11 najdziwniejszych napojów świata

Czasami nawet najpyszniejszy napój to połączenie kilku dość dziwnych i nietypowych składników. Dobrze, jeśli to są tradycyjne składniki, ale czasami części składowe napoju mogą być naprawdę obrzydliwe.

Jeśli chodzi o napoje alkoholowe i bezalkoholowe, uwagę zwracamy nie tylko na smak, ale też kolor, konsystencję, skład. Jakie dziwne składniki mogą mieć w swoim składzie tradycyjne napoje?

1. Piwo z odchodów słonia

piwo

Japoński browar produkuje piwo o zapachu kawy z odchodów słonia. "Piwo z Kupy" zostało zaprezentowane w 2013 roku z okazji Dnia Głupka i dziś cieszy się niesamowitą popularnością.

2. Piwo "New Crustacean"

krab

Browarnik na początku swój napój nazywał piwem z brodą. Mawiają, że właściciel browaru zamiast drożdży używał mieszków włosowych z brody, które jakoby korzystnie wpływają na fermentację piwa.

3. Napój ze śliny jaskółki

ptaki

Gazowany napój, którego głównym składnikiem jest lepka ślina jaskółek, pozyskiwana z gniazd lęgowych i jest wykorzystywana przez ptaki jako materiał zlepiający gniazda oraz woda gazowana. Napój ma unikalny smak i intensywną zieloną barwę. Jest dość drogi i cieszy się ogromną popularnością wśród koneserów nietypowych napojów. W Azji produkuje się tańszy zamiennik tego napoju, który ma podobny zapach, ale w jego skład wchodzą tańsze składniki.

4. Gilpin Family Whisky

wino

Brytyjski chemik James Gilpin wyprodukował trunek Gilpin Family Whisky z moczu osób chorych na cukrzycę. Uryna osób zmagających się z tą dolegliwością bogata jest w cukier, który jest niezbędnym składnikiem w procesie fermentacji. Poddaje mocz procesowi oczyszczania, izoluje cząsteczki cukru i dorzuca je do jęczmiennego zacieru. Whisky sprzedawana jest w butelkach, na których widnieje imię dawcy cukru.

5. Wino z noworodków myszy

Whisky

Chińczycy i Koreańczycy chętnie delektują się winem z noworodków myszy. Do butelki wkładają noworodki myszy, zalewają je winem ryżowym i odstawiają na rok, by uległy fermentacji. Po roku wino ma niesamowity zapach uwaga... benzyny.

6. Chicha

cica

Aromatyczne piwo, wytwarzane ze specjalnego gatunku kukurydzy przez Indian z Andów. Chichę wytwarza się przy użyciu śliny. Ziarna są żute, suszone, a później dodawane do przyszłego piwa.

7. Piwo ze spermą konia

sperm

Irlandzki napój ze spermą konia, który cieszy się szczególną popularnością wśród kobiet. Jeśli chodzi o facetów, to rzadko który się odważy na to, by zamówić takie piwo w barze The Green Man. Mawiają, że napój nie zawiera żadnych specjalnych składników, to tylko piwo z mlekiem.

8. Tequila ze spermą

koktajl

Autor książki Semenology postanowił wytwarzać tequilę z dodawaniem spermy. Uważa, że jeśli jemy jaja i nabiał, to czemu nie możemy jeść to, co produkujemy.

9. Koktajl z łożyskiem

placenta

W Meksyku łożysko jest jednym z podstawowych składników popularnych koktajli. Napój ma niezbyt apetyczny intensywny czerwony kolor. Dzięki niesamowitym właściwościom prozdrowotnym cieszy się ogromną popularnością wśród Meksykanów.

10. Wino z mewy

vino

Mewę tnie się na kawałki, umieszcza się ją w butelce oraz zalewa się wodą. Następnie butelkę się kładzie w nasłonecznionym miejscu, aby ptak mógł sfermentować. Produkowane jest przez Inuitów, którzy zamieszkują obszar arktyczny.

11. Piwo z byczych jąder

piwko

Wino z byczych jąder cieszy się szczególną popularnością w Kolorado. Smażone jądra byka należy dokładnie zmiksować, dodać słód, jęczmień i sól morską. Piwo z byczych jąder uwielbiają miejscowi mieszkańcy, zwłaszcza faceci.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty