10 nieznanych wcześniej faktów o majonezie
Jemy go codziennie, dodajemy do sałatek, a niektórzy smarują go na chleb. Kto by pomyślał, ale o tym produkcie chodzi sporo ciekawych plotek i istnieje mnóstwo fascynującej informacji.
1. 60% tłuszczu i 31% kalorii kanapka z kurczakiem "Burger King" zawiera tylko dzięki majonezowi.
2. Jeśli nie chcesz zaszkodzić własnemu zdrowiu, nie wybieraj majonezu zawierającego proszek z żółtka jaj. Główne zło, które czai się w tym składniku – to cholesterol.
3. Majonez jest najczęściej stosowanym sosem na świecie. Na przykład, tylko w USA rocznie zjada się majonezu na $2 mld.
4. Czy wiesz, że pierwszy majonez nazywał się "Magnes"? Jeśli wierzyć Słownikowi Oksfordskiemu, sos ten otrzymał nazwę "majonez" przez pomyłkę, która pojawiła się w książce kucharskiej 1841 roku.
5. Wciąż jeszcze kupujesz majonez, a dokładniej jeszcze nie próbowałeś zrobić go u siebie w kuchni? Uwierz, że te dwa sosy będą zupełnie różniły się smakiem. W majonezie ze sklepu używane są tanie składniki, dzięki którym producent zmniejsza koszty, zwiększa trwałość i zysk z produktu.
6. Firma IBM poprzez szereg badań doszła do wniosku, że majonez może na krótki czas zastąpić pastę termoprzewodzącą, idealnie z tym zadaniem poradzi sobie olej roślinny.
7. Majonez pomoże usunąć smołę z ubrania.
8. Jeśli jeść ten sos (zwłaszcza ze sklepu) w dużej ilości, to można dostać zatrucia. Ponadto nie zaleca się spożywania majonezu osobom z chorobami przewodu pokarmowego.
9. Pikantny sos do sushi wykonywany jest z majonezu i shrarichi (jednego z rodzajów sosu chili).
10. A wiesz, że powstał zupełnie przypadkowo?
Stało się to w czasach wojny siedmioletniej (1756-1763), kiedy w wojsku księcia Richelieu pojawiły się duże problemy z zaopatrzeniem w żywność. Z pozostałego oleju roślinnego, jajka i cytryny kucharz postanowił spróbować zrobić sos, który okazał się bardzo smaczny i otrzymał nazwę "mayonnaise".