10 przepisów na bardzo pyszne śniadania z płatków owsianych
Owsiane płatki to pewnie najpopularniejsza i pożyteczna potrawa na śniadanie, a jeszcze prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Ale na jednej owsiance długo nie przeciągniesz, a dokładniej na jednym jej wariancie.
Oferujemy urozmaicać najważniejszy posiłek dnia i dzielimy się prostymi przepisami na smaczne potrawy z tego zboża.
Jabłkowo-owsiane naleśniki

Składniki:
- 1 szklanka owsianych płatków;
- 2 średnie jabłka;
- 1 jajko;
- sól;
- cukier.
Przygotowanie
- Za 1 godzinę do przygotowania zalewamy płatki 2/3 szklanki wody i dajemy im nabrzęknąć. Jeśli czasu dla tego nie ma, można wykorzystać owsiankę szybkiego przygotowania.
- W nabrzmiałe płatki roztłukujemy 1 jajko, dodajemy szczyptę soli, cukier do smaku i jabłka natarte na dużej tarce. Wszystko mieszamy, aż będzie gładkie i smażymy.
- Naleśniki można podać ze śmietaną, czy miodem.
Owsianka w słoiku

Składniki:
- 1/4 szklanki owsianych płatków;
- 1/3 szklanki mleka;
- 1/4 szklanki zwykłego jogurtu;
- cukier lub miód;
- jagody, owoce, orzechy.
Przygotowanie
- W słoik 0,4 czy 0,5 ml dodajemy owsiankę, mleko, jogurt, cukier (lub inny środek słodzący) i owoce, czy jagody.
- Zamykamy słoik przykrywką i wstrząsamy, żeby połączyć składniki.
- Dodajemy z góry owoce lub jagody, z lekka mieszamy.
- Szczelnie zamykamy słoik i stawimy do lodówki na noc.
Zapieczona owsianka

Składniki:
- 2 jabłka;
- 75g płatków owsianych;
- 85g cukru;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 3 łyżeczki cynamonu;
- 300 ml mleka;
- 40 ml oleju roślinnego;
- 1 jajko.
Przygotowanie
- Jabłka oczyszczone od skórki kroimy w kostkę.
- Mieszamy je w misce z cynamonem, płatkami, cukrem i proszkiem do pieczenia.
- W oddzielnej misce mieszamy jajko, mleko i olej roślinny.
- Dodajemy płynne ingredienty do suchych i wymieszamy.
- Formę smarujemy masłem i wypiekamy 30 minut przy 180 stopniach.
- Zapiekankę podajemy na zimno.
Ciastka z owsianki i banana

Składniki:
- 2 banany;
- 1 szklanka owsianych płatków szybkiego przygotowania.
Przygotowanie
- Banany rozgnieść widelcem do stanu puree, dodać płatki owsiane i wymieszać.
- Na życzenie można dodać czekoladę, rodzynki i orzechy.
- Rozgrzewamy piecyk do 180 stopni i wykładamy ciastka na papier pergaminowy.
Zapiekanka z płatków owsianych i owoców na mleku kokosowym

Składniki:
- 95g dużych płatków owsianych;
- 240 ml mleka kokosowego;
- 1 jajko;
- 1 łyżka oleju roślinnego;
- 2 drobnych dojrzałych bananów;
- 30g orzechów włoskich;
- 100g borówki (można zamienić 150g truskawki, czy 120g maliny);
- 30g cukru;
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego za życzeniem;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki cynamonu;
- 1 szczypta soli.
Przygotowanie
- Mieszamy owsiane płatki, połowę orzechów włoskich, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
- Oddzielnie mieszamy cukier, mleko kokosowe, olej roślinny, jajko i ekstrakt waniliowy (za życzeniem). Ubijamy trzepaczką, aż będzie gładkie.
- Banany oczyszczamy, kroimy krążkami i wykładamy na dno formy. Formę zawczasu smarujemy olejem roślinnym. Na banany wykładamy borówkę.
- Na owoce wykładamy suche składniki, równomiernie rozprowadzamy je w formie. Zalewamy jajeczno-mleczną mieszanką tak, by ona w całości pokryła wszystkie suche składniki. Z góry trzeba posypać pozostałymi orzechami.
- Wypiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, 30–40 minut, aż wierzch nie stanie się złocistym, a zapiekanka w całości zostanie ugotowana.
Domowa granola

Składniki:
- 180g puree z jabłek;
- 40g masła;
- 400g dużych płatków owsianych;
- 5 łyżek miodu płynnego;
- 1 jabłko;
- 35g mielonych orzechów;
- 35g wiórek kokosowych;
- 1 łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie
- Mieszamy miód, roztopione masło, cynamon i puree z jabłek.
- Dodajemy owsiankę i wymieszamy.
- Na blachę zasłaną papierem do pieczywa wykładamy owsiankę.
- Z góry posypać pokrojonym w drobną kostkę jabłkiem.
- Wypiekamy w piekarniku przy 170 stopniach 40–50 minut.
- Po każdych 10 minutach dostajemy i mieszamy owsiankę, żeby wszystko równomiernie się wypiekło.
- Za 10 minut do gotowości dostajemy owsiankę, posypać ją wiórkami i mielonymi orzechami, wymieszać i odprawić znów do piekarnika dopiekać się.
Czekoladowo-bananowa zapiekanka

Składniki:
- 2,5 szklanki płatków owsianych;
- 2 szklanki mleka;
- 3 banany;
- 2 jajka;
- 0,5 szklanki kakao;
- 0,3 szklanki cukru;
- 0,3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie
- Banany rozgnieść na puree i wymieszać z jajkami, kakao w proszku, cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i wanilią (za życzeniem).
- Zalewamy mieszankę mlekiem i mieszamy, żeby nie pozostało grudek kakao.
- Zasypujemy płatki owsiane, mieszamy i zalewamy do formy.
- Z góry można rozłożyć krążki banana.
- Zapiekamy 40–45 minut przy 180 stopniach. Przy podaniu do stołu można podzielić na kawałki i zalać mlekiem, czy jogurtem.
Batoniki granoly

Składniki
- 100g płatków owsianych;
- 100g suszonych owoców;
- 50g orzechów;
- 1–2 łyżka miodu;
- 1–2 łyżki oleju roślinnego bez zapachu.
Przygotowanie
- Nagrzewamy miód, dodajemy olej i mieszamy.
- Dodajemy płatki, posiekane suszone owoce i orzechy i wymieszamy.
- Wykładamy do formy zasłanej papierem pergaminowym i wypiekamy przy 180 stopniach do złotego koloru.
Owsianka z miodem, cynamonem i bananowym puree

Składniki:
- 1 szklanka wody;
- 1/2 łyżki miodu;
- 1/2 szklanki płatków owsianych;
- cynamon do smaku;
- 1 banan;
- 1 łyżka dżemu.
Przygotowanie
- Zagotowujemy szklankę wody, dodajemy miód, owsiankę i dajemy się zagotować.
- Banan dzielimy na 2 równe części. Jedną część kroimy, z drugiej robimy puree.
- Jak tylko kasza zagotuje się zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy cynamon i gotujemy, aż nie zgęstnieje.
- Wymieszamy z bananowym puree, wykładamy kawałki banana i dżem.
Gofry wegańskie owsiane

Składniki:
- 2,5 szklanki płatków owsianych;
- 1,5 szklanki wody;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- 1,5 szklanki mleka sojowego;
- 1/2 łyżeczki soli.
Przygotowanie
- Wszystkie składniki mieszamy w blenderze, aż ciasto nie nabędzie miękką, kremową teksturę.
- Nagrzewamy formę do gofrów i wypiekamy gofry.