10 sałatek z makaronem dla wspaniałego wypoczynku letniego
1. Makaron na zimno "Sezam" z warzywami

Składniki:
- Sriracha (gorący ostry sos z chilli) – 1 łyżka;
- Smażony olej sezamowy – 1 łyżka;
- warzywa, pokrojone w drobne paski (marchew, rzodkiewka, ogórki i słodkie papryki – około 0,5 kg;
- sól, świeżo zmielony pieprz;
- makaron ryżowy (japoński makaron) – 200 g;
- kolendra – 1 szklanka;
- szczypiorek drobno posiekany – 3 pióra;
- sezam czarny lub biały – 1 łyżka.
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności wymieszać w jednej dużej filiżance pierwsze cztery składniki. Dodać warzywa, sól i pieprz i wymieszać.
- Ugotować makaron we wrzącej osolonej wodzie, czasami mieszając. Jak tylko makaron będzie gotowy, odcedzić. Następnie zalać makaron zimną wodą, aby ostudzić go. Odcedzić zimną wodę i dodać makaron na talerz z warzywami. Dodać kolendrę i szczypiorek, po czym dodać soli, sezam i pieprz do smaku.
2. Sałatka z makaronu z sosem Cezar i kurczakiem

Składniki:
- ugotowany makaron ("spirala") – 450 g;
- kurczak gotowany i pokrojony na drobne kawałki – 2 duże piersi;
- czerwona cebula drobno posiekana – 1/2-1 główki;
- pomidory koktajlowe pocięte na pół – 200 g;
- sos Cezara;
- ser parmezan posiekany lub rozdrobniony – 150 g;
- ostre przyprawy, oregano, sól, pieprz – do smaku.
Wszystkie składniki wymieszać i schłodzić przed podaniem. Chociaż taka sałatka będzie pyszna w każdej temperaturze.
3. Śmietankowa pasta z awokado

Z awokado robi się kremowy sos, który nie wymaga żadnych kosztów. Dodatkowo należy dodać cytryny, aby zachować zielony kolor pasty.
Składniki:
- dojrzałe awokado (do przygotowania kremu) – ½ szt.;
- cytryna (ilość cytryny może różnić się w zależności od smaku) – ½ szt.;
- bazylia – 5 liści;
- sól czosnkowa – 1/2 łyżki;
- czarny pieprz – 1/2 łyżki;
- oliwa z oliwek – 1/2 łyżki;
- ugotowany makaron – 2 szklanki.
*Można zmieniać składniki według własnego gustu.
Sposób przygotowania:
- Ugotować makaron.
- Dodać awokado, trochę soku z cytryny (wystarczy wycisnąć około pół cytryny), bazylia, czarny pieprz i sól czosnkowa w mikser. Mieszać wszystkie składniki aż do uzyskania kremowej konsystencji.
- Spróbować sos i dodać w razie potrzeby składniki do smaku. Jak tylko sos będzie gotowy, dodać go małymi porcjami w gotową pastę. Nie spiesz się wylać cały sos od razu, aby zrozumieć, czy ci smakuje lepiej z mniejszą czy większą ilością sosu.
- Oto wszystko. Można jeść sałatkę gorącą lub schłodzoną. Taka sałatka zachowa swoje walory smakowe nawet, gdy będzie zimna. Ponadto, jeśli planujesz zostawić sałatkę, aby zjeść później, dodaj więcej soku z cytryny, aby awokado pozostało zielone.
4. Sałatka z makaronem soba, warzyw, sojowego octu balsamicznego

Składniki:
- makaron soba – 1/2 paczki;
- brokuły – 2 różyczki;
- żółta papryka umyta i pokrojona – 1 szt.;
- suszone pomidory drobno posiekane – 2/3 szklanki;
- sojowy ocet balsamiczny – 1 szklanka;
- liście bazylii drobno posiekane – 1/4 szklanki.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania makaronu – ugotuj wodę w dużym garnku i postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu z makaronem.
- Następnie umyj i odetnij łodygi brokułów i włóż do innego garnka z zimną wodą (około 5 cm). Przykryj pokrywką, doprowadź do wrzenia, gotuj 3-4 minuty – brokuły powinny mieć jasno-zielony kolor. Nie przesadź z gotowaniem (kolor powinien być jasno szmaragdowy, jeśli brokuły zbyt dużo gotować, zielony kolor zaczyna znikać). Odcedzić wodę przez durszlak i zalać zimną wodą, aby ochłodzić.
- Pokroić paprykę i wymieszać z suszonymi pomidorami w misce. Jak tylko brokuły ostygną, pokroić wzdłuż i dodać do warzyw. Gdy makaron się ugotuje, odcedzić i ostudzić. Nie płukać go zimną wodą, to nie daje makaronowi wchłaniać sos.
- Dopóki makaron jeszcze ciepły (ale nie gorący), dodać warzywa i sos, począwszy od 1/4 filiżanki i dodając do smaku. Dobrze wymieszać. Dodajj liście bazylii przed podaniem i ciesz się tą sałatką na ciepło lub na zimno.
5. Sałatka z makaronem Risoni z serem feta i ogórkiem

Rizoni to jeden z rodzajów krótkich włoskich makaronów, przypominający duże ziarna ryżu.
Składniki:
- risoni – 1-1/2 szklanki;
- oliwa z oliwek lub (lekko pokryć pastę) – 2 łyżki;
- sok i skórka z 1 cytryny;
- duży ogórek – 1 szt.;
- świeża mięta drobno pokrojona – 1 liść;
- natka pietruszki drobno posiekana – 1 łyżka;
- ser feta, sól i świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku) – 1/2 szklanki.
Sposób przygotowania:
- Gotować risoni we wrzącej osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu (około 9 minut).
- Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia na kilka minut i wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, skórką, ogórkiem, natką pietruszki i serem feta.
- Dodać soli i pieprz do smaku. Podawać mocno schłodzone lub w temperaturze pokojowej. Tę sałatkę można zrobić wcześniej i zostawić na noc w lodówce.
6. Tajska sałatka z makaronu i sera tofu

Do ostrego sosu azjatyckiego:
- cebula – 4 drobno pokrojone w plasterki główki;
- czosnek posiekany – 2 ząbki;
- sos sojowy – 1/2 szklanki;
- ocet ryżowy – 1/2 szklanki;
- cukier jasnobrązowy – 2 łyżki;
- świeży sok z limonki – 1 łyżka;
- mielona papryka czerwona – 1/2 łyżki.
Do sałatki:
- tofu, wytłaczany w ciągu 30 minut (można użyć prasy do tofu) pokrojony w kostkę około 2 cm – 1 upakowanie (400 g);
- ostry sos azjatycki;
- makaron ryżowy przygotowany zgodnie z zaleceniami na opakowaniu;
- olej sezamowy – 1 łyżka;
- marchewki, drobno pokrojone wzdłuż – 2 szt.;
- ogórek średniej wielkości, podzielone na pół wzdłuż i pokrojony w cienkie plasterki – 1 szt.;
- grubo posiekane świeże liście bazylii – 1/4 szklanki;
- kiełki bobowe, posiekane orzeszki ziemne, świeże liście mięty, posiekany szczypiorek do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Do przygotowania sosu dobrze wymieszać wszystkie składniki w małej misce.
- Do przygotowania sałaty położyć ser tofu do małej filiżanki i zalać niewielką ilością czynnika. Dobrze wymieszać i pozostawić na 30 min.
- Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać tofu i gotować około 4 minuty, aż ser trochę się usmaży. Zdjąć z kuchenki i odstawić.
- Podzielić makaron, tofu, marchew i bazylię na cztery porcje. Z góry można dodać pozostałe składniki według uznania. Polać sosem i podawać do stołu.
7. Sałatka Amiszów z makaronem

Składniki:
- makaron "rożek" – 1/2 paczki;
- majonez – 1 szklanka;
- biały ocet – 2 łyżki;
- cukier – 2 łyżki;
- żółta musztarda – 2 łyżki;
- papryka – 1/2 - 1 łyżeczki;
- zielona papryka pokrojona (więcej niż pół małej papryki) – 1/4 filiżanka;
- marchew obrana i starta – 1 szt. ;
- cebula posiekana – 1/4 szklanka;
- gotowane jajka pokrojone – 3 szt.
Sposób przygotowania:
- Ugotować makaron.
- W misce średniej wielkości wymieszać majonez, ocet, cukier, musztardę i paprykę (do smaku).
- W dużej misce wymieszać makaron, zieloną paprykę, marchew, cebulę i jajko. Dodać sos. Możesz również dodać paprykę (opcjonalnie). Przykryć i umieścić w lodówce na minimum 2 godziny (najlepiej na noc).
8. Wietnamski makaron ryżowy z rolkami

Składniki:
- duże posiekane liście zielonej sałaty – 2 szt.;
- ugotowany makaron ryżowy - 2 szklanki;
- ogórek pokrojony w plasterki – ⅓ szklanki;
- liście mięty – 1 gałązka;
- naleśniki z nadzieniem (do smaku), smażone posiekane – 6 szt.;
- wietnamski sos do maczania – ⅓ filiżanki.
Sposób przygotowania:
- Poukładać warstwy sałatki: podstawą będą liście zielonej sałaty, następnie makaron ryżowy, z boku – ogórek pokrojony w plasterki, a na nim - liście mięty.
- Na makaron położyć pokrojone naleśniki z nadzieniem i polać sosem wietnamskim.
Smacznego!
9. Sałatka z makaronem soba i grzybami shiitake

Składniki:
- makaron soba – 100-200 g;
- smażony olej sezamowy – 1 łyżka;
- posiekane grzyby shiitake – 1 szklanka;
- czosnek – 2 ząbki;
- pokrojona kapusta pekińska – 2 szklanki;
- posiekany szczypiorek – ½ szklanki;
- sos sojowy – 1 łyżka;
- mirin – 1-2 łyżeczki;
- trochę octu ryżowego;
- trochę sosu ponzu (na życzenie) lub sosu shriracha (na życzenie);
- kilka łyżek sezamu do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Gotować makaron soba w osolonej wrzącej wodzie przez około 8-12 minut do miękkości.
- Gdy makaron będzie gotowy, opłukać zimną wodą. Odcedzić i przełożyć do dużej miski. Wymieszać makaron z łyżką oleju sezamowego i umieścić w lodówce. Dzięki temu olejowi, makaron nie będzie lepki.
- Następnie na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać grzyby shiitake i smażyć, czasem mieszając, dopóki grzyby nie pozostaną na samym dnie. Dodać czosnek, kapustę, połowę szczypiorku i sos sojowy i gotować jeszcze kilka minut. Dodać mirin i gotować do momentu, aż stanie się miękki.
- Zdjąć z kuchenki i odstawić do ostygnięcia na kilka minut.
- Wymieszać warzywa z makaronem soba, dodać octu ryżowego i pozostały szczypiorek.
- Spróbuj na smak i w razie potrzeby dodaj jeszcze przyprawy – ponzę (na życzenie), sos sojowy i/lub sos shriracha.
- Podawać danie temperatury pokojowej lub pozostawić w lodówce do momentu podania na stół. Górną część posypać nasionami sezamu.
- Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.
10. Sałatka Nisuase z makaronem

Składniki:
- makaron fettuccine – ½ paczki;
- gotowany kurczak pokrojony w plasterki – 1 szt.
- zielona fasola – 200 g;
- ogórek – ½ szt.;
- czerwona papryka – 1 szt.;
- czerwona cebula – ¼ szklanki;
- kaparami – ¼ szklanki;
- sos do sałatki Cezar – ⅓ szklanki;
- ocet – 1 łyżeczka;
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
- Gotować makaron fettuccine, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Jak tylko makaron będzie gotowy, odcedzić przez sito, spłukać i pozostawić, aby makaron ostygł.
- Wodę, która pozostała z gotowania makaronu, nie wylewać od razu, a następnie umieść w niej strączkową fasolę dosłownie na minutę. Następnie spłukać w zimnej wodzie i odstawić.
- Pokroić ogórek, czerwoną cebulę i paprykę w cienkie plasterki.
- Wymieszać fettuccine, zieloną fasolę, ogórek, czerwoną paprykę, czerwoną cebulę i kaparami w różnych częściach talerza. Wymieszać sos z octem, dodać fettuccine, sól i pieprz. Podawać sałatkę temperatury pokojowej.
Smacznego!