10 sekretów kulinarnych, które pomogą wydobyć walory smakowe tymianku
Najważniejsze wiedzieć, do jakich dań jest szczególnie polecany. Wtedy na pewno będziesz mogła maksymalnie wykorzystać aromatyczny, wyrazisty i intensywny zapach i smak tymianku.
1. Jeśli chcesz podkreślić delikatny smak i intensywny zapach owoców morza i warzyw, koniecznie musisz przyprawić je tymiankiem.

Tymianek podkręca smak i aromat potraw, jednocześnie nie zakłócając ich niesamowitego smaku.
2. Zupa z soczewicy lub grochu, przyprawiona tymiankiem suszonym smakuje, jak prawdziwe arcydzieło sztuki kulinarnej.

Pamiętaj: zupy, po dodaniu suszonego tymianku, nie doprowadzamy do wrzenia.
3. Przyrządzenie potraw duszonych, takich jak ragoût, gulasz, duszona wieprzowina, drób, wołowina niemożliwie sobie wyobrazić bez przypraw, które należy dodawać w odpowiedniej kolejności i na określonym etapie przyrządzania potrawy.

Jeśli dodasz tymianek do ragoût na samym początku, to w końcu nie pozostanie po nim ani śladu. Jednak dobry kucharz doskonale wie, że przyprawę należy dodawać w kilka etapów – na początku, aby mięso nasyciło się smakiem i aromatem i na samym końcu, aby wzbogacić smak i zapach całej potrawy i sosu.
4. Dodawanie tymianku do dań z drobiu sprawia, że mają bardzo delikatny smak.

Jeśli chcesz, aby twoje potrawy z drobiu smakowały naprawdę wyśmienicie, musisz podczas smażenia drobiu położyć kilka listków tymianku na patelnię, do oleju. Później należy zrobić marynatę z soku cytrynowego i tymianku, którą trzeba polać kurczaka lub kaczkę przed samym podaniem na stół.
5. Niektóre gatunki surowego mięsa wyróżniają się zbyt intensywnym zapachem, który można zniwelować za pomocą różnych przypraw, dodawanych podczas gotowania lub marynowania.

Jeśli dodasz kilka listków tymianku do marynaty do mięsa, to będzie ono miało bardzo ciekawy, pikantny smak.
6. Jeśli chcesz dodać świeżości swojej sałatce, wykorzystaj liście tymianku.

Na pewno będziesz zaskoczona smakiem sałatki.
7. Jeśli lubisz piec domowy chleb, to możesz dodawać do ciasta kilka szczypt suszonego tymianku.

Ciasto, do którego dodaliśmy suszony tymianek, zawiera nieduże ilości olejków eterycznych, dzięki czemu ma ciekawy smak i aromat.
8. Smak makaronu doskonale podkreśla zielenina i przyprawy.

Przede wszystkim chodzi o przyprawianie tymiankiem sosu, który jest podawany do makaronu.
9. Większość przypraw podczas gotowania traci swój wspaniały smak i zapach. Tymianek nie jest wyjątkiem.

Właśnie dlatego tymianek, podobnie jak i inne przyprawy, należy dodawać pod koniec, by utrzymać zapach i smak.
10. Tymianek może również nam posłużyć do dekoracji dań głównych, zup i deserów.

Jeśli chodzi o desery, to pikantny, odświeżający smak tymianku doskonale kontrastuje ze słodyczą.