10 pysznych potraw z jaj w 5 minut
Zebraliśmy przepisy na dania na bazie tego produktu, wśród których każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.
Zapiekane jajko w awokado
Jest to wspaniała lekka przekąska, zwłaszcza dla kogoś, kto dba o figurę. A jeszcze to danie przemieni zwykły obiad na świąteczny.
Potrzebne będą:
- duże jaja – 4 szt.;
- dojrzałe awokado – 2 szt.;
- oliwa z oliwek;
- sól, pieprz, ulubione przyprawy.
Jak przygotować?
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
- Awokado przeciąć na pół i wyjąć pestkę. Usunąć 2 łyżeczki miąższu tak, aby było wystarczająco dużo miejsca na ciekłe jajko.
- Roztłuc jajko i delikatnie wlać do awokado. Posypać solą, pieprzem, przyprawami.
- Włożyć do piekarnika i piec przez około 15 minut, aż do pożądanego stopnia miękkości.
Kanapka "Croque-madame"
Croque-monsieur (od franz. croquer — " chrupać" i monsieur — "pan") — to znane francuskie kanapki z serem i szynką. "Croque-monsieur", które serwowane są od góry z jajkiem, nazywają się "croque-madame" — w pamięć o kobiecych kapeluszach tego czasu.
Potrzebne będą:
- jajka – 2 szt.;
- chleb lub bagietka – 4 kromki;
- masło – 50 g;
- ser – 4 duże plastry;
- szynka – 2 duże plastry;
- liścia sałaty – 2 szt.;
- sól, pieprz, ulubione przyprawy.
Jak przygotować?
- Kromki chleba lekko nasmarować masłem i podsmażyć na suchej patelni z jednej strony na złocisty kolor. Odwrócić. 2 kromki zdjąć z patelni, będą potrzebne później. Na pozostałych 2 kromkach chleba umieścić plastry sera i przykryć pokrywką, aby ser lekko roztopił.
- Na ser położyć szynkę, przykryć liściem sałaty, umieścić jeszcze jeden plasterek sera i przykryć kromką chleba. Przykryć pokrywką i smażyć przez około 30 sekund. Wyjąć kanapki z patelni.
- Po obróbce cieplnej liść sałaty zyskuje nie bardzo estetyczny wygląd, więc można się bez niego obejść, lub po prostu włożyć w kanapkę świeżą sałatę.
- Aby jajko miało wielkość kanapki, użyj formy lub kółka z folii aluminiowej. Przygotuj jajecznicę do pożądanego stopnia miękkości, dodaj przyprawy i połóż na kanapkę.
Jajka pieczone w ziemniakach w mundurkach
Pożywne danie na rodzinny obiad może stać się doskonałą przekąską na świątecznym stole.
Potrzebne będą:
- pieczone ziemniaki – 4 szt.;
- masło – 4 łyżki;
- średnie jajka – 4 szt.;
- zielona cebula, kiełbasa, ser;
- sól, pieprz.
Jak przygotować?
- Obcinamy czubek każdemu pieczonemu ziemniakowi i łyżką lub widelcem robimy niewielkie wgłębienie. Wykładamy 1 łyżkę masła na każdy ziemniak. Posypujemy solą, pieprzem.
- Następnie rozbijamy po 1 jajku w każdy "kielich". Na wierzchu kładziemy odpowiedni farsz: kiełbasę, cebulę, zioła, ser... Posypujemy ulubionymi przyprawami.
- Piec w rozgrzanym do 190 °C piekarniku przez około 10 minut do pożądanej miękkości.
Pieczone jajka z kiełbaskami i pomidorami koktajlowymi
Ciepłe i smaczne danie na spokojne poranne śniadania w gronie rodziny lub bliskich osób.
Potrzebne będą:
- wędzone kiełbaski – 100 g;
- boczek – 4-6 plasterków;
- jajka – 4 szt.;
- pomidory koktajlowe, pokrojone na połówki – 100 g;
- oregano – 1 łyżeczka;
- oliwa z oliwek;
- sól, pieprz.
Jak przygotować?
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
- Blachę posmarować olejem i ułożyć kiełbaski i boczek. Gotować do lekkiego stopnia miękkości około 10 minut.
- Wyjąć blachę z piekarnika, rozsunąć boczek i kiełbaski tak, aby wokół nich powstała pusta przestrzeń na 4 jajka.
- Delikatnie roztłuc jaja, nie uszkadzając żółtka, na puste miejsca.
- Dodać połówki pomidorów koktajlowych i doprawić oregano, solą i pieprzem.
- Gotować w piekarniku aż do pożądanego stopnia miękkości.
Sałatka z awokado, boczku i jajek
Tę sałatkę można podawać jako samodzielne danie, przekąskę lub użyć jako farszu do kanapek.
Potrzebne będą:
- duże jajka na twardo, pokrojone w kostkę – 4 szt.;
- awokado, pokrojone w kostkę – 1 szt.;
- cebule, pokrojone w cienkie krążki – 2 szt.;
- boczek, pokrojony na małe kawałki i podsmażony do pożądanej miękkości – 4 plasterki;
- odtłuszczony jogurt – 100 ml;
- śmietana – 1 łyżka;
- limonka – 1 szt.;
- świeży posiekany koperek – 1 łyżka;
- sól, pieprz.
Jak przygotować?
- W misce umieścić jajka, awokado, zieloną cebulę, boczek i odłożyć na bok.
- W misce wymieszać jogurt, śmietanę, dodać sok z limonki, koperek, sól i pieprz. Jeszcze raz dobrze wymieszać.
- Wlać do sałatkowej mieszanki jogurt i dobrze wymieszać. Udekorować koperkiem i plasterkami boczku.
Jajecznica w cebulowych krążkach
To szybkie danie polubią wszyscy, którzy uwielbia cebulę, zwłaszcza w smażonej postaci.
Potrzebne będą:
- duże jaja – 3 szt.;
- duża cebula – 1 szt.;
- oliwa z oliwek;
- sól, pieprz, ulubione przyprawy.
Jak przygotować?
- Cebulę pokroić w krążki. Weź najbardziej szerokie, można w 2 warstwy.
- Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek i smażyć krążki na złocisty kolor. Następnie odwrócić i smażyć z drugiej strony.
- W każdy krążek wlać pojedynczo jaja tak, aby żółtko pozostało w całości. Dodać sól, pieprz, przyprawy.
- Gotować jak zwykłą jajecznicę, aż białko będzie twarde i białe, żółtko powinno pozostać płynne.
- Przed podaniem danie można udekorować liśćmi sałaty lub dowolnymi warzywami.
Lekka sałatka z zielona fasolką
Jeśli przygotujesz tę sałatkę, to sama wiosna przyjdzie do ciebie do salaterki. Jest tak prosta w przygotowaniu, że można ją przygotować szybko i bez żadnego wysiłku.
Potrzebne będą:
Na sałatkę:
- mieszanka sałatek – 200 g;
- zielona fasola z odciętymi czubkami – 200 g;
- jaja na twardo, pokrojone na połówki – 6 szt.;
- boczek, podsmażony do chrupiącej skórki i pokrojony na kawałki – 6 plasterków;
- сzerwona cebula, drobno pokrojona w pół krążki – 1 szt.;
- grzanki – 1 szklanka.
Na nadzienie:
- tarty ser parmezan – 70 g;
- oliwa z oliwek – 3 łyżki;
- biały ocet – 2 łyżki;
- świeży sok z cytryny – 1 łyżka;
- musztarda dijońska – 1 łyżeczka;
- czosnek – 1 zgnieciony ząbek;
- sól i świeżo mielony pieprz.
Jak przygotować?
- Umieścić sałatkę w dużej misce i odstawić.
- Gotować fasolkę szparagową w osolonej wodzie przez 3 minuty. Opłukać fasolę w zimnej wodzie, aby ostygła. Dodać fasolkę do sałaty.
- Do salaterki włóż pokrojone jajka, bekon, cebulę i grzanki.
- W misce wymieszać ser parmezan, oliwę z oliwek, ocet, sok z cytryny, musztardę, czosnek, sól i pieprz. Ubić do jednorodnej masy. Jeśli chcesz bardziej płynnej konsystencji, dodaj 1-2 łyżki wody i dalej ubijaj.
- Wlać warzywno-jajkową mieszankę, dokładnie wymieszać i podawać do stołu.
Jajecznica z brukselką
Potrzebne będą:
- wędzony kurczak lub indyk – 8 plasterków;
- szalotka, pokrojona w cienkie pół krążki – 1 szt.;
- obrana i posiekana kapusta brukselska – 300 g;
- ocet jabłkowy – 1 łyżka;
- duże jaja – 4 szt.;
- oliwa z oliwek;
- sól, pieprz.
Jak przygotować?
- Plastry kurczaka lub indyka smażyć na dużej patelni na średnim ogniu z 2 łyżeczkami oliwy z oliwek na złocisty kolor. Łyżką cedzakową wyjąć plastry z patelni.
- Na patelni umieścić pokrojoną szalotkę, dodać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, posypać solą i pieprzem i smażyć do momentu, aż lekko zbrązowieje.
- Do cebuli dodać brukselkę i ocet. Gotować, aż lekko zbrązowieje, ale będzie trochę chrupiąca, około 5 minut. Dodać plasterki kurczaka lub indyka i wszystko wymieszać.
- Roztłuc jajka na patelni z warzywną mieszanką w taki sposób, aby żółtko pozostało w całości. Zmniejszyć ogień do minimum i doprowadzić do pożądanego stopnia miękkości.
Jajeczne babeczki
Potrzebne będą:
- jaja – 12-15 szt.;
- tarty ser – 200 g;
- szczypiorek – 50 g;
- dowolne warzywa do wyboru: pomidor, papryka, brokuły, cukinia – 200 g;
- szynka, kiełbasa lub gotowane mięso – 200 g;
- oliwa z oliwek;
- sól, pieprz;
- ulubione przyprawy – 1 łyżeczka.
Jak przygotować?
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Nasmarować silikonowe foremki do babeczek oliwą z oliwek.
- Warzywa pokroić na plasterki i podsmażyć na patelni na złocisty kolor.
- Szynkę lub mięso pokroić w kostkę.
- Na dnie foremki umieścić warstwę kostek mięsa, a następnie smażone warzywa, starty ser i szczypiorek. Foremki muszą zostać wypełnione w około 2/3 objętości.
- Jajka ubić widelcem, dodać przyprawy, sól i pieprz.
- W każdą miseczkę ostrożnie wlać mieszaninę jaj. Można trochę wymieszać wszystkie składniki widelcem.
- Piec babeczki w piekarniku około 15 minut. Muszą urosnąć i ładnie się złocić. Takie babeczki łatwo zabrać ze sobą do pracy lub w podróż.
Chmurkowe jaja
Potrzebne będą:
- Jajka – 1-2 lub tyle, ile chcesz zjeść;
- sól, czarny pieprz, inne przyprawy lub zioła do smaku.
Jak przygotować
- Nagrzać piekarnik do 220 stopni.
- Dopóki się rozgrzeje, oddzielić białka od żółtek.
- Ubić białka na mocną pianę i delikatnie ułożyć na wyłożonej papierem blasze, tworząc z nich "chmury" według liczby jaj.
- Piec w ciągu 3 minut, a następnie zrobić w środku każdej "chmury" niewielkie wgłębienie i delikatnie umieścić w nich żółtka.
- Piec przez kolejne 3 minuty, a następnie zdjąć je z blachy łopatką. Piękne, pożyteczne i bardzo proste śniadanie jest gotowe.
Smacznego!