10 sałatek z makaronem dla wspaniałego wypoczynku letniego

Jeśli lubisz makaron, to te przepisy dla ciebie są tym, czego potrzebujesz.

1. Makaron na zimno "Sezam" z warzywami

Makaron na zimno

Składniki:

  • Sriracha (gorący ostry sos z chilli) – 1 łyżka;
  • Smażony olej sezamowy – 1 łyżka;
  • warzywa, pokrojone w drobne paski (marchew, rzodkiewka, ogórki i słodkie papryki – około 0,5 kg;
  • sól, świeżo zmielony pieprz;
  • makaron ryżowy (japoński makaron) – 200 g;
  • kolendra – 1 szklanka;
  • szczypiorek drobno posiekany – 3 pióra;
  • sezam czarny lub biały – 1 łyżka.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności wymieszać w jednej dużej filiżance pierwsze cztery składniki. Dodać warzywa, sól i pieprz i wymieszać.
  2. Ugotować makaron we wrzącej osolonej wodzie, czasami mieszając. Jak tylko makaron będzie gotowy, odcedzić. Następnie zalać makaron zimną wodą, aby ostudzić go. Odcedzić zimną wodę i dodać makaron na talerz z warzywami. Dodać kolendrę i szczypiorek, po czym dodać soli, sezam i pieprz do smaku.

2. Sałatka z makaronu z sosem Cezar i kurczakiem

Sałatka z makaronu

Składniki:

  • ugotowany makaron ("spirala") – 450 g;
  • kurczak gotowany i pokrojony na drobne kawałki – 2 duże piersi;
  • czerwona cebula drobno posiekana – 1/2-1 główki;
  • pomidory koktajlowe pocięte na pół – 200 g;
  • sos Cezara;
  • ser parmezan posiekany lub rozdrobniony – 150 g;
  • ostre przyprawy, oregano, sól, pieprz – do smaku.

Wszystkie składniki wymieszać i schłodzić przed podaniem. Chociaż taka sałatka będzie pyszna w każdej temperaturze.

3. Śmietankowa pasta z awokado

Śmietankowa pasta

Z awokado robi się kremowy sos, który nie wymaga żadnych kosztów. Dodatkowo należy dodać cytryny, aby zachować zielony kolor pasty.

Składniki:

  • dojrzałe awokado (do przygotowania kremu) – ½ szt.;
  • cytryna (ilość cytryny może różnić się w zależności od smaku) – ½ szt.;
  • bazylia – 5 liści;
  • sól czosnkowa – 1/2 łyżki;
  • czarny pieprz – 1/2 łyżki;
  • oliwa z oliwek – 1/2 łyżki;
  • ugotowany makaron – 2 szklanki.

*Można zmieniać składniki według własnego gustu.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować makaron.
  2. Dodać awokado, trochę soku z cytryny (wystarczy wycisnąć około pół cytryny), bazylia, czarny pieprz i sól czosnkowa w mikser. Mieszać wszystkie składniki aż do uzyskania kremowej konsystencji.
  3. Spróbować sos i dodać w razie potrzeby składniki do smaku. Jak tylko sos będzie gotowy, dodać go małymi porcjami w gotową pastę. Nie spiesz się wylać cały sos od razu, aby zrozumieć, czy ci smakuje lepiej z mniejszą czy większą ilością sosu.
  4. Oto wszystko. Można jeść sałatkę gorącą lub schłodzoną. Taka sałatka zachowa swoje walory smakowe nawet, gdy będzie zimna. Ponadto, jeśli planujesz zostawić sałatkę, aby zjeść później, dodaj więcej soku z cytryny, aby awokado pozostało zielone.

4. Sałatka z makaronem soba, warzyw, sojowego octu balsamicznego

Sałatka z makaronem soba

Składniki:

  • makaron soba – 1/2 paczki;
  • brokuły – 2 różyczki;
  • żółta papryka umyta i pokrojona – 1 szt.;
  • suszone pomidory drobno posiekane – 2/3 szklanki;
  • sojowy ocet balsamiczny – 1 szklanka;
  • liście bazylii drobno posiekane – 1/4 szklanki.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania makaronu – ugotuj wodę w dużym garnku i postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu z makaronem.
  2. Następnie umyj i odetnij łodygi brokułów i włóż do innego garnka z zimną wodą (około 5 cm). Przykryj pokrywką, doprowadź do wrzenia, gotuj 3-4 minuty – brokuły powinny mieć jasno-zielony kolor. Nie przesadź z gotowaniem (kolor powinien być jasno szmaragdowy, jeśli brokuły zbyt dużo gotować, zielony kolor zaczyna znikać). Odcedzić wodę przez durszlak i zalać zimną wodą, aby ochłodzić.
  3. Pokroić paprykę i wymieszać z suszonymi pomidorami w misce. Jak tylko brokuły ostygną, pokroić wzdłuż i dodać do warzyw. Gdy makaron się ugotuje, odcedzić i ostudzić. Nie płukać go zimną wodą, to nie daje makaronowi wchłaniać sos.
  4. Dopóki makaron jeszcze ciepły (ale nie gorący), dodać warzywa i sos, począwszy od 1/4 filiżanki i dodając do smaku. Dobrze wymieszać. Dodajj liście bazylii przed podaniem i ciesz się tą sałatką na ciepło lub na zimno.

5. Sałatka z makaronem Risoni z serem feta i ogórkiem

Sałatka z makaronem Risoni

Rizoni to jeden z rodzajów krótkich włoskich makaronów, przypominający duże ziarna ryżu.

Składniki:

  • risoni – 1-1/2 szklanki;
  • oliwa z oliwek lub (lekko pokryć pastę) – 2 łyżki;
  • sok i skórka z 1 cytryny;
  • duży ogórek – 1 szt.;
  • świeża mięta drobno pokrojona – 1 liść;
  • natka pietruszki drobno posiekana – 1 łyżka;
  • ser feta, sól i świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku) – 1/2 szklanki.

Sposób przygotowania:

  1. Gotować risoni we wrzącej osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu (około 9 minut).
  2. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia na kilka minut i wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, skórką, ogórkiem, natką pietruszki i serem feta.
  3. Dodać soli i pieprz do smaku. Podawać mocno schłodzone lub w temperaturze pokojowej. Tę sałatkę można zrobić wcześniej i zostawić na noc w lodówce.

6. Tajska sałatka z makaronu i sera tofu

Tajska sałatka

Do ostrego sosu azjatyckiego:

  • cebula – 4 drobno pokrojone w plasterki główki;
  • czosnek posiekany – 2 ząbki;
  • sos sojowy – 1/2 szklanki;
  • ocet ryżowy – 1/2 szklanki;
  • cukier jasnobrązowy – 2 łyżki;
  • świeży sok z limonki – 1 łyżka;
  • mielona papryka czerwona – 1/2 łyżki.

Do sałatki:

  • tofu, wytłaczany w ciągu 30 minut (można użyć prasy do tofu) pokrojony w kostkę około 2 cm – 1 upakowanie (400 g);
  • ostry sos azjatycki;
  • makaron ryżowy przygotowany zgodnie z zaleceniami na opakowaniu;
  • olej sezamowy – 1 łyżka;
  • marchewki, drobno pokrojone wzdłuż – 2 szt.;
  • ogórek średniej wielkości, podzielone na pół wzdłuż i pokrojony w cienkie plasterki – 1 szt.;
  • grubo posiekane świeże liście bazylii – 1/4 szklanki;
  • kiełki bobowe, posiekane orzeszki ziemne, świeże liście mięty, posiekany szczypiorek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Do przygotowania sosu dobrze wymieszać wszystkie składniki w małej misce.
  2. Do przygotowania sałaty położyć ser tofu do małej filiżanki i zalać niewielką ilością czynnika. Dobrze wymieszać i pozostawić na 30 min.
  3. Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać tofu i gotować około 4 minuty, aż ser trochę się usmaży. Zdjąć z kuchenki i odstawić.
  4. Podzielić makaron, tofu, marchew i bazylię na cztery porcje. Z góry można dodać pozostałe składniki według uznania. Polać sosem i podawać do stołu.

7. Sałatka Amiszów z makaronem

Sałatka Amiszów

Składniki:

  • makaron "rożek" – 1/2 paczki;
  • majonez – 1 szklanka;
  • biały ocet – 2 łyżki;
  • cukier – 2 łyżki;
  • żółta musztarda – 2 łyżki;
  • papryka – 1/2 - 1 łyżeczki;
  • zielona papryka pokrojona (więcej niż pół małej papryki) – 1/4 filiżanka;
  • marchew obrana i starta – 1 szt. ;
  • cebula posiekana – 1/4 szklanka;
  • gotowane jajka pokrojone – 3 szt.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować makaron.
  2. W misce średniej wielkości wymieszać majonez, ocet, cukier, musztardę i paprykę (do smaku).
  3. W dużej misce wymieszać makaron, zieloną paprykę, marchew, cebulę i jajko. Dodać sos. Możesz również dodać paprykę (opcjonalnie). Przykryć i umieścić w lodówce na minimum 2 godziny (najlepiej na noc).

8. Wietnamski makaron ryżowy z rolkami

Wietnamski makaron

Składniki:

  • duże posiekane liście zielonej sałaty – 2 szt.;
  • ugotowany makaron ryżowy - 2 szklanki;
  • ogórek pokrojony w plasterki – ⅓ szklanki;
  • liście mięty – 1 gałązka;
  • naleśniki z nadzieniem (do smaku), smażone posiekane – 6 szt.;
  • wietnamski sos do maczania – ⅓ filiżanki.

Sposób przygotowania:

  1. Poukładać warstwy sałatki: podstawą będą liście zielonej sałaty, następnie makaron ryżowy, z boku – ogórek pokrojony w plasterki, a na nim - liście mięty.
  2. Na makaron położyć pokrojone naleśniki z nadzieniem i polać sosem wietnamskim.

Smacznego!

9. Sałatka z makaronem soba i grzybami shiitake

Sałatka z grzybami shiitake

Składniki:

  • makaron soba – 100-200 g;
  • smażony olej sezamowy – 1 łyżka;
  • posiekane grzyby shiitake – 1 szklanka;
  • czosnek – 2 ząbki;
  • pokrojona kapusta pekińska – 2 szklanki;
  • posiekany szczypiorek – ½ szklanki;
  • sos sojowy – 1 łyżka;
  • mirin – 1-2 łyżeczki;
  • trochę octu ryżowego;
  • trochę sosu ponzu (na życzenie) lub sosu shriracha (na życzenie);
  • kilka łyżek sezamu do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Gotować makaron soba w osolonej wrzącej wodzie przez około 8-12 minut do miękkości.
  2. Gdy makaron będzie gotowy, opłukać zimną wodą. Odcedzić i przełożyć do dużej miski. Wymieszać makaron z łyżką oleju sezamowego i umieścić w lodówce. Dzięki temu olejowi, makaron nie będzie lepki.
  3. Następnie na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać grzyby shiitake i smażyć, czasem mieszając, dopóki grzyby nie pozostaną na samym dnie. Dodać czosnek, kapustę, połowę szczypiorku i sos sojowy i gotować jeszcze kilka minut. Dodać mirin i gotować do momentu, aż stanie się miękki.
  4. Zdjąć z kuchenki i odstawić do ostygnięcia na kilka minut.
  5. Wymieszać warzywa z makaronem soba, dodać octu ryżowego i pozostały szczypiorek.
  6. Spróbuj na smak i w razie potrzeby dodaj jeszcze przyprawy – ponzę (na życzenie), sos sojowy i/lub sos shriracha.
  7. Podawać danie temperatury pokojowej lub pozostawić w lodówce do momentu podania na stół. Górną część posypać nasionami sezamu.
  8. Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.

10. Sałatka Nisuase z makaronem

Sałatka Nisuase

Składniki:

  • makaron fettuccine – ½ paczki;
  • gotowany kurczak pokrojony w plasterki – 1 szt.
  • zielona fasola – 200 g;
  • ogórek – ½ szt.;
  • czerwona papryka – 1 szt.;
  • czerwona cebula – ¼ szklanki;
  • kaparami – ¼ szklanki;
  • sos do sałatki Cezar – ⅓ szklanki;
  • ocet – 1 łyżeczka;
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Gotować makaron fettuccine, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Jak tylko makaron będzie gotowy, odcedzić przez sito, spłukać i pozostawić, aby makaron ostygł.
  2. Wodę, która pozostała z gotowania makaronu, nie wylewać od razu, a następnie umieść w niej strączkową fasolę dosłownie na minutę. Następnie spłukać w zimnej wodzie i odstawić.
  3. Pokroić ogórek, czerwoną cebulę i paprykę w cienkie plasterki.
  4. Wymieszać fettuccine, zieloną fasolę, ogórek, czerwoną paprykę, czerwoną cebulę i kaparami w różnych częściach talerza. Wymieszać sos z octem, dodać fettuccine, sól i pieprz. Podawać sałatkę temperatury pokojowej.

Smacznego!

źródło:Buzzfeed
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty