10 obrzydliwych potraw świata, które dla wielu są przysmakami, wartymi poświęceń

Jeśli masz zamiar zaraz coś jeść, to może odłóż to na później, ponieważ może zrobić ci się słabo. W niniejszym zestawieniu 10 obrzydliwych potraw świata, na widok których niejeden z nas by się wzdrygnął.

Każdy kraj ma własne tradycje żywieniowe, unikalne potrawy, które wyróżniają się specjalnymi składnikami. Jednak istnieją potrawy, które przerażają już samą nazwą lub zawartością.

1. Kiviak

Kiviak

To jest nie do wiary. Istnieje potrawa, która przeraża już samą nazwą i zawartością. Alki (20-400 sztuk) pozbawia się piór i zawija na surowo w focze skóry. Dokładnie zamknięte zakopuje się na 18 miesięcy pod ziemią. Pycha, co?

2. Grzechotki w tempurze

Grzechotki w tempurze

Potrawa, która cieszy się ogromną popularnością w południowej części Stanów Zjednoczonych. Smakosze przekonują, że smakują jak francuskie żabie udka. Jednak większość z nas na widok takiej potrawy na pewno się wzdrygnie.

3. Jing Leed

Jing Leed

Jing Leed – to specjał kuchni tajskiej. Główny składnik potrawy to smażone świerszcze, podawane z sosem sojowym. Smakosze przekonują, że jest to bardzo pyszne danie.

4. San-nakji

San nakji

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że jest to zwykła potrawa, której głównym składnikiem jest ośmiornica, która podobno smakuje jak kalmar, który często jest podawany w polskich restauracjach. Nic bardziej mylnego. San-nakji – to żywa ośmiornica. Już na samą myśl o krojeniu i połykaniu jeszcze żyjącego zwierzęcia robi się słabo. Macki ośmiorniczek na talerzu nadal się wiją. Tradycyjnie posypuje się je sezamem, a następnie polewa się olejem sezamowym.

5. Krew wieprzowa

Krew wieprzowa

Niby nic specjalnego. Polacy również uwielbiają kaszankę, której jednym ze składników jest krew wieprzowa. Jednak na Węgrzech krew smażą na patelni z cebulką i jedzą to na śniadanie. Obrzydliwe!

6. Ryba Ying Yang

Ryba Ying Yang

Chińska pomysłowość, jeśli chodzi o tradycje żywieniowe, naprawdę przeraża. Na przykład ryba ying yang. Yang znaczy martwa-żywa ryba. Ryba jest smażona w szczególny sposób, aby podana na stół wykazywała oznaki życia. Czyż Chińczykom smakują tylko ledwo żywe zwierzęta?

7. Stuletnie jaja

Stuletnie jaja

Czyli zepsute jajko o stęchłym zapachu. Istnieje oczywiście przepis na przygotowanie stuletnich jaj: jajka wkłada się do naczynia wypełnionego roztworem przygotowanym z gliny, niegaszonego wapna, soli. Pojemnik z jajami jest szczelnie zamykany i odstawiany na kilka miesięcy. Jajka podaje się jako zimną zakąskę. Te zepsute jajka mają zapach płynu czy siarkowodoru, ale smak podobno jest niepowtarzalny. Jest to tradycyjne danie kuchni chińskiej.

8. Shirako

Shirako

Shirako – tradycyjne danie kuchni japońskiej. Mieszkańcy Japonii, podobnie jak Chińczycy często spożywają dość dziwne potrawy. Już sama zawartość tego dania przeraża. Składa się z nasienia ryb (przeważnie dorsza). Smakuje jak ubita śmietana, a wygląda jak obrzydliwy biały śluz.

9. Smażone tarantule

Smażone tarantule

Smażone tarantule – specjał kuchni kambodżańskiej. Tarantula, doprawiona odpowiednią ilością soli i cukru jest smażona na głębokim tłuszczu. Smażone tarantule uchodzą w Kambodży za duży przysmak i dostępne są przez cały rok. Ciekawe, czy Angelina Jolie podczas wizyty do Kambodży jadła smażone pająki?

10. Gotowany nietoperz

Gotowany nietoperz

Dania kuchni azjatyckiej nie przestają przerażać i szokować. Zupa z nietoperza jest bardzo droga. Nietoperza się gotuje i podaje się na talerzu w całości.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty