10 zdrowych tłuszczy, które powinny się znaleźć w Twojej diecie

Dziś chętnie obalimy jeden z rozpowszechnionych mitów, dotyczący żywności. Chodzi o zdrowe i korzystne tłuszcze, które dość często można zobaczyć na liście szkodliwych produktów spożywczych.

Sam wyraz "tłuszcz" brzmi dosyć przerażająco. Większość z nas uważa, że żaden tłuszcz nie może być korzystny. Nic bardziej mylnego. Tłuszcz jest nieodłączną częścią składową naszej diety i nieduże jego ilości są bardzo korzystne i pozytywnie wpływają na pracę naszego organizmu.

Większość z nas często myli szkodliwe tłuszcze trans z tymi korzystnymi. Tłuszcze trans są uznawane za jedne z najbardziej szkodliwych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Sprzyjają rozwojowi cukrzycy typu 2, zwiększają ryzyko wystąpienia zawału serca, dlatego produkty spożywcze, w których one występują, najlepiej wyłączyć ze swojej diety.

Na szczęście są produkty spożywcze, które są bogate w korzystne tłuszcze i mają wartość odżywczą. Każdego dnia musisz je spożywać, aby pokryć zapotrzebowanie na energię oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

1. Awokado

awokado

Awokado jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych i witaminy E, która opóźnia proces starzenia się skóry, jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Awokado jest bogate w białko i kwas foliowy. Jest to idealny produkt spożywczy dla kobiet w ciąży i dla tych, którzy chcą wzmocnić swój organizm.

2. Masło ghee

Masło ghee

Masło klarowane jest bogatym źródłem kwasów omega 3 i omega 6. Ma również wiele właściwości zdrowotnych, m.in. wpływ na poprawę pamięci i zdolności poznawczych, pozytywnie wpływa na stan naszej skóry. Masło ghee jest źródłem witamin i minerałów rozpuszczalnych w tłuszczach, m.in.selenu, który jest silnym przeciwutleniaczem.

3. Olej kokosowy

kokos

Olej kokosowy, ze względu na właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne, znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Olej kokosowy szybko się trawi i wchłania. Obniża poziom "złego" cholesterolu, jest naturalnym antybiotykiem, pomaga w leczeniu chorób związanych z funkcjonowaniem mózgu.

4. Oliwa z oliwek tłoczona na zimno (Extra Vergine)

oliwa

Istnieją mnóstwo różnych rodzai oliwy, więc zanim kupisz oliwę, przekonaj się, że pochodzi z pierwszego tłoczenia oliwek na zimno.

Oliwa extra vergine poprawia pamięć, pracę mózgu. Ma również działanie przeciwzapalne, chroni skórę przed wysychaniem i pękaniem. Nie ma nic dziwnego w tym, że Włosi mają taką idealną skórę!

5. Tłuste ryby

ryba

Łosoś jest źródłem m.in. kwasów Omega-3, które wywierają pozytywny wpływ na naszą skórę. Łosoś, tuńczyk, sardynka, pstrąg tęczowy i makrela atlantycka obfitują w kwasy omega 3.

6. Orzechy włoskie

orzechy

Starożytni Chińczycy byli przekonani, że orzechy włoskie poprawiają pracę mózgu, ponieważ posiadają kształt ludzkiego mózgu. Oczywiście, to mit. Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które podnoszą sprawność mózgu. Jądro orzechów greckich można dodawać do różnych sałatek, sosów, ciast.

7. Siemię lniane

Siemię lniane

Siemię lniane nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywane przez osoby cierpiące na celiakię. Wspiera utratę nadmiernej masy ciała dzięki utrzymywaniu uczucia sytości.

Siemię lniane jest źródłem kwasów Omega 3, Omega 6, błonnika, dlatego skutecznie oczyszcza organizm.

8. Jajka

jaja

Im więcej kwasów omega-3 znajduje się w podawanej nioskom paszy, tym bogatsze jest w nie jajko. A informacje o tym, że żółtko zawiera "zły" cholesterol, to mit, który został już kilka lat temu obalony przez naukowców.

9. Gorzka czekolada

czekolada

Nie zważając na to, że gorzka czekolada ma wiele właściwości zdrowotnych, nie warto spożywać więcej niż dwie kostki czekolady, ponieważ zawiera dużo cukru, więc jest bardzo kaloryczna.

Gorzka czekolada jest źródłem tłuszczów nienasyconych, przeciwutleniaczy i kwasu stearynowego, który utrzymuje uczucie sytości. Poprawia koncentrację, pamięć, czas reakcji. Chroni organizm przed uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Koneserzy gorzkiej czekolady na pewno się ucieszą na tę wiadomość.

10. Spirulina

Spirulina

Spirulina to bardzo wartościowy Superfood. Spirulina jest niezwykle bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, probiotyk. Przyspiesza utratę masy ciała. Aby maksymalnie wykorzystać właściwości Spiruliny, należy stosować odpowiednią dietę i prowadzić aktywny tryb życia.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty