10 zasad, jak skutecznie schudnąć i nigdy nie przytyć
Większość kobiet na pewno uzna ich za zbyt surowe, ale jeśli zaczną je przestrzegać, to mogą mieć pewność, że uda im się szybko i skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów i utrzymać stabilną wagę po diecie. Dodatkowo poprawi się samopoczucie, wygląd zewnętrzny i zdrowie. Oprócz ograniczenia spożywania cukru i soli, istnieje jeszcze kilka zdrowych nawyków żywieniowych, które warto w sobie wyrobić.
1. Jedz powoli, przeżuwając każdy kęs.
Nie przejadaj się. Plusem powolnego jedzenia jest to, że uczucie sytości osiągamy szybciej, bo sygnały sytości, wysyłane za pośrednictwem przewodu pokarmowego, potrzebują 20 minut, aby dotrzeć do mózgu.
2. Zamiana talerza.
Porcja podana na małym talerzyku wygląda na większą. Oszukujemy swój mózg, zamieniając duży talerz na mały. Jest to zasada, która znacznie ułatwia ograniczenie jedzenia.
3. 5 minut przed posiłkiem należy wypić szklankę wody gotowanej lub mineralnej niegazowanej.
4. Jedz tylko wtedy, gdy czujesz głód. Nie jedz nawykowo. Jeśli będziesz jadł wtedy, kiedy nie jesteś głodny, zaczniesz tyć.
5. Nie proś o dokładkę.
Jeśli chcesz schudnąć, skurczyć żołądek i utrzymać wagę, zawsze jedz małe porcje, jak to robią Japończycy, którzy mają szczupłą figurę i gładką skórę.
6. Zapomnij o jedzeniu przed telewizorem.
Zwłaszcza jeśli chodzi o niezdrowe przekąski: popcorn, chipsy, paluszki, herbatniki.
7. Zrób listę zakupów. Jej robienie przed każdym wyjściem do sklepu pozwala racjonalnie określić, co rzeczywiście jest potrzebne i uniknąć kupowania niezdrowych i niepotrzebnych produktów.
8. Jesteś głodny? Napij się wody.
Możesz ewentualnie do kogoś zadzwonić albo poczytać książkę, co pomoże ci na jakiś czas zapomnieć o głodzie. Ulubiona pasja, kiedy jesteś czymś zafascynowany, również pomaga zapomnieć o jedzeniu.
9. Chcesz schudnąć? Wyrzuć z lodówki wędliny, kiełbasy i słodycze.
A włóż do niej warzywa i owoce.
10. Pamiętaj o tym, że należy jeść wyłącznie surowe warzywa i owoce.
Jeśli oczywiście nie ma lekarskich przeciwwskazań do jedzenia surowych warzyw i owoców.