12 kulinarnych lifehacków od popularnych blogerów
Nie wszyscy ludzie mogą się pochwalić doskonałymi kulinarnymi umiejętnościami. Wielu z nich tłumaczy to złożonością procesu, różnymi szczegółami i tak dalej. Poradzić sobie z niektórymi z nich pomoże nasz zestaw, w którym zebrane są korzystne porady, sprawdzone przez popularnych blogerów kulinarnych. Koniecznie weź sobie ich pod uwagę.
1. Sok z cytryny
Po wyciskaniu owoców cytrusowych w szklance można zobaczyć nie tylko sok, ale także pestki, a nawet kawałki miąższu. Aby do tego nie doszło, trzeba wstępnie owinąć cytrynę gazą.
2. Przewiezienie tortu
Lubisz chodzić w gości z ciastami domowej roboty – wtedy po prostu potrzebujesz tego lifehacku. Aby lukier lub krem na wierzchu zachowały swój kształt, a dekoracje nie były zgniecione, trzeba po prostu wetknąć w brzegi ciasta drewniane szpadki lub wykałaczki, a następnie owinąć folią spożywczą. To nie tylko uchroni ozdoby, ale także zapobiegnie wysuszeniu tortu.
3. Soczysta wątroba
Mało kto potrafi przyrządzić smaczną wątrobę, ponieważ w większości przypadków okazuje się ona sucha i twarda. W rzeczywistości wszystko jest proste – solić potrawę należy na końcu gotowania, wtedy wątroba nie odda swoich soków.
4. Równy placek
Biszkopt podczas pieczenia rośnie i wierzch okazuje się nierówny. Weź pasek wytrzymałego materiału i owiń ścianki formy od wewnątrz. Dzięki temu lifehackowi placek będzie równy, i nie trzeba będzie go obcinać.
5. Niskotłuszczowe muffiny
Czasami muffiny są tłuste lub zbyt mokre. Aby pozbyć się tego problemu, trzeba po prostu na dno formy wsypać kilka ziaren ryżu, a na wierzchu położyć papierową formę. Ryż wchłonie nadmiar tłuszczu i wilgoci, dzięki czemu muffiny będą bardziej lekkie i puszyste.
6. Nasycony smak pieczenia
Aby wypieki uzyskały przyjemny smak karmelowy, kucharze polecają dodać do nich cukier karmelizowany. Należy wsypać cukier na suchą patelnię, ustawiając minimalny ogień. Pięć godzin później można uzyskać karmel, który należy zmielić w blenderze, a następnie używać do pieczenia.
7. Kruchy brązowy cukier
Pewnie zauważyłeś, że podczas przechowywania brązowy cukier szybko zbryla się i twardnieje, co prowadzi do powstawania dużych kawałków. Lifehack, który zapobiega temu problemowi, jest następujący: w pojemniku z cukrem trzeba umieścić kilka pianek marshmallow, które wchłoną wilgoć i uchronią przed zbrylowaniem.
8. Zachowujemy świeżość ciasta
Jeśli odkroiłeś kawałek ciasta i postanowiłeś umieścić je w lodówce, wtedy należy podjąć kroki zapobiegające wysychaniu deseru. Weź kromki chleba i przytwierdź je do odciętej krawędzi ciasta za pomocą wykałaczek. Chleb będzie kontaktować się z powietrzem, a wypiek pozostanie smaczny i świeży.
9. Aby ryba nie przywierała
Chcesz usmażyć rybę z piękną skórką, żeby nie przywierała do patelni i nie rozpadła się, wtedy należy przestrzegać prostej zasady: patelnia musi być dobrze rozgrzana, natomiast olej należy wlewać zimny.
10. Oczyszczanie migdałów
Jeśli do pieczenia potrzebne są czyste orzechy, to informacja o tym, jak szybko usunąć łupiny będzie bardzo korzystna. Trzeba po prostu rzucić migdały na 5 min. do wrzątku, a następnie schłodzić w lodowatej wodzie. Po takim zabiegu zdejmowanie łupin będzie łatwiejsze.
11. Makaroniki
Ten deser jest bardzo "kapryśny", ponieważ proces przygotowania ma wiele niuansów. Doświadczeni kucharze odkrywają jeszcze jeden sekret – przed wkładaniem ciasteczek do piekarnika, pozostaw je na tacy na dwadzieścia minut, aby z góry zaczęła się pojawiać skorupa. Dzięki temu makaroniki lepiej wyrosną i będą miały piękny kształt.
12. Cukier do pieczenia
Następna porada się przyda miłośnikom domowych wypieków. Cukier nie tylko wpływa na smak, ale także zapach i objętość ciasta. Jeśli nie dodać do ciasta cukru, ono będzie puszyste, ale twardsze i niższe. Im więcej cukru dodasz do ciasta, tym wyższy i bardziej kruchy będzie placek, a także wpłynie to na jego smak.