10 sekretów idealnego, kremowego purée ziemniaczanego
Od wyboru bulw, sposobu gotowania oraz innych dodatków zależy smak i konsystencja potrawy. Jeśli chcesz uzyskać niepowtarzalny smak oraz aksamitną strukturę, zapraszamy do lektury niniejszego artykułu, w którym znajdziesz sekrety przyrządzania idealnego purée ziemniaczanego.
Sekret Nr 1: Ziemniaki skrobiowe.

Rzadko kiedy się zastanawiamy nad tym, że różne odmiany ziemniaków mają różne przeznaczenie. Są odmiany, które najlepiej się nadają do smażenia, są również takie, z których zrobisz pyszne purée. Chodzi o ziemniaki skrobiowe, których cechuje wysoka zawartość skrobi. Szybko się rozgotowują, więc idealnie się nadają na purée.
Jak sprawdzić, czy ziemniaki się nadają na robienie purée? Mamy na to sprawdzony sposób. Przekrój bulwę na pół, a później spróbuj połączyć obie połówki. Jeśli obie połówki będą się sklejać, oznacza to odmianę bogatą w skrobię, najlepszą do robienia purée.
Sekret Nr 2: Młode ziemniaki nie nadają się do robienia purée.

Młode ziemniaki nie nadają się do robienia purée, gdyż mają niską zawartość skrobi. Nie da się ugnieść je na aksamitną masę bez grudek. Właśnie dlatego do robienia purée najczęściej się używa starych ziemniaków.
Pamiętaj także o tym, aby ziemniaki nie były zielone, a także nie rób purée z bulw, które puściły pędy. Zielone ziemniaki zawierają toksyczną solaninę, która może spowodować zatrucie.
Sekret Nr 3: Dokładne mycie ziemniaków.

Przed obieraniem ziemniaków, dokładnie myjemy je pod bieżącą wodą. Jeśli tego nie zrobisz, to będziesz miała purée ziemniaczane o smaku i zapachu ziemi, którego nie da się pozbyć.
Zanim zabierzesz się do mycia ziemniaków, namocz je w wodzie (5-10 minut). Jeśli ziemniaki są mocno pokryte ziemią, do mycia możesz użyć szczotki.
Sekret Nr 4: Ziemniaki obieramy bezpośrednio przed gotowaniem.

Każdy z nas doskonale wie, że obrane ziemniaki szybko ciemnieją. Aby temu zapobiec, kartofle należy zalać zimną wodą. Musisz jednak pamiętać o tym, że zbyt długie przechowywanie ziemniaków w taki sposób wpływa na wypłukiwanie cennej skrobi i może wpłynąć na smak ziemniaków.
Właśnie dlatego ziemniaki najlepiej gotować od razu po obraniu.
Sekret Nr 5: Wrzucaj ziemniaki do wrzącej wody.

Większość z nas, gotując ziemniaki, wkłada je do zimnej wody. Błąd! Najlepiej wrzucać ziemniaki do wrzącej wody. Wtedy ziemniaki ugotują się równomiernie całe, nie będą surowe w środku, a na zewnątrz miękkie. Na dodatek, w gorącej wodzie nie wypłukuje się cenna skrobia.
Jeśli chcesz zrobić idealne purée, zawsze wrzucaj ziemniaki do osolonej, wrzącej wody.
Sekret Nr 6: Jak gotować ziemniaki?

Nie warto wlewać do garnka, w którym będziesz gotować ziemniaki, zbyt dużo wody. Poziom wody w garnku powinien sięgać tak, aby w całości zakrywać ziemniaki, ale nie więcej (około 0,5 – 1 cm). Gdy będzie nadmiar, to odlejmy. Przykryjmy pokrywką. Gotujemy przez 20-25 minut na wolnym ogniu.
Jeśli chcesz, aby ziemniaki szybciej się ugotowały, dodaj do wody, w której się gotują odrobinę oleju czy masła – tłuszcz tworzy na powierzchni wody warstwę, która zapobiega utracie ciepła, więc kartofle gotują się o wiele szybciej.
Sekret Nr 7: Poprawnie utłuc ziemniaki

Ugotowane ziemniaki zdjąć z ognia, odlać wodę. Jak sprawdzić, czy ziemniaki są gotowe? Możesz to zrobić np. za pomocą widelca czy noża. Jeśli wchodzi bez problemu i czujemy, że ziemniak jest miękki – to znak, że jest już gotowy. Jeśli chcesz zrobić pyszne, aksamitne puree to używaj tłuczka do ziemniaków. Jeśli gotujesz dużą ilość puree, to możesz użyć maszynki do mielenia mięsa.
Nigdy nie używaj do tłuczenia ziemniaków blendera czy miksera. Puree zmieni swoją strukturę, będzie lepkie i gumowate.
Sekret Nr 8: Składniki

Ziemniaki tłuczesz od razu po tym, jak odlejesz wodę bez dodawania masła czy mleka. Dopiero po tym, jak je porządnie utłuczesz, dodajesz miękkie masło w temperaturze pokojowej.
Po tym, jak dodasz masło, całość należy dokładnie wymieszać, po czym wlewamy mleko. Mleko powinno być gorące. W przeciwnym razie puree będzie lepkie i szare.
Jeśli jesteś wegetarianinem, to mleko i masło można zastąpić mlekiem kokosowym czy sojowym.
Pamiętaj także o tym, aby nie dodawać do puree wody, w której się gotowały ziemniaki, gdyż będzie wodniste.
Sekret Nr 9: Puree jemy od razu po ugotowaniu.

Puree należy gotować bezpośrednio przed podaniem go na stół, a nie kilka godzin przed planowanym posiłkiem. Potrawę należy jeść na gorąco, świeżo ugotowaną. W przeciwnym razie traci wszystkie walory smakowe.
Jak tylko podasz przystawki na stół, możesz wstawiać ziemniaki na ogień.
Sekret Nr 10: Nie bój się eksperymentować.

Tradycyjny przepis na puree ziemniaczane: ziemniaki, mleko, masło. Jednak możesz nieco poeksperymentować ze smakiem i stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Do garnka, w którym się gotują ziemniaki, możesz wrzucić warzywa albo przyprawy (cebula, czosnek, liść laurowy, marchewka, czarny pieprz w ziarnach).
Podczas tłuczenia ziemniaków możesz dodać smażoną cebulkę, boczek, gałkę muszkatołową, gotowane lub surowe jajka, śmietankę kremówkę, śmietanę, zieleninę.
Możesz także dodać do puree starty ser żółty, dzięki czemu uzyskasz niesamowity smak i zapach. Jeśli chcesz wzbogacić swoje puree w białko, to możesz dodać rośliny strączkowe – groch, fasolę, soczewicę czy ciecierzycę.