10 nieprawdopodobnie smacznych potraw z ziemniaka
Toż dobraliśmy dla was 10 najlepszych przepisów.
Ziemniaczane krokiety
Składniki:
- 2-3 szt ziemniaka;
- 2 łyżki mąki;
- 1 łyżka masła;
- 1 jajko;
- 2 łyżki sucharów;
- sól, przyprawa z traw.
Przygotowanie:
Ziemniak ugotować w solonej wodzie i zrobić piure. Dodać żółtko, masło i przyprawę z traw, mieszać do jednorodności. Z piure zrolować kulki. Białka ubić do piany. Obtoczyć kulki w mące, potem pogrążyć do białek i obtoczyć w sucharach. Otrzymane kulki obsmażyć w dużej ilości oleju słonecznikowego do gotowości.
Ziemniak Dofine
Składniki:
- 9 szt ziemniaków;
- 9 łyżki masła;
- 9 cienkich kawałków sera;
- sól.
Przygotowanie:
Ziemniak umyć i oczyścić, ściąwszy niewielki krążek z jednego kraju tak, by ziemniaka można było postawić pionowo. Po całej długości ziemniaka zrobić nadcięcia jak dla frytek, lecz nie docinając do kraju w przybliżeniu 1 cm. Osolić, popieprzyć, do środka ziemniaka pokłaść jedną łyżkę do herbaty oleju, za pragnieniem można dodać czosnek. Postawić ziemniak do wysokiej formy dla zapiekania, a z góry ułożyć dzwonka sera. Zapiekać do złocistej motyki.
Żulien w ziemniaku
Składniki:
- 4 szt dużego ziemniaka;
- 400 g pieczarki;
- 1 cebula;
- 100 g masła;
- 1/2 łyżki mąki;
- 250 ml śmietanki;
- 100 g tartego sera;
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Ziemniak umyć, lecz nie czyścić. Każdy ziemniak rozkroić na 2 równе częśсi i za pomocą deserowej łyżki posprzątać środek tak, by kraje były 5-7 mm. Łódki co wyszły pokłaść do wody, żeby ziemniak nie poczerniał. Potem roztopić masło i smażyć w nim pieczarki blisko 5-7 minut. Potem dodać cebulę. Potem szybko mieszać mąkę, żeby masa zgęstniała. Dodać tam śmietankę, śmietanę, sól, pieprz i gasić jeszcze w ciągu 3-4 minut. W żaroodporne naczynie wyłożyć ziemniaczane łódki, do każdej dodać niewielki kawałeczek oleju i napełnić grzybowym nadzieniem. Zapiekać w ciągu 15 minut, posypać tartym serem i postawić do tyłu piecyka na 15 minut.
Ziemniaczane racuszki z serem
Składniki:
- 500 g gotowanego ziemniaka;
- 1 ząbek czosnku;
- 1/2 szklanka mąki;
- 2/3 łyżki spulchniacza;
- 1/2 łyżki soli;
- 120 g sera feta;
- 2 badyle szczypioru;
- pietruszka;
- 1 jajko;
- 1/4 szklanka mleka;
- pieprz.
Przygotowanie:
Gotowany ziemniak natrzeć na tarce. Szczypior drobno pokroić, czosnek natrzeć na tarce. Zmieszać mąkę, sól i spulchniacz. Dodać jajko i mleko – wszystko mieszać. Potem dodać do ciasta szczyptę pieprzu, szczypior, ser feta i czosnek i rzetelnie mieszać. Dodać tarty ziemniak, pietruszkę. Rozgrzać olej na patelni i wyłożyć po 1 łyżce ciasta, posmażyć z dwóch stron do złocistej motyki.
Ziemniak "Romanoff"
Składniki:
- 1 kg oczyszczonego i natartego ziemniaka;
- 1 szt drobno pokrojonej cebuli;
- 300 g tartego sera cheddar;
- 1,5 szklanki śmietany;
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
W dużej misce zmieszać ziemniak, cebulę, ser (1/4 część odłożyć), sól, pieprz i śmietanę. Można wziąć malutkie formy dla zapiekania (4-6 szt.), naoliwić olejem, wyłożyć ziemniaczaną mieszankę. Posypać serem co pozostał i zapiekać w piecyku przy 180 stopniach w ciągu 25-30 minut.
Ziemniaczane pałeczki z serem
Składniki:
- 5 średnich gotowanych ziemniaków;
- 2 jajka;
- 100 g panierów sucharów;
- 100 g twardego sera;
- 2-3 łyżki mąki;
- olej roślinny;
- kolendra (za pragnieniem);
- sól, pieprz;
- przyprawy (za pragnieniem).
Przygotowanie:
Ugotować ziemniak w łupinie, oczyścić, natrzeć na tarce. Dodać jajka, przyprawy, sól, mąkę i mieszać. Ser kroić laskami i wilgotnymi rękami sformować wokół nich ziemniaczane ciasto. Obtoczyć w sucharach i obsmażyć z czterech stron do utworzenia złocistej motyki. Podawać można z dowolnym sosem.
Ziemniaczane piure (najsmaczniejsze warianty)
Ziemniak 10 minut gotować w wodzie, potem wodę zlewać, zalać wrzącym mlekiem, udowodnić do gotowości i ugnieść w piure z dodaniem tłuczonych orzechów.
Ziemniak ugnieść w piure, dodawszy wrzący kurzy bulion. Dobrze zbić mikserem.
Ser twardych gatunków natrzeć na drobnej tarce, piure trochę rozcieńczyć gorącym mlekiem, dodać ser i rzetelnie mieszać.
Ziemniak ugnieść, dodać masło. Mieszać z drobno pokrojoną natką i czosnkiem.
Ziemniak z pieczarkami w śmietanie
Składniki:
- 8 szt ziemniaków;
- 500 g pieczarek;
- 1 szt cebuli;
- 1 łyżka mąki;
- oliwa;
- 250 g śmietany;
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Ziemniak oczyścić i kroić cienkimi krążkami. Cebulę drobno pokroić, mieszać z łyżką stołową mąki i obsmażyć na oliwie. Grzyby pokroić na niewielkie kawałeczki i obsmażyć oddzielnie od cebuli. Wyłożyć ziemniak do formy. Dodać grzyby, cebulę, przyprawy i śmietanę. Wszystko mieszać i zapiekać w ciągu 40 minut.
Ziemniaczane zrazy
Składniki:
- 7 szt ziemniaków;
- 500 g mięsnego farszu;
- 1 szt cebuli;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 jajko;
- 300 g mąki;
- sól, pieprz;
- olej roślinny;
- suchary.
Przygotowanie:
Ugotujcie ziemniak i zbijcie do stanu piure. Dodajcie jajko, sól, pieprz. Stopniowo dodajcie mąkę. Ciasto nie musi lgnąć do rąk. Zostawcie chłodnieć. Na oleju roślinnym obsmażcie drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajcie farsz, osólcie, popieprzcie i smażcie do gotowości. Z ziemniaczanego ciasta sformujcie placek, pokładźcie na środek nadzienie z farszu i połączcie kraje placka. Obtoczcie kotlet ze wszystkich stron w sucharach. Obsmażcie na oleju do rumianej motyki. Podawać można z śmietaną.
Ziemniak zapiekany w mundurku
Składniki:
- 4 szt ziemniaka;
- 4 ząbki czosnku;
- 100 g masła;
- 2 łyżki śmietany;
- 4 szt bekonu;
- 200 g twardego sera;
- koper;
- szczypior;
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Rozgrzać piecyk do 200 stopni. Pomyć i wysuszyć nieoczyszczony ziemniak. Natrzeć każdy ziemniak dużą ilością oliwy i będę zlewał i postawić do piecyka na 1-1,5 godziny. Za pół godziny do gotowości ziemniaka pokłaść ząbki czosnku, osolić, popieprzyć, dodać i oliwne masło. Aż ziemniak i czosnek zapiekają się, kawałki bekonu kroić i obsmażyć. Dostać ziemniak z piecyka, ostudzić, rozkroić wpół, wyjąć łyżką środek i tłumaczyć do dużej miski. Dodać tam zapiekły się czosnek, śmietanę, oliwę, rąbaną natkę, bekon, tarty ser. Wszystko mieszać. Za pomocą łyżki stołowej nadziać farszem każdą ziemniaczaną połówkę, pokłaść z góry po kawałeczku masła i wyłożyć na szerokie deko. Zapiekać do pojawienia rumianej motyki.