10 pysznych potraw z jaj w 5 minut

Dla wielu ludzi potrawy z jajek kojarzą się ze śniadaniami. Jednak mogą one doskonale pasować i do obiadu i kolacji. Potrawy z jaj są łatwe w przygotowaniu, piękne i obfite. Dlatego, jeśli do ciebie idą goście lub nie chce się długo męczyć się przy kuchence, jajka będą doskonałym wyjściem z sytuacji.

Zebraliśmy przepisy na dania na bazie tego produktu, wśród których każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Zapiekane jajko w awokado

Zapiekane jajko

Jest to wspaniała lekka przekąska, zwłaszcza dla kogoś, kto dba o figurę. A jeszcze to danie przemieni zwykły obiad na świąteczny.

Potrzebne będą:

  • duże jaja – 4 szt.;
  • dojrzałe awokado – 2 szt.;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy.

Jak przygotować?

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  2. Awokado przeciąć na pół i wyjąć pestkę. Usunąć 2 łyżeczki miąższu tak, aby było wystarczająco dużo miejsca na ciekłe jajko.
  3. Roztłuc jajko i delikatnie wlać do awokado. Posypać solą, pieprzem, przyprawami.
  4. Włożyć do piekarnika i piec przez około 15 minut, aż do pożądanego stopnia miękkości.

Kanapka "Croque-madame"

Kanapka

Croque-monsieur (od franz. croquer — " chrupać" i monsieur — "pan") — to znane francuskie kanapki z serem i szynką. "Croque-monsieur", które serwowane są od góry z jajkiem, nazywają się "croque-madame" — w pamięć o kobiecych kapeluszach tego czasu.

Potrzebne będą:

  • jajka – 2 szt.;
  • chleb lub bagietka – 4 kromki;
  • masło – 50 g;
  • ser – 4 duże plastry;
  • szynka – 2 duże plastry;
  • liścia sałaty – 2 szt.;
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy.

Jak przygotować?

  1. Kromki chleba lekko nasmarować masłem i podsmażyć na suchej patelni z jednej strony na złocisty kolor. Odwrócić. 2 kromki zdjąć z patelni, będą potrzebne później. Na pozostałych 2 kromkach chleba umieścić plastry sera i przykryć pokrywką, aby ser lekko roztopił.
  2. Na ser położyć szynkę, przykryć liściem sałaty, umieścić jeszcze jeden plasterek sera i przykryć kromką chleba. Przykryć pokrywką i smażyć przez około 30 sekund. Wyjąć kanapki z patelni.
  3. Po obróbce cieplnej liść sałaty zyskuje nie bardzo estetyczny wygląd, więc można się bez niego obejść, lub po prostu włożyć w kanapkę świeżą sałatę.
  4. Aby jajko miało wielkość kanapki, użyj formy lub kółka z folii aluminiowej. Przygotuj jajecznicę do pożądanego stopnia miękkości, dodaj przyprawy i połóż na kanapkę.

Jajka pieczone w ziemniakach w mundurkach

Jajka pieczone

Pożywne danie na rodzinny obiad może stać się doskonałą przekąską na świątecznym stole.

Potrzebne będą:

  • pieczone ziemniaki – 4 szt.;
  • masło – 4 łyżki;
  • średnie jajka – 4 szt.;
  • zielona cebula, kiełbasa, ser;
  • sól, pieprz.

Jak przygotować?

  1. Obcinamy czubek każdemu pieczonemu ziemniakowi i łyżką lub widelcem robimy niewielkie wgłębienie. Wykładamy 1 łyżkę masła na każdy ziemniak. Posypujemy solą, pieprzem.
  2. Następnie rozbijamy po 1 jajku w każdy "kielich". Na wierzchu kładziemy odpowiedni farsz: kiełbasę, cebulę, zioła, ser... Posypujemy ulubionymi przyprawami.
  3. Piec w rozgrzanym do 190 °C piekarniku przez około 10 minut do pożądanej miękkości.

Pieczone jajka z kiełbaskami i pomidorami koktajlowymi

Pieczone jajka z kiełbaskami

Ciepłe i smaczne danie na spokojne poranne śniadania w gronie rodziny lub bliskich osób.

Potrzebne będą:

  • wędzone kiełbaski – 100 g;
  • boczek – 4-6 plasterków;
  • jajka – 4 szt.;
  • pomidory koktajlowe, pokrojone na połówki – 100 g;
  • oregano – 1 łyżeczka;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz.

Jak przygotować?

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  2. Blachę posmarować olejem i ułożyć kiełbaski i boczek. Gotować do lekkiego stopnia miękkości około 10 minut.
  3. Wyjąć blachę z piekarnika, rozsunąć boczek i kiełbaski tak, aby wokół nich powstała pusta przestrzeń na 4 jajka.
  4. Delikatnie roztłuc jaja, nie uszkadzając żółtka, na puste miejsca.
  5. Dodać połówki pomidorów koktajlowych i doprawić oregano, solą i pieprzem.
  6. Gotować w piekarniku aż do pożądanego stopnia miękkości.

Sałatka z awokado, boczku i jajek

Sałatka

Tę sałatkę można podawać jako samodzielne danie, przekąskę lub użyć jako farszu do kanapek.

Potrzebne będą:

  • duże jajka na twardo, pokrojone w kostkę – 4 szt.;
  • awokado, pokrojone w kostkę – 1 szt.;
  • cebule, pokrojone w cienkie krążki – 2 szt.;
  • boczek, pokrojony na małe kawałki i podsmażony do pożądanej miękkości – 4 plasterki;
  • odtłuszczony jogurt – 100 ml;
  • śmietana – 1 łyżka;
  • limonka – 1 szt.;
  • świeży posiekany koperek – 1 łyżka;
  • sól, pieprz.

Jak przygotować?

  1. W misce umieścić jajka, awokado, zieloną cebulę, boczek i odłożyć na bok.
  2. W misce wymieszać jogurt, śmietanę, dodać sok z limonki, koperek, sól i pieprz. Jeszcze raz dobrze wymieszać.
  3. Wlać do sałatkowej mieszanki jogurt i dobrze wymieszać. Udekorować koperkiem i plasterkami boczku.

Jajecznica w cebulowych krążkach

Jajecznica

To szybkie danie polubią wszyscy, którzy uwielbia cebulę, zwłaszcza w smażonej postaci.

Potrzebne będą:

  • duże jaja – 3 szt.;
  • duża cebula – 1 szt.;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy.

Jak przygotować?

  1. Cebulę pokroić w krążki. Weź najbardziej szerokie, można w 2 warstwy.
  2. Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek i smażyć krążki na złocisty kolor. Następnie odwrócić i smażyć z drugiej strony.
  3. W każdy krążek wlać pojedynczo jaja tak, aby żółtko pozostało w całości. Dodać sól, pieprz, przyprawy.
  4. Gotować jak zwykłą jajecznicę, aż białko będzie twarde i białe, żółtko powinno pozostać płynne.
  5. Przed podaniem danie można udekorować liśćmi sałaty lub dowolnymi warzywami.

Lekka sałatka z zielona fasolką

Lekka sałatka

Jeśli przygotujesz tę sałatkę, to sama wiosna przyjdzie do ciebie do salaterki. Jest tak prosta w przygotowaniu, że można ją przygotować szybko i bez żadnego wysiłku.

Potrzebne będą:

Na sałatkę:

  • mieszanka sałatek – 200 g;
  • zielona fasola z odciętymi czubkami – 200 g;
  • jaja na twardo, pokrojone na połówki – 6 szt.;
  • boczek, podsmażony do chrupiącej skórki i pokrojony na kawałki – 6 plasterków;
  • сzerwona cebula, drobno pokrojona w pół krążki – 1 szt.;
  • grzanki – 1 szklanka.

Na nadzienie:

  • tarty ser parmezan – 70 g;
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki;
  • biały ocet – 2 łyżki;
  • świeży sok z cytryny – 1 łyżka;
  • musztarda dijońska – 1 łyżeczka;
  • czosnek – 1 zgnieciony ząbek;
  • sól i świeżo mielony pieprz.

Jak przygotować?

  1. Umieścić sałatkę w dużej misce i odstawić.
  2. Gotować fasolkę szparagową w osolonej wodzie przez 3 minuty. Opłukać fasolę w zimnej wodzie, aby ostygła. Dodać fasolkę do sałaty.
  3. Do salaterki włóż pokrojone jajka, bekon, cebulę i grzanki.
  4. W misce wymieszać ser parmezan, oliwę z oliwek, ocet, sok z cytryny, musztardę, czosnek, sól i pieprz. Ubić do jednorodnej masy. Jeśli chcesz bardziej płynnej konsystencji, dodaj 1-2 łyżki wody i dalej ubijaj.
  5. Wlać warzywno-jajkową mieszankę, dokładnie wymieszać i podawać do stołu.

Jajecznica z brukselką

Jajecznica z brukselką

Potrzebne będą:

  • wędzony kurczak lub indyk – 8 plasterków;
  • szalotka, pokrojona w cienkie pół krążki – 1 szt.;
  • obrana i posiekana kapusta brukselska – 300 g;
  • ocet jabłkowy – 1 łyżka;
  • duże jaja – 4 szt.;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz.

Jak przygotować?

  1. Plastry kurczaka lub indyka smażyć na dużej patelni na średnim ogniu z 2 łyżeczkami oliwy z oliwek na złocisty kolor. Łyżką cedzakową wyjąć plastry z patelni.
  2. Na patelni umieścić pokrojoną szalotkę, dodać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, posypać solą i pieprzem i smażyć do momentu, aż lekko zbrązowieje.
  3. Do cebuli dodać brukselkę i ocet. Gotować, aż lekko zbrązowieje, ale będzie trochę chrupiąca, około 5 minut. Dodać plasterki kurczaka lub indyka i wszystko wymieszać.
  4. Roztłuc jajka na patelni z warzywną mieszanką w taki sposób, aby żółtko pozostało w całości. Zmniejszyć ogień do minimum i doprowadzić do pożądanego stopnia miękkości.

Jajeczne babeczki

Jajeczne babeczki

Potrzebne będą:

  • jaja – 12-15 szt.;
  • tarty ser – 200 g;
  • szczypiorek – 50 g;
  • dowolne warzywa do wyboru: pomidor, papryka, brokuły, cukinia – 200 g;
  • szynka, kiełbasa lub gotowane mięso – 200 g;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;
  • ulubione przyprawy – 1 łyżeczka.

Jak przygotować?

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Nasmarować silikonowe foremki do babeczek oliwą z oliwek.
  2. Warzywa pokroić na plasterki i podsmażyć na patelni na złocisty kolor.
  3. Szynkę lub mięso pokroić w kostkę.
  4. Na dnie foremki umieścić warstwę kostek mięsa, a następnie smażone warzywa, starty ser i szczypiorek. Foremki muszą zostać wypełnione w około 2/3 objętości.
  5. Jajka ubić widelcem, dodać przyprawy, sól i pieprz.
  6. W każdą miseczkę ostrożnie wlać mieszaninę jaj. Można trochę wymieszać wszystkie składniki widelcem.
  7. Piec babeczki w piekarniku około 15 minut. Muszą urosnąć i ładnie się złocić. Takie babeczki łatwo zabrać ze sobą do pracy lub w podróż.

Chmurkowe jaja

jaja

Potrzebne będą:

  • Jajka – 1-2 lub tyle, ile chcesz zjeść;
  • sól, czarny pieprz, inne przyprawy lub zioła do smaku.

Jak przygotować

  1. Nagrzać piekarnik do 220 stopni.
  2. Dopóki się rozgrzeje, oddzielić białka od żółtek.
  3. Ubić białka na mocną pianę i delikatnie ułożyć na wyłożonej papierem blasze, tworząc z nich "chmury" według liczby jaj.
  4. Piec w ciągu 3 minut, a następnie zrobić w środku każdej "chmury" niewielkie wgłębienie i delikatnie umieścić w nich żółtka.
  5. Piec przez kolejne 3 minuty, a następnie zdjąć je z blachy łopatką. Piękne, pożyteczne i bardzo proste śniadanie jest gotowe.

Smacznego!

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty