10 produktów, które lubią nasze zęby i jama ustna

Co należy jeść, aby mieć mocne, zdrowe zęby i jamę ustną? Oczywiście naturalne, zdrowe produkty spożywcze, które zawierają jak najmniej cukru. Powinny się znaleźć w diecie każdego z nas, ponieważ sprzyjają zdrowiu zębów, dziąseł i języka.

W niniejszym zestawieniu 10 produktów spożywczych, za które pokochają cię twoje zęby i jama ustna. Jeśli będziesz je regularnie spożywać, na pewno będziesz rzadkim pacjentem u dentysty.

1. Rodzynki

rodzynki

Chociaż suszone winogrona są bardzo słodkie, jednak to jedne z niewielu bakalii, które hamują wzrost bakterii w jamie ustnej. W dodatku rodzynki są bogatym źródłem różnych minerałów, cennych dla zębów. Zawierają potas, który pomaga w neutralizowaniu kwasów.

2. Szpinak

szpinak

Szpinak jest bogatym źródłem chlorofilu, dlatego skutecznie zwalcza bakterie, odświeża oddech i neutralizuje nadmiar kwasów. Chroni zęby przed demineralizacją, zwalcza przyczyny nieprzyjemnego zapachu z ust, pokrywa zęby specjalną warstwą ochronną, która chroni przed próchnicą i płytką nazębną.

3. Sezam

nasienia

Sezam jest bogatym źródłem wapnia, który jest głównym budulcem kości i zębów. Dieta bogata w produkty zawierające wapń wzmacnia zęby i koście. Sezam jest pokryty dość twardą łuską, więc wapń się uwalnia dopiero po jego zmieleniu dlatego, jeśli chcesz przemycić do swego organizmu jak najwięcej wapnia, jedz pastę tahini – masło powstałe w wyniku ucierania, ugniatania lub mielenia ziarna sezamu.

4. Sardynka

ryba

Sardynki i szproty z puszki z ośćmi są bogatym źródłem wapnia. Najlepiej spożywać ryby w oliwie z oliwek, która dodatkowo wzmacnia zęby i koście. Oliwa w połączeniu z rybami zwiększa produkcję osteokalcyny, która jest najważniejszym białkiem niekolagenowym tkanki kostnej.

5. Orzechy i pestki

orzechy

Orzechy są bogatym źródłem nie tylko nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale również wapnia i magnezu. Należy je spożywać razem z nasionami, które bogate są w magnez. Nasze zęby najbardziej lubią migdały, pestki dyni i słonecznika.

6. Cukier brzozowy

cukier

Ksylitol (cukier brzozowy) jest naturalnym, zastępczym środkiem słodzącym, którego kaloryczność ocenia się na dużo niższą niż cukru białego – niemal o 40% mniejszą. W przeciwieństwie do sacharozy ksylitol działa bakteriobójczo. Skutecznie działa w walce z zapaleniem dziąseł i próchnicą, nieprzyjemnym zapachem z ust, chroni zęby przed demineralizacją. W małych ilościach ksylitol uznawany jest za nie szkodliwy. W większych może wywoływać podrażnienie układu pokarmowego. Zalecana dawka ksylitolu to trzy małe łyżeczki.

7. Zioła

natka

Zioła są bogatym źródłem cennych minerałów, witaminy C, która zwalcza różne stany zapalne. Bogate są w chlorofil, dlatego skutecznie odświeżają oddech, chronią zęby przed próchnicą, wymiatają toksyny. Można je dodawać do różnych potraw, smoothie albo spożywać na surowo.

8. Ser Parmezan

ser

Nie od dziś wiadomo, że nabiał jest bogatym źródłem wapnia. Parmezan, który jest serem podpuszczkowym, uzyskiwanym z mleka krowiego, obfituje w pełnowartościowe białko i wapń. Jest bogatym źródłem laktozy i tłuszczy. Wapń i tłuszcze, które pod wpływem fermentacji ulegają rozłożeniu na krótkie łańcuchy kwasów tłuszczowych, działają bakteriostatycznie i odkwaszają organizm.

9. Goździki

przyprawa

Podobnie, jak inne przyprawy, goździki zawierają olejek eteryczny, który ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Goździki świetnie działają przy problemach z zębami oraz dziąsłami, pomagają na ból zębów. Jeśli chcesz się pozbyć nieprzyjemnego zapachu z ust, wystarczy pożuć kilka całych goździków albo płukać jamę ustną płukanką, zrobioną z oleju sezamowego, kokosowego i olejku goździkowego.

10. Woda alkaliczna

woda

Ślina usuwa bakterie, resztki pokarmu z jamy ustnej i powierzchni zębów. Jeśli twoje ciało produkuje jej zbyt mało, to należy jak najczęściej zwilżać usta wodą, najlepiej zasadową, czyli alkaliczną (woda zasadowa ma pH powyżej 7,5). Produkt ten nie tylko idealnie nawadnia organizm, ale również oczyszcza go z toksyn i pomaga w utrzymaniu prawidłowej gospodarki kwasowo-zasadowej.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty