10 produktów, których potrzebuje kobiecy organizm
Nie wystarczy samych zabiegów urodowych, jeśli chcesz cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Wygląd zewnętrzny jest wskaźnikiem zdrowia całego organizmu. Najczęściej wszystkie objawy choroby mamy wypisane na twarzy. Jesteśmy tym, co jemy, więc nasze zdrowie bezpośrednio zależy od naszej diety.
Dieta każdej kobiety powinna zawierać jak najwięcej różnych witamin i innych cennych substancji, które pomogą na długo zachować młody wygląd i witalność. W niniejszym zestawieniu produkty spożywcze, które zapewnią kobietom piękny wygląd zewnętrzny, wspaniałe samopoczucie oraz wyśmienity humor.
1. Tłuste ryby
Tłuste ryby są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które odpowiadają za utrzymanie prawidłowego poziomu estrogenów w kobiecym organizmie, wspomagają pracę układu naczyniowego, niszczą wolne rodniki i zapobiegają namnażaniu się komórek nowotworowych.
2. Brokuły
Brokuły są bogatym źródłem kwasu foliowego, potasu i białka roślinnego. Pod wpływem obróbki termicznej nie tracą cennych substancji i właściwości. Jeśli chcesz cieszyć się dobrym samopoczuciem, 3-4 razy tygodniowo jedz brokuły.
3. Rośliny strączkowe
Naturalna soja, czerwona fasola, soczewica łagodzą objawy menopauzy i pomagają się pozbyć napięcia nerwowego. Kobiety, cierpiące z powodu nadwagi, koniecznie powinny włączyć rośliny strączkowe do swojej diety.
4. Jajka
Jajka są bogatym źródłem białka. Na dodatek wymiatają z organizmu toksyny, uczestniczą w różnych procesach hormonalnych. Wystarczy spożywać 1-2 jajka 3-4 razy tygodniowo.
5. Gorzka czekolada
Gorzka czekolada – ulubiony smakołyk wszystkich kobiet, zawiera antyoksydanty, które pomagają pozbyć się stresu, zmniejszają ryzyko zawału serca, nawilżają skórę i poprawiają humor.
6. Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek jest bogatym źródłem kwasów wielonienasyconych, które podkręcają metabolizm, wspomagają pracę jelit, opóźniają proces starzenia. Na dodatek reguluje produkcję żeńskich hormonów.
7. Żurawina
Owoce żurawiny to skuteczny środek moczopędny. Jest dobra na zapalenie pęcherza, a sok żurawinowy skutecznie obniża nadciśnienie.
8. Orzechy włoskie
Orzechy włoskie nie tylko poprawiają pracę mózgu, lecz także są bogatym źródłem witaminy C, E, A, które z kolei wspomagają i wzmacniają odporność, pobudzając układ odpornościowy do walki z wirusami oraz bakteriami. Codziennie należy spożywać około 30 g orzechów włoskich.
9. Kasza owsiana
Owsianka pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, zawiera krzemień oraz magnez, sprawia, że nasze włosy, skóra oraz paznokcie są zdrowe i lśniące. Na dodatek zawiera tłuszcze roślinne, które zwiększają wchłanianie witaminy D i beta-karoten.
10. Sezam
Jeśli chcesz na długo zachować młodość, mieć zawsze piękne i zdrowe włosy oraz skórę, musisz włączyć do swego jadłospisu sezam, który na dodatek zmniejsza ryzyko rozwoju raka piersi.