12 najsmaczniejszych potraw kuchni etiopskiej
Dlatego przy okazji koniecznie zajrzyj do restauracji kuchni etiopskiej i ciesz się niezwykłymi i zdrowymi daniami. A jeśli takiej restauracji w twoim mieście nie ma, niektóre dania można przygotować samodzielnie!
1. Injera
Injera - to lekkie kwaśne babeczki wykonane z mąki tef. Oczywiście, injera nie zawiera glutenu i produktów pochodzenia zwierzęcego. Te placki podawane są prawie do każdej potrawy, występując w roli "podłoża". W zależności od rodzaju mąki injera może mieć inny posmak.
2. Shiro
Shiro – to bardzo gęsty sos z mąki z ciecierzycy i przypraw. Jeśli chcesz spróbować autentyczny sos, to warto kupić specjalną mieszankę i rozcieńczyć z wodą lub ugotować shiro według poniższego przepisu.
Sposób przygotowania:
Podsmaż kilka drobno pokrojonych ząbków czosnku w oliwie z oliwek, dodaj do garnka posiekaną cebulę i gotuj przez 20 minut. Kiedy cebula będzie miękka, dodaj do garnka szklankę wody i kilka łyżek mąki z ciecierzycy, dokładnie wymieszaj sos i dalej gotuj jeszcze przez 30-40 minut, dolewaj w razie potrzeby wodę. Gdy sos będzie już prawie gotowy – dodaj do shiro 1 łyżeczkę "berbery" (etiopska przyprawa - jeśli nie znajdziesz, zastąp dowolną inną w zależności od gustu) i pozostaw do zaparzenia.
3. Aktilt-wot
Aktilt-wot - to pyszne danie jarzynowe z kapusty, marchwi i ziemniaków.
Składniki:
- oliwa z oliwek - ½ szklanki;
- drobno pokrojone marchewki – 4 szt.;
- drobno pokrojona cebula – 1 szt.;
- sól morska - 1 łyżeczka;
- mielony czarny pieprz - ½ łyżeczki;
- mielony kminek - ½ łyżeczki;
- mielona kurkuma - ¼ łyżeczki;
- posiekana kapusta - ½ główki;
- ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę – 5 szt.
Sposób przygotowania:
Smaż marchewkę i cebulę na gorącej oliwie z oliwek około 5-6 minut. Dodaj na patelnię z warzywami sól, przyprawy i kapustę i gotuj aktilt-wot jeszcze 15-20 minut. Następnie ułóż w naczyniu ziemniaki, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości.
4. Gomen
Gomen – to popularny w Etiopii gulasz z białej kapusty i przypraw.
Składniki:
- posiekana kapusta - 450 g;
- woda - 2 szklanki;
- oliwa z oliwek - 2 łyżki;
- drobno posiekana cebula - ¾ szklanki;
- mielony czosnek - 8 ząbków,
- pokrojona papryka zielona - 1½ szklanki;
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny - 1 łyżka;
- sól - 1 łyżeczka;
- mielona kurkuma - ½ łyżeczka;
- papryka mielona - ½ łyżeczka;
- mielone ziele angielskie oraz pieprz - ½ łyżeczka;
- świeży imbir mielony - 2 łyżki.
Sposób przygotowania:
- Umieścić pokrojoną kapustę do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek pokrywką i gotować kapustę do miękkości (15-20 minut). Wyłożyć gotowaną kapustę na durszlak i odłożyć na bok. Zlaną wodę pozostawić do dalszego gotowania.
- Rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni, dodać cebulę i smażyć ją do jasno-brązowego odcienia. Nie zmniejszając ognia, dodać na patelnię czosnek, gotowaną kapustę, 1 łyżkę oliwy z oliwek i wlać wodę. Gotować danie bez pokrywy na średnim ogniu, aż płyn całkowicie odparuje (10-15 minut).
- Dodać do garnka zieloną paprykę, imbir, przyprawy, sól i sok z cytryny i dalej dusić na średnim ogniu do miękkości.
5. Ingude tibbs
Ingude tibbs - to grzyby, smażone z cebulą.
Składniki:
- stopione masło lub oliwa z oliwek - 2 łyżki;
- duża zielona papryka, pokrojona w paski;
- duża czerwona cebula, pokrojona w krążki;
- średniej wielkości pomidory, pokrojone w kostkę – 2 szt.;
- pieczarki oczyszczone i pokrojone na ćwiartki - 450 g;
- przyprawa "berbera" (można ją zastąpić mieszanką "garam masala" i sproszkowaną papryką w stosunku 1:1) - 2 łyżeczki
- rozdrobniony czosnek - 2-3 ząbki;
- białe wino (można zastąpić sokiem z cytryny) - 1 łyżeczka.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać olej na dużej patelni, dodać cebulę, paprykę i pomidory. W ciągu 4-5 minut gotować warzywa na średnim ogniu, następnie dodać grzyby.
- Wymieszać przyprawy z czosnkiem i winem i wysypać na patelnię pieczarki. Gdy danie będzie prawie gotowe, doprawić solą i dodać natkę pietruszki lub kolendry. Podawać ingude tibbs z ryżem, chlebem lub plackami injera.
6. Messer wat
Messer wat - to smaczne i piękne połączenie czerwonej soczewicy i tradycyjnych etiopskich przypraw.
Składniki:
- olej roślinny - 185 ml;
- drobno pokrojona cebula;
- przyprawa "berbera" (jeśli nie lubisz ostrych dań, zmniejsz ilość przypraw) - 125 ml;
- puree z świeżego imbiru - 1 łyżka;
- rozdrobniony czosnek - 2 łyżeczki;
- suszona czerwona soczewica - 250 ml;
- woda - 750 ml;
- drobna sól morska - ½ łyżeczki.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej masło w rondelku, dodaj cebulę i smaż, stale mieszając, przez 8-10 minut.
- Dodaj do garnka przyprawy, imbir i czosnek i smaż jeszcze 2 minuty.
- Dodaj na patelnię soczewicę, wymieszaj, zalej wodą i doprowadż do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj soczewicę do pełnej gotowości, okresowo mieszając.
7. Fasolia
Fasolia – to popularne etiopskie danie z fasoli, duszone z marchewką i cebulą.
Składniki:
- cebula pokrojona w krążki - ½ łyżeczki
- olej roślinny - 1/3 szklanki;
- koncentrat pomidorowy - 85-100 g;
- zielona fasola - 4 szklanki;
- marchewki pokrojone w plasterki – 3 szt.;
- pomidory pokrojone w cienkie plasterki – 2-3 szt.;
- puree z imbiru - 2 łyżeczki;
- rozdrobniony czosnek - 2 łyżeczki;
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Podsmażyć cebulę na średnim ogniu do uzyskania półprzezroczystego stanu (około 7-8 minut), dodać masło i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Ułożyć na patelni fasolkę z marchewką i przykryć pokrywką. Gotować warzywa na średnim ogniu przez 10-15 minut, po czym dodać pomidory, imbir, czosnek i sól, wymieszać i gotować do miękkości.
8. Byeticha
Składniki:
- gotowana ciecierzyca - 1 szklanka;
- chili w proszku - 1 łyżeczka;
- woda - 1 szklanka;
- oliwa z oliwek - 2 łyżki;
- posiekana cebula czerwona - ½ szklanki;
- musztarda - 1 łyżeczka;
- sok z ½ cytryny;
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Umieść wszystkie składniki w blenderze i wymieszaj do jednolitego stanu.
- Przełóż pastę do pojemnika z pokrywką i umieść w lodówce na minimum 1 godzinę.
- Byetichę należy podawać na zimno.
9. Chechesba
To jedna z tych rzadkich potraw jadanych łyżką. Miejscowi mieszkańcy uważają, że chechesba – to idealne śniadanie. Danie składa się z podsmażonych w sosie berbere kawałków placków etiopskich.
Składniki:
- mąka - 1 szklanka;
- stopione masło lub oliwa z oliwek - 3-4 łyżki;
- przyprawa "berbera" - 2 łyżeczki;
- sól;
- woda.
Sposób przygotowania:
- Wymieszać mąkę ze szczyptą soli, dodać wodę i dobrze wymieszać ciasto tak, aby nie było grudek. Powoli wlać ciasto na rozgrzaną patelnię. Im cieńsza warstwa, tym smaczniejsze będą placki. Smażyć naleśniki najpierw z jednej strony, potem delikatnie odwrócić na drugą. Gdy placki ostygną, połamać je na małe kawałki.
- Rozgrzać olej z przyprawami na patelni, dodać kawałki placków i dokładnie wymieszać.
10. Firfir shiro
Pozostała injera? Wystarczy wymieszać ją z pikantnym sosem do shiro według poniższego przepisu.
Składniki:
- duże posiekane cebule – 2 szt.;
- olej roślinny - ¼ szklanki;
- przyprawa "berbera" - 1-2 łyżki;
- koncentrat pomidorowy - 85 g;
- pomidory pokrojone na małe plasterki – 2 szt.;
- woda - 1/4 -3/4 szklanki;
- posiekany imbir i czosnek do smaku;
- placki połamane na kawałki - 3-4 szt.;
- jalapeno lub inna ostra papryka - 1-2 szt. Pokroić w cienkie paski.
Sposób przygotowania:
- Podsmażyć cebulę na średnim ogniu do momentu aż cebula będzie miękka i szklista. Następnie wlać na patelnię olej i dodać przyprawy, gotować jeszcze kilka minut.
- Ułożyć na patelni koncentrat pomidorowy, dodać pomidory, czosnek, imbir i sól i gotować warzywa na małym ogniu do miękkości.
- Gdy warzywa będą gotowe, dodać wody do uzyskania gęstej zupy pomidorowej i doprowadzić do wrzenia.
- Umieścić w garnku z zupą placki i dalej gotować, aż injera całkowicie wchłonie w siebie płyn. Przed podaniem posypać gotowe danie posiekanym jalapeno.
11. Etiopskie wypieki
Deser nie jest podstawą kuchni etiopskiej, ale jednak takie klasyczne dania kuchni włoskiej, jak tiramisu i mus czekoladowy, czują się w Afryce jak w domu.
12. Macchiato
Kawa – to ogromna część kultury i gospodarki Etiopii, i dzięki włoskiemu wpływowi macchiato stało się tutaj najbardziej popularnym napojem.