10 sałatek, które udowodnią, że zdrowy pokarm – to smacznie
Mamy nadzieję, że sałatki będą smakować Państwu!
Sałatka z pomidorami, mozzarellą, ciecierzycą i sosem pesto
Składniki:
- 400 gr ciecierzycy;
- 1\4 szklanki pesto;
- 1 szklanka pomidorów cherry;
- 1-4 szklanki pokrojonej mozzarelli;
- 2 łyżki stołowe świeżej bazylii;
- sól i pieprz.
Przygotowanie
W misce należy wymieszać ciecierzycę, pesto, pomidory, mozzarellę. Dodajemy sól i pieprz, zdobimy bazylią.
Sałatka z arbuzem, kurczakiem i octem balsamicznym
Składniki:
- 1 szklanka octu balsamicznego;
- 450 gr piersi kurczaka;
- 3 łyżeczki przypraw do wszystkich dań;
- 1 łyż.stoł. oleju oliwkowego;
- 4 szklanki zieleniny;
- 2 szklanki pokrojonego arbuza;
- 1\2 szklanki sera dor blue;
- 1\4 szklanki migdałów.
Przygotowanie
Wlewamy ocet balsamiczny do garnka i gotujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy w ciągu 15-20 minut, aby znacznie się zmniejszyła ilość octu i on się stał gęsty.
Grzejemy patelnię. Pierś kurczaka nacieramy przyprawami i olejem. Smażymy do tej pory, dopóki mięso nie będzie różowe wewnątrz.
Następnie należy wymieszać arbuz, ser dor blue, migdały. Dodajemy ocet balsamiczny.
Sałatka z dyni squash
Składniki:
- 3 szklanki drobno pokrojonej kapusty;
- 1 szklanka pokrojonej i delikatnie podsmażonej dyni squash;
- 1\4 szklanki dor blue;
- 1\4 szklanki pestek granatu.
Składniki do przygotowania sosu:
- 2 łyż. stoł. oleju oliwkowego;
- 1 1\2 łyż. stoł. octu jabłkowego;
- 2 łyżeczki czerwonego octu winnego;
- 1 łyżeczka musztardy diżońskiej;
- 1 łyżeczka miodu.
Przygotowanie
Wszystkie składniki wrzucamy do słoika i dokładnie mieszamy.
Kapustę, dynię i ser dor blue należy dokładnie wymieszać i dodać sos. Z góry zdobimy pestkami granatu.
Sałatka z quinoa
Składniki:
- 1 szklanka quinoa;
- 2 szklanki wody;
- 1\4 łyżeczki soli;
- 1 szklanka pokrojonej czerwonej kapusty;
- 1 szklanka oczyszczonych i ugotowanych zielonych bobów soi;
- 1 czerwona pokrojona papryka;
- 1\2 szklanki tartej marchewki;
- 1 szklanka pokrojonych ogórków.
Składniki do przygotowania sosu:
- 1\4 szklanki sosu sojowego;
- 1 łyż. st. oleju sezamowego;
- 1 łyż. stoł. ryżowego octu winnego;
- •2 łyżeczki pokrojonego szczypiorku;
- 1-4 szklanki pokrojonej kolendry;
- 1 łyż.stoł. sezamu;
- 1\4 łyżeczki imbiru;
- 1\8 łyżeczki czerwonego pieprzu;
- Sól i czarny pieprz.
Przygotowanie
Wodę wlewamy do garnka dodajemy quinoa, sól, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy w ciągu 5 minut. Zmniejszamy ogień i gotujemy do tej pory dopóki nie pozostanie wody.
Kładziemy quinoa do miski, dodajemy kapustę, boby sojowe, czerwony pieprz, marchewkę i ogórek.
W maleńkiej miseczce należy wymieszać sos sojowy, olej sezamowy, ryżowy ocet winny, szczypiorek, kolendrę, sezam, imbir, czerwoną paprykę, czarny pieprz , sól. Dodajemy sos i mieszamy.
Sałatka fioletowa
Składniki:
- 1 szklanka pestek dyni;
- 1 kapusta czerwona (około kilograma);
- 1 szklanka czarnych drobno posiekanych fig;
- 500 gr marchewki;
- 1 szklanka posiekanej pietruszki lub mięty.
Składniki do przygotowania sosu:
- 3 łyż.stoł. oleju oliwkowego;
- 3 łyż.stoł. soku cytrynowego;
- 1 łyż.stoł.miodu lub syropu klonowego;
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego;
- 1 ząbek czosnku;
- 2 łyżeczki kminku;
- 1 1\2 łyżeczki soli morskiej.
Przygotowanie
Wszystkie składniki do sosu wymieszać i odstawić. Kapustę pokroić i wrzucić do miski. Pokroić marchewkę, figi, miętę, pietruszkę i dodać do kapusty. Na patelni delikatnie podsmażyć pestki dyni.
Do miski z warzywami dodajemy sos i pestki, dokładnie mieszamy.
Sałatka z tuńczykiem i mleczkiem kokosowym
Składniki:
- 500 gr pokrojonego w kostkę tuńczyka;
- sok 8 limonek;
- 1\2 łyżeczki soli;
- 1 pomidor;
- 1 tarta marchewka;
- 1 oczyszczony i pokrojony ogórek;
- 1 pokrojona w kostkę czerwona cebula;
- 1 szklanka mleczka kokosowego;
- 2 ząbki czosnku;
- imbir;
- sól i pieprz.
Przygotowanie
Kostki tuńczyka wkładamy do miski, dodajemy sok z limonki. Solimy i dokładnie mieszamy. Przykrywamy miskę i wstawiamy do lodówki na 10-12 minut. W tym samym czasie należy wymieszać w oddzielnej misce pomidory, paprykę bułgarską, ogórek, marchewkę, cebulę, czosnek, imbir. Dodajemy rybę do sałatki, polewamy połową soku limonki. Dodajemy mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy.
Sałatka grecka z makaronem
Składniki:
- 2 1\2 szklanki makaronu;
- 2\3 pokrojonej czerwonej cebuli;
- 15 pomidorków koktajlowych;
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę ogórków;
- 3\4 szklanki pokrojonych oliwek;
- 3\4 szklanki pokrojonej zielonej papryki;
- 1 szklanka sera feta.
Składniki do przygotowania sosu:
- 1\3 szklanki czerwonego octu winnego;
- 2 łyżeczki soku cytrynowego;
- 1 1\2 łyżeczki drobno mielonego czosnku;
- 1 łyżeczka cukru;
- 2 łyżeczki suszonego oregano;
- 1\2 szklanki oleju oliwkowego.
Przygotowanie
Ugotowany makaron musi wystygnąć. W niedużej miseczce należy wymieszać wszystkie składniki do sosu, oprócz oleju oliwkowego. Następnie powoli wlewamy olej oliwkowy. Dodajemy sól i pieprz.
Dodajemy czerwoną cebulę, pomidory, ogórki, oliwki, zieloną paprykę i ser feta do miski z makaronem.
Dodajemy do pasty sos, mieszamy, przykrywamy miskę i wstawiamy do lodówki na 3 godziny (najlepiej na całą noc). Sałatkę najlepiej podawać zimną.
Sałatka z zieleniną i wędzoną makrelą
Składniki:
- 300 gr filetu pokrojonej wędzonej makreli;
- pęczek rukoli;
- 1 pokrojony ogórek;
- 1 pokrojona cebula czerwona;
- 1 łyż. stoł.oleju oliwkowego;
- 1 łyżeczka octu jabłkowego;
- 1 łyżeczka musztardy z ziarenkami;
- sól.
Przygotowanie
Wymieszać olej oliwkowy, ocet i musztardę. Wymieszać liście zieleniny, ogórek i cebulę. Dodajemy sól. Kładziemy sałatkę na talerz, na nią – kawałki makreli wędzonej.
Sałatka z rzodkiewką i jajkiem
Składniki:
- 400 gr rzodkiewki;
- 1 ogórek;
- 1 pęczek kopru;
- 1 jajko;
- 100 gr śmietany;
- czarny pieprz mielony;
- sól.
Przygotowanie
Jajko gotujemy, drobno siekamy. Drobno posiekany koper, pokrojony ogórek, rzodkiewkę należy wymieszać z jajkiem. Do śmietany dodajemy sól i pieprz. Dodajemy do sałatki śmietanę, dokładnie mieszamy.
Sałatka z awokado
Składniki:
- 2 szklanki rukoli;
- 1\2 pokrojonego awokado;
- 3 kawałki mozzarelli;
- Świeże liście bazylii;
- 1 łyż.stoł.oleju oliwkowego;
- 1 1\2 łyżki octu balsamicznego;
- szczypta cukru lub łyżeczka miodu;
- sól i pieprz.
Przygotowanie
Mozzarellę, rukolę i awokado wymieszać w misce. Z góry należy nasypać liście bazylii. W maleńkiej miseczce należy wymieszać olej oliwkowy i ocet balsamiczny, dodać cukier lub miód, sól, pieprz. Do sałatki dodajemy sos.