10 nieprawdopodobnie smacznych potraw z ziemniaka

Ziemniak nie na próżno nazywają drugim chlebem. Lecz on nie tak jest prosty jak nam zdaje się. Przecież z niego można przygotować ogromną ilość potraw, którymi można ucieszyć i krewnych, i gości.

Toż dobraliśmy dla was 10 najlepszych przepisów.

Ziemniaczane krokiety

10 potraw z ziemniaka 1

Składniki:

  • 2-3 szt ziemniaka;
  • 2 łyżki mąki;
  • 1 łyżka masła;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki sucharów;
  • sól, przyprawa z traw.

Przygotowanie:

Ziemniak ugotować w solonej wodzie i zrobić piure. Dodać żółtko, masło i przyprawę z traw, mieszać do jednorodności. Z piure zrolować kulki. Białka ubić do piany. Obtoczyć kulki w mące, potem pogrążyć do białek i obtoczyć w sucharach. Otrzymane kulki obsmażyć w dużej ilości oleju słonecznikowego do gotowości.

Ziemniak Dofine

10 potraw z ziemniaka 2

Składniki:

  • 9 szt ziemniaków;
  • 9 łyżki masła;
  • 9 cienkich kawałków sera;
  • sól.

Przygotowanie:

Ziemniak umyć i oczyścić, ściąwszy niewielki krążek z jednego kraju tak, by ziemniaka można było postawić pionowo. Po całej długości ziemniaka zrobić nadcięcia jak dla frytek, lecz nie docinając do kraju w przybliżeniu 1 cm. Osolić, popieprzyć, do środka ziemniaka pokłaść jedną łyżkę do herbaty oleju, za pragnieniem można dodać czosnek. Postawić ziemniak do wysokiej formy dla zapiekania, a z góry ułożyć dzwonka sera. Zapiekać do złocistej motyki.

Żulien w ziemniaku

10 potraw z ziemniaka 3

Składniki:

  • 4 szt dużego ziemniaka;
  • 400 g pieczarki;
  • 1 cebula;
  • 100 g masła;
  • 1/2 łyżki mąki;
  • 250 ml śmietanki;
  • 100 g tartego sera;
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniak umyć, lecz nie czyścić. Każdy ziemniak rozkroić na 2 równе częśсi i za pomocą deserowej łyżki posprzątać środek tak, by kraje były 5-7 mm. Łódki co wyszły pokłaść do wody, żeby ziemniak nie poczerniał. Potem roztopić masło i smażyć w nim pieczarki blisko 5-7 minut. Potem dodać cebulę. Potem szybko mieszać mąkę, żeby masa zgęstniała. Dodać tam śmietankę, śmietanę, sól, pieprz i gasić jeszcze w ciągu 3-4 minut. W żaroodporne naczynie wyłożyć ziemniaczane łódki, do każdej dodać niewielki kawałeczek oleju i napełnić grzybowym nadzieniem. Zapiekać w ciągu 15 minut, posypać tartym serem i postawić do tyłu piecyka na 15 minut.

Ziemniaczane racuszki z serem

10 potraw z ziemniaka 4

Składniki:

  • 500 g gotowanego ziemniaka;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1/2 szklanka mąki;
  • 2/3 łyżki spulchniacza;
  • 1/2 łyżki soli;
  • 120 g sera feta;
  • 2 badyle szczypioru;
  • pietruszka;
  • 1 jajko;
  • 1/4 szklanka mleka;
  • pieprz.

Przygotowanie:

Gotowany ziemniak natrzeć na tarce. Szczypior drobno pokroić, czosnek natrzeć na tarce. Zmieszać mąkę, sól i spulchniacz. Dodać jajko i mleko – wszystko mieszać. Potem dodać do ciasta szczyptę pieprzu, szczypior, ser feta i czosnek i rzetelnie mieszać. Dodać tarty ziemniak, pietruszkę. Rozgrzać olej na patelni i wyłożyć po 1 łyżce ciasta, posmażyć z dwóch stron do złocistej motyki.

Ziemniak "Romanoff"

10 potraw z ziemniaka 5

Składniki:

  • 1 kg oczyszczonego i natartego ziemniaka;
  • 1 szt drobno pokrojonej cebuli;
  • 300 g tartego sera cheddar;
  • 1,5 szklanki śmietany;
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

W dużej misce zmieszać ziemniak, cebulę, ser (1/4 część odłożyć), sól, pieprz i śmietanę. Można wziąć malutkie formy dla zapiekania (4-6 szt.), naoliwić olejem, wyłożyć ziemniaczaną mieszankę. Posypać serem co pozostał i zapiekać w piecyku przy 180 stopniach w ciągu 25-30 minut.

Ziemniaczane pałeczki z serem

10 potraw z ziemniaka 6

Składniki:

  • 5 średnich gotowanych ziemniaków;
  • 2 jajka;
  • 100 g panierów sucharów;
  • 100 g twardego sera;
  • 2-3 łyżki mąki;
  • olej roślinny;
  • kolendra (za pragnieniem);
  • sól, pieprz;
  • przyprawy (za pragnieniem).

Przygotowanie:

Ugotować ziemniak w łupinie, oczyścić, natrzeć na tarce. Dodać jajka, przyprawy, sól, mąkę i mieszać. Ser kroić laskami i wilgotnymi rękami sformować wokół nich ziemniaczane ciasto. Obtoczyć w sucharach i obsmażyć z czterech stron do utworzenia złocistej motyki. Podawać można z dowolnym sosem.

Ziemniaczane piure (najsmaczniejsze warianty)

10 potraw z ziemniaka 7

Ziemniak 10 minut gotować w wodzie, potem wodę zlewać, zalać wrzącym mlekiem, udowodnić do gotowości i ugnieść w piure z dodaniem tłuczonych orzechów.

Ziemniak ugnieść w piure, dodawszy wrzący kurzy bulion. Dobrze zbić mikserem.

Ser twardych gatunków natrzeć na drobnej tarce, piure trochę rozcieńczyć gorącym mlekiem, dodać ser i rzetelnie mieszać.

Ziemniak ugnieść, dodać masło. Mieszać z drobno pokrojoną natką i czosnkiem.

Ziemniak z pieczarkami w śmietanie

10 potraw z ziemniaka 8

Składniki:

  • 8 szt ziemniaków;
  • 500 g pieczarek;
  • 1 szt cebuli;
  • 1 łyżka mąki;
  • oliwa;
  • 250 g śmietany;
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniak oczyścić i kroić cienkimi krążkami. Cebulę drobno pokroić, mieszać z łyżką stołową mąki i obsmażyć na oliwie. Grzyby pokroić na niewielkie kawałeczki i obsmażyć oddzielnie od cebuli. Wyłożyć ziemniak do formy. Dodać grzyby, cebulę, przyprawy i śmietanę. Wszystko mieszać i zapiekać w ciągu 40 minut.

Ziemniaczane zrazy

10 potraw z ziemniaka 9

Składniki:

  • 7 szt ziemniaków;
  • 500 g mięsnego farszu;
  • 1 szt cebuli;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 jajko;
  • 300 g mąki;
  • sól, pieprz;
  • olej roślinny;
  • suchary.

Przygotowanie:

Ugotujcie ziemniak i zbijcie do stanu piure. Dodajcie jajko, sól, pieprz. Stopniowo dodajcie mąkę. Ciasto nie musi lgnąć do rąk. Zostawcie chłodnieć. Na oleju roślinnym obsmażcie drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajcie farsz, osólcie, popieprzcie i smażcie do gotowości. Z ziemniaczanego ciasta sformujcie placek, pokładźcie na środek nadzienie z farszu i połączcie kraje placka. Obtoczcie kotlet ze wszystkich stron w sucharach. Obsmażcie na oleju do rumianej motyki. Podawać można z śmietaną.

Ziemniak zapiekany w mundurku

10 potraw z ziemniaka 10

Składniki:

  • 4 szt ziemniaka;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 100 g masła;
  • 2 łyżki śmietany;
  • 4 szt bekonu;
  • 200 g twardego sera;
  • koper;
  • szczypior;
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Rozgrzać piecyk do 200 stopni. Pomyć i wysuszyć nieoczyszczony ziemniak. Natrzeć każdy ziemniak dużą ilością oliwy i będę zlewał i postawić do piecyka na 1-1,5 godziny. Za pół godziny do gotowości ziemniaka pokłaść ząbki czosnku, osolić, popieprzyć, dodać i oliwne masło. Aż ziemniak i czosnek zapiekają się, kawałki bekonu kroić i obsmażyć. Dostać ziemniak z piecyka, ostudzić, rozkroić wpół, wyjąć łyżką środek i tłumaczyć do dużej miski. Dodać tam zapiekły się czosnek, śmietanę, oliwę, rąbaną natkę, bekon, tarty ser. Wszystko mieszać. Za pomocą łyżki stołowej nadziać farszem każdą ziemniaczaną połówkę, pokłaść z góry po kawałeczku masła i wyłożyć na szerokie deko. Zapiekać do pojawienia rumianej motyki.

źródło:HereGirl
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty