10 narodowych potraw amerykańskich, niezrozumiałych dla turystów
Słodkie hamburgery, smażone masło i ciasteczka z grzybami – i to niepełna lista popularnych w USA potraw, które dietetycy uważają za niebezpieczne dla zdrowia.
Amerykanie lubią śmiać się ze słowiańskiej kuchni, bo dziwią się, jak można jeść galaretę z nóżek wieprzowych lub śledzie pod pierzynką. Przy tym w kuchni USA jest mnóstwo dziwnych potraw, które mają niezwykły smak lub nawet mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
1. Smażone masło
Wiele restauracji w Ameryce serwuje masło smażone w głębokim tłuszczu. Wysokokaloryczne i wyjątkowo niebezpieczne stężenie tłuszczów pomoże miłośnikom takich dań szybko przybrać dodatkowe kilogramy.
2. Ciasteczka z pieczarkami i sosem
Ciasteczka z sosem ze śmietany i grzybów cieszą się szczególną popularnością wśród mieszkańców stanów południowych. Podczas pieczenia ciasteczka posypują się cukrem, a jego połączenie z sosem pieczarkowym jest niebezpieczne dla trawienia.
3. "Deska z odpadów''
Właściciele lokali fast food długo nie mogli wymyślić, co zrobić z resztkami wczorajszych potraw. Potem wymyślili prawdziwą bombę cholesterolową – mix z rozdrobnionych kotletów, smażonego mięsa i cebuli, mieszanych z frytkami i makaronem. Danie, które nazwali "deska z odpadów" dodatkowo polewane jest sosem serowym na bazie majonezu.
4. Kanapka z kurczaka z serem
Jeśli za podstawę klasycznej kanapki bierze się pieczywo, to w tej kanapce zamiast bułki jest kawałek smażonego kurczaka nadziewanego serem.
5. Marynowane nóżki wieprzowe
Wyśmiewając galaretę z nóżek wieprzowych, Amerykanie udają, że nie pamiętają o marynowanych nóżkach wieprzowych, które są sprzedawane w każdym sklepie. Są spożywane jako danie główne lub używane do sałatek.
6. Burger z pączków
To nie burger, a marzenie Homera Simpsona: między pączkami, pokrytymi lukrem, ukrywają się boczek, kotlet smażony, ser topiony i kawałek kurczaka.
7. "Ostrygi Rocky Mountain''
Tak romantyczną nazwę mogło dostać tylko danie z owoców morza, ale "Rocky Mountain" nie ma z nimi nic wspólnego. Tak Amerykanie nazywają smażone jądra byka, podawane z dodatkami.
8. Lody z boczkiem
Mrożony kremowy deser w Europie dekoruje się jagodami, plasterkami owoców i czekoladą. Mieszkańcy USA uważają, że boczek jest najlepszym dodatkiem do zimnego deseru.
9. Wiewiórki smażone w głębokim tłuszczu
W Teksasie zwyczajowo poluje się na wiewiórki i urządza się grilla po takiej rozrywce. Na nim miejscowi mieszkańcy smażą małe zwierzęta w bułce tartej, niby piersi kurczaka.
10. Turdaken
Jeszcze jedno amerykańskie danie z nazwą, wprowadzającą w błąd. Wydaje się, że mogło powstać w krajach Bliskiego Wschodu, ale nie w USA. Ale to Amerykanie wymyślili przepis na indyka nadziewanego kaczką, faszerowaną kurczakiem. U włoskich i francuskich kucharzy turdaken wywołuje przerażenie!