10 sposobów na pozbycie się pestycydów z nowalijek

Większość z nas po długiej zimie śpieszy się kupnem wczesnej zieleniny i warzyw, zapominając o tym, że akurat wtedy są najbardziej nafaszerowane azotanami i pestycydami. Zawierają bardzo mało witamin i jedynie szkodzą naszemu zdrowiu.

Azotany łatwo ulegają redukcji do azotynów w przewodzie pokarmowym pod wpływem bakterii jelitowych. Pod wpływem azotynów dochodzi do niedotlenieni narządów wewnętrznych. Azotyny, spożywane w nadmiarze, mogą powodować rozwój poważnych i zagrażających życiu chorób. Dodatkowo azotany mają potwierdzone działanie kancerogenne (rakotwórcze).

Objawy zatrucia azotanami występują 2-3 godziny po spożyciu skażonych pestycydami warzyw i są to: nudności, wymioty, zaczerwienienie skóry, biegunka, bóle głowy, zasinienie skóry, zaburzenia rytmu serca, duszności, na skutek których może dojść do zgonu.

Czy należy więc zrezygnować z kupowania młodych warzyw i zieleniny? Nie, po prostu warto pamiętać o kilku istotnych zasadach.

1. Samo mycie owoców i warzyw, kupione na targu lub zebrane we własnym ogrodzie w letniej wodzie niewiele daje. Najlepiej wymoczyć je przez 1-2 godzinę w ciepłej wodzie albo pozostawić w wodzie na całą noc.

warzywa

W taki sposób skutecznie usuniesz pestycydy z owoców i warzyw.

2. Do sałatek warzywnych najlepiej dodawać sok z cytryny.

cytryna

Wystarczy 2-3 kropelek soku z cytryny. Witamina C pomaga pozbyć się pestycydów z warzyw i zieleniny.

Musisz pamiętać o bezpiecznych zasadach spożywania nowalijek.

3. Rzodkiewka

rzodkiewka

Rzodkiewka bardzo szybko i w dużych ilościach gromadzi pestycydy. Najwięcej metali ciężkich, pestycydów i azotanów gromadzi się w skórce rzodkiewki, dlatego przed jedzeniem koniecznie musisz ją obrać.

4. Marchewka.

marchewka

Najwięcej pestycydów gromadzi się w czubku korzenia marchwi, dlatego zawsze należy pamiętać o tym, aby go odcinać i oczywiście obierać skórkę. Marchew małych rozmiarów zawiera więcej azotanów, dlatego lepiej jej nie kupować.

5. Ogórek.

ogórka

Najwięcej azotanów znajduje się w skórce i ogonku, dlatego musisz dokładnie je obierać. Warto zrezygnować z kupowania zbyt małych albo zbyt dużych ogórków. Najlepiej spożywać ogórki średnich rozmiarów.

6. Burak.

burak

Najwięcej pestycydów gromadzi się niedaleko ogonka, dlatego należy go odcinać (1-2 cm). Wtedy na pewno będziesz miał pewność, że spożywasz zdrowe buraki.

7. Ziemniaki.

ziemniak

Nie warto kupować zbyt małych ziemniaczków, bo właśnie w nich gromadzi się najwięcej azotanów. Jeśli chodzi o duże ziemniaki, to podczas obierania usuwamy 2-3 mm warstwę, nawet wtedy, kiedy chodzi o młode ziemniaczki z koperkiem.

8. Zielenina.

natka

W zieleninie kryje się najwięcej pestycydów. Najwięcej witamin i minerałów zawierają liście, natomiast łodygi gromadzą najwięcej azotanów, dlatego należy je odcinać i wyrzucać.

9. Pomidory.

pomidory

Aby szybko i skutecznie pozbyć się pestycydów z pomidorów należy zrobić na nim dwa płytkie nacięcia na krzyż. Następnie zalej pomidor wrzącą wodą w miseczce. Po dwóch minutach wyjmij z wrzątku i zdejmij z niego skórę. Teraz bezpiecznie możesz jeść ulubione pomidory.

10. Kapusta.

kapusta

Najwięcej pestycydów zawierają zewnętrzne liście kapusty i głąb, czyli przed spożyciem należy usunąć dwa zewnętrzne liście i oczywiście nigdy nie jedz głąb kapusty.

Natomiast sezonowe owoce i warzywa możesz spokojnie jeść, nie obawiając się, że są naszpikowane pestycydami. Pamiętaj o tym, że owoce, warzywa i zieleninę zawsze trzeba dokładnie myć. Również możesz zainwestować w greentest – urządzenie, które testuje poziom pestycydów w warzywach i owocach. Śmiertelna dawka dla dorosłej osoby to 8-14 g azotanów.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty