11 korzyści zdrowotnych suszonych moreli
Jakie więc korzyści prozdrowotne płyną ze spożywania suszonych moreli?
1. Pomagają zwiększyć produkcję czerwonych krwinek
Hemoglobina zapobiega ryzyku niedokrwistości, która jest wyniszczającym stanem zdrowia, jeśli nie jest leczona na czas. Eksperci ds. zdrowia często sugerują spożywanie dobrze zbilansowanej diety zawierającej składniki mineralne, takie jak miedź i żelazo, w celu promowania produkcji hemoglobiny w organizmie.
Możesz otrzymać oba minerały z suszonych moreli. Włączenie tych owoców do diety chorego na anemię może poprawić jego stan.
2. Równoważą poziom ciśnienia krwi
Dietetycy ujawnili, że ilość potasu w suszonych morelach jest znacznie wyższa niż na przykład w bananach. Dlatego suszone morele są idealne do obniżenia wysokiego ciśnienia krwi. Codzienne dawkowanie potasu sprzyja retencji wody, co zmniejsza wysokie ciśnienie krwi. Badania potwierdziły korzyści płynące z potasu na choroby serca tylko wtedy, gdy spożywa się je w postaci naturalnych źródeł, takich jak suszone morele.
3. Pomagają w leczeniu zaparć
Ze względu na zawartość celulozy i pektyn, morele mogą działać jako łagodny środek przeczyszczający. Stąd, jeśli cierpisz z powodu przewlekłych zaparć, zjadaj od 6 do 8 moreli dziennie. Ilość ta powinna pomóc poprawić ten stan.
4. Poprawiają zdrowie układu oddechowego
Spożywanie kilku suszonych moreli wykazało pozytywne działanie na zaburzenia oddechowe. Suszone morele działają jako środek wykrztuśny i mają działanie stymulujące. Te cechy sprawiają, że są bezpiecznym sposobem na zmniejszenie stresu i ucisku ze strony dróg oddechowych, co również zapobiega atakom astmy.
5. Poprawiają słaby wzrok
Wiadomo, że witamina A i witamina K łagodzą problemy z oczami. Uzupełnianie tych witamin może zapobiec dalszemu pogarszaniu się wzroku. Problemy z oczami pojawiają się z powodu niekorzystnego działania wolnych rodników, a to zwyrodnienie często prowadzi do zaćmy u starszych ludzi.
Kiedy twoje ciało ma wysoki poziom witaminy A i witaminy K, promuje prawidłowy przepływ krwi do oczu, co utrudnia ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Suszone morele są idealne dla zdrowych oczu, ponieważ zawierają nie tylko te witaminy, ale także zeaksantynę (przeciwutleniacz).
6. Dla zdrowej ciąży
To bogate w składniki odżywcze źródło pokarmu stanowi doskonałą przekąskę, szczególnie w czasie ciąży. Zawartość witamin w suszonych morelach energetyzuje twoje ciało i łagodzi objawy takie jak nudności. Ilość składników mineralnych w owocu sprzyja zdrowemu wzrostowi płodu i znacznie zmniejsza ryzyko choroby wrodzonej.
Spożywanie słodzonych przekąsek lub słodkich napojów może powodować wzrost poziomu cukru podczas ciąży, co jest niebezpieczne. Dlatego lekarze zalecają przyszłym mamom suszone morele zamiast słodyczy i innych niezdrowych przekąsek.
7. Poprawia stan skóry
Pogorszenie stanu komórek jest główną przyczyną problemów skórnych i przedwczesnego starzenia się. Aby tego uniknąć, musisz zwiększyć spożycie pokarmów bogatych w przeciwutleniacze.
Suszone morele zawierają rekordowe ilości betakarotenu (prowitaminy A), odpowiedzialnego za procesy odbudowy naskórka oraz za odnowę włókien kolagenowych, które spowalniają procesy starzenia się. Suszone morele od starożytności były stosowane w medycynie wschodniej jako środek sprzyjający zachowaniu gładkości, jędrności i miękkości skóry.
Ponadto zawarta w suszonych morelach prowitamina A wspomaga leczenie trądziku, odblokowując ujścia kanałów łojowych i regulując ilość wydzielanego łoju. Witamina A zapobiega również wysychaniu i keratynizacji naskórka. Brak tej witaminy powoduje natomiast powstawanie zaburzeń w funkcjonowaniu błon śluzowych, co sprawia, że organizm staje się on bardziej podatny na różnego rodzaju infekcje.
Jedzenie suszonych moreli, dobrze wpływa na pracę mózgu, dzięki dużej zawartości żelaza – poprawiają pamięć, zwiększają zdolność koncentracji, pomagają regulować sen, działają przeciwstresowo.
8. Utrzymują odpowiedni poziom płynów
Płyny zapewniają, że każdy narząd otrzymuje odpowiedni poziom energii do prawidłowego funkcjonowania. Jest to możliwe, gdy organizm ma odpowiednią równowagę elektrolitów. Te elektrolity pomagają w produkcji energii i zwiększają wytrzymałość organizmu, aby wykonywać codzienne zadania, nie powodując zmęczenia. Twoje ciało utrzymuje odpowiedni poziom płynów za pomocą minerałów takich jak potas, sód i magnez, które są obficie obecne w suszonych morelach.
9. Do krzepnięcia krwi
Badania pokazują, że witamina K ma kluczowe znaczenie dla krzepnięcia krwi w kontuzji, ponieważ zapobiega nadmiernemu krwawieniu. Chociaż suplementy witaminy K są powszechnie dostępne, dietetycy zachęcają do pozyskiwania go z naturalnych źródeł, którym są między innymi suszone morele.
10. Idealne dla sportowców
Suszone morele, dzięki wysokiej wartości energetycznej, są szczególnie polecane do jedzenia osobom regularnie uprawiającym sport, zawodowym sportowcom i jako słodka przekąska bezpośrednio po wizycie na siłowni. Ich słodki smak szybko poprawi nam humor, doda energii i witalności oraz pomoże w odzyskaniu sił po wzmożonym wysiłku fizycznym.
11. Źródło witaminy B6
Cennym związkiem obecnym w suszonych morelach jest witamina B6, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Witamina B6 obecna w morelach przeciwdziała miażdżycy, gdyż obniża poziom homocysteiny w organizmie – związku sprzyjającego tej chorobie.