10 wspaniałych przepisów z pieczonymi ziemniakami

Pieczone ziemniaki z ziołami, serem, mięsem lub warzywami – to nie tylko smaczny, ale również bardzo tani obiad. Pozostało tylko wybrać odpowiedni przepis.

Aby ziemniaki były bardzo smaczne i miękkie, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami:

  • Do pieczenia najlepiej brać czerwone ziemniaki.
  • Wstępnie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  • Wyłożyć blachę papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  • Dobrze umyć ziemniaki pod wodą, osuszyć ręcznikiem, kilka razy nakłuć widelcem i piec do miękkości (40-60 minut).

1. Ziemniaki zapiekane z serem i pomidorami

Ziemniaki zapiekane

Składniki:

  • ziemniaki – 2 szt.;
  • pomidory koktajlowe - 400 g;
  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka i 1 łyżka;
  • sól i pieprz do smaku;
  • świeży tymianek;
  • ser ricotta - 1 szklanka.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik do 200ºС. Posmarować każdy ziemniak oliwą z oliwek, ułożyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości.
  2. Wyłożyć blachę folią aluminiową, ułożyć na niej pomidory, polać oliwą z oliwek, posolić i doprawić pieprzem. Smażyć pomidory do uzyskania złocistego koloru.
  3. Pokroić ziemniaki na pół i udekorować serem ricotta, pieczonymi pomidorami i świeżym tymiankiem.

2. Ziemniaki pieczone z cebulą i pieczarkami

Ziemniaki pieczone

Składniki:

  • ziemniaki pieczone w piekarniku – 4 szt.;
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki;
  • średnia cebula – 1 szt.;
  • czosnek - 1 ząbek;
  • grzyby - 450 g;
  • czerwone wino - 220 g;
  • ocet balsamiczny - 85 g;
  • szczypta cukru;
  • skrobi - ¾ łyżeczki;
  • natka pietruszki - 2 łyżeczki;
  • sól i pieprz do smaku;
  • miękki potarty ser i posiekany szczypiorek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Usunąć z grzybów nóżki i odłożyć na bok. Drobno pokroić kapelusze i cebulę.
  2. Wymieszać czerwone wino, ocet balsamiczny, cukier i skrobię i odstawić na bok.
  3. W naczyniu żaroodpornym rozgrzać oliwę z oliwek, dodać plasterki cebuli i smażyć do miękkości (około 15-20 minut).
  4. Ułożyć na patelni posiekany czosnek, pieczarki i smażyć je na złoty kolor.
  5. Na patelnię wlać mieszankę wina i octu, doprowadzić do wrzenia i gotować do uzyskania gęstej i lepkiej konsystencji. Dodać do sosu pietruszkę i doprawić do smaku.
  6. Grzybowy sos wyłożyć na pieczone ziemniaki i udekorować szczypiorkiem i serem.

3. Bataty nadziewane brokułami i serem

Bataty

Składniki:

  • batat - 4 sztuki;
  • brokuły - 1 główka;
  • czosnek - 4 ząbki;
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka;
  • czerwony pieprz - 1 szczypta;
  • biała fasola - 1 puszka;
  • woda - ¾ szklanki;
  • starty ser - 1 szklanka;
  • sól - ½ łyżeczki.

Sposób przygotowania:

  1. Piec ziemniaki w piekarniku w temperaturze 200ºС przez 45-50 minut.
  2. Pokroić brokuły na różyczki i rozgnieść 4 ząbki czosnku.
  3. W dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, podgrzać na ogniu i ułożyć na patelni przyprawy, sól i brokuły. W ciągu 5-7 minut smażyć brokuły na średnim ogniu.
  4. Połączyć w misce blendera fasolę, wodę, ser i sól i posiekać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlać na patelnię z brokułami serowo-fasolową mieszankę.
  5. Wyciąć miąższ z każdego ziemniaka i nafaszerować przygotowanym nadzieniem. Udekorować ziemniaki tartym serem i włożyć z powrotem do piekarnika na kilka minut, aby ser się całkowicie roztopił.

4. Batat pieczony z orzechami nerkowca i cynamonem

Batat pieczony

Składniki:

  • batat dużej wielkości - 2 szt.;
  • orzechy nerkowca - 1 szklanka;
  • mleko migdałowe - ½ szklanki;
  • miód - 1 łyżka;
  • cynamon - ½ łyżeczki;
  • gałka muszkatołowa - ½ łyżeczki;
  • sól i pieprz;
  • brązowy cukier;
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka;
  • garść świeżych liści szałwii.

Sposób przygotowania:

  1. Umyć bataty, nakłuć nożem, zawinąć w folię i piec w temperaturze 180ºС w ciągu półtorej godziny.
  2. Pokroić pieczone ziemniaki na pół, delikatnie wyjąć miąższ do dużej miski i odstawić.
  3. Namoczyć orzechy w wodzie na 1-2 godziny. Wymieszać w misce blendera nerkowiec, migdały, mleko, miód, cynamon, gałkę muszkatołową i posiekać do uzyskania kremowej konsystencji.
  4. Wymieszać powstały sos orzechowy z miąższem ziemniaków, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Nadziać łódeczki ziemniaczane przygotowaną mieszanką, posypać brązowym cukrem i smażyć na średnim ogniu przez 10 minut.
  6. Na osobnej patelni podsmażyć liście szałwii w oliwie z oliwek.
  7. Przed podaniem udekorować ziemniaki liśćmi szałwii.

5. Ziemniaki Pepperoni

Ziemniaki Pepperoni

Składniki:

  • duże ziemniaki zapiekane w piekarniku – 3 zt.;
  • sos pomidorowy do spaghetti - 1 słoik;
  • tarty ser mozzarella - 2 szklanki.

Sposób przygotowania:

  1. Pokroić ziemniaki pieczone na pół, usunąć miąższ, doprawić solą, włożyć do każdej połówki sos pomidorów i posypać serem na wierzchu.
  2. Piec ziemniaki w piekarniku w temperaturze 200ºС w ciągu 15 minut.

6. Dwa razy pieczone ziemniaki

Dwa razy pieczone ziemniaki

Składniki:

  • ziemniaki pieczone w piekarniku – 4 szt.;
  • masło - 2 łyżki;
  • starty ser - 1 szklanka;
  • odtłuszczona śmietana - ½ szklanki;
  • rozdrobniony czosnek - 2 ząbki;
  • sól i pieprz do smaku;
  • mleko (opcjonalnie, jeśli mieszanka ziemniaczana będzie zbyt sucha).

Sposób przygotowania:

  1. Pokroić ziemniaki na pół, wyjąć miąższ i umieścić go w osobnej misce.
  2. Rozgnieść miąższ z ziemniaków z ½ częścią sera, posolić i doprawić.
  3. Nadziać łódeczki ziemniaczane mieszaniną masy, posypać pozostałym serem i piec w piekarniku 20 minut w temperaturze 200ºС.

7. Ziemniaki pieczone z rukolą

Ziemniaki pieczone z rukolą

Składniki:

  • ziemniaki zapieczone w piekarniku – 2 szt.;
  • sól morska;
  • masło lub oliwa z oliwek;
  • rukola - 2 duże garście.

Na nadzienie:

  • szampan lub ocet z estragonu (można zastąpić łyżką zwykłego octu) - 1 łyżka;
  • musztarda - 1 łyżeczka;
  • żółtko;
  • oliwa z oliwek - 100 ml;
  • posiekany rozmaryn - 2 łyżki ;
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny - 2 łyżeczki.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszać ocet, musztardę, żółtka i oliwę z oliwek z dużą szczyptą soli, dodać do blendera ser i sok z cytryny i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Pokroić ziemniaki na krzyż, dodać do każdego ziemniaka kawałek masła. Wymieszać rukolę z sosem i ułożyć na ziemniaki.

8. Jajka pieczone w ziemniaczanych łódeczkach

Jajka

Składniki:

  • ziemniaki pieczone w piekarniku – 4 szt.;
  • masło - 4 łyżki;
  • jajka – 4 szt.;
  • zielona cebula, boczek i ser do dekoracji
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Zrobić łódeczki z grillowanych ziemniaków i ułożyć w każdą 1 łyżkę masła, ubić jajka w farsz i posypać przyprawami. Piec faszerowane łódeczki 17-25 minut w temperaturze 190ºС.

9. Pieczone ziemniaki po yunnańsku

ziemniaki po yunnańsku

Składniki:

  • średniej wielkości ziemniaki – 6 szt.;
  • mielona wołowina – 330 g;
  • drobno pokrojona cebula – 1 szt.;
  • posiekane ząbki czosnku – 3 szt.;
  • mrożona słodka kukurydza - ¾ szklanki;
  • czarna fasola w puszce - ¾ szklanki;
  • pomidor pokrojony w cienkie plasterki – 1 szt.;
  • posiekana kolendra - 2 łyżki;
  • chilli - 1 łyżeczka;
  • papryka - ½ łyżeczki;
  • kminek - ¼ łyżeczki;
  • sól i pieprz do smaku
  • olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek;
  • starty ser - ¾ szklanki.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszać chili, paprykę, pieprz cayenne i kminek w małej misce.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżeczki oleju i podsmażyć mięso mielone z cebulą i czosnkiem. Kiedy cebula będzie miękka, dodać do nadzienia pomidory i gotować jeszcze kilka minut. Ułożyć na patelni czarne fasolę i kukurydzę, dodać przyprawy z kolendrą i dokładnie wymieszać. Doprawić farsz solą i pieprzem i gotować jeszcze 5-7 minut.
  3. Piec ziemniaki 40-50 minut w temperaturze 200ºС. Pokroić pieczone ziemniaki na pół, delikatnie wyjąć miąższ i posmarować łódeczki olejem od środka.
  4. Piec łódeczki ziemniaczane w piekarniku do uzyskania równomiernego brązowego odcienia (15-17 minut), czas od czasu przewracając.
  5. Wypełnić gotowe łódeczki mięsnym nadzieniem, posypać tartym serem i umieścić w piekarniku na kilka minut. Przed podaniem udekorować ziemniaki kolendrą.

10. Ziemniaki zapiekane z ostrym pieprzem

Ziemniaki zapiekane z ostrym pieprzem

Składniki:

  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka;
  • chili - 1 łyżeczka;
  • zielona papryka pokrojona w kostkę – 1 szt.;
  • czarna fasola - 1 puszka;
  • woda - ¾ szklanki
  • starty ser;
  • śmietana.

Sposób przygotowania:

Podsmażyć chili w oliwie z oliwek do momentu pojawienia się zapachu (około 1 minuty), dodać paprykę, fasolę, zalać wodą i gotować do zgęstnienia. Pokroić ziemniaki i ułożyć na nich sos fasolowy, ser i śmietanę.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty