10 produktów żywnościowych, które kryją w sobie śmiertelne niebezpieczeństwo
Oto 10 produktów spożywczych, które należy spożywać z ostrożnością.
1. Wiśnie (pestki)
Większość z nas uwielbiała jeść wiśnie latem u babci na wsi. Jednak mało kto wie o tym, że wiśnie są śmiertelnie niebezpieczne, a jeśli mówić dokładnie, to chodzi o ich pestki, które zawierają amigdalinę – związek, który w organizmie rozkłada się na cyjanowodór, a ten może wywoływać silne zatrucie. Na pewno nie umrzemy, gdy połkniemy jedną pestkę, jednak lepiej zawsze po zjedzeniu słodkiego owocu, wypluwać je.
2. Gorzkie migdały (dzikie formy udomowionych migdałów)
Istnieje kilka odkryć, dokonanych przez naukowców na temat korzyści zdrowotnych migdałów. Migdały stanowią sycącą i wartościową przekąskę. Warto jednak pamiętać, że gorzkie migdały zawierają amigdalinę – glikozyd, który produkuje śmiertelny cyjanek, i którego konsumpcja może być śmiertelna. Na szczęście większość sprzedawanych migdałów w sklepach są to odmiany słodkie. Gorzkie migdały zazwyczaj rosną na odległych terytoriach, ale jeśli napotkasz je, to lepiej nie spożywać ich.
3. Rącznik pospolity
Z nasion rącznika wytwarza się olej rycynowy, który ostatnio cieszy się ogromną popularnością. Olej rycynowy stosowany jest w medycynie jako środek przeczyszczający. Również dodawany jest do kosmetyków takich jak lotiony, szampony. Jednocześnie rącznik pospolity należy do silnie trujących roślin. Jedno nasienie zawierają rycynę – białko o silnych właściwościach toksycznych. Jedno nasienie może zabić człowieka.
4. Jabłka (pestki)
Kilka pestek od jabłek nam nie zaszkodzi, ale lepiej wypluwać je podczas jedzenia owocu. Nasiona jabłoni zawierają amigdalinę. Jest nieszkodliwa w stanie nienaruszonym, ale gdy nasiona są uszkodzone, przeżuwane lub trawione, amigdalina rozpada się na cyjanowodór, który jest bardzo trujący, dlatego warto na uważać na ilość spożywanych psetek.
5. Pomidory (liście)
W Europie do XIX wieku uważano, że pomidory są trujące. Rośliny z rodziny psiankowatych, do których zaliczamy pomidory (i znaną od wieków belladonnę – silnie trująca roślina o owocach podobnych do pomidora) zawierają alkaloid – tomatynę. Trujące właściwości ma łodyga i liście pomidora.
6. Bez czarny (liście)
Surowcem zielarskim są kwiaty i dojrzałe owoce, wchodzące w skład różnych win i herbatek ziołowych, jeśli natomiast chodzi o liście, to są trujące. Zawierają glikozyd – sambunigrynę, która może wywołać zatrucie objawiające się zaburzeniem oddychania, dusznościami, przyspieszeniem akcji serca.
7. Fasola (niedogotowana)
Pamiętaj o tym, że fasola powinna być zawsze dobrze ugotowana. Nigdy nie jedz niedogotowanej fasoli, bo grozi to poważnym zatruciem, ponieważ zawiera szkodliwe substancje takie jak lektyny, kwas fitowy i saponiny. Gotowanie fasoli unieszkodliwia toksyny, ale lepiej spożywać fasolkę w puszce.
8. Fasola półksiężycowata
Udowodniono, że w fasoli półksiężycowatej znajdują się pochodne cyjanowodoru. Dlatego po spożyciu surowej fasoli na pewno dojdzie do zatrucia.
9. Ziemniaki (zielone)
Usuń zielone ziemniaki z diety. Zawarta w nich toksyczna solanina może spowodować poważne zatrucie pokarmowe, nudności, a nawet zawał.
10. Rabarbar
Rabarbar może jak uatrakcyjnić smak potraw, tak i spowodować zatrucie. Jego korzenie i liście zawierają szkodliwy kwas szczawiowy (znajduje się w wielu środkach czyszczących), który może powodować nudności, wymioty i osłabienie, a nawet śmierć.