12 fantastycznie smacznych potraw, które można zrobić z serem

Ser jak i chleb jest wszystkiemu głową. Ponieważ może stać się dostojnym ingredientem do praktycznie dowolnej potrawy. Zebraliśmy dla Państwa 12 przepisów potraw z serem, którymi można ucieszyć siebie, swoich krewnych i przyjaciół.

Wontony twarogowe

12 smacznych potraw z serem 1

Weźcie ciasto na wontony (chińskich kołdunów), czy liściowe ciasto, kroimy go w formie kwadratów, pokładźcie do środka kilka kostek miękkiego sera i zawińcie, połączywszy razem zakątki ciasta. Rozgrzejcie patelnię, czy rondel i posmażcie wyroby, które wyszły w syczącym oleju do utworzenia złocistej motyki. Podawać je można z miodowo-musztardowym sosem.

Makaron ze szpinakiem, karczochami i serem

12 smacznych potraw z serem 2

Rozgrzejcie piecyk i ugotujcie w rondlu makaron zgodnie z instrukcją na opakowywaniu. Zbierzcie w dużej misce po połowie filiżanki świeżych karczochów i pokrojonego szpinaku, cebuli, 3 ząbki czosnku. Dodajcie tarty ser parmezan, 1 filiżankę sera mozarella, 1 szklanka tartego szwajcarskiego sera i śmietankowy ser. Mieszajcie to wszystko z ugotowanym makaronem, pokładźcie do naoliwionej formy, wypiekajcie blisko 30 minut.

Makaron z pomidorami i serem mozarella

12 smacznych potraw z serem 3

Ugotujcie makaron odpowiednio z instrukcją na opakowywaniu, przemyjcie go, wycedźcie, zostawiwszy trochę wody w rondlu. Nagrzewajcie oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Obsmażcie na nim winogrono, pomidory z dodaniem pomidorowej pasty. Dodajcie do mieszanki trochę mleka i mieszajcie. Ulokujcie makaron do rondla z tą mieszanką i jeszcze raz mieszajcie. Dodajcie tam 3 kule sera mozarella i nakryjcie przykrywką na 2 minuty. W końcu rzućcie do rondla liście bazylii i znów mieszajcie. Ubrać potrawę można świeżymi liśćmi mięty.

Fondue twarogowe

12 smacznych potraw z serem 4

Po to, żeby przygotować fondue, dodajcie pokrojony kostkami ser gouda i szwajcarski ser do miski i mieszajcie z kukurydzianym krochmalem i pieprzem.

Przetrzyjcie doniczkę na fondue czosnkiem. Nalejcie do niego 1,5 szklanki białego wina wytrawnego, łyżkę stołową koniaku i rozgrzejcie na średnim ogniu. Kiedy płyn zacznie wrzeć, dodajcie ser, powoli mieszając. Doprawcie sos gałką muszkatołową i pieprzem. Potrzymajcie go na powolnym ogniu do gotowości.

Podawajcie fondue z kruassanem, czy grzankami.

Twarogowe bomby

12 smacznych potraw z serem 5

Rozgrzejcie piecyk. Kroimy zawczasu przygotowane ciasto w formie kwadratowego herbatnika. Pokładźcie do centrum każdego z nich kostkę twardego sera, odwróćcie wokół jego ciasto i zrolujcie w formie kuli. W misce należy roztopić w kuchence mikrofalowej masło z czosnkiem. W oddzielnej misce zmieszajcie pietruszkę i tarty ser parmezan. Pogrążcie globulki najpierw do oleju, potem do twarogowej mieszanki i wyłożycie na deko. Wypiekajcie globulki w ciągu 10-12 minut, aż one nie będą rumieniły się.

Dranki z serem

12 smacznych potraw z serem 6

Dla tej potrawy należy zawczasu przygotować ziemniaczane ranki. Rozgrzejcie piecyk. Naoliwcie formę dla potrawy masłem. W misce zmieszajcie masło, sól, pieprz, cebulę, śmietankę, tarty miękki ser i dodajcie do mieszanki dranki tak, by one okazali się w całości nią pokryte. Wypiekajcie w ciągu 30-40 minut do pojawienia się złocistej motyki.

Biała pizza-chleb

12 smacznych potraw z serem 7

Rozgrzejcie piecyk. Kroimy chleb najpierw po długiej stronie, a potem po szerokości, żeby wyszła siateczka. Odwróćcie chleb folią i postawcie do piecyka na 10 minut. Roztopcie masło w kuchence mikrofalowej, czy malutkim rondlu. Mieszając, dodajcie do oleju czosnek, tarty ser i liście tymianku. Akuratnie doprowadźcie zbożowe kawałeczki i zalejcie je sosem. W pęknięcia chleba akuratnie pokładziecie pokrojone suszone pomidory i tarty ser. Wypiekajcie chleb w ciągu 15- 20 minut do złocistej motyki. Po wypiekaniu znów posypcie go tartym serem.

Makaron z serem i sucharami

12 smacznych potraw z serem 8

W dużym rondlu w solonej wodzie ugotujecie makaron do stanu al dente. Dodajcie 3 łyżki stołowe masła do patelni i roztopcie na ogniu. Dodajcie czosnek i obsmażajcie go w ciągu 30 sekund, potem rzućcie tam rozdrobnione suchary i smażcie mieszankę w ciągu 3-5 minut, często mieszając. W tymże rondlu, gdzie gotował się makaron, roztopicie 4 łyżki stołowe masła. Dodajcie mąkę. Ujmujcie ogień i gotujcie w ciągu 1 minuty, mieszając. Stopniowo dodawajcie mleko i udowodnijcie mieszankę do wrzenia, często mieszając, aż sos nie zgęstnieje. Mieszajcie ten sos z serem, pieprzem i solą według smaku. Pokładźcie makaron do przygotowanej formy dla pieczywa, zalejcie sosem i równomiernie posypcie podsmażonymi okruchami. Wypiekajcie w ciągu 20 minut.

Zapiekany ziemniak z serem

12 smacznych potraw z serem 9

Kroimy ziemniak na połówki, czy ćwiartki (zależy od rozmiaru) i ugotujcie. Wyłóżcie gotowany ziemniak do formy dla wypiekania i zalejcie naturalnym jogurtem. Posypcie solą, pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem. Wypiekajcie w ciągu 20-25 minut. Dostańcie ziemniak z piecyka, posypcie go z góry 1 filiżanką tartego sera (można kilka rodzajów) i przywróćcie do tyłu piecyka na 2-3 minuty, aż ser nie roztopi się.

Pomidorowa krem-zupa z serem

12 smacznych potraw z serem 10

Doniczkę postawcie na ogień, dodajcie 3-4 łyżki stołowe oliwy, cebulę w kostkach i obsmażajcie, aż cebula nie stanie się brunatnego koloru. Dodajcie włoską przyprawę, czarny i czerwony pieprz, szczyptę soli i pomidorową pastę i przygotowujcie mieszankę w ciągu minuty. Potem dodajcie, mieszając, konserwowane pomidory, świeżą pietruszkę, bazylię, cukier. Gotujcie na powolnym ogniu w ciągu 20 minut. Potem posypcie z góry tartym serem i zbijcie zupę blenderem do kremowej konsystencji. Za pragnieniem do zupy można dodać grzanki, czy suchary.

Twarogowe rurki z bekonem

12 smacznych potraw z serem 11

Huśtawką wałkujcie kawałeczki chleba, dodajcie z góry kawałek sera. Zwińcie w rurki, odwróćcie każdego z nich kawałkiem bekonu, zamocujecie wykałaczką. Posmażcie je na maśle, aż bekon nie będzie rumienił się i ser nie roztopi się.

Zapiekana papryka z serem

12 smacznych potraw z serem 12

Zmieszajcie paprykę pokrojoną kostkami, 4 łyżki stołowe śmietankowego sera, globulkę sera mozarella, szklankę tartego twardego sera, sól i czarny pieprz w formie dla pieczywa i wypiekajcie przy temperaturze 180 stopni do złocisto-brunatnego koloru blisko 20-30 minut. Podawać potrawę należy na gorąco razem z grzankami.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty