10 ogrzewających zupek na zimną zimę

Sloganem zimy może stać się wypowiedz: "Żadnego dnia bez zupy". Zupa nasyci, i ucieszy duszę, i ogrzeje – i to akurat to, co potrzebne w zimnej porze roku. Nic dziwnego, że im bardziej na północ mieszkają ludzie, tym więcej w ich kuchni jest zup.
10 ogrzewających zupek na zimną zimę 1

Zebraliśmy dla was najlepsze przepisy smacznych ogrzewających zupek, które ucieszą w śnieżnym zimowym dniu.

Turecka zupa z soczewicy

10 ogrzewających zupek na zimną zimę 2

Zupa z soczewicy – jedna z najpopularniejszych potraw tureckiej kuchni, tak jak barszcz w Rosji. Przy całej prostocie przygotowania to jest naprawdę smacznie, i nawet dzieci zjadają ją za oba policzki (oczywiście, ostre przyprawy w tym wypadku lepiej nie łożyć). Zupę można gotować i na wodzie: jej smak od tego nie przegra.

Będą ci potrzebne:

  • soczewica – 1 szklanka;
  • pszenna kasza czy bulgur – 0,5 szklanki;
  • cebula – 1 szt.;
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżka;
  • wołowe kości do bulionu – 1–2 szt.;
  • masło – 1 łyżka;
  • pieprz ostry grubego mielenia lub papryka, sucha mięta, tymianek lub kmin rzymski, sól;
  • woda lub bulion z wołowiny lub kurczaka – 2 litry.

Jak przygotować?

  1. Kładziemy szklankę soczewicy do wody lub bulionu, stawimy na ogień. W przybliżeniu 10 minut po gotowaniu dodajemy pszenną kaszę. Po tym gotujemy zupę na powolnym ogniu, aż kasza nie ugotuje się. To zajmie około 30–40 minut.
  2. Tymczasem obsmażamy drobno pokrojoną cebulę na maśle, w szklance rozwodzimy bulion 1 pełną, z wierzchem, łyżkę koncentratu pomidorowego. Wlewamy koncentrat pomidorowy do cebuli i dajemy gotować się w ciągu 2–3 minut. Kładziemy do zupy i solimy ją.
  3. Przez 15 minut do gotowości dodajemy do zupy przyprawy: połowę łyżeczki mięty, kmin rzymski lub tymianek.
  4. Zdjąwszy zupę z ognia, dajcie jej postać 10 minut, zanim podawać do stołu. Z gotowej zupy można zrobić puree blenderem, a można jeść tak: zupa będzie gęsta i praktycznie gładka. Przed podaniem posypać pieprzem grubego mielenia lub papryką.

Dyniowa zupa z curry

10 ogrzewających zupek na zimną zimę 3

Dynia zabezpieczy witaminami, takimi potrzebnymi w zimnej porze, a curry ogrzeje i nada nasycony aromat. Śmietanka "zaprzyjaźni" dynię i curry i zrobi smak zupy delikatniej.

Będą ci potrzebne:

  • dynia – 1kg;
  • duża cebula – 1 szt.;
  • pietruszka – 1 pęczek;
  • warzywny bulion, woda czy mięsny bulion – 1,5 l;
  • śmietanka – 100 ml;
  • masło – 3 łyżki;
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka;
  • curry – 1 łyżeczka;
  • sól – do smaku.

Jak przygotować?

  1. Rozgrzać w dużym rondlu masło i oliwę z oliwek, i obsmażyć drobno pokrojoną cebulę do przejrzystości, potem wysypać curry i wymieszać.
  2. Dynię pokroić na duże kawałki i zdjąć skórkę. Odprawić dynię do cebuli, dusić blisko minuty, mieszając, potem zalać warzywnym bulionem i gotować do gotowości dyni, 25−30 minut.
  3. Wyleć dużą część bulionu do oddzielnego naczynia. Gotową dynię wymieszać w blenderze, a potem wlać bulion z powrotem. Dodać śmietanę, posolić do smaku, z lekka nagrzać.
  4. Podawać ubrawszy pietruszką.

Pomidorowa krem-zupa z ostrym chilli

10 ogrzewających zupek na zimną zimę 4

Pikantną i niezwykłą zupkę można podać i gościom.

Będą ci potrzebne:

  • pomidory – 1500g;
  • ziemniaki – 400g;
  • marchew – 200g;
  • cebula – 100g;
  • grzanki z białego chleba – 60g;
  • badyle selera – 50g;
  • bazylia – 1 gałązka;
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka;
  • ostry pieprz chilli – 1 szt.;
  • żółta papryka – 1 szt.;
  • sól, pieprz.

Jak przygotować?

  1. Pomidory oparzyć wrzątkiem i obrać, rozkroić wpół, wyjąć nasienie.
  2. Warzywa, oprócz papryki, umyć, oczyścić. Pokrojone kostkami warzywa położyć do rondla razem z pomidorami, wlać 2 szklanki wody. Z lekka posolić i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować pod przykrywką blisko 30 minut.
  3. Paprykę umyć, oczyścić od nasienia i przegród, pokroić kostkami w 1cm. Z lekka posolić i dodać do patelni z grzankami z białego chleba, obsmażyć wszystko razem.
  4. Zupę za pomocą blendera przewrócić na jednorodną masę. Dodać drobno pokrojony ostry chilli. Do zupy dodać oliwę z oliwek, posolić i popieprzyć do smaku.
  5. Rozlać do misek, posypać bazylią. Podawać z grzankami i plasterkami słodkiej papryki.

Zupa serowa po francusku z czosnkowymi grzankami

10 ogrzewających zupek na zimną zimę 5

Serowe zupy są bardzo proste w przygotowaniu, ale wynik jest wspaniały: miękki ser nadaje zupie nasyconego śmietankowego smaku. Serowe zupy są odżywcze, czyli dobrze ogrzeją w zimnym dniu.

Będą ci potrzebne:

  • filet kurczaka – 400g;
  • miękki topiony ser – 200g;
  • ziemniaki – 3 szt.;
  • marchew – 1 szt.;
  • sól, mielony pieprz, pieprz goździkowy – do smaku;
  • olej roślinny – 2 łyżki;
  • list laurowy – 3 szt.;
  • świeże zioła – do smaku (lub dowolny inny chleb), czosnek, oliwa z oliwek.

Jak przygotować?

  1. Gotujemy w rondlu 1,5 l wody, kroimy kurczaka na niewielkie kawałki i umieszczamy go do wrzącej wody.
  2. Jak tylko bulion zacznie wrzeć, dodajemy sól, parę groszków pieprzu goździkowego i czarnego, liście laurowe. Gotujemy od chwili wrzenia 20 minut.
  3. Obieramy ziemniaki i kroimy kostkami. Wyciągamy mięso, kładziemy ziemniaki i gotujemy je 5–7 minut.
  4. Czyścimy i nacieramy marchew. Smażymy na oleju słonecznikowym. Z lekka solimy i pieprzymy. Gotową smażoną mieszankę dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 5–7 minut.
  5. Dodajemy topiony ser, porządnie mieszamy i wyłączamy ogień.
  6. Kroimy bagietkę długimi kawałkami. Oczyszczamy jeden ząbek czosnku. Z dwóch stron zanurzamy chleb do oliwy z oliwek. Nacieramy z dwóch stron czosnkiem (pokrojonym wpół i wzdłuż) i kładziemy do piekarnika na kilka minut przy temperaturze 190–200 stopni. Chleb podajemy do zupy.

Grochówka z wędliną

10 ogrzewających zupek na zimną zimę 6

Grochówka z wędliną – jedna z najsmaczniejszych zup w rosyjskiej kuchni.

Będą ci potrzebne:

  • wędzone żeberka wieprzowe – 300g;
  • marchew – 1 szt.;
  • cebula – 1 szt.;
  • ziemniaki – 2 szt.;
  • suchy groch – 1 szklanka;
  • pietruszka – dla ozdoby;
  • olej – 1 łyżka (do smażenia);
  • sól – do smaku;
  • zioła.

Jak przygotować?

  1. Groch namoczyć w zimnej wodzie na 10–12 godzin, przed gotowaniem wypłukać.
  2. Wędzone żeberka umyć, położyć do wrzącej wody (około 2,5 l) i gotować 35–40 minut, usuwając szumowiny. Po 35–40 minut dodać groch i gotować jeszcze 10–15 minut.
  3. Tymczasem należy pokroić cebule i marchew, i obsmażyć ich na rozgrzanej patelni z olejem do złocistego koloru.
  4. Po 50 minutach od początku gotowania żeber, można dodawać do rondla cebule, marchew, ziemniaki i sól. Gotujemy grochówkę jeszcze 10–12 minut, do gotowości. Podawajcie do stołu, ubrawszy ziołami.

Zupa krem z grzybami

10 ogrzewających zupek na zimną zimę 7

Zupa krem z grzybami – to pyszna potrawa, nie zważając na prostotę jej przygotowania.

Będą ci potrzebne:

  • pieczarki – 170–200g;
  • suszone grzyby – 15g;
  • czosnek – 2 ząbki;
  • cebula – połowa główki;
  • bulion warzywny czy woda – 2 l;
  • mleko – 0,5 szklanki;
  • gałka muszkatołowa – 2 szczypty;
  • mąka – 1,5 łyżki;
  • olej roślinny – 2 łyżki;
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki;
  • chleb tostowy – 2 kawałki;
  • masło – 3 łyżki;
  • sól – do smaku;
  • pieprz – do smaku.

Jak przygotować?

  1. Najpierw zróbcie grzanki, ponieważ one przygotowują się w przybliżeniu tyle samo co i zupa. Roztopcie masło i pokrójcie kostkami tostowy chleb. Pogrążcie każdy kawałeczek do oleju i posólcie. Rozgrzejcie piekarnik do 150 stopni i połóżcie kawałeczki podsychać na 25–30 minut.
  2. Rozgrzejcie oliwę z oliwek w rondlu z grubym dnem. Pokrójcie drobno cebulę, połóżcie do oleju i gotujcie, aż cebula nie stanie się przejrzysta. Następnie trzeba wycisnąć do rondla 2 ząbki czosnku i gotować, przedłużając mieszać jeszcze 2–3 minuty, ale nie dłużej. Bardzo ważne, żeby czosnek nie przypalił się.
  3. Zmniejszycie ogień do średniego. Pokrojone grubymi kawałeczkami pieczarki zmieszajcie z suszonymi grzybami i dodajcie do rondla z cebulą i czosnkiem. Gotujcie tak blisko 6–8 minut, aż grzyby nie staną się miękkimi.
  4. Potem wlejcie warzywny bulion, doprowadźcie do wrzenia, potem zmniejszycie ogień do średniego i gotujcie tak jeszcze 5 minut. Zmieszajcie mleko, olej roślinny i mąkę w oddzielnej misce, a potem wprowadźcie tę mieszankę do zupy, szybko mieszając ją trzepaczką, żeby nie pozostało grudek. Gotujcie mieszając, dopóki mieszanka nie zacznie gęstnieć. To zajmie około 5 minut.
  5. Wykorzystując blender zróbcie puree z zupy na niskiej prędkości w ciągu 15 sekund. Koniecznie dłużej nie trzymać: trzeba żeby w zupie pozostały jednolite kawałeczki grzybów. Posólcie i popieprzcie zupę do smaku, dodajcie gałkę muszkatołową i podawajcie ze świeżymi grzybami.

La mian

10 ogrzewających zupek na zimną zimę 8

Sposobów przygotowywania sytnego la mianu jest dużo. Opowiemy o jednym z bardzo prostych. Nawiasem mówiąc, niekoniecznie przygotowywać makaron ręcznie, można poszukać w sklepach już gotowy.

Będą ci potrzebne:

Do wadżi (duszonego mięsa z warzywami)

  • koncentrat pomidorowy – 3 łyżki;
  • rozdrobniony korzeń imbiru – 1 łyżka;
  • mięso (lepiej baranina, ale można wziąć wołowinę) – 0,5kg;
  • pomidory– 2 szt.;
  • cebula – 1 szt.;
  • mięsny bulion – 0,5 litra;
  • badyl selera – 1 szt.;
  • czosnek – 1ząbek;
  • czerwona i żółta papryka – po 1 szt.;
  • koperek i pietruszka, sól, i czarny pieprz – do smaku;
  • olej roślinny – 150 ml.

Do makaronu

Specjalny makaron do la mianu można kupić. Ale jeśli bardzo chce się przygotować samym, to trzeba:

  • mąka – 300g;
  • białko jajka;
  • woda, sól.

Jak przygotować?

  1. Ze składników do makaronu i 150 ml wody zagnieść twarde ciasto, zwinąć do kuli, dać należeć się na chłodzie 30 minut.
  2. Rozwałkować na kawałeczki grubością ołówka, wyłożyć ich pod postacią spirali na talerzu, nakryć folią i znów dać naleć się 30 minut. Potem rozciągnąć rękami – muszą wyjść cienkie długie makarony grubością 2mm.
  3. Ugotować makaron we wrzącej, słonej wodzie, wyłożyć do durszlaku. Przemyć bieżącą wodą i pokropić olejem, żeby nie sklejały się.
  4. Cebulę pokroić półkółkami, paprykę – kostkami, pomidory – plasterkami, seler – kawałeczkami, czosnek grubo posiekać. Mięso pokroić w drobną kostkę.
  5. W rondlu roztopić 3 łyżki masła; mięso, mieszając, obsmażać 7 minut. Dodać po kolei cebulę, paprykę, pomidory, czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotować mieszając do miękkości mięsa, okresowo dodając masło, jeśli będzie trzeba.
  6. Bulion wlać do gotowych warzyw z mięsem, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dać naleć się 20–30 minut. Przed podaniem gotowy makaron w durszlaku nagrzać, opuściwszy do wrzątku na 1–2 minutę. Rozłożyć makaron do miseczek (średniej wielkości) lub głębokich talerzy, zalać bulionem z mięsa i warzyw, posypać ziołami.

Zupa cebulowa z grzankami i serem

10 ogrzewających zupek na zimną zimę 9

Francuzi zimnymi wieczorami preferują grzać się zupą cebulową. Zupa cebulowa – wiecznie aktualna klasyka kuchni tego kraju. Produktów dla niej trzeba minimum, a wychodzi efektywnie i smacznie.

Będą ci potrzebne:

  • półtwardy lub twardy ser – 100g;
  • cebula – 500g;
  • masło – 50g;
  • cukier – 1 łyżka;
  • mąka - 1 łyżka;
  • bulion (mięsny lub z kurczaka) – 1,5 l;
  • kawałki bagietki;
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku.

Jak przygotować?

  1. Cebulę cienko kroimy pół kołami. Roztapiamy olej w rondlu z grubym dnem i na średnim ogniu podsmażamy cebulę, często mieszając, tak, by ona nie przypaliła się, a tylko stała się złocista i miękka. Solimy i pieprzymy.
  2. Cukrzymy cebulę, dodajemy mąkę i mieszamy jeszcze 10 minut.
  3. Wlewamy gorący bulion, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na powolnym ogniu 30–40 minut.
  4. Rozlewamy zupę do ogniotrwałych talerzy czy miseczek, kładziemy z góry kawałki chleba, z lekka ich utopiwszy, tak, by one trochę namokli z obu stron, z góry dodajemy tarty ser i zapiekamy w piekarniku, aż ser nie zrobi się brązowy.

Chowder

10 ogrzewających zupek na zimną zimę 10

Chowder – to gęsta i sytna zupa, popularna potrawa amerykańskiej kuchni. W różnych częściach kraju gotują ją rozmaicie: z bekonem, rybą, krewetkami, brokułem, kukurydzą. Ale zawsze w jej składzie jest śmietanka i ser – to one nadają zupie przyjemną aksamitną konsystencję.

Będą ci potrzebne:

  • boczek – 200–300g;
  • mrożona kukurydza lub kukurydza w puszkach – 400g lub cała puszka;
  • ziemniaki – 3–4 szt.;
  • bulion z kurczaka – 1 l;
  • śmietanka 10% – 500 ml;
  • mąka – 2 łyżki;
  • seler – 1 badyl;
  • papryka – 1 szt.;
  • cebula – 1 szt.;
  • sól i czarny mielony pieprz – do smaku;
  • twardy ser – 200g.

Jak przygotować?

  1. Boczek pokroić malutkimi kostkami i z lekka podsmażyć na łyżce oleju roślinnego w rondlu, gdzie będziesz gotować zupę. Potem wyjąć.
  2. Położyć do oleju drobno pokrojoną cebulę i dusić do miękkości.
  3. Pokroić ziemniaki, wyłożyć je do rondla i wlać bulion z kurczaka. Gotować 15–20 minut, żeby ziemniaki przy rozcieraniu drewnianą łopatką stanowiły puree.
  4. Tymczasem drobno pokroić paprykę, seler i obsmażyć oddzielnie na patelni, dodawszy do nich mrożoną kukurydzę (jeśli ona jest w puszc, będzie trzeba położyć ją do gotowego bulionu).
  5. Kiedy zrobicie z ziemniaków puree, dodajcie do bulionu śmietankę przemieszana z mąką i rzetelnie wymieszajcie, żeby nie było grudek. Potem połóżcie do zupy podsmażony boczek, warzywa i kukurydzę (jeśli wykorzystujecie w puszce).
  6. Znów trzeba doprowadzić zupę do wrzenia i położyć do niej część tartego sera, zostawić na 10 minut.
  7. Przed podaniem udekorować zupę tartym serem i ziołami.

Charczo

10 ogrzewających zupek na zimną zimę 11

Pikantny, pyszny i pachnący gruziński charczo – najlepszy sposób ogrzać się zimnym wieczorem.

Będą ci potrzebne:

  • wołowina – 400g;
  • cebula – 3 szt.;
  • ryż – 4 łyżki;
  • pomidory – 500g;
  • koperek i pietruszka – do smaku;
  • przyprawy – do smaku;
  • czosnek – 1 ząbek;
  • kolendra – do smaku.

Jak przygotować?

  1. Do rondla nalewamy 2–2,5 l zimnej wody, zakładamy pokrojone kawałeczki mięsa i koście i stawiamy na ogień. Kiedy woda się zagotuje zdejmujemy pianę i zmniejszamy ogień. Zostawiamy gotować się przez godzinę-półtora. Za pół godziny do zakończenia gotowania do bulionu można dodać korzeń pietruszki czy selera i posolić do smaku.
  2. W międzyczasie drobno kroimy cebulę i z lekka obsmażamy ją w oleju roślinnym na powolnym ogniu. Jak tylko cebula zacznie zyskać złocisty kolor dodajemy do niej mięso z bulionu (ogień pod nim wyłączamy) i smażymy 5 minut.
  3. Następnie dodajemy parę łyżek stołowych bulionu i dusimy pod zamkniętą przykrywką 15 minut.
  4. Pod czas duszenia się mięsa i cebuli gotujemy pomidory. Myjemy, robimy nadcięcia w kształcie krzyża i zalewamy na parę minut wrzątkiem. Potem łatwo zdejmujemy skórkę i kroimy w drobną kostkę.
  5. Wykładamy pomidorowe kostki na patelnie do mięsa i cebuli i dusimy 10 minut. Zawartość patelni odprawiamy do bulionu, który już znów na kuchence i musi przejść do wrzenia.
  6. Do wrzącego bulionu wysypujemy ryż. Dajemy zupie gotować się 5 minut, zmniejszamy ogień do średniego i dodajemy przyprawy.
  7. Dodajemy tłuczony czosnek i drobno posiekane zioła (koperek, pietruszkę i kolendra) i od razu wyłączamy. Zanim podawać zupę do stołu dajcie jej należeć się godzinę.
źródło:Gastronom
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty