10 tajemnic restauracji, które sprzedają fast foody. Personel nigdy Ci ich nie zdradzi
Klient, spożywając jedzenie w fast foodach, czerpie z tego niesamowite zadowolenie, więc coraz częściej tam wpada i zamawia jedzenie, dzięki czemu fast food nieźle na tym zarabia. Właśnie dlatego większość barów szybkiej obsługi stosuje różnorodne triki na przyciągnięcie coraz większej ilości klientów.
1. Najlepsza godzina na jedzenie w restauracjach fast food.

Są dwie możliwości – albo między 11:00, a 13:00, bądź między 18:00, a 20:00. Wtedy w restauracjach panuje największy ruch, więc mamy pewność, że jedzenie serwowane podczas tych godzin jest najświeższe i nie jest ono powtórnie odgrzewane.
2. Lepiej nie kupować jedzenia w fast foodach z samego rana

Cały sprzęt kuchenny w restauracjach fast food czyszczony jest przy pomocy silnych chemikaliów, których resztki rano mogą jeszcze zostać na powierzchni maszyn i trafić wprost do naszego posiłku.
3. Uchylone drzwi kuchenne i zapach dobiegający z kuchni baru szybkiej obsługi jest elementem strategii marketingowej.

Wiele restauracji zostawia uchylone drzwi kuchenne, aby zapach dobiegający z kuchni docierał aż na zewnątrz i przyciągał nowych klientów. Jedzenie typu fast food ma bardzo kuszący zapach, który zachęca nas do jedzenia, kiedy nawet nie jesteśmy głodni. Jak tylko go poczujesz, wpadasz do baru szybkiej obsługi, aby zamówić jakiegoś hamburgera albo frytki.
4. Jeśli chcesz mieć pewność, że jesz świeże frytki, zamów je bez soli.

Oczywiście nie zawsze jest to możliwe, ale jeśli chcesz zjeść świeżutkie frytki dopiero co z frytkownicy, to zamów je bez soli. Frytki są solone tuż po przygotowaniu całej partii. Jeśli zażyczysz sobie porcję bez soli, obsługa będzie musiała przygotować nową, świeżą partię, specjalnie dla ciebie.
5. Frytki zawierają 19 składników.

Znany smak frytek osiągany jest przez połączenie 19 składników. Jednym z nich są oczywiście ziemniaki. Pozostałe 18 to liczne tłuszcze, wzmacniacze smaku i inne chemikalia. Frytki to bardzo smaczna, ale niestety bardzo niezdrowa potrawa.
6. Dzisiejsze fast foody są bardziej kaloryczne niż jakichś 20 lat temu.

Być może chodzi o to, że dziś porcje naszych ulubionych potraw są o wiele większe niż 20 lat temu, więc mają więcej kalorii. Na przykład cheeseburger zawiera 75% więcej kalorii w porównaniu do "poprzednika" z lat osiemdziesiątych. Pizza zyskała 70% więcej kalorii. 20 lat temu frytki były dwa razy mniej kaloryczne.
7. Ilość cukru w szejku przekracza dzienną normę o 2-3 razy.

W codziennej diecie każdego z nas nie powinno się znaleźć więcej niż 25-30 g cukru. Natomiast szejk zawiera aż 80 g cukru!
8. Dystrybutory napojów w barach szybkiej obsługi są prawdziwym siedliskiem bakterii.

Dystrybutor napojów bardzo trudno jest wyczyścić, a słodka woda jest idealnym środowiskiem do mnożenia się bakterii i drobnoustrojów. Trudno sobie wyobrazić, ile zarazków musi się tam kłębić!
9. Słodkie napoje gazowane są tańsze od herbaty i kawy w restauracjach, serwujących fast food, ponieważ pobudzają apetyt.

W barach szybkiej obsługi Coca-Cola i inne słodkie napoje gazowane są tańsze niż kawa czy herbata, ponieważ restauracji zależy na tym, aby klienci sięgali właśnie po tego typu napoje.
Po pierwsze niemożliwe jest zaspokojenie pragnienia słodką wodą (niezależnie od ilości spożytego płynu). Po drugie, napoje gazowane zawierają dwutlenek węgla, który pobudza apetyt, więc klienci po ich wypiciu zamawiają więcej jedzenia.
10. W restauracjach, które sprzedają fast food, nie ma sztućców: bary szybkiej obsługi wyzwalają w taki sposób w swoich klientach instynkty.

Wszystko jest bardziej smaczne, gdy się je rękoma, a nie widelcem i nożem. Jedząc gołymi rękoma, odczuwamy większą przyjemność z posiłku, przez co jemy więcej.