10 produktów, które lepiej gotować samemu, a nie kupować

"Smaczne – nie znaczy zdrowo" – slogan, który można zastosować do wielu zakupionych produktów. Jeśli cenisz swoje zdrowie, to lepiej poświęć trochę czasu na przygotowanie zdrowych i niemniej smacznych odpowiedników.

1. Majonez może być zdrowy.

majonez

Majonez to jeden z najbardziej popularnych sosów, ale sklepowe opcje wchodzą w TOP-10-20-100 i do nieskończoności produktów niebezpiecznych dla zdrowia i figury. Wystarczy spojrzeć na skład, można tam zobaczyć różne stabilizatory, barwniki, konserwanty i inne dodatki. Dotyczy to nie tylko tłustych majonezów, ale także tych, które sprzedają pod nazwą "Dietetyczny" lub "Lekki". Lubisz ten sos – to poświęć trochę czasu na przygotowanie dobrego majonezu.

Pożyteczny domowy majonez – przepis

Składniki:

  • żółtka – 3 szt.;
  • olej roślinny – 1 łyżka.;
  • sól – 0,5 łyżeczki;
  • proszek gorczycy – 0,5 łyżeczki;
  • pół cytryny.

Przygotowanie:

  1. Sok dodaj do innych składników za wyjątkiem masła. Umieść w lodówce na 5 min, aby wyrównała się temperatura.
  2. Dodaj do mieszaniny po kropli świeżego oleju roślinnego, dokładnie ubijając mikserem.
  3. Gdy konsystencja rozjaśni i zacznie gęstnieć, wtedy prędkość ubijania trzeba zwiększyć.

2. Chrup z korzyścią.

chleb

Nie wszyszcy wiedzą, że suchy chleb znacznie zdrowszy od świeżego, a przede wszystkim dotyczy to osób, które zmagają się z nadwagą. Fakt ten nie odnosi się do sucharków ze sklepu, które są produkowane z dodatkiem dużej ilości soli i wzmacniaczy smaku. Ponadto nie wiemy, na jakim oleju i w jakich warunkach są przygotowywane, dlatego najlepiej zrezygnować z ich zakupu. Sucharki domowej roboty, nie są gorsze, ale bardziej zdrowe.

Pyszne sucharki – przepis

Składniki:

  • chleb – 1 bochenek;
  • czosnek – 7-8 ząbków;
  • olej roślinny – 3 łyżki;
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj posiekany czosnek i sól. Pozostaw na pół godziny. Pokrój chleb w kostkę o wymiarach 1х1.
  2. Weź paczkę, umieść tam chleb i czosnkową mieszankę i dobrze wymieszaj. Rozłóż na blasze, usłanej papierem do pieczenia i susz w temperaturze 100-120°C.
  3. Można użyć różnych przypraw w celu uzyskania nowych smaków, więc eksperymentuj na zdrowie.

3. Ketchup z prawdziwych pomidorów

pomidor

Tylko wyobraź sobie, sklepowy ketchup nie ma nic wspólnego z pomidorami, ponieważ w produkcji używana jest skrobia, której za pomocą dodatków chemicznych nadaje się wygląd i smak soku pomidorowego (po prostu horror!). Jeszcze jeden przerażający fakt – w ketchupie więcej cukru, niż w lodach, więc lepiej znać przepis na domowy sos.

Domowy ketchup – przepis

Składniki:

  • pomidory – 1,5 kg;
  • cukier – 80 g;
  • sól – 15 g;
  • ocet 60% - 40 g;
  • goździk – 10 szt.
  • pieprz w ziarnach – 13 szt.;
  • czosnek – 1 ząbek;
  • szczypta cynamonu i ostrej papryki.

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparz, zdejmij skórkę. Pokrój w plastry i gotuj w garnku bez pokrywy, aż objętość zmniejszy się o 1/3.
  2. Dodaj cukier i gotuj jeszcze 10 min., a następnie dosól do smaku i gotuj jeszcze 3 min. Dodaj pozostałe przyprawy. Można tu eksperymentować, wykorzystując różne przyprawy.
  3. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze 10 min, doprowadzając do wrzenia i wlej ocet. Ketchup jest gotowy, można go zakonserwować lub od razu użyć.

4. Wędliny lepiej zrobić w domu

kiełbasa

Jeśli jeszcze nie wiesz, kilka lat temu WHO zaliczył kiełbasy, parówki i inne podobne produkty do potraw rakotwórczych. Doskonałym zamiennikiem takich "zabójców" będzie pieczone mięso, a jeszcze, na przykład, samodzielnie można zrobić gotowane kiełbasy.

Gotowana kiełbasa – przepis

Składniki:

  • filet z kurczaka – 600g;
  • śmietana – 250 ml;
  • jaja – 3 szt.;
  • papryka – 1 łyżeczka;
  • sól – 15 g;
  • czosnek – 2 ząbki;
  • kminek – 5 r.

Przygotowanie:

  1. Oddzielić białka od żółtek i ubić je do powstania piany. Żółtka z innymi składnikami posiekać w blenderze do konsystencji pasty. Delikatnie dodać białka.
  2. Ułożyć gotowy farsz na folię, sformować kiełbasę i ciasno zwinąć, zawiązując końce. Umieścić w garnku, zalać wodą i gotować pół godziny na małym ogniu.
  3. Ostudzić i pozostawić w lodówce na dobę, aby kiełbasa uzyskała odpowiednią konsystencję.

5. Domowe chipsy z warzyw i owoców

chipsy

Sprzedawane w sklepie chipsy są uznane przez lekarzy za jeden z najbardziej niebezpiecznych produktów, ponieważ negatywnie wpływają na pracę układu pokarmowego, zwiększają poziom cholesterolu i obniżają pracę kubków smakowych. W domu można przygotować chipsy z różnych warzyw i owoców, na przykład, ziemniaków, jabłek, bananów, marchwi, buraków i tak dalej.

Chipsy ziemniaczane – przepis

Składniki:

  • ziemniaki;
  • sól;
  • olej.

Przygotowanie:

  1. Umyj, obierz i pokrój warzywa korzeniowe w cienkie plastry. Najlepiej użyć noża do obierania warzyw lub mandoliny, aby grubość segmentów była nie większa niż 2 mm.
  2. Umieść je w wodzie przez 5 min, a następnie odcedź płyn i wlej nową porcję. Powtarzaj procedurę do tego cmomentu, aż woda będzie czysta. Wysusz plastry, polej je olejem i dopraw solą. Pozostaw na 10 min.
  3. Ułóż na blasze, aby plastry nie dotykały do siebie i włóż do piekarnika na 15 min. w temperaturze 200°C.

6. Hummus – nazwa jest taka sama, a skład zupełnie inny.

humus

W krajach Bliskiego Wschodu popularną przekąską jest hummus, który jest przygotowywany z mąki z ciecierzycy. W wielu supermarketach można go znaleźć w słoikach, a kosztuje sporo. Do tego zawiera różne składniki chemiczne, które zwiększają trwałość. Domowy hummus nie tylko pomoże zaoszczędzić pieniądze, ale będzie smaczny i zdrowy.

Domowy hummus – przepis

Składniki:

  • ciecierzyca – 200 g;
  • tahini (można zrobić samemu) – 2 łyżki. łyżki;
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki. łyżki;
  • czosnek – 1 ząbek;
  • kminek – 0,5 łyżeczki;
  • pół cytryny, kolendra, czerwony pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę kilka razy wypłukać i namoczyć w czystej wodzie na noc. Następnego dnia jeszcze raz przepłukać, i gotować je w ciągu 120 min. Ciecierzyca jest gotowa, gdy zmięknie.
  2. Odcedzić wywar i przechowywać w lodówce. Fasolę rozdrobnić w blenderze, wlewając trochę płynu, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Dodać posiekany czosnek, sok z cytryny i inne składniki. Wymieszać i zostawić w lodówce na godzinę.

7. Na batonikach ze sklepu nie schudniesz.

ciatka

Ci, którzy chcą schudnąć, aktywnie uprawiają sport i wykorzystują batony proteinowe jako przysmak, ale w rzeczywistości jeśli spojrzysz na skład to zauważysz, że mieszczą dużo cukru, tłuszczu i węglowodanów. Istnieje prosty przepis na pyszną, a co najważniejsze, zdrową przekąskę.

Batony proteinowe – przepis

Składniki:

  • puree z jabłek – 60 ml;
  • białko czekoladowe – 30 g;
  • mąka z otrębów owsianych – 15 g;
  • błonnik – 5 g;
  • musli – 35 g;
  • kakao – 1 łyżeczka;
  • gorzka czekolada – 15 g;
  • cynamon.

Przygotowanie:

  1. Wymieszać wszystkie składniki za pomocą blendera. Z otrzymanej masy sformować batony.
  2. Włożyć je do piekarnika na 15-20 min, ustawiając niską temperaturę.

8. Napój z konserwantów zwany "Herbatą" można zastąpić.

herbata

W upalny czas, aby ugasić pragnienie, kupujemy w sklepie herbatę w plastikowych butelkach, ale warto wiedzieć, że ostatnie badania wykazały, że ten napój nie ma nic wspólnego z domowym, którego nazwę nosi. Żeby przedłużyć okres trwałości i wzmocnić smak, producenci dodają aromaty, konserwanty i dużo cukru. Można przygotować herbatę samodzielnie, dodając różne owoce i zioła, chłodzić i zabrać ze sobą.

Orzeźwiająca herbata – przepis

Składniki:

  • zielona herbata – 1 l;
  • cytryna – 1 szt.;
  • grejpfrut – 1 szt.;
  • pomarańcza – 1 szt.;
  • kruszony lód – 150 g.

Przygotowanie:

  1. Świeżą herbatę należy całkowicie ostudzić, a następnie dodać do niej kawałki miąższu grejpfruta i inne owoce cytrusowe.
  2. Pozostaje tylko dodać lód i poczekać, aż napój ostygnie.

9. Ciasteczka-zabójcy więcej nie pojawią się na twoim stole.

ciasto

Jeśli jesteś gotowy, aby przeżyć kolejny szok, to musisz wiedzieć, że najbardziej szkodliwe ciasteczka to krakersy, które zawierają dużą ilość chemikaliów, na przykład substancje stosowane w środkach do czyszczenia szyb i produkty rafinacji ropy naftowej. Co do słonych krakersów, to w 100 g ciastek mieści się 20 g soli, a codzienna norma dla organizmu powinna wynosić nie więcej niż 6 g.

Krakersy – przepis

Składniki:

  • mąka – 100 g;
  • masło – 60 g;
  • mleko – 30 ml;
  • drobna sól – 1 łyżeczka.

Przygotowanie:

  1. Zamrożone masło zetrzeć na tarce, dodać sól i mąkę. Mieszać aż do powstania drobnego kruszywa i wlać mleko. Zamieszać elastyczne ciasto i rozwałkować je w cienką warstwę.
  2. Pokroić krakersy i ułożyć je na papier pergaminowy. Piec przez 10-12 minut w piekarniku w temperaturze 200°C.

10. Podróż do Meksyku.

sos

Popularna meksykańska przekąska guacamole przygotowuje się z awokado i można ją jeść z krakersami i chipsami, a także dodawać do innych produktów. Sklepowe warianty tego dania nie można nazwać zdrowymi, dlatego przepis na domowe guacamole będzie bardzo użyteczny.

Guacamole – przepis

Składniki:

  • awokado – 2 szt.;
  • cytryna – 1 szt.;
  • śmietana – 1,5 łyżki;
  • oliwa z oliwek – 2,5 łyżki;
  • szczypta soli i czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Wyjmij miąższ z awokado i od razu zalej go sokiem z cytryny, aby nie stał się ciemny, a jeszcze dodaj sól.
  2. Posiekaj wszystko w blenderze i wymieszaj z innymi składnikami. Można dodać w taką przekąskę boczek, kawałki pomidorów i tak dalej.
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty