10 produktów, które zwalczają stany zapalne

Zapalenie jest mechanizmem samoobrony, odpowiedzią immunologiczną organizmu w celu złagodzenia szkodliwych bodźców (wirusy, bakterie). Sposób odżywiania się ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

Włącz do swojej diety jak najwięcej produktów, które zwalczają stany zapalne oraz różne choroby.

1. Kurkuma

kurkuma

W Azji od wieków stosuje się kurkumę jako środek na różne stany zapalne. Przyprawę stosowano w przypadku bólu zęba, bólów stawowych, trudno gojących się ran, obrzęków. Kurkuma nie tylko zwalcza objawy stanu zapalnego, ale także jest doskonałym środkiem profilaktycznym, hamując enzymy, biorące udział w powstawaniu stanów zapalnych. Przyprawa jest naturalnym środkiem, stosowanym na bóle reumatyczne w postaci okładów z korzenia lub bezpośrednio zmielonej kurkumy.

Kurkumina jako główny składnik kurkumy działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przy tym nie mając żadnych skutków ubocznych w przeciwieństwie do niektórych leków przeciwbólowych. Kurkumina blokuje uwalnianie szkodliwych białek przez komórki rakowe, tym samym zapobiegając rozwojowi nowotworów i innych groźnych chorób.

2. Gorzka czekolada

czekolada

Gorzka czekolada zawiera kakao, które jest doskonałym środkiem przeciwzapalnym. Na dodatek czekolada poprawia humor, powoduje zwiększoną produkcję endorfin, wspomaga gruczoły, które mają wpływ na układ odpornościowy, dlatego warto codziennie zjadać kilka kostek gorzkiej czekolady. Na dodatek zawiera antocyjany, które mają właściwości lecznicze.

3. Orzechy włoskie

orzechy

Orzechy włoskie są bogatym źródłem zdrowych tłuszczy, które mają właściwości przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Orzechy wspomagają pracę organizmu, pomagają zwalczać różne choroby. Warto też wspomnieć o tym, że orzechy włoskie zawierają mangan, molibden, biotynę – substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli chcesz cieszyć się wspaniałym samopoczuciem i wspomóc odporność, zjadaj codziennie kilka orzechów.

4. Ananas

ananas

Ananas jest bogatym źródłem błonnika, żelaza, cynku, manganu, magnezu, potasu, wapnia oraz witamin: A, B1, B2, B6, PP, C, kwasu foliowego oraz enzymu – bromelainy. Bromelaina hamuje zlepianie się płytek krwi, dlatego często jest stosowana w leczeniu miażdżycy i stanów zapalnych stawów. Substancja jest pomocna, gdy występuje opuchlizna oraz obrzęki, ponieważ dzięki działaniu przeciwzapalnemu zmniejsza je oraz sprzyja szybszemu gojeniu się ran. Ananas działa podobnie jak aspiryna.

5. Winogrona

winogrono

Winogrona zawierają resweratrol, który jest potężnym antyoksydantem, który zwalcza stany zapalne. I co najciekawsze, czerwone wino również zawiera tę substancję. Jedna lampka wina pomaga zwalczać obrzęki, bóle oraz gorączkę.

6. Papryka

papryka

Papryka, niezależnie od gatunku, jest doskonałym środkiem przeciwzapalnym. Najlepsze są jednak ostre owoce papryki, które są bogatym źródłem kapsaicyny – substancji, która łagodzi bóle i często jest jednym z podstawowych składników różnych maści rozgrzewających. Paprykę chili jednak należy stosować z umiarem, bo można się zatruć kapsaicyną. Główne objawy zatrucia: bóle brzucha, mdłości, zgaga.

7. Tłuste ryby morskie

ryba

Tuńczyk, łosoś, makrela atlantycka – najzdrowsze ryby. Są bogatym źródłem zdrowych tłuszczy (w tym też tych, które zwalczają stany zapalne) oraz białka. Jeśli chcesz, aby ryba zachowała wszystkie swoje cenne właściwości, to najlepiej przyrządzić ją na parze lub w piekarniku. Japończycy, którzy codziennie jedzą ryby, żyją długo i cieszą się dobrym zdrowiem.

8. Oliwa z oliwek

olej

Jak wynika z najnowszych badań naukowych osoby, które codziennie spożywają oliwę z oliwek, rzadziej się borykają z różnymi stanami zapalnymi. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (extra vergine) zawiera związek, który sprawia, że ma działanie przeciwzapalne, podobne do ibuprofenu.

9. Owoce cytrusowe

cytryna

Owoce cytrusowe takie jak pomarańcze, cytryny, limonki, grejpfruty są bogatym źródłem witaminy C, która wpływa na syntezę kolagenu, który jest głównym składnikiem tkanki łącznej, znajduje się w kościach, mięśniach, skórze i ścięgnach, dlatego jest zalecany osobom, cierpiącym z powodu osteoporozy. Owoce cytrusowe zawierają antyoksydanty, które mają działanie przeciwzapalne. Właśnie dlatego warto zaczynać dzień od szklanki świeżego soku pomarańczowego albo wody z cytryną na czczo. Można także zjeść kawałek grejpfrutu.

10. Wiśnie

wiśnia

Jak wynika z najnowszych badań naukowych, wiśnie są bogatym źródłem antocyjanów, które mają działanie przeciwzapalne, podobne do aspiryny.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty