10 porad od baristy dotyczących parzenia pysznej kawy

Wielu ludzi nie wyobraża swojego poranka bez filiżanki aromatycznej kawy. Przy tym wielu z nich nawet nie próbuje parzyć jej samodzielnie, uważając, że ten proces jest bardzo skomplikowany. W rzeczywistości to nie jest tak trudne, najważniejsze – poznać "kawowe" tajemnice.

W licznych kawiarniach i restauracjach można spróbować różnych opcji kawy, które zachwycają swoimi smakami. W domu sporządzanie takich napojów nie będzie łatwym zadaniem, ale można je uprościć, znając kilka sekretów ujawnionych przez słynnych baristów. Przygotuj się, już wkrótce będziesz móc cieszyć się przepyszną kawą, nie wychodząc z domu.

1. Ważne jest, aby prawidłowo dobrać ilość składników: na 10 ml wody trzeba wsypać 1 g kawy mielonej.

ziarna

2. Aby poczuć smak smażonych ziaren, przez minutę podgrzej je w turce bez wody.

turca

3. Jeśli chcesz dodać oryginalnych nut do kawy, używaj takich przypraw: kardamon, imbir, gałka muszkatołowa i cynamon. Dodawaj je podczas gotowania.

kawa

4. Miłośnicy słodyczy mogą dodać do gotowej kawy łyżkę kakao w proszku, co nada je przyjemnego czekoladowego posmaku.

czekolada

5. Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku i aromatu najpierw wymieszaj 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego z kawą, trochę podgrzej na minimalnym ogniu, a następnie wlej wodę.

cukier

6. Prosta rada, wzmacniająca smak napoju i łagodząca smak – dodaj do kawy kilka kryształków soli.

sól

7. Aby nie filtrować kawy z tygielka, wystarczy dodać do niej 1 łyżeczkę zimnej wody i poczekać pół minuty, dając czas fusom, żeby osiadły.

smacznie

8. Chcesz uzyskać bardziej delikatny smak kawy, więc podczas gotowania dodaj do tygielka 0,5 łyżeczki masła.

śniadanie

9. W domu można przygotować kawę bez kofeiny, dla tego do tygielka trzeba wsypać 2-3 ziarenka kardamonu, który rozkłada kofeinę bez szkody dla jakości napoju.

eksotyk

10. Miłośnicy cierpkiej kawy dla uzyskania mocnego smaku powinni zdjąć tygielek, gdy napój zacznie wrzeć, usunąć pianę, wymieszać i postawić na kuchenkę. Należy powtórzyć wszystkie manipulacje trzy razy.

aromat
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty