10 powodów, dla których warto wprowadzić pomarańcze do diety

Pomarańcze zazwyczaj kojarzą nam się z żółtym słoneczkiem. Rzeczywiście bardzo są do niego podobne pod względem kształtu, koloru i ilości właściwości zdrowotnych. W niniejszym zestawieniu dziesięć powodów, dla których warto jak najczęściej jeść pomarańcze.

Dziś pomarańcze możesz kupić o każdej porze roku. Jednak zimą są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Pomarańcze zachowują także swoje właściwości zdrowotne, kiedy spożywamy je w postaci dżemów, soków, również szeroko jest stosowana skórka pomarańczowa i olejek.

Otóż, dlaczego warto jeść pomarańcze?

1. Poprawiają humor.

humor

A to wszystko za sprawą nie tylko jaskrawej barwy, ale również zawartości magnezu, który skutecznie obniża poziom kortyzolu – hormonu stresu. Pomarańcze pomagają zwalczyć napięcie psychiczne, stres i uczucie zmęczenia.

2. Chronią mózg.

smacznie

Według naukowców, codzienne picie świeżego soku z pomarańczy (minimum szklanka) dzięki zawartości flawonoidów zmniejsza ryzyko udaru niedokrwiennego mózgu o 20 procent.

3. Wspomagają odporność.

zdrowie

Jedna średnia pomarańcza zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminy C. Oprócz tego pomarańcze zawierają witaminy A, C, E, B1, B2, B6, B9 (kwas foliowy), a także minerały: potas, wapń, żelazo, magnez oraz cynk.

Badania wykazały, że picie soku pomarańczowego zmniejsza ryzyko białaczki u dzieci. Pomarańcze zmniejszają podatność na przeziębienia i neutralizuje wolne rodniki powstające m.in. pod wpływem zanieczyszczenia środowiska, palenia papierosów.

4. Oczyszczają nerki.

leczenie

Zawierają dużo potasu (ok. 180 mg na 100 g), więc obniżają ryzyko kamicy moczanowej, ale także nadciśnienia krwi i osłabienia struktury kości.

5. Dbają o oczy.

mandarynki

Witamina A wspiera działanie błon śluzowych, więc zmniejsza problemy z suchością oczu. Karotenoidy hamują zmiany zachodzące z wiekiem w plamce żółtej, pomagają więc utrzymać ostrość wzroku.

6. Odchudzają.

cytryna

Pomarańcze warto jeść razem z białą, wewnętrzną częścią skórki. Zawiera ona dużo błonnika pokarmowego, dającego uczucie sytości i wymiatającego toksyny z układu pokarmowego.

Pomarańcze zawierają cholinę i kwas foliowy, które wspomagają procesy przemiany tłuszczów w organizmie, zapobiegając ich odkładaniu.

7. Poprawiają koncentrację.

smak

Pomarańcze nie tylko poprawiają koncentrację, ale również usprawniają pamięć. Ułatwiają także zasypianie i wspierają równowagę układu nerwowego.

8. Odmładzają skórę.

sok

Z pomarańczy możemy zrobić różne kosmetyki, m.in. peelingi i maseczki. Sok i skórka pomarańczowa rozjaśniają cerę, oczyszczają pory i przywracają skórze świeżość.

9. Obniżają gorączkę.

soczek

Sok pomarańczowy skutecznie obniża gorączkę, a również ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Jednak warto pamiętać o tym, że owoce cytrusowe uczulają.

10. Leczą kaca.

witaminy

Jeśli chcesz szybko pozbyć się kaca, musisz przygotować napój, składający się ze świeżo wyciśniętego soku z kilku pomarańczy i jednego żółtka. Wszystko dokładnie należy wymieszać, po czym wypić.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty