10 produktów, które warto spożywać każdego dnia
Kiedy źle się czujemy, mamy uczucie pełności i ciężkości na żołądku po posiłku, zazwyczaj winą za wszystko obarczamy niezdrową żywność i mamy rację. W niniejszym zestawieniu 10 produktów żywnościowych, które warto włączyć do swego jadłospisu, aby zawsze mieć dobre samopoczucie i wygląd.
1. Orzechy włoskie
Orzechy włoskie bogate są w białko, tłuszczy i aminokwasy. Jeśli aktywnie uprawiasz sport, to śmiało możesz mięso zastąpić orzeszkami. Orzechy włoskie to idealna przekąska lub dodatek do kasz. Naładowują energią i zapewniają na długo poczucie sytości, dzięki czemu nie będziesz miał pokusy, by sięgnąć po niezdrowe przekąski.
2. Szpinak
Szpinak zawiera żelazo i kwasy tłuszczowe omega-3, które zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krążenia. Naukowcy udowodnili, że szpinak jest w stanie budować mięśnie. Możesz spożywać surowy szpinak, dodając liście szpinaku do sałatek lub kanapek albo przyrządzić zdrowe potrawy ze szpinakiem.
3. Zielona herbata
Zielona herbata jest obowiązkowym składnikiem każdej diety. Zawiera katechinę i silne antyoksydanty, dzięki czemu wspomaga układ pokarmowy i oczyszcza żołądek. Można zacząć od jednej filiżanki zielonej herbaty po kolacji, a później wprowadzić zieloną herbatę na stałe do swojej diety, zastępując nią nawet kawę.
4. Płatki owsiane
Płatki owsiane bogate są w błonnik i białko, dlatego warto je włączyć do swego jadłospisu. Płatki owsiane są świetnym przykładem produktu bogatego w wolno przyswajalne węglowodany, czyli złożone, które ze względu na niski indeks glikemiczny wolno uwalniają zawartą w sobie energię i zapewniają pokłady energii na dłuższy czas. Płatki owsiane najlepiej jeść na śniadanie, dodając orzechy i suszone owoce.
5. Borówki
Borówki to naturalna skarbnica witamin. Te leśne małe owoce bogate są w witaminy takie jak: witamina C, A, E. Zawierają dużą ilość antyoksydantów. Nie tylko dodają energii, ale również wspomagają naszą odporność. Wystarczy dodać garść małych owoców do porannej kaszy lub zjeść zamrożone borówki na podwieczorek.
6. Pomidory
Pomidory to prawdziwa bomba witaminowa. Stanowią bogate źródło likopenu. Likopen to przeciwutleniacz, który m.in. zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Tej substancji najwięcej znajduje się jednak w przetworach pomidorowych, m.in. w ketchupie, sosach. Pomidory można dodawać do różnych potraw i sałatek.
7. Migdały
Migdały to orzechy o cudownych właściwościach, które każdy z nas powinien włączyć do swego jadłospisu. Migdały są bogatym źródłem błonnika, białka i tłuszczy, dlatego posiadają wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie i prozdrowotnych właściwości, m.in. poprawiają pamięć i koncentrację! Podobnie jak orzechy włoskie, migdały można spożywać na śniadanie albo kiedy masz ochotę na zdrową, chrupiącą przekąskę.
8. Jabłka
Jabłka bogate są w pektyny i przeciwutleniacze. Pamiętaj, że antyoksydanty kryją się głównie w skórce jabłek, więc nie warto je obierać ze skóry. Zawsze zabieraj ze sobą do pracy jabłka, które stanowią zdrową i pyszną przekąskę.
9. Czarna czekolada
Czekolada zawiera mnóstwo różnych substancji, które pozytywnie działają na zdrowie, w dodatku ma wykwintny smak i cudownie poprawia humor. Zamiast mlecznej czekolady lub cukierków, postaraj się każdego dnia spożywać 10-15 g czarnej czekolady po obiedzie.
10. Owoce i warzywa o kolorze pomarańczowym
Karotenoidy pełnią pomocniczą rolę w procesie fotosyntezy! Przykładem karetonoidu jest beta-karoten, dzięki któremu większość znanych nam warzyw i owoców posiada żółty lub pomarańczowy kolor. Bogatym źródłem beta-karotenu są przede wszystkim marchew, słodkie ziemniaki, papryka żółta, dynia.