11 jadalnych orzechów rosnących w zupełnie różnych warunkach

Orzechy dla człowieka są bardzo korzystne, ale mało kto ma pojęcie o tym jak rosną i jak wyglądały przed tym zanim trafiły na nasz stół.

1. Orzeszki ziemne.

Orzeszki ziemne
Orzeszki ziemne 2

Orzeszki ziemne są bardzo popularne w wielu krajach, przede wszystkim w USA, gdzie istnieje cały kult poświęcony tym orzeszkom, w szczególności masłu orzechowemu, bez którego żaden Amerykanin nie wyobraża swojego śniadania. Orzech ten rośnie w ziemi jak ziemniak, więc do jedzenia nadają się tylko korzenie.

2. Orzechy brazylijskie.

Orzechy brazylijskie
Orzechy brazylijskie 2
Orzechy brazylijskie 3

Orzechy brazylijskie bardzo ciekawie rosną – w jednym dużym płodzie znajduje się wiele orzeszków. Gryzonie zabierają się wewnątrz owocu i jedzą orzechy, a część z nich zarywają w ziemi na zapas, tak niektóre z nich wyrastają. Drzewo orzecha brazylijskiego może żyć 500-1000 lat i osiągnąć olbrzymie rozmiary.

3. Orzechy włoskie.

Orzechy włoskie
Orzechy włoskie 2
Orzechy włoskie 3

To są nasze ulubione orzechy. Są po prostu skarbnicą witamin i mikroelementów. Można je jeść same i dodawać do ciast lub sałatek. To duże drzewo z podłużnymi liśćmi. Ma bardzo silny system korzeniowy, więc sadzić drzewa w pobliżu domów nie zaleca się, gdyż mogą z czasem zniszczyć fundament.

4. Kasztan.

Kasztan
Kasztan 2
Kasztan 3

Kasztan bardzo ładnie kwitnie i ma ciekawy kształt liści, dlatego w krajach postradzieckich często sadzi się na alejach. Nie wszystkie kasztany są jadalne. W naszym regionie jadalne kasztany rzadko można spotkać. Wcześniej ten orzech zastępował ludziom ziemniaki. A dziś jest cenionym przysmakiem, praktycznie na równi z truflami, szczególnie duże owoce.

5. Orzechy piniowe.

Orzechy piniowe
Orzechy piniowe 2
Orzechy piniowe 3

Nadaje się do jedzenia wyłącznie orzech piniowy z sosny syberyjskiej, która może rosnąć do trzech tysięcy lat. Pozostałe odmiany sosny nie dają jadalnych dla człowieka orzechów. Orzechy piniowe są bardzo kaloryczne, bogate w tłuszcze i węglowodany, bez względu na swoje małe rozmiary. Mają najlepszy smak się, jeśli orzechy trochę podsmażyć do pojawienia się z nich oleju.

6. Orzechy nerkowca.

Orzechy nerkowca
Orzechy nerkowca 2
Orzechy nerkowca 3

Ojczyzną nerkowca jest Brazylia. Są interesujące ze względu na swoją niezwykłą formę i walory smakowe, szczególnie smaczne są, gdy lekko solone i prażone. Owoce nerkowca są podobne do jabłka, bardzo soczyste i smaczne, a sam orzech wyrasta na zewnątrz owoców. Owoc nie dociera do nas, bo psuje się za dobę po zerwaniu z gałęzi. Natomiast orzechy bardzo lubimy.

7. Kokos.

Kokos
Kokos 2
Kokos 3

O kokosach słyszał każdy, ale nie każdy wie, że to prawdziwy orzech. Zewnętrzna część kokosa do jedzenia się nie nadaje, ale sam orzech, a raczej jej mleczko i wewnętrzna biała zawartość w kulinarii są bardzo zapotrzebowane. Rośnie palma kokosowa w ciepłych krajach na wybrzeżach oceanu.

8. Migdały.

Migdały
Migdały 2
Migdały 3

Owoce migdałów bywają słodkie i gorzkie. Dla kulinarnych, leczniczych i kosmetycznych celów używane są tylko słodkie migdały. Ten orzech jest nie na tyle egzotyczny, jak wielu uważa. Krzewy migdałów rosną w Krymie i na południowych terenach byłego Związku Radzieckiego, a także w Azji i na Kaukazie. Ten orzech ma bardzo ciekawy i korzenny smak znajomy wielu. Dobry jest zarówno w postaci surowej, jak i kulinarnych potrawach. Ze względu na pikantny smak migdały dodawane nawet do przepisów kulinarnych niektórych napojów alkoholowych.

9. Pekan.

Pekan
Pekan 2
Pekan 3

Pekan jest bliskim krewnym orzecha włoskiego, więc orzechy te nawet są podobne w smaku, ale pekan jest delikatniejszy i miększy. Pekan jest bardzo kaloryczny: 100 gramów orzechów zawiera 850 kalorii. Może osiągnąć średnicę 40 metrów i owocować w ciągu 300 lat. Ojczyzną tego orzecha jest Ameryka Północna.

10. Pistacja.

Pistacja
Pistacja 2
Pistacja 3

Ojczyzną pistacji są Iran i Irak, właśnie stąd do nas przyjeżdżają te orzechy. Drzewo pistacjowe jest niewysokie i ma niską koronę, w przeciwieństwie do innych przedstawicieli orzechów, a także liczy około 20 gatunków. Toleruje upał i mróz do 25 stopni.

11. Orzechy laskowe.

Orzechy laskowe
Orzechy laskowe 2
Orzechy laskowe 3

Orzech laskowy jest gatunkiem uprawnym leszczyny. Rośnie w postaci krzewu i w średnicy może osiągać 3 metrów. Owoce i liście tego rodzaju krzewów są większe niż ich dzikich leśnych braci.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty