10 pozytywnych śniadań, które ucieszą każdego
Zebraliśmy tu lepsze warianty śniadań, które mogą stać się doskonałym początkiem dnia.
Jajka Benedykta
Rozliczenie na 2 porcji.
Składniki:
- bułeczka – 2 szt.;
- jajka – 4 szt.;
- bekon – 8 prążków;
- sos holenderski;
- natka do ozdoby.
Sposób przygotowania
Bułeczki należy rozkroić wzdłuż i obsmażyć z boku przekroju na patelni naoliwionej olejem roślinnym.
Bekon smażymy do chrupiącego stanu na suchej patelni, na średnim ogniu (albo w piecyku przy 200 stopniach w ciągu 5 minut).
W rondlu należy udowodnić wodę do wrzenia. Ujmujcie ogień do minimum, żeby wrzenia praktycznie nie było (jeśli macie termometr do płynu – temperatura wody powinna być blisko 85 stopni). Na dół rondla kładziemy talerz.
Jajko rozbijamy do łyżki cedzakowej, czy do sitka – to należy zrobić po to, żeby wyciekła płynna część białka.
Akuratnie opuścicie jajko do wody. Gotujcie blisko 3 minut. Żółtko w ciągu tego czasu nie musi zgęstnieć.
Gotowe jajko wyciągamy łyżką cedzakową i kładziemy na papierowy ręcznik. Powtórzcie to samo ze wszystkimi jajkami.
Zbierzcie potrawę. Na bułeczkę kładziemy bekon, na bekon – jajko, z góry sos.
Rösti
Rozliczenie na 6 porcji.
Składniki:
- ziemniak – 1 kg;
- masło – 120 g;
- sól według smaku.
Sposób przygotowania
Ziemniaki kroimy na duże dzwonka (na 4-6 części każdy ziemniak). Kładziemy je do rondla.
Zalewamy wrzątkiem, ustawiamy na ogień i gotujemy do półgotowości w ciągu 5-6 minut. Zlewamy wodę i dajemy ziemniakom ochłonąć do takiej miary, żeby jego można było brać rękami.
Aż chłodną ziemniaki, roztopicie połowę masła. Ziemniaki natrzyjcie na dużej tarce.
W patelni rozgrzejcie na średnim ogniu 1 łyżkę oleju roślinnego. Wyłóżcie natarty ziemniak do 3 warstw, każdego osólcie według smaku i dodajcie masło. Z góry rozłożycie pokrojone na kawałeczki masło, co pozostało.
Posmażcie na średnim ogniu do rumianej skórki w ciągu 5-6 minut. Potem przewróćcie i smażcie z innej strony jeszcze 5-6 minut.
Gotowemu ziemniakowi należy dać odpocząć w patelni jeszcze 5-7 minut, potem układamy go na potrawę i smakujemy.
Mini muffiny
Rozliczenie na 10 porcji – 30 muffinów.
1 porcja = 3 muffin.
Składniki:
- cukier – 540 g;
- jajka – 9 szt.;
- mąka – 660 g;
- masło – 150 g;
- olej roślinny – 150 ml;
- kukurydziany krochmal – 180 g;
- drożdże do keksu;
- sól;
- rozdrobnione leśne orzechy według smaku.
Sposób przygotowania
- Wariant 1: dodać do mieszanki 200 g ziemniaczanego piure.
- Wariant 2: dodać do mieszanki 200 g marchwiowego piure.
- Wariant 3: dodać do mieszanki 200 g rozdrobnionych leśnych orzechów.
Zbijcie jajka z cukrem, dodajcie suche ingredienty, potem olej roślinny i śmietankowy.
Rozdzielcie mieszankę na 3 równe częśсi, dodajcie do każdej odpowiedni ingredient (ziemniak, marchew, orzechy).
Wyłóżcie 3 mieszanki do form i wypiekajcie w piecyku przy temperaturze 180 C° w ciągu 15 minut.
Podawajcie po 3 sztuki, ozdobiwszy każdy rozdrobnionymi leśnymi orzechami.
Croissanty
Składniki:
- gotowe liściowe ciasto – 225 g;
- ser – 170 g;
- szynka – 4 kawałki.
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piecyk do 220 stopni. Rozmrożone ciasto wałkujemy do pokładu 0,5-0,8 cm; pudrujemy mąką roboczą powierzchnię, kroimy ciasto na 4 trójkąty.
Zetnijcie podstawę trójkątów w środeczku na 1-2 cm i wyłóżcie na niego prążki sera i szynki, zrolujcie w kierunku od podstawy do ostrego kąta, inaczej wyrób może rozwinąć się. Kraje croissantów z lekka rozciągnijcie i zegnijcie, żeby bułeczki nabyły formę półksiężyca. Zapiekajcie 15 minut w rozgrzanym piecyku.
Tak samo można przygotować croissanty z dowolnym nadzieniem.
Powietrzne serniki w piecyku
Składniki:
- ser – 400 g;
- mąka;
- jajko;
- cukier – 2 łyżki;
- rodzynki – 100 g;
- suszona morela – 100 g;
- cukier waniliowy;
- sól według smaku.
Sposób przygotowania
Suchy ser wyłóżcie do miski, dodajcie cukier i wymieszajcie.
Ubijcie białka i żółtko. W białka przy zbijaniu dodajcie szczyptę soli.
Wymieszajcie ser, żółtko, mąkę i waniliowy cukier.
Dodajcie do masy i akuratnie wymieszajcie. W wyniku wyjdzie jednorodna, szczelna, gęsta masa.
Dodajcie pokrojoną suszoną morelę i rodzynki i znów wymieszajcie.
Zaczerpnijcie łyżką ser, obtoczcie go w mące, trochę przydusicie i wyłożycie na pergamin.
Postawcie do piecyka na 15-20 minut przy 180-200 stopniach.
Szybka pizza na śniadanie
Składniki:
- świeże pieczarki – 1/2 szklanki;
- papryka – 1/2 szklanki;
- ser toffu – 90 g;
- szczypior – szczypta;
- czosnku;
- czarny mielony pieprz;
- oliwy;
- pita;
- ser cheddar – 1/2 szklanki;
- sos według smaku.
Sposób przygotowania
Włączamy piecyk do 180 stopni.
W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzejcie oliwę. Wyłóżcie na rozgrzaną patelnię grzyby i paprykę i gotujcie mieszając 5-8 minut, aż warzywa nie staną się miękkimi. Wyłóżcie do patelni ser toffu, szczypior, czosnek i czarny mielony pieprz.
Pitę kroimy wpół i wyłożymy połówki na deko przekrojami do dołu. Posypujemy placki 1/4 szklanki cheddaru, z góry wyłożymy grzybową mieszankę, posypujemy 1/4 szklanki cheddaru i stawiamy do rozgrzanego piecyka na 8-10 minut.
Gotową pizzę można podawać na stół. A można dać ochłonąć, zawinąć ją do spożywczej błony i pokłaść do zamrażalnika. Przed przedstawieniem nagrzać zamrożoną pizzę w kuchence mikrofalowej w ciągu 4 minut, czy w piecyku.
Podać taką pizzę można z dowolnym sosem.
Smażone rurki lawaszowe z twarogowym nadzieniem
Składniki:
- lawasz;
- ser miękki – 300 g;
- jajka – 5 szt.;
- śmietana – 2 łyżki;
- majonez – 2 łyżki;
- mleko – 80 ml;
- sól według smaku;
- olej roślinny – 80 ml;
- szczypior według smaku.
Sposób przygotowania
Ugotujecie jajka. Połączcie w misce natarte na dużej tarce jajka, ser, pokrojoną cebulę, śmietanę i majonez.
Lawasz kroimy na jednakowe kwadraty, naoliwcie nadzieniem, zwińcie do rolek.
W misce zmieszajcie jajka, mleko i szczyptę soli. Zanurzamy do tej mieszanki rurki.
Wyłóżcie szwem do dołu i obsmażcie na oleju roślinnym z obu stron, wyłóżcie na serwetkę.
Mini kanapki z truskawką
Rozliczenie na 20 kanapek.
1 porcja = 2 kanapki.
Składniki:
- 20 bułeczek panino;
- nutella – 150 g;
- truskawka – 200 g;
- ricotta – 50 g;
- puder według smaku.
Sposób przygotowania
Kroimy panino wpół. Smarujemy nutellą. Należy dodać truskawkę i ser, pokłaść z góry inną połowę.
Nagrzewamy panino na patelni.
Przepis panino:
Składniki:
- mąka – 500 g;
- cukier – 33 g;
- sól;
- masło – 24 g;
- mleko – 240 ml;
- woda – 33 ml;
- drożdże – 17 g.
Sposób przygotowania
Należy zmieszać wszystkie ingredienty, wyrobić jednorodne ciasto.
Oślepiać z ciasta niewielkie kulki wagą 40 g, z lekka przydusić, zostawić na 2 godziny.
Piec w piecyku przy 180 C° w ciągu 15 minut.
Domowa granola na śniadanie
Rozliczenie na 15 porcji.
Składniki:
- olej roślinny – 2 łyżki;
- klonowy syrop – 4 łyżki;
- miód – 2 łyżki;
- waniliowy ekstrakt – 1 łyżka;
- owsiany grysik – 300 g;
- nasienie słonecznika – 50 g;
- nasienie sezamu – 2 łyżki;
- nasienie dyni – 50 g;
- migdał – 100 g;
- suszone jagody (rodzynki, suszona morela, grusza) – 100 g;
- kokosowe płatki – 50 g.
Sposób przygotowania
Rozgrzejcie piecyk do 140 stopni.
Zmieszajcie olej, klonowy syrop, miód, wanilię, owsiany grysik, nasienie i migdał (wszystko, oprócz suszonych jagód i kokosu) w dużej pojemności, potem będziesz tłumaczyć na deko. Zapiekajcie w rozgrzanym piecyku 25 minut.
Wyciągnijcie z piecyka i wymieszajcie, dodawszy suszone jagody i kokosową wiórkę. Potem znów postawcie do piecyka i przygotowujcie jeszcze 15 minut, aż granola nie będzie miała złocistego koloru i nie stanie się chrupiącą.
Bliny z nutellą i owocami
Rozliczenie na 10 porcji.
1 porcja = 1 blin.
Składniki:
- jajka – 3 sztuki;
- mąka – 250 g;
- masło – 30 g;
- mleko – 500 ml;
- nutella;
- świeże owoce według smaku;
- puder według smaku.
Sposób przygotowania
Dla przygotowania blinów polecamy mieć dwie miski. Wylejcie mleko i wysypcie mąkę do jednej miski, w innej misce zmieszajcie jajka z olejem. Potem zmieszajcie zawartość obu misek między sobą.
Zostawcie ciasto na 15 minut przy pokojowej temperaturze.
Rozgrzejcie patelnię, naoliwcie. Wypiekajcie bliny z obu stron do złocistego koloru.
Podawajcie bliny z nutellą i ulubionymi świeżymi owocami.