10 przepisów z kurczaka z całego świata

Chyba najtrudniejsze pytanie w kuchni, z którym boryka się każda gospodyni — co przygotować na kolację? Potrawy z kurczaka są bardzo popularne, ale nie zawsze starcza wyobraźni, aby przygotować coś niezwykłego.

Zebraliśmy przepisy z kurczaka z całego świata — udamy się w gastronomiczną podróż, nie wychodząc z domu.

Meksykańska sałatka pikantna z kurczakiem i warzywami

Meksykańska sałatka

Potrzebne będą:

  • filet z kurczaka – 4 szt.;
  • czerwona kapusta – ½ główki;
  • papryka – 1 szt.;
  • pomidory koktajlowe – 10 szt.;
  • cytryna – ½ szt.;
  • mały pęczek pietruszki lub kolendry – 1 szt.;
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki;
  • cukier (najlepiej brązowy) – 1/2 łyżeczki;
  • przyprawy do smaku: kminek, pieprz czarny, papryka, sól;
  • jogurt;
  • cienkie placki (na życzenie).

Przygotowanie

  1. Filet z kurczaka lekko posmarować oliwą z oliwek i posypać mieszanką przypraw i cukru. Odłożyć do lodówki na minimum 30 minut (najlepiej na noc), aby kurczak się zamarynował.
  2. Kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oliwie na średnim ogniu i dodać sok z połowy cytryny.
  3. Posiekać kapustę i warzywa, paprykę pokroić w kostkę. Następnie kapustę i paprykę wymieszać z pokrojonymi na pół pomidorkami cherry i kurczakiem, ułożyć na talerzu lub ciepłych plackach (wyjdzie taco). Posypać ziołami, jako dodatku użyć jogurtu.

Sałatka indyjska z kurczakiem i awokado

Sałatka indyjska

Potrzebne będą:

  • filet kurczaka – 500 g;
  • sałata lodowa – 1/2 główki;
  • awokado – 2 szt.;
  • obsmażone tosty chleba – 250 g;
  • czerwona cebula – 1/2 szt.;
  • olej roślinny – 1 łyżka;
  • kminek – 3 łyżeczki;
  • sok z cytryny – 1/2 łyżki.

Przygotowanie

  1. Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Pokroić kurczaka na małe kawałki, posypać kminkiem i smażyć na kolor złocistego brązu. Wyłożyć na talerz.
  2. Wymieszać z drobno posiekaną sałatą, pokrojonym w kostkę awokado, delikatnie rozdrobnionymi tostami, drobno posiekaną cebulą i kurczakiem. Polać sokiem z cytryny i doprawić.

Sałatka z kurczaka z ananasem i kukurydzą

Sałatka

Potrzebne będą:

  • filet z kurczaka – 300 g;
  • jajka – 2 szt.;
  • puszka kukurydzy – 1 szt.;
  • ananas konserwowy – 380 g;
  • świeże ogórki – 2 szt.;
  • majonez.

Przygotowanie

  1. Ugotować filety z kurczaka i pokroić w drobną kostkę. Ogórek pokroić w paski, a ananas — w kostkę. Ugotować jaja na twardo i drobno posiekać.
  2. Umieścić wszystkie składniki warstwami, smarując każdą warstwę niewielką ilością majonezu, w następującej kolejności: kurczak, ananas, ogórek.
  3. Odstawić sałatkę na 15-20 minut, aby nasiąkła.
  4. Na wierzchu ułożyć posiekane jajka i kukurydzę.

Gruziński rosół Chihirtma

Gruziński rosół

Potrzebne będą:

  • duży kurczak – 1 szt.;
  • cebula – 250 g;
  • żółtki – 5 szt.;
  • ocet winny – 50 ml;
  • stopione masło – 100 g;
  • sól, pieprz czarny w ziarnach, liść laurowy;
  • zioła i przyprawy do rosołu do smaku.

Przygotowanie

  1. Kurczaka przeciąć na pół i ugotować rosół. Za pół godziny do miękkości dodać grubo posiekane korzenie i przyprawy.
  2. Wyjąć gotowego kurczaka z rosołu i posiekać na kawałki, podsmażyć drobno posiekaną cebulę na roztopionym maśle. Dodać do rosołu cebulę, kurczak, gotować przez 5-10 minut.
  3. Wymieszać żółtka z solą i octem, ubić, wlać cienkim strumieniem do jajka 3-4 chochli rosołu, wymieszać. Zdjąć zupę z ognia, wlać mieszaninę z jaj i intensywnie wymieszać.

Chrupiące nuggetsy z kurczaka

Chrupiące nuggetsy

Potrzebne będą:

  • filet z kurczaka – 500 g;
  • białko – 1 szt.;
  • płatki kukurydziane – 1,5 szklanki;
  • żółty ser – 50 g;
  • pieprz, sól, papryka i przyprawy do smaku.

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. W małym naczyniu wymieszać białko z wodą i ubić widelcem. W drugiej misce wymieszać płatki kukurydziane, starty na drobnej tarce ser, przyprawy, sól i pieprz i wymieszać.
  2. Pokroić filet z kurczaka wzdłuż w cienkie paski. Zanurzyć paski kurczaka w jajku, a następnie obtoczyć w mieszaninie z płatków kukurydzianych. Ułożyć na blasze do pieczenia.
  3. Włożyć blachę do piekarnika i piec przez 15-25 minut, aby kurczak był miękki.

