw się piecze, później polewa się specjalnym syropem. Wierzch ciasta często siekanymi orzeszkami pistacjowymi. Istnieją różne przepisy Kunafa, więc nadzienie może być nie tylko serowe.

9. Lody Bastani

Lody Bastani

Perski deser Bastani to tradycyjne lody bliskowschodnie, przyrządzone z jajek, cukru, wódy różanej, wanilii, pistacji i szafranu.

10. Mschabak

Mschabak

Tradycyjny smakołyk libański, chętnie spożywany podczas Ramadanu albo podczas święta Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny. Mschabak – deser o niezwykłym kształcie, przygotowany ze smażonego ciasta, polanego słodkim syropem. Z wyglądu łakocie podobne jest do brudnego sznurka, co często zniechęca do niego smakoszy. Pozory mylą. Mschabak to bardzo pyszny i niesamowity smakołyk.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty