10 nietypowych deserów z różnych stron świata

Desery lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Są jednak desery, które wyglądają niezbyt apetycznie, więc mało, kto się zważy je spróbować. Na dodatek składniki dodawane do tradycyjnych lokalnych deserów nie zawsze smakują przedstawicielom innych narodów.

Tradycyjne desery, znane na całym świecie, nie zawsze mogą się pochwalić wyśmienitym smakiem, a czasami wyglądają wręcz ohydnie. Często, mając taki deser przed sobą, stajemy przed dylematem: spróbować czy raczej zrezygnować?

1. Wielka Brytania: pudding chlebowy

chleb

Kiedyś pudding chlebowy był deserem chłopów, gdyż do jego przyrządzenia używano czerstwego pieczywa. Dziś tradycyjny angielski pudding chlebowy podaje się w najlepszych restauracjach, więc na pewno nie można go nazwać jedzeniem biedoty. Deser dekoruje się owocami, bitą śmietaną i czekoladą. Potrawa jest bardzo pyszna, a na dodatek sycąca.

2. Peru: pecarones

pecarones

Pecarones to peruwiański pączek przygotowany na bazie dyni lub słodkich ziemniaków. Podawany jest na gorąco ze słodkim syropem.

3. Tajlandia: czekolada z pasikonikami

czekolada

W niektórych państwach azjatyckich insekty je się na słono, zazwyczaj smażąc na głębokim oleju. Natomiast w Tajlandii jedzą je na słodko, dodając do czekolady. Mieszkańcy Tajlandii uwielbiają ten smakołyk. Jeśli natomiast chodzi o turystów, to czekolada z pasikonikami sprzedawana jest w pięknych opakowaniach.

4. Rosja: lody z chlebem Borodino

lody

Ciemnobrązowym chlebem żytnim na pewno nikogo nie zdziwisz, ale lody z chlebem to coś naprawdę dziwnego! Lody z chlebem Borodino można kupić w sklepie, ale także można przygotować w domu. Kupujesz lody, posypujesz pokruszonym pieczywem, kminkiem i kolendrą.

5. Indie, Północna Afryka, Bliski Wschód: jalebi

jalebi

Bardzo pyszny deser, który z wyglądu przypomina robaki. Wytwarzany jest z głęboko smażonego rzadkiego ciasta z mąki maida w kształcie precla lub koła, które następnie są moczone w syropie cukrowym.

6. Japonia: lody wasabi

wasabi

Japończycy postanowili w nietypowy sposób wykorzystać japoński chrzan, stwarzając lody o smaku wasabi, które mają pikantny smak. Deser cieszy się niebywałą popularnością zarówno wśród lokalsów, jak i turystów.

7. Szkocja: batoniki smażone na głębokim oleju

smazone

Weź Marsa, zanurz go w cieście do panierowania ryb i wrzuć do frytkownicy. Smak smażonego Marsu jest niesamowity: karmel z roztopioną czekoladą plus chrupiące ciasto. Pycha!

8. Turcja: tavuk göğsü

tavuk göğsü

Budyniu raczej nie kojarzymy z kurczakiem, ale właśnie takie danie było ulubionym przysmakiem osmańskich sułtanów. Danie wykonane z mąki ryżowej, słodzonego mleka, cynamonu i kurczaka.

9. Tajwan: lody w kształcie kupy

lody w kształcie kupy

Restauracja Modern Toilet w Tajpej wie, jak się wybić z tłumu. Podaje swoim gościom lody w kształcie kupy, serwowane w talerzach w kształcie muszli toaletowych. Lody dla osób o mocnych nerwach!

10. USA: Unicorn Barf

Unicorn Barf

Zwykłe pianki marshmallow, serwowane w dość niezwykłej odsłonie – w kształcie wymiocin jednorożców, to popularny deser amerykański. Twórcy deseru uważają, że właśnie tak wyglądają wymiociny fantastycznego stworzenia. Bez komentarzy!

Chciałbyś spróbować któryś z deserów?

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty