10 produktów, które są cichymi zabójcami

Są produkty, których długotrwałe spożywanie możesz siać nieodwracalne spustoszenia w naszym organizmie i być przyczyną różnych groźnych chorób.

1. Napoje gazowane

puszki

Wszystkie, bez wyjątku napoje gazowane, nawet te nazywane dietetycznymi, zawierają puste kalorie, które są przyczyną nadwagi i otyłości. Zawierają cukier, aspartam, sztuczne słodziki, które przyczyniają się do rozwoju cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego, nadciśnienia. Jak wynika z najnowszych badań, spożywanie napojów gazowanych negatywnie wpływa na naszą pamięć, pracę mózgu, zwiększając trzykrotnie ryzyko rozwoju demencji i udaru mózgu.

2. Cukier

cukier

Cukier to największy wróg naszego organizmu. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby w zdrowej diecie cukier stanowił mniej niż 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, czyli około 10-12 łyżeczek białego cukru dziennie. Natomiast przeciętny człowiek dziennie spożywa około 140 g cukru. Nadmierne spożycie cukru powoduje cukrzycę, otyłość, choroby układu sercowo-naczyniowego etc. Osłabia układ odpornościowy oraz powoduje problemy z trawieniem.

3. Tłuszcze trans

olej

Izomery trans powstają poprzez przemysłowe utwardzenie olejów roślinnych. Są one szczególnie groźne dla układu sercowo-naczyniowego, podnoszą poziom złego cholesterolu, powodują chorobę niedokrwienną serca. Utwardzony olej palmowy, zawierający szkodliwe dla organizmu tłuszcze trans, używany jest do przygotowania wypieków oraz ciasteczek.

4. Przetwory mięsne

wędliny

Salami, boczek, wędlina ... Przetworzone wyroby z mięsa zawierają dużo soli oraz niezdrowe tłuszcze. Nadmierne spożycie soli i azotanu sodu mogą być przyczyną nadciśnienia, udaru mózgu, powodować choroby układu sercowo-naczyniowego. Przetwory mięsne zwiększają ryzyko rozwoju otyłości. Z kolei konserwanty i inne wypełniacze mogą powodować raka układu pokarmowego.

5. Margaryna

masło

Margaryna zawiera tłuszcze trans, więc zwiększa ryzyko powstawania nowotworu. Izomery trans zwiększają w naszym organizmie stężenie złego cholesterolu (frakcja LDL), zachowując się tak jak nasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo jednak obniżają one poziom dobrego cholesterolu (frakcja HDL). W związku z tym zdecydowanie podwyższają one ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i miażdżycy. Są również uznanym czynnikiem powstawania nowotworów złośliwych (zwłaszcza raka piersi, jelita grubego i prostaty), cukrzycy typu 2 i zespołu metabolicznego. Istnieją również badania, które pokazują, że wysokie spożycie kwasów tłuszczowych trans zwiększa ryzyko niepłodności i wystąpienia endometriozy u kobiet.

6. Popcorn z mikrofalówki

popkorn

Być może dla kogoś będzie zaskoczeniem, że popcorn znalazł się na niniejszej liście, ale przede wszystkim chodzi nam o popcorn, przyrządzony w mikrofalówce. Woreczki na popcorn z mikrofali zawierają substancję chemiczną, zwaną kwasem perfluorooktanowym (PFOA), który jest karcynogenem. Naukowcy przekonują, że ten związek chemiczny jest związany z chorobami tarczycy i nawet rakiem.

7. Napoje energetyzujące

napoje

Niestety, ale dziś coraz więcej osób na całym świecie sięga po napoje energetyczne, nawet nie zdając sobie sprawy z tego, że są bardzo niezdrowe. Dają zastrzyk energii, ale są naszpikowane różnymi groźnymi substancjami, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Zawierają dużo cukru, słodzików oraz psycho stymulatorów, takich jak paulinia guarana, tauryna oraz karnityna. Na dodatek zawierają syntetyczne witaminy oraz minerały. Jak wynika z różnych badań oraz eksperymentów, napoje energetyzujące powodują otyłość, cukrzycę, nadciśnienie, choroby serca, bezsenność oraz nerwicę. Nadmierne spożywanie tego typu napojów mogą być przyczyną różnych chorób skórnych, problemów z układem pokarmowym, częstych bólów głowy, zaburzenia widzenia, mogą powodować żółtaczkę i ostre zapalenie wątroby.

8. Grillowane mięso

stek

Podczas przyrządzania mięsa na grillu wytwarzają się związki karcynogenne, w tym też wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne.

9. Żywność light

jogurt

Dietetycy przekonują nas do tego, by maksymalnie ograniczyć spożycie tłuszczy. Nie warto jednak tego robić, bo nasz organizm potrzebuje zdrowych tłuszczy. Żywność odtłuszczona typu light najczęściej zawiera dużo cukru i innych wypełniaczy, które są bardzo niezdrowe.

10. Chipsy

chipsy

Chipsy ziemniaczane zawierają dużo soli, tłuszcze trans oraz karcynogen – akrylamid. Tłuszcze trans, zawarte w chipsach, zwiększają ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału oraz innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Tłuszcze trans zwiększają w naszym organizmie stężenie złego cholesterolu (frakcja LDL). Dodatkowo jednak obniżają one poziom dobrego cholesterolu (frakcja HDL). Osłabiają układ odpornościowy oraz powodują problemy z trawieniem. Sól z kolei może być przyczyną zatrzymania wody w organizmie, co może spowodować różne choroby nerek praz nadciśnienie. Duże ilości akrylamidu powstają podczas obróbki termicznej (smażenia w głębokim tłuszczu, pieczenia). Akrylamid uszkadza układ nerwowy.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty