10 przepisów z kurczaka z całego świata
Chyba najtrudniejsze pytanie w kuchni, z którym boryka się każda gospodyni — co przygotować na kolację? Potrawy z kurczaka są bardzo popularne, ale nie zawsze starcza wyobraźni, aby przygotować coś niezwykłego.
Zebraliśmy przepisy z kurczaka z całego świata — udamy się w gastronomiczną podróż, nie wychodząc z domu.
Meksykańska sałatka pikantna z kurczakiem i warzywami
Potrzebne będą:
- filet z kurczaka – 4 szt.;
- czerwona kapusta – ½ główki;
- papryka – 1 szt.;
- pomidory koktajlowe – 10 szt.;
- cytryna – ½ szt.;
- mały pęczek pietruszki lub kolendry – 1 szt.;
- oliwa z oliwek – 4 łyżki;
- cukier (najlepiej brązowy) – 1/2 łyżeczki;
- przyprawy do smaku: kminek, pieprz czarny, papryka, sól;
- jogurt;
- cienkie placki (na życzenie).
Przygotowanie
- Filet z kurczaka lekko posmarować oliwą z oliwek i posypać mieszanką przypraw i cukru. Odłożyć do lodówki na minimum 30 minut (najlepiej na noc), aby kurczak się zamarynował.
- Kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oliwie na średnim ogniu i dodać sok z połowy cytryny.
- Posiekać kapustę i warzywa, paprykę pokroić w kostkę. Następnie kapustę i paprykę wymieszać z pokrojonymi na pół pomidorkami cherry i kurczakiem, ułożyć na talerzu lub ciepłych plackach (wyjdzie taco). Posypać ziołami, jako dodatku użyć jogurtu.
Sałatka indyjska z kurczakiem i awokado
Potrzebne będą:
- filet kurczaka – 500 g;
- sałata lodowa – 1/2 główki;
- awokado – 2 szt.;
- obsmażone tosty chleba – 250 g;
- czerwona cebula – 1/2 szt.;
- olej roślinny – 1 łyżka;
- kminek – 3 łyżeczki;
- sok z cytryny – 1/2 łyżki.
Przygotowanie
- Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Pokroić kurczaka na małe kawałki, posypać kminkiem i smażyć na kolor złocistego brązu. Wyłożyć na talerz.
- Wymieszać z drobno posiekaną sałatą, pokrojonym w kostkę awokado, delikatnie rozdrobnionymi tostami, drobno posiekaną cebulą i kurczakiem. Polać sokiem z cytryny i doprawić.
Sałatka z kurczaka z ananasem i kukurydzą
Potrzebne będą:
- filet z kurczaka – 300 g;
- jajka – 2 szt.;
- puszka kukurydzy – 1 szt.;
- ananas konserwowy – 380 g;
- świeże ogórki – 2 szt.;
- majonez.
Przygotowanie
- Ugotować filety z kurczaka i pokroić w drobną kostkę. Ogórek pokroić w paski, a ananas — w kostkę. Ugotować jaja na twardo i drobno posiekać.
- Umieścić wszystkie składniki warstwami, smarując każdą warstwę niewielką ilością majonezu, w następującej kolejności: kurczak, ananas, ogórek.
- Odstawić sałatkę na 15-20 minut, aby nasiąkła.
- Na wierzchu ułożyć posiekane jajka i kukurydzę.
Gruziński rosół Chihirtma
Potrzebne będą:
- duży kurczak – 1 szt.;
- cebula – 250 g;
- żółtki – 5 szt.;
- ocet winny – 50 ml;
- stopione masło – 100 g;
- sól, pieprz czarny w ziarnach, liść laurowy;
- zioła i przyprawy do rosołu do smaku.
Przygotowanie
- Kurczaka przeciąć na pół i ugotować rosół. Za pół godziny do miękkości dodać grubo posiekane korzenie i przyprawy.
- Wyjąć gotowego kurczaka z rosołu i posiekać na kawałki, podsmażyć drobno posiekaną cebulę na roztopionym maśle. Dodać do rosołu cebulę, kurczak, gotować przez 5-10 minut.
- Wymieszać żółtka z solą i octem, ubić, wlać cienkim strumieniem do jajka 3-4 chochli rosołu, wymieszać. Zdjąć zupę z ognia, wlać mieszaninę z jaj i intensywnie wymieszać.
Chrupiące nuggetsy z kurczaka
Potrzebne będą:
- filet z kurczaka – 500 g;
- białko – 1 szt.;
- płatki kukurydziane – 1,5 szklanki;
- żółty ser – 50 g;
- pieprz, sól, papryka i przyprawy do smaku.
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. W małym naczyniu wymieszać białko z wodą i ubić widelcem. W drugiej misce wymieszać płatki kukurydziane, starty na drobnej tarce ser, przyprawy, sól i pieprz i wymieszać.
- Pokroić filet z kurczaka wzdłuż w cienkie paski. Zanurzyć paski kurczaka w jajku, a następnie obtoczyć w mieszaninie z płatków kukurydzianych. Ułożyć na blasze do pieczenia.
- Włożyć blachę do piekarnika i piec przez 15-25 minut, aby kurczak był miękki.
Roladki francuskie z kurczaka
Potrzebne będą:
- filet z kurczaka – 2 szt.;
- cebula – ½ szt.;
- ciasto francuskie – 350 g;
- garść pietruszki;
- trochę mąki;
- jajko – 1 szt.;
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Cebulę drobno pokroić w pół krążki, drobno posiekać pietruszkę, dodać roztrzepane jajko. Pokroić kurczaka w blenderze i wymieszać z cebulą i natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
- Pokroić ciasto na 2 równe paski (wzdłuż). Podzielić mieszankę z kurczaka na pół i umieścić na każdy pasek ciasta. Zwinąć z ciasta rolki. Jedną krawędź (wzdłuż) posmarować jajkiem i połączyć razem z ciastem rolka.
- Posmarować roztrzepanym jajkiem kiełbaski z góry (na złocisty kolor). Pokroić kiełbaski na małe kawałki. Piec przez 20 minut do powstania złocistej skórki.
Spaghetti z kurczakiem i kiełbaską
Potrzebne będą:
- udka kurczaka – 350 g;
- kiełbaski – 200 g;
- spaghetti – 350 g;
- cebula – 2 szt.;
- czosnek – 3 ząbki;
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego lub przecier;
- trochę startego sera;
- liście laurowe – 2 szt.;
- sól, pieprz, oregano do smaku.
Przygotowanie
- Kurczaka i kiełbaski pokroić, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z oliwą z oliwek na dużym ogniu. Smażyć kurczaka i kiełbaski w ciągu 5 minut. Przełożyć na talerz.
- Cebulę, czosnek, liść laurowy i koncentrat pomidorowy dodać na patelnię. Zmniejszyć ogień i gotować przez 6-8 minut, aż cebula stanie się miękka. Jeśli cebula będzie trochę przypalać, dodać trochę wody.
- Dodać gotowane spaghetti do mieszanki cebulowej, wymieszać i smażyć na złocisty kolor około 6 minut. Następnie dodać wody, aby pokryła ona pastę na 1 cm.
- Gotować na małym ogniu, mieszając, aż makaron będzie al dente, a sos zgęstnieje, około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem, przed podawaniem do stołu posypać tartym serem.
Azjatycki makaron z kurczakiem i warzywami
Potrzebne będą:
- filet z kurczaka – 500 g;
- azjatycki makaron – 200g;
- zielona fasola – 400 g;
- cebula – 2 szt.;
- marchew – 1 szt.;
- papryka – 1 szt.;
- czosnek – 1 ząbek;
- sos sojowy – 50 ml;
- ocet ryżowy (opcjonalnie) – 50 ml;
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
- Filet pokroić w długie plastry i smażyć na dużym ogniu, dodać przyprawy. Do kurczaka dodać cebulę w pół krążki, smażyć wszystko razem.
- Makaron ryżowy przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu — na 5-7 minut zalać gorącą wodą, następnie spłukać zimną.
- Paprykę pokroić w paski. Marchew zetrzeć na tarce. Fasolę szparagową ugotować. Następnie obsmażyć fasolę szparagową, marchew, paprykę do miękkości, dodając przyprawy i drobno posiekany lub zgnieciony czosnek.
- Wymieszać przygotowany kurczak z cebulą, makaronem ryżowym i warzywami. Doprawić octem ryżowym i sosem sojowym. Danie jest spożywane zarówno na ciepło jak i na zimno.
Kurczak z grilla w marynacie z imbiru i miodu
Potrzebne będą:
- udka kurczaka – 1kg;
- czosnek – 3 ząbki;
- sos sojowy – 60 ml;
- starty imbir – 1 łyżka;
- miód – 2 łyżeczki;
- cebula – 1 szt.;
- szalotka lub por – 1 szt.;
- smażony sezam – opcjonalnie.
Przygotowanie
- Umieścić pokrojone udka kurczaka w zamykanym plastikowym worku. Dodać sos sojowy, czosnek, imbir i miód. Dobrze wymieszać i umieścić w marynacie do lodówki na 4 godziny.
- Rozgrzać grill. Gotować kurczaka w ciągu około 3 minut z każdej strony aż do miękkości. Przełożyć gotowego kurczaka na talerz i odstawić na 5 minut.
- Piec cebulę na grillu w ciągu 1 minuty.
- Dodać cebulę do kurczaka i wymieszać. Na wierzchu do dekoracji posypać szalotką lub porem i sezamem.
Risotto z kurczakiem
Potrzebne będą:
- duży kurczak – ½ szt.;
- mieszanka mrożonych warzyw – 500 g;
- ryż – 400 g;
- cebula – 1 szt.;
- ser – 150 g;
- oliwa z oliwek – 2 łyżki;
- śmietana – 125 ml.
Przygotowanie
- Ugotować rosół. Kurczaka wyjąć, pokroić na kawałki.
- W głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Drobno posiekać cebulę i dusić do momentu aż stanie się miękka.
- Dodać na patelnię ryż do risotto i wymieszać. Zalać połową bulionu i dodać mieszankę z mrożonych warzyw. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować aż ryż będzie miękki. W razie potrzeby dolewać bulion.
- Należy uważać, aby na patelni nie było nadmiaru płynu. Kiedy ryż będzie gotowy, dodać do niego drobno tarty ser, gotowany kurczak i śmietanę.
- Zdjąć patelnię z ognia, przykryć i odstawić danie na 10 minut.
- Risotto z kurczakiem najlepiej podawać na gorąco.