10 przepisów pysznego ciasteczka, które przygotowuje się w 15 minut
Wyobraź sobie, jak w końcu chłodnego zimowego dnia wreszcie otulasz się ciepłym kocem, zabierając ze sobą kubek gorącej herbaty i kilka (a może kilkanaście par) kruchego, świeżo upieczonego ciasteczka.
"To jest możliwe tylko gdzieś w równoległym wszechświecie” — ktoś może mi zauważyć,– przecież gotowanie zajmie wiele sił i czasu. Wiemy jak mało czasu pozostaje nam na desery i dlatego zebraliśmy 10 przepisów na najbardziej delikatne i pyszne ciasteczka, które pieczą się zaledwie 15 minut.
Kokosowe ciasteczka
Będziesz potrzebować:
- 100 g mąki;
- 100 g cukru;
- 200 g wiórków kokosowych;
- 2 jajka;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przyrządzanie
- Jaja ubić z cukrem.
- Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.
- Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać.
- Zostawić ciasto w lodówce na pół godziny.
- Ręce zwilżyć wodą i wyrobić z ciasta ciasteczka.
- Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
Ciasteczka jabłkowe
Będziesz potrzebować:
- 120 g cukru;
- 1 torebka wanilii;
- 4 jajka;
- 200 g margaryny;
- 500 g mąki;
- 1 torebka proszku do pieczenia;
- 3 jabłka.
Przyrządzanie
- Jajka ucieramy z cukrem i wanilią, dodajemy rozpuszczoną margarynę, mieszamy, a następnie mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką ciasto.
- Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ciasta.
- Łyżką formujemy małe kulki i wykładamy na arkusze, wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 200 °C piekarniku, dopóki nie nabierze złocistego koloru, około 10-15 minut.
Ciasteczka sezamowe
Będziesz potrzebować:
- 70 g mąki;
- 60 g masła;
- 120 g cukru;
- 1 jajko;
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego;
- 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny;
- 160 g nasion sezamu;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki soli.
Przyrządzanie
- Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Ubić miękkie masło z cukrem. Następnie dodać jajko, wanilię i sok z cytryny i ubijać 20-30 sekund mikserem.
- Na niskich obrotach miksera dodawać małymi porcjami mąkę.
- Wymieszać łopatką cały sezam (można go wcześniej podsmażyć).
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na arkusze piekarskiego papieru (koniecznie!) wykładać łyżeczką ciastka w odległości od siebie o 3-4 cm, bo ciasteczka mogą lekko urosnąć podczas pieczenia.
- Piec 8-15 min w zależności od wielkości.
Ciasteczka czekoladowe
Będziesz potrzebować:
- 240 g czekolady do topienia;
- 4 łyżki masła;
- 2/3 szklanki mąki;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 2 duże jajka;
- 3/4 szklanki cukru;
- 1 łyżeczka cukru waniliowego;
- 150 g czekolady, posiekanej na kawałki.
Przyrządzanie
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
- Wyłożyć blachę do pieczenia pergaminem.
- Posiekać czekoladę na kawałki.
- Wymieszać mikserem cukier, jajka i cukier waniliowy (około 4 minut).
- Roztopić 240 g czekolady z masłem na parze lub w kuchence mikrofalowej.
- Dodać rozpuszczoną czekoladę w mieszaninę jaj i cukru i wymieszać na niskich obrotach.
- W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać do czekoladowej mieszanki i wymieszać.
- Dodać do ciasta pozostałe 150 g czekolady w kawałkach i wymieszać.
- Ułożyć okrągłe ciasteczka za pomocą łyżki na blasze do pieczenia w odległości 5-7 cm od siebie.
- Piec w piekarniku przez 12-15 minut.
Domowe ciasteczka z płatków owsianych
Będziesz potrzebować:
- 100 g masła;
- 1 szklanka cukru;
- 2 jajka;
- 1 szklanka płatków owsianych;
- 1 szklanka mąki;
- orzechy, owoce kandyzowane, owoce suszone.
Przyrządzanie
- Z początku masło razem z cukrem wkładamy do wygodnego naczynia i wygniatamy widelcem.
- Następnie mieszamy mikserem, aż do uzyskania jednorodnej masy.
- Dodajemy jajka i mieszamy.
- Wysypujemy szklankę płatków owsianych.
- Mieszamy i dodajemy nadzienie do smaku: orzechy, suszone morele, rodzynki lub owoce kandyzowane, a można i wszystko razem. W sumie około 2 szklanek nadzienia.
- Mieszamy i dodajemy mąkę.
- Z otrzymanej masy robimy kulki, obtaczamy w mące i nadajemy kształt ciasteczek.
- Wykładamy na blachę, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą z oliwek.
- Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.
Herbatniki mleczne
Będziesz potrzebować:
- 400 g mąki;
- 200 g cukru;
- 100 g masła;
- 1 jajko;
- 80 ml mleka;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przyrządzanie
- Ubić miękkie masło z cukrem.
- Dodać jajko, mleko i proszek do pieczenia, wymieszać.
- Dodać mąkę i zagnieść elastyczne ciasto.
- Ciasto rozwałkować na warstwę o grubości 7-10 mm.
- Specjalną foremką z pofalowanymi brzegami lub zwykłą metalową foremką do tartaletek wyciąć herbatniki.
- Blachę wyłożyć pergaminem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Przełożyć wycięte herbatniki na blachę. Piec 15 minut, aż się lekko zarumienią krawędzi. Najważniejsze — nie przepalić herbatników w piekarniku.
Ciasteczka bananowe
Będziesz potrzebować:
- 2 duże miękkie banany;
- 1 szklanka płatków owsianych;
- orzechy, rodzynki, czekolada, cynamon (opcjonalnie).
Przyrządzanie
- Rozgnieść banany z płatkami owsianymi, wymieszać.
- Dodać orzechy, rodzynki, czekoladę.
- Gotować w 180 stopniach w piekarniku na pergaminie 15 minut.
Ciasteczka "Madeleine"
Będziesz potrzebować:
- 120 g mąki;
- 2 jajka;
- 80 g cukru;
- 90 g masła;
- 1 łyżka soku z cytryny.
Przyrządzanie
- Lekko roztopić masło, dodać do niego jajka i cukier.
- Mieszamy wszystko mikserem lub trzepaczką.
- Dodać mąkę i sok z cytryny. Starannie wymieszać.
- Wyłożyć ciasto do foremek "Madeleine" (lub do każdych innych).
- Piec w temperaturze 190-200 stopni przez 12-15 minut.
Ciasteczka "Ziarna Kawy"
Będziesz potrzebować:
- 4 łyżki mleka;
- 5 łyżek kawy rozpuszczalnej;
- 200 g masła;
- 200 ml śmietany (30%);
- 250 g cukru;
- 3 łyżki kakao;
- 650 g mąki.
Przyrządzanie
- Kawę rozpuścić w gorącym mleku. Potem dodajemy masło, cukier, śmietanę, kakao. Wszystko ubijamy.
- Następnie dodajemy mąkę i mieszamy ciasto.
- Z ciasta odrywamy kawałki, robimy kulki, lekko je wyciągamy, nadając kształt ziaren.
- Następnie patyczkiem lub wykałaczką robimy podłużne nacięcia, głębokie, ale nie do końca.
- Wykładamy ziarna na kartce. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 12-15 minut.
Ciasteczka do herbaty "Goście na progu"
Będziesz potrzebować:
- 2 żółtka;
- 1 torebka cukru waniliowego;
- 230 g mąki;
- 80 g cukru pudru;
- 120 g masła;
- 3/4 łyżeczki skórek z cytryny.
Przyrządzanie
- Rozgrzać piekarnik do 175 stopni.
- Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, posmarować masłem i posypać mąką.
- Przesiać mąkę i cukier w jednej misce.
- Dodać miękkie masło, żółtka i skórkę z cytryny.
- Wymieszać składniki na jednolitą masę.
- Zagniatać 5-10 minut aż ciasto będzie miało jednolitą strukturę, będzie twarde, ale elastyczne.
- Z ciasto uformować "kiełbaskę" i pokroić w krążki.
- Umieścić krążki na blasze do pieczenia i piec 10 minut.