Roladki francuskie z kurczaka

Roladki

Potrzebne będą:

  • filet z kurczaka – 2 szt.;
  • cebula – ½ szt.;
  • ciasto francuskie – 350 g;
  • garść pietruszki;
  • trochę mąki;
  • jajko – 1 szt.;
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Cebulę drobno pokroić w pół krążki, drobno posiekać pietruszkę, dodać roztrzepane jajko. Pokroić kurczaka w blenderze i wymieszać z cebulą i natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Pokroić ciasto na 2 równe paski (wzdłuż). Podzielić mieszankę z kurczaka na pół i umieścić na każdy pasek ciasta. Zwinąć z ciasta rolki. Jedną krawędź (wzdłuż) posmarować jajkiem i połączyć razem z ciastem rolka.
  3. Posmarować roztrzepanym jajkiem kiełbaski z góry (na złocisty kolor). Pokroić kiełbaski na małe kawałki. Piec przez 20 minut do powstania złocistej skórki.

Spaghetti z kurczakiem i kiełbaską

Spaghetti

Potrzebne będą:

  • udka kurczaka – 350 g;
  • kiełbaski – 200 g;
  • spaghetti – 350 g;
  • cebula – 2 szt.;
  • czosnek – 3 ząbki;
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego lub przecier;
  • trochę startego sera;
  • liście laurowe – 2 szt.;
  • sól, pieprz, oregano do smaku.

Przygotowanie

  1. Kurczaka i kiełbaski pokroić, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z oliwą z oliwek na dużym ogniu. Smażyć kurczaka i kiełbaski w ciągu 5 minut. Przełożyć na talerz.
  2. Cebulę, czosnek, liść laurowy i koncentrat pomidorowy dodać na patelnię. Zmniejszyć ogień i gotować przez 6-8 minut, aż cebula stanie się miękka. Jeśli cebula będzie trochę przypalać, dodać trochę wody.
  3. Dodać gotowane spaghetti do mieszanki cebulowej, wymieszać i smażyć na złocisty kolor około 6 minut. Następnie dodać wody, aby pokryła ona pastę na 1 cm.
  4. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż makaron będzie al dente, a sos zgęstnieje, około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem, przed podawaniem do stołu posypać tartym serem.

Azjatycki makaron z kurczakiem i warzywami

Azjatycki makaron

Potrzebne będą:

  • filet z kurczaka – 500 g;
  • azjatycki makaron – 200g;
  • zielona fasola – 400 g;
  • cebula – 2 szt.;
  • marchew – 1 szt.;
  • papryka – 1 szt.;
  • czosnek – 1 ząbek;
  • sos sojowy – 50 ml;
  • ocet ryżowy (opcjonalnie) – 50 ml;
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

  1. Filet pokroić w długie plastry i smażyć na dużym ogniu, dodać przyprawy. Do kurczaka dodać cebulę w pół krążki, smażyć wszystko razem.
  2. Makaron ryżowy przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu — na 5-7 minut zalać gorącą wodą, następnie spłukać zimną.
  3. Paprykę pokroić w paski. Marchew zetrzeć na tarce. Fasolę szparagową ugotować. Następnie obsmażyć fasolę szparagową, marchew, paprykę do miękkości, dodając przyprawy i drobno posiekany lub zgnieciony czosnek.
  4. Wymieszać przygotowany kurczak z cebulą, makaronem ryżowym i warzywami. Doprawić octem ryżowym i sosem sojowym. Danie jest spożywane zarówno na ciepło jak i na zimno.

Kurczak z grilla w marynacie z imbiru i miodu

Kurczak

Potrzebne będą:

  • udka kurczaka – 1kg;
  • czosnek – 3 ząbki;
  • sos sojowy – 60 ml;
  • starty imbir – 1 łyżka;
  • miód – 2 łyżeczki;
  • cebula – 1 szt.;
  • szalotka lub por – 1 szt.;
  • smażony sezam – opcjonalnie.

Przygotowanie

  1. Umieścić pokrojone udka kurczaka w zamykanym plastikowym worku. Dodać sos sojowy, czosnek, imbir i miód. Dobrze wymieszać i umieścić w marynacie do lodówki na 4 godziny.
  2. Rozgrzać grill. Gotować kurczaka w ciągu około 3 minut z każdej strony aż do miękkości. Przełożyć gotowego kurczaka na talerz i odstawić na 5 minut.
  3. Piec cebulę na grillu w ciągu 1 minuty.
  4. Dodać cebulę do kurczaka i wymieszać. Na wierzchu do dekoracji posypać szalotką lub porem i sezamem.

Risotto z kurczakiem

Risotto

Potrzebne będą:

  • duży kurczak – ½ szt.;
  • mieszanka mrożonych warzyw – 500 g;
  • ryż – 400 g;
  • cebula – 1 szt.;
  • ser – 150 g;
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki;
  • śmietana – 125 ml.

Przygotowanie

  1. Ugotować rosół. Kurczaka wyjąć, pokroić na kawałki.
  2. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Drobno posiekać cebulę i dusić do momentu aż stanie się miękka.
  3. Dodać na patelnię ryż do risotto i wymieszać. Zalać połową bulionu i dodać mieszankę z mrożonych warzyw. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować aż ryż będzie miękki. W razie potrzeby dolewać bulion.
  4. Należy uważać, aby na patelni nie było nadmiaru płynu. Kiedy ryż będzie gotowy, dodać do niego drobno tarty ser, gotowany kurczak i śmietanę.
  5. Zdjąć patelnię z ognia, przykryć i odstawić danie na 10 minut.
  6. Risotto z kurczakiem najlepiej podawać na gorąco.
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty