10 pysznych przepisów na makaron z warzywami
1. Makaron z warzyw korzeniowych z ostrym sosem tahini
Na początek przygotujemy tahini. Aby to zrobić, należy wymieszać szklankę nasion sezamu z 0,25 szklanki oleju roślinnego (najlepiej z oliwek) w blenderze. 1 burak, 1 rzodkiewkę i 2 duże marchewki zetrzeć na paski.
Dla ostrego sosu należy wymieszać 2 łyżki tahini i wody, 1 łyżkę pasty miso (pasta ze sfermentowanej soi, jest podstawą do popularnej zupy miso, którą można znaleźć w działach z produktami do sushi), sok z 1 limonki, sól, pieprz i ostry sos chili do smaku. Podawać z sezamem i ziołami.
2. Makaron z żółtych buraków z sosem z kolendry
Weź kilka buraków z botwinką: zieloną część trzeba drobno posiekać, korzeń zetrzeć w paski. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać drobno pokrojony ząbek czosnku i botwinkę buraków, smażyć kilka minut. Dodać buraki i smażyć jeszcze chwilę, aż buraki nie staną się miękkie, ale jeszcze nie zaczną tracić kształtu. Do sosu wymieszać w blenderze mały pęczek kolendry, łyżkę soku z cytryny i pastę tahini, 2 łyżki oliwy z oliwek i wody, sól, pieprz i chili do smaku. Dodać sos i podawać na stół.
3. Makaron z cukinii z sosem bolognese z grzybów
Do sosu bolognese drobno posiekać 250 g pieczarek, cebulę, pół szklanki marchwi i łodygi selera naciowego, 2 ząbki czosnku. To wszystko podsmażyć na patelni na oleju, wlać puszkę pokrojonych pomidorów we własnym sosie i dusić do miękkości. Dodać sól, pieprz, zioła do smaku. Na osobnej patelni podsmażyć w niewielkiej ilości oleju 2-3 cukinie pokrojone w paski. Danie podawać na ciepło.
4. Curry z soczewicy z pesto z kolendry i orzechów nerkowca i makaronem z ogórka
W garnku wymieszać filiżankę mleka kokosowego, filiżankę pokrojonych pomidorów, 1/2 szklanki wody i 1 łyżkę żółtej pasty curry. Mieszając, doprowadzić do wrzenia, aby pasta całkowicie się rozpuściła. Dodać pół szklanki czerwonej soczewicy, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką. Gotować, aż soczewica się nie wchłonie większość płynu i danie stanie się gęste. W blenderze przygotować pesto. Aby to zrobić, wymieszać ćwierć szklanki prażonych słonych orzechów nerkowca, kolendrę, trochę mięty i pół łyżeczki świeżego oczyszczonego imbiru, 1 łyżkę oleju kokosowego i 2 łyżki wody. 2 duże ogórki pokroić w paski i rozdzielić na talerze. Na wierzchu połóż curry i pesto.
5. Stir-fry z cukinii i orzechami nerkowca
2-3 cukinie pokroić w paski. Posiekać 2 garście kapusty pekińskiej i garść szczypiorka. 2-3 łyżki tahini lub oleju nerkowca, 1 łyżkę oleju sezamowego, 2 łyżki pasty tamari lub sosu sojowego, pół łyżeczki płatków chili podgrzać w wodzie, dodać warzywa, smażyć, stale mieszając, przez kilka minut. Przy podawaniu do stołu posypać orzechami nerkowca.
6. Makaron z cukinii z pesto z bazylii
2 cukinie zetrzeć w paski. W blenderze wymieszać 2 ząbki czosnku, pęczek bazylii, sok z połowy cytryny, jedną trzecią szklanki pistacji i oliwy z oliwek, sól z pieprzem do smaku. Zmiksować do jednorodnej masy. Wymieszać makaron z cukinii z pesto i podawać na stół.
7. Zupa ramen z makaronem z cukinii
Umieścić wok (specjalna patelnia z wąskim dnem, ale może być i zwykła) na średni ogień. Zwinąć 3-4 grubo pokrojone pak-choy (chińska kapusta, którą można zastąpić świeżym szpinakiem lub górną częścią liści kapusty pekińskiej) w miso-paście, rozdzielić ją rękami. Smażyć 3 minuty na oleju sezamowym. Wyjąć pak-choy i odstawić. Podsmażyć 2 pęczki szczypiorku, 2 cm drobno posiekanego korzenia imbiru, 1 ząbek czosnku. Wlać 4 szklanki bulionu warzywnego, 2 łyżki sosu sojowego, doprowadzić do wrzenia. Dodać grubo pokrojone grzyby shiitake i gotować około 5 minut. Dodać makaron z 2-x cukinii, gotować jeszcze 1-2 minuty. Przy podawaniu do stołu dodać nasiona sezamu.
8. Azjatycki makaron z marchewki
W małej misce wymieszać 2 łyżki sosu hoisin (gotowy sos, często używany w kuchni chińskiej, sprzedawany jest z produktami do sushi), 2 łyżki soku pomarańczowego, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę świeżego startego imbiru. Przygotować słomkę z 6 marchewek. Rozgrzać patelnię z olejem sezamowym, smażyć marchew w ciągu 3 minut. Dodać sos i smażyć jeszcze 3 minuty. Przy podawaniu do stołu posypać nasionami sezamu.
9. Makaron ze słodkich ziemniaków z sosem z papryki smażonej
Słodkie ziemniaki obrać i zetrzeć w paski. Smażyć około 5 minut na patelni na oleju, aż ziemniaki staną się miękkie, ale jeszcze nie zaczną tracić kształtu. W blenderze wymieszać słoik papryki smażonej, 2 ząbki czosnku, pół szklanki orzechów nerkowca, pół szklanki mleka kokosowego. To wszystko przełożyć do osobnego garnka i gotować, aż sos zgęstnieje. Połączyć makaron z ziemniaków z sosem i podawać.
10. Sezamowa sałatka jarzynowa
Przygotować makaron z 1 marchewki, cukinii i ogórka, pokroić warzywa w paski i smażyć je na oleju roślinnym. Dodaj garść zielonego groszku, posiekane migdały i kilka garści świeżego szpinaku. Do sosu wymieszać ćwierć szklanki octu ryżowego, 2 łyżki pasty tahini i tamaryndowca lub sosu sojowego, 1 łyżkę startego imbiru, oleju sezamowego i nasion sezamu, łyżeczkę miodu i ostrego sosu chili, zmiażdżony ząbek czosnku.