10 pomysłów na lody

Prosty sposób przygotować lody – zrobić owocowy lód. Lecz po prostu zamrozić owoce nie jest bardzo ciekawie. Zebraliśmy 10 przepisów, gdzie zderzają się klasyczne smaki i pojawiają się niespodziewane pojednania.

Arbuz + pomidor + pieprz

Arbuz

To jest dziwne, intryguje i prowokuje na eksperymenty: w blenderze należy zmieszać arbuz i pomidory. Sok wycedzić i zalać do form. W każdą formę można dodać kawałeczek ostrego zielonego pieprzu.

Kiwi + sok + miód

Kiwi

Rozdrobnijcie w blenderze kiwi, zmieszajcie z dowolnym ulubionym sokiem. Osłódźcie miodem i rozlejcie do form.

Czekoladowy herbatnik + mleko

Czekoladowy herbatnik

Owocową symfonię można rozcieńczyć, jeśli zmrozić mleko z herbatnikami.

Seler + bazylia

Seler

Niesłodki, lecz odświeżający lód można przygotować z selera. Natrzyjcie go na tarce i wyciśnijcie sok. Zmieszajcie w blenderze z bazylią.

Kokosowe mleko + borówka

Kokosowe mleko

Rosną one w różnej szerokości, lecz doskonale pracują się razem: borówka z kokosowym mlekiem. Z borówką wszystko jest zrozumiale, lecz kokosowe mleko łatwo przygotować samodzielnie. Oczyśćcie orzech od skorupki, brunatną skórkę zdejmować nie warto. Natrzyjcie miąższ na tarce lub rozdrobnijcie w blenderze, zalejcie ciepłą wodą. 1-2 szklanki wystarczą. Przy czym im mniej jest wody, tym bardziej smacznym wyjdzie mleko. Teraz jego można zamrażać z borówką.

Awokado + cytryna + kokosowe mleko

Awokado

Jeszcze jedna awantura: z dwóch lim należy wyżąć sok, w blenderze zmieszać z awokado, szklanką kokosowego mleka i liśćmi estragonu. Za pragnieniem można pocukrować.

Mango + truskawka

Mango

Tu wszystko jest proste: mango przekręcić w blenderze, dodać wody i zalać do form z kawałeczkami truskawki. Można po prostu wziąć sok mango i nie sprawiać się kłopotem z blenderem.

Jogurt + malina

Jogurt

W blenderze mieszamy jogurt z maliną i zalewamy do form.

Herbata + śmietanka

Herbata

Sparzcie herbatę z cukrem i mlekiem skondensowanym według smaku. Zalejcie do form nie do końca i postawcie na dwie godziny do zamrażalnika. Dolejcie z góry jeszcze śmietanki i trzymacie w zamrażalniku do gotowości.

Ananas + borówka + banan + truskawka + jogurt

Ananas

To jest zrobione na zasadzie "czym więcej, tym lepiej". Zmieszajcie w blenderze ananasowy sok, borówkę, banana, truskawkę i jogurt. Nie zapomnijcie zostawić kawałeczki borówki i truskawki, które będziemy zalewały mieszanką w formach.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